Przejdź do głównej zawartości

kokosy i palma kokosowa - zastosowanie | use of coconut and coconut palm



Wczoraj Palma na rondzie rondzie de Gaulle'a, która nadała nowy wymiar nazwie Alej Jerozolimskich, skończyła 10 lat.Taką informację dostałam w newsletterze Muzeum Sztuki Nowoczesnej.

Palma nosi tytuł Pozdrowienia z Alej Jerozolimskich, a jej autorką jest Joanna Rajkowska (strona projektu).
Makieta ronda z palmą, zdjęcie J. Rajkowskiej ze strony www.palma.art.pl


Muzeum pisze:
Palma jest pomnikiem. Powstała w głowie Rajkowskiej podczas jej podróży do Izraela. Przypomina o przedwojennych żydowskich mieszkańcach Warszawy. Zbudowano ją dzięki dobrej woli wielu osób i instytucji - m. in. Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski i Fundacji Instytut Promocji i Sztuki. Palma jest pochwałą różnorodności i niestabilności. Warszawa rozrasta się i rozpada na wiele niekompatybilnych urbanistycznych kawałków. W niszach pojawia się nowe życie - oddolne inicjatywy, nietypowe przekształcenia, "spadochronowe" rozwiązania architektoniczne, pomysły na nowe, lepsze miasto. Artystka wskazuje na czarne dziury - w planowaniu miejskim, w zbiorowym sumieniu, w systemie prawnym. Palma walczy z amnezją i brakiem wyobraźni.

No w sumie...


Ale odezwała się we mnie ogrodniczka...

...i okazuje się, że taka prawdziwa palma kokosowa (Cocos nucifera L.) to również wielce pożyteczna roślina. Każda jej część znajduje zastosowanie:
top to bottom: leaves, fruits, trunk, friut [exocarp, mesocarp, seed]




Nasiona. Palma kokosowa ma jadalne nasiona, które powszechnie nazywane są orzechami kokosowymi, a z botanicznego punktu widzenia są to pestki, takie jak mają na przykład wiśnie i czereśnie. Czereśnie mają jednak tę przewagę, że ich miąższ jest mięsisty i jadalny, natomiast miąższ kokosa jest włóknisty i zdrewniały:
coco nut vs cherry

Endosperm (bielmo). Biała część pestki (endosperm) bywa jadana na świeżo lub po wysuszeniu (kopra) i zmieleniu (wiórki kokosowe) jako dodatek do różnych potraw. Z kopry wytłacza się też spożywczy olej kokosowy, który z powodzeniem można stosować do przygotowywania posiłków. Olej kokosowy dodaje się do kosmetyków (pielęgnacja ciała i włosów), olejów leczniczych i mydeł. Pewne badania sugerują, że olej kokosowy może wspomagać leczenie AIDS.
Po namoczeniu i wytłoczeniu kopry otrzymuje się mleczko kokosowe (emulsja wody i oleju kokosowego),  które w postaci płynnej lub proszku, pasty czy kremu stosowane jest w kuchni azjatyckiej.
Zdrewniałe okrywy nasienne służą jako naczynia i opał. 

Woda kokosowa. Smaczny, słodkawy płyn z wnętrza kokosu (woda kokosowa), błędnie nazywany mlekiem kokosowym, jest bardzo lubianym napojem orzeźwiającym. Pozyskuje się go z wyrośniętych ale nie w pełni dojrzałych owoców i wypija się go wprost z owocu po odcięciu wierzchołka. Skład wody kokosowej jest bardzo bogaty i zbliżony do napojów nawadniających przeznaczonych dla sportowców. Woda kokosowa może w nagłych przypadkach zastąpić osocze krwi.

Miąższ. Z miąższu, czyli włóknistej części owocu uzyskuje się surowiec na liny, maty, siatki, torby, elementy odzieży (np. skarpetki) i wiele innych produktów.


Sok palmowy, pozyskiwany z naciętych kwiatostanów jest słodki. Można go spożywać na świeżo lub odparować wodę otrzymując syrop i cukier.  Po poddaniu fermentacji z soku otrzymujemy wino palmowe lub ocet oraz  (po destylacji) arak.


Pyłek palmy kokosowej, zbierany przez pszczoły lub mechanicznie można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością.


Liście. Młode liście są jadalne. Szersze zastosowanie znajdują jednak w wyplataniu koszy, dachów, płotów, a nawet ścian budynków.


Kłodzina to materiał budowlany. Z drewna kokosowego produkuje się też meble. Z wnętrza pnia (szczególnie młodych roślin) wycina się środkową część, zwaną sercem palmy, która nie jest tak włóknista jak zewnętrzne warstwy kłodziny i może być używana jako warzywo.



Sami widzicie, że nic tylko zacząć uprawiać palmy, najlepiej na jakiejś wyspie na Pacyfiku :)


Źródła:
Atlas owoców egzotycznych. Bernd Nowak, Bettina Schulz, Wyd. Horyzont 2002
Edible Palms and Their Uses, Jody Haynes, John McLaughlin, http://www.quisqualis.com/tv01ediblepalms.html

Komentarze

  1. Ciekawy artykuł , zastanawiam sie czy jak bym tak zasadziła do doniczki taki kokos(pestke) czy by cos wyrosło ;)... tak troche dziwnie bo sam w sobie kokos jest o wiele większy i z przyzwyczajenia wiekszość odbiera go raczej jak cos bliskiemu owocu hehe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Skoro palmy rozmnaża się na skalę przemysłową właśnie przez nasiona, przypuszczam, że może się to udać również na parapecie: "Rośliny rozmnaża się z nasion wysiewanych na rozsadnikach z piasku, poziomo układając na powierzchni lub lekko zagrzebując namoczone w wodzie owoce; kiełkowanie trwa do 14 tygodni." Jest to cytat ze wspomnianego wyżej atlasu. Trochę może zawiły, ale wskazuje, że jeżeli będziemy postępowali jak w przypadku innych nasion, czyli zapewnimy podłoże i wilgoć, to nasiono wykiełkuje.
      Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.

dlaczego ogórki są gorzkie? | why do cucumbers are bitter?

Gorzkie ogórki? Nie szkodzi! Zaraz dowiecie się dlaczego, ale najpierw wyjaśnijmy dlaczego ogórki bywają gorzkie.

Gorycz jest naturalną cechą owoców ogórka spowodowaną obecnością kukurbitacyn i jest ona trudna do wyeliminowania. Zwykle owoce ogórka dostępne na polskim rynku nie są gorzkie, o ile rośliny były uprawiane w optymalnych warunkach. Potencjalnie u wielu odmian kukurbitacyny mogą się pojawić w owocach np. z powodu niedostępności wody, zmiennych warunków uprawy, niedoboru azotu i zbyt dużej różnicy pomiędzy temperaturą w dzień i w nocy. Warto więc kupować owoce ze sprawdzonego źródła.

Najwięcej goryczy jest przy szypułce, więc można ją ograniczyć obierając owoce od jaśniejszego końca w stronę szypułki (próbowałam - zwykle niewiele to daje).

A teraz dobra wiadomość - gorzkie ogórki można kisić. Po ukiszeniu ogórki przestają być gorzkie. Właściwie powinnam napisać, że ogórki pozbawione goryczy źle się kiszą i gorycz w ogórkach jest potrzebna, jeżeli chcemy je kisić :) To dlatego…

jak uprawiać ziemniaki w doniczkach? | how to grow potato in the pot?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)