Przejdź do głównej zawartości

[ZERO WASTE W KUCHNI] pieczywo | [ZERO WASTE KITCHEN] bread

Czy wiecie, że najczęściej marnowanym produktem w Polsce jest pieczywo? Pieczywo! W Polsce!
Faktycznie - pieczywo wymaga specjalnego traktowania, ale zaraz się przekonacie że nie jest to trudne!

Jeśli pieczemy chleb lub kupujemy gorące pieczywo, warto obsuszyć je przez parę godzin, ale pod nakryciem z czystej kuchennej ściereczki. Generalnie warto pieczywo przykryć lub włożyć do drewnianego chlebaka - pod warunkiem że chlebak często czyścimy! I nie wkładamy pieczywa do folii bo zaparuje i będzie wilgotne.

Dlaczego warto tak robić? Jeśli pieczywo będzie przykryte nie będą na nim osiadały zarodniki grzybów, które naturalnie występują w powietrzu. Jeśli pieczywo będzie z wierzchu suche, nawet jeśli spadną na nie jakieś "grzybki" z powietrza, nie będą miały dogodnych warunków do wykiełkowania i pieczywo nie zapleśnieje.

Bardzo dobrym sposobem przechowywania nadmiaru pieczywa jest mrożenie. Zaraz po zakupie dzielimy chleb na części albo nawet na kromki i stopniowo rozmrażamy tyle ile nam potrzeba.

A jakie są sposoby na wykorzystanie nadmiaru chleba? Jest ich naprawdę dużo:
- zapiekanki: kto ich nie lubi? nawet na razowym chlebie są smaczne ;)
- zupa chlebowa: prosta zupa, której właściwie jedynym „konkretnym” składnikiem jest chleb
- tosty francuskie: kromki obtaczamy w rozmąconym jajku i smażymy – mogą być na słodko lub wytrawne
- pudding chlebowy: grubo pokrojony chleb lub bułkę zapiekamy m.in. z jajkiem i mlekiem, może być słodki lub wytrawny
- panzanella: toskańska sałatka na bazie pokrojonego w grubą kostkę chleba i świeżych pomidorów
- gazpacho: hiszpańska zupa warzywna podawana na zimno, zagęszczana rozmoczonym chlebem
- grzanki: pieczywo kroimy w kostkę i suszymy w piekarniku lub na patelni, wykorzystujemy jako dodatek do zup i sałatek...

Sami widzicie -  wystarczy odrobina inwencji i nie ma szans żeby chleb się zmarnował!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański - z czym to się je? [OGRÓD SMAKOSZA] | mexican gherkin in [FOODIE'S GARDEN]

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaś…

Kasztan czy kasztanowiec? I: czy kasztany są jadalne? | chestnut and Aesculus - Polish dilemmas

Kasztany to owoce kasztanowca lub kasztana. Zatem na zdjęciu obok mamy pieczone kasztany kasztana :)  Botanicy nadając drzewu o nawie Aesculus hippocastanum nazwę kasztanowca wprowadzili nieco zamieszania w nasze życie. Jak gdyby tego było mało, z botanicznego punktu widzenia kasztany są... orzechami! Dla ogrodnika jest to fascynujące, ale dla pozostałych raczej mylące. Zatem usystematyzujmy.
Kasztan jadalny (Castanea sativa) należy do rodziny bukowatych (Fagaceae). Do tej samej rodziny należy np. buk i dąb. Nasiona kasztana są jadalne (buka zresztą też, ale żołędzie to oddzielna historia...). Nawet więcej - są całkiem smaczne. Nie jada się ich na surowo, ale po upieczeniu. W smaku są słodkie i mączyste. Trochę jak słodki ziemniak. Mają przyjemny, słodki aromat. Nasiona zbiera się latem. Po wysuszeniu, w chłodnym i suchym miejscu można je przechowywać nawet 12 miesięcy. To dlatego można je kupić przez cały rok. Nawet w Warszawie można kupić przez cały rok takie prażone kasztany jak na …

Polskie dynie - odmiany dyni olbrzymiej | Polish gourd (Cucurbita maxima) cultivars

Obecnie dynie są bardzo popularnym warzywem, zarówno w ogrodzie, jak i w kuchni. Wciąż mają małe znaczenie gospodarcze, ale królują w przydomowych ogródkach.  Dobrze wiedzieć, że mamy wiele polskich odmian tego warzywa. Przy kupowaniu nasion warto zwrócić na to uwagę z bardzo praktycznej przyczyny: odmiany wyhodowane w Polsce są najlepiej przystosowane do naszego klimatu, więc mamy większe szanse na udane zbiory.

Dodatkowo, hodowla dyń poszła w kierunku małych owoców - nie ma już problemu z dużymi owocami, które nie dość że ciężkie i nieporęczne, to jeszcze trudno było wykorzystać od razu w całości.

Choć moja ulubiona odmiana to 'Ambar' (najlepsza do pieczenia i na zupę, bo ma twardy miąższ a po ugotowaniu/pieczeniu kremową konsystencję), to śmiało mogę polecić wszystkie poniższe odmiany, bo są świetne - i do pieczenia, i na zupę.
Poniżej zamieszczam listę odmian wraz z krótką charakterystyką:


'Amazonka'
typ wzrostu: półkrzaczasty
kolor skórki: pomarańczo…