Przejdź do głównej zawartości

Zaproszenie na Mariensztat



W programie:

wykład Ewy Szulc z cyklu Angielskie ogrody wiosną pt. "Ogród Botaniczny w Birmingham".
Ogród Botaniczny w Birmingham został założony w 1832 roku, według projektu J. C. Loudona.

Rośliny z jesiennym podtekstem… o chryzantemach i nie tylko – wykład Anny Kaliny

Pokaz i warsztaty tworzenia roślinnej biżuterii


Ewa Szulc
- koneserka ogrodów ozdobnych i kuchennych, zwolenniczka łączenia w ogrodach funkcji dekoracyjnych i użytkowych oraz przygotowywania posiłków z jak najświeższych warzyw, owoców i kwiatów, bo przecież najlepsi szefowie kuchni wiedzą, że jest to tajemnicą najsmaczniejszych potraw. A które warzywa i owoce są świeższe, niż te z własnego ogrodu? Popularyzatorka polskich ogrodów na świecie, co systematycznie robi na swoim blogu „Ewa in the Garden”. Od wielu lat prowadzi własny ogród i blog na ten temat „Nastrojowy Ogród”. Zwolenniczka zrównoważonego rozwoju, zdrowej żywności i tropicielka dobrych pomysłów. Uwielbia wizyty w ogrodach o wschodzie słońca.

Anna Kalina - inicjatorka akcji Ogrodowy Mariensztat, antropolożka pasjonująca się ogrodnictwem. Jej zainteresowania to: kultura przestrzeni, antropologia krajobrazu, ekoestetyka, język krajobrazu, sztuka ogrodowa. Prowadzi "Dom Ogrodnika".

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.

Historia portretu marka kucmerki | Let's make it like Anna Atkins!

W ubiegłą sobotę miałam wielką frajdę. Uczestniczyłam w warsztatach dotyczących ilustracji botanicznych i po raz pierwszy od nie pamiętam jak dawna poświęciłam się pracy bardziej kreatywnej niż pisanie i fotografowanie czy gotowanie*. Warsztaty odbywały się w Ogrodzie Botanicznym UW w ramach cyklu Ogrodowe odkrywanie. Inspirowane były opracowaniem pt. British Algae: Cyanotype Impressions fotografki Anne Atkins. Były prowadzone przez dwie przesympatyczne kobiety: biolożkę Krystynę Jędrzejewską-Szmek i ogrodniczkę Mariannę Darżynkiewicz-Wojcieską (blog Dzieje Kuchennej Wiewióry). A motywem przewodnim były „baldaszki” czyli rośliny z rodziny selerowatych (Apiaceae). Od razu powiem, że warsztaty były bardzo ciekawe i bogate pod względem formy i treści. Nie sposób opowiedzieć o wszystkim, ale nie o to też chyba chodzi :) Warsztaty były podzielone na część teoretyczną i praktyczną, które się ze sobą przeplatały. W części teoretycznej wysłuchaliśmy opowieści o historii ilustracji botaniczn…

dlaczego ogórki są gorzkie? | why do cucumbers are bitter?

Gorzkie ogórki? Nie szkodzi! Zaraz dowiecie się dlaczego, ale najpierw wyjaśnijmy dlaczego ogórki bywają gorzkie.

Gorycz jest naturalną cechą owoców ogórka spowodowaną obecnością kukurbitacyn i jest ona trudna do wyeliminowania. Zwykle owoce ogórka dostępne na polskim rynku nie są gorzkie, o ile rośliny były uprawiane w optymalnych warunkach. Potencjalnie u wielu odmian kukurbitacyny mogą się pojawić w owocach np. z powodu niedostępności wody, zmiennych warunków uprawy, niedoboru azotu i zbyt dużej różnicy pomiędzy temperaturą w dzień i w nocy. Warto więc kupować owoce ze sprawdzonego źródła.

Najwięcej goryczy jest przy szypułce, więc można ją ograniczyć obierając owoce od jaśniejszego końca w stronę szypułki (próbowałam - zwykle niewiele to daje).

A teraz dobra wiadomość - gorzkie ogórki można kisić. Po ukiszeniu ogórki przestają być gorzkie. Właściwie powinnam napisać, że ogórki pozbawione goryczy źle się kiszą i gorycz w ogórkach jest potrzebna, jeżeli chcemy je kisić :) To dlatego…