Przejdź do głównej zawartości

jak uprawiać ziemniaki w doniczkach? | how to grow potato in the pot?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.

Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)
Na rynku są przystosowane do takiej uprawy piętrowe doniczki, np. takie. Właśnie takie doniczki świetnie sprawdzą się na małej powierzchni na balkonie. Jeśli jednak nie chcemy sprowadzać doniczek z zagranicy, możemy na podobnej zasadzie uprawiać ziemniaki w worku lub samemu zrobić piętrowe doniczki. Poniżej opiszę oba sposoby uprawy, ale najpierw podstawy.

Uprawa ziemniaków w pojemnikach:
1. Wybór pojemnika. Doniczka, worek czy inny pojemnik powinny mieć średnicę co najmniej 30 cm i co najmniej 30 cm głębokości i mieć otwory na spodzie aby możliwe było odprowadzenie wody.
2. Wybór odmiany. Wybieramy taką odmianę jaka nam smakuje, każda powinna się udać. Wybieramy bulwy o masie 40-100g, czyli średniej wielkości.
3. Podłoże. Ziemniaki lubią ziemię pulchną, żyzną i przepuszczalną. Można kupić np. gotową ziemię do warzyw o pH 5-6.
4. Termin. Optymalne terminy to:  II i III dekada kwietnia na południu i południowym zachodzie Polski,  III dekada kwietnia w centrum i rejonach północno-zachodnich a III dekada kwietnia i I dekada maja - dla rejonów północno-wschodnich i podgórskich. Z tego wniosek że już dzisiaj trzeba nastawić kiełkowanie!
5. Kiełkowanie. 6 tygodni przed sadzeniem ziemniaki warto podkiełkować. Najlepiej ułożyć je w wytłoczce po jajkach, tak aby ta strona gdzie jest najwięcej oczek była na górze, i postawić na parapecie - potrzebny jest dostęp światła i temperatura ok.7stC.
6. Sadzenie. Do doniczki wsypać ok. 15 cm ziemi, ułożyć 2-3 podkiełkowane ziemniaki i przykryć je 15 cm ziemi. Kiedy pędy będą miały 15 cm wysokości, obsypać je ziemią na grubość 10-15 cm (wierzchołki muszą wystawać nad powierzchnię). Obsypywanie powtarzamy aż rośliny wyrosną ponad brzeg doniczki na ok. 5 cm.
7. Podlewanie. Ziemniaki trzeba podlewać regularnie i nie dopuszczać do przesuszenia podłoża.
8. Zbiory. Ziemniaki można wykopywać już po 3 miesiącach - najlepiej odsłonić trochę ziemi w doniczce i ocenić czy bulwy są wystarczająco duże. Sygnałem do zbioru młodych ziemniaków mogą być rozkwitające kwiaty. I tu UWAGA! OWOCE ZIEMNIAKA I INNE CZĘŚCI NADZIEMNE SĄ NIEJADALNE! JADALNE SĄ TYLKO BULWY!

A teraz o tym jak powiększyć zbiory ziemniaków.

1. Piętrowe doniczki "zrób to sam":



Do doniczki wsypujemy ok. 15 cm ziemi, układamy 2-3 podkiełkowane ziemniaki i przykrywamy je 15 cm ziemi. Kiedy pędy będą miały 15 cm wysokości, obsypujemy je ziemią na grubość 10-15 cm (wierzchołki muszą wystawać nad powierzchnię). Kiedy pędy wyrosną ponad doniczkę bierzemy drugą doniczkę (na rysunku oznaczona cyfrą 2), odcinamy dno i nakładamy na pierwszą doniczkę. Rośliny obsypujemy ziemią na grubość 10-15 cm (wierzchołki muszą wystawać nad powierzchnię). Obsypywanie powtarzamy aż rośliny wyrosną ponad brzeg drugiej doniczki na ok. 5 c.

2. Uprawa w "doniczce foliowej" czyli w worku: 
Wywijamy na zewnątrz brzegi worka tak aby powstała nam "doniczka" o wysokości około 30 cm. W dnie robimy kilka otworów. Sadzimy ziemniaki, a w miarę wzrostu odwijamy brzegi worka podwyższając naszą "doniczkę". Zasady podobne jak w punkcie 6 powyżej: Kiedy pędy będą miały 15cm wysokości, odwinąć ok. 20 cm worka, obsypać pędy ziemią na grubość 10-15 cm (wierzchołki muszą wystawać nad powierzchnię). Obsypywanie powtarzamy aż rośliny wyrosną ponad brzeg "doniczki" na ok. 5 cm.

Źródło: Biggs, M., McVicar, J., Flowerdew, B., 2007: Wielka księga warzyw, ziół i owoców. Bellona ISBN-10- 83-11-10578-2
http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/okopowe/sadzeniaki-jak-nalezy,707.html

Komentarze

  1. Nie miałam pojęcia, że można tak uprawiać ziemniaki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy taki patent widziałam na WOT jak leciał Świat Ogrodów - Bob Flowerdew pokazywał jak uprawiać ziemniaki w oponach - warto wyguglować :D

      Usuń
  2. W ubiegłym roku w Ogrodzie w ramach eksperymentu prowadziliśmy uprawę ziemniaków w workach. Musze przyznać, ze było to wyzwanie ale efekt okazał się co najmniej zaskakujący! jak się okazało miejska uprawa ziemniaka ma potencjał :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, potencjał ziemniaków jest nie do przecenienia :)
      Może to zabrzmi zabawnie, ale dla mnie pierwsza samodzielna uprawa ziemniaków to było duże przeżycie, prawie duchowe.
      Jako dziecko bezrefleksyjnie brałam udział w sadzeniu ziemniaków na duża skalę i w wykopkach. Ale kiedy jako dorosła osoba posadziłam kilka ziemniaków i zobaczyłam ile kilogramów nowych ziemniaków z tego wyrosło, uświadomiłam sobie dlaczego w Irlandii były podstawą pożywienia i jaką wielką tragedią była epidemia zarazy ziemniaka która wywołała Wielki Głód...
      A wracając do uprawy w workach to zobacz to: http://www.klinikadiy.pl/ziemniak-na-balkonie/

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Zero waste w kuchni - podstawy | Zero waste in the kitchen - basics

Zgodnie z obietnicą, spisałam swoją targową prezentację. Zawiera ona podstawowe informacje dotyczące marnowania i niemarnowania żywności. Myślę że stanowi dobre wprowadzenie do tematu i każdemu przyda się lektura tego artykułu ;) Temat niemarnowania rozwijam nie tylko na blogu ale i na Facebooku, więc zapraszam do podążania za #zerowastewkuchni na FB i tagiem zero_waste na blogu. I oczywiście zapraszam do zadawania pytań i dzielenia się Waszymi doświadczeniami! No to zaczynamy.
Zacznę od takich małych wyjaśnień dlaczego w ogóle zajęłam się tematem marnowania żywności. To proste - jako ogrodniczka wiem ile trudu, czasu, wiedzy, doświadczenia i innych zasobów potrzeba na wyprodukowanie jedzenia. Więc kiedy dowiedziałam się, że w Unii Europejskiej rocznie marnuje się 88 milionów ton żywności po prostu mnie zamurowało. Sami tylo Polacy marnują 9 milionów ton żywności rocznie. Jeśli przyjmiemy, że rocznie jeden dorosły człowiek potrzebuje około 800 kg jedzenia, to prosty rachunek pokazuje,…

Śledzie w piernikach - polskie klimaty | Herrings with gingerbread - so Polish!

Bardzo lubię śledzie. Bardzo. I pierniki też. A co jest najlepsze to to, że połączenie śledzia i pierników jest obłędne! Więc nie będę się długo rozwodziła, tylko od razu podaję Wam swój przepis na te delicje :)  Ja użyłam śledzi marynowanych w szwedzkiej zalewie 1-2-3. I generalnie dobrze jest użyć śledzi z octu, bo wtedy mają lepszą konsystencję. No chyba że ości Wam nie przeszkadzają - wtedy wystarczy użyć wymoczonych śledzi z solanki.  Jeśli używacie śledzi z octu (innej marynaty niż ta moja), też warto je wymoczyć aby nie były bardzo kwaśne.
Proporcje są na 8 płatów śledziowych. A TUTAJ pobierzecie wersję do druku.
I marynata - szwedzka marynata 1-2-3 0,5 szklanki octu spirytusowego 10% 1 szklanka cukru 2 szklanki wody 4 szt ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 średnia marchew pokrojona w plasterki  1 średnia cebula pokrojona w plasterki
II marynata - piernikowa 1,5 szklanki oleju rzepakowego lub innego o neutralnym smaku 10 łyżek drobno pokruszonych pierników 1 duża cebula drobn…