Przejdź do głównej zawartości

jak uprawiać ziemniaki w doniczkach? | how to grow potato in the pot?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.

Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)
Na rynku są przystosowane do takiej uprawy piętrowe doniczki, np. takie. Właśnie takie doniczki świetnie sprawdzą się na małej powierzchni na balkonie. Jeśli jednak nie chcemy sprowadzać doniczek z zagranicy, możemy na podobnej zasadzie uprawiać ziemniaki w worku lub samemu zrobić piętrowe doniczki. Poniżej opiszę oba sposoby uprawy, ale najpierw podstawy.

Uprawa ziemniaków w pojemnikach:
1. Wybór pojemnika. Doniczka, worek czy inny pojemnik powinny mieć średnicę co najmniej 30 cm i co najmniej 30 cm głębokości i mieć otwory na spodzie aby możliwe było odprowadzenie wody.
2. Wybór odmiany. Wybieramy taką odmianę jaka nam smakuje, każda powinna się udać. Wybieramy bulwy o masie 40-100g, czyli średniej wielkości.
3. Podłoże. Ziemniaki lubią ziemię pulchną, żyzną i przepuszczalną. Można kupić np. gotową ziemię do warzyw o pH 5-6.
4. Termin. Optymalne terminy to:  II i III dekada kwietnia na południu i południowym zachodzie Polski,  III dekada kwietnia w centrum i rejonach północno-zachodnich a III dekada kwietnia i I dekada maja - dla rejonów północno-wschodnich i podgórskich. Z tego wniosek że już dzisiaj trzeba nastawić kiełkowanie!
5. Kiełkowanie. 6 tygodni przed sadzeniem ziemniaki warto podkiełkować. Najlepiej ułożyć je w wytłoczce po jajkach, tak aby ta strona gdzie jest najwięcej oczek była na górze, i postawić na parapecie - potrzebny jest dostęp światła i temperatura ok.7stC.
6. Sadzenie. Do doniczki wsypać ok. 15 cm ziemi, ułożyć 2-3 podkiełkowane ziemniaki i przykryć je 15 cm ziemi. Kiedy pędy będą miały 15 cm wysokości, obsypać je ziemią na grubość 10-15 cm (wierzchołki muszą wystawać nad powierzchnię). Obsypywanie powtarzamy aż rośliny wyrosną ponad brzeg doniczki na ok. 5 cm.
7. Podlewanie. Ziemniaki trzeba podlewać regularnie i nie dopuszczać do przesuszenia podłoża.
8. Zbiory. Ziemniaki można wykopywać już po 3 miesiącach - najlepiej odsłonić trochę ziemi w doniczce i ocenić czy bulwy są wystarczająco duże. Sygnałem do zbioru młodych ziemniaków mogą być rozkwitające kwiaty. I tu UWAGA! OWOCE ZIEMNIAKA I INNE CZĘŚCI NADZIEMNE SĄ NIEJADALNE! JADALNE SĄ TYLKO BULWY!

A teraz o tym jak powiększyć zbiory ziemniaków.

1. Piętrowe doniczki "zrób to sam":



Do doniczki wsypujemy ok. 15 cm ziemi, układamy 2-3 podkiełkowane ziemniaki i przykrywamy je 15 cm ziemi. Kiedy pędy będą miały 15 cm wysokości, obsypujemy je ziemią na grubość 10-15 cm (wierzchołki muszą wystawać nad powierzchnię). Kiedy pędy wyrosną ponad doniczkę bierzemy drugą doniczkę (na rysunku oznaczona cyfrą 2), odcinamy dno i nakładamy na pierwszą doniczkę. Rośliny obsypujemy ziemią na grubość 10-15 cm (wierzchołki muszą wystawać nad powierzchnię). Obsypywanie powtarzamy aż rośliny wyrosną ponad brzeg drugiej doniczki na ok. 5 c.

2. Uprawa w "doniczce foliowej" czyli w worku: 
Wywijamy na zewnątrz brzegi worka tak aby powstała nam "doniczka" o wysokości około 30 cm. W dnie robimy kilka otworów. Sadzimy ziemniaki, a w miarę wzrostu odwijamy brzegi worka podwyższając naszą "doniczkę". Zasady podobne jak w punkcie 6 powyżej: Kiedy pędy będą miały 15cm wysokości, odwinąć ok. 20 cm worka, obsypać pędy ziemią na grubość 10-15 cm (wierzchołki muszą wystawać nad powierzchnię). Obsypywanie powtarzamy aż rośliny wyrosną ponad brzeg "doniczki" na ok. 5 cm.

Źródło: Biggs, M., McVicar, J., Flowerdew, B., 2007: Wielka księga warzyw, ziół i owoców. Bellona ISBN-10- 83-11-10578-2
http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/okopowe/sadzeniaki-jak-nalezy,707.html

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.

Historia portretu marka kucmerki | Let's make it like Anna Atkins!

W ubiegłą sobotę miałam wielką frajdę. Uczestniczyłam w warsztatach dotyczących ilustracji botanicznych i po raz pierwszy od nie pamiętam jak dawna poświęciłam się pracy bardziej kreatywnej niż pisanie i fotografowanie czy gotowanie*. Warsztaty odbywały się w Ogrodzie Botanicznym UW w ramach cyklu Ogrodowe odkrywanie. Inspirowane były opracowaniem pt. British Algae: Cyanotype Impressions fotografki Anne Atkins. Były prowadzone przez dwie przesympatyczne kobiety: biolożkę Krystynę Jędrzejewską-Szmek i ogrodniczkę Mariannę Darżynkiewicz-Wojcieską (blog Dzieje Kuchennej Wiewióry). A motywem przewodnim były „baldaszki” czyli rośliny z rodziny selerowatych (Apiaceae). Od razu powiem, że warsztaty były bardzo ciekawe i bogate pod względem formy i treści. Nie sposób opowiedzieć o wszystkim, ale nie o to też chyba chodzi :) Warsztaty były podzielone na część teoretyczną i praktyczną, które się ze sobą przeplatały. W części teoretycznej wysłuchaliśmy opowieści o historii ilustracji botaniczn…

dlaczego ogórki są gorzkie? | why do cucumbers are bitter?

Gorzkie ogórki? Nie szkodzi! Zaraz dowiecie się dlaczego, ale najpierw wyjaśnijmy dlaczego ogórki bywają gorzkie.

Gorycz jest naturalną cechą owoców ogórka spowodowaną obecnością kukurbitacyn i jest ona trudna do wyeliminowania. Zwykle owoce ogórka dostępne na polskim rynku nie są gorzkie, o ile rośliny były uprawiane w optymalnych warunkach. Potencjalnie u wielu odmian kukurbitacyny mogą się pojawić w owocach np. z powodu niedostępności wody, zmiennych warunków uprawy, niedoboru azotu i zbyt dużej różnicy pomiędzy temperaturą w dzień i w nocy. Warto więc kupować owoce ze sprawdzonego źródła.

Najwięcej goryczy jest przy szypułce, więc można ją ograniczyć obierając owoce od jaśniejszego końca w stronę szypułki (próbowałam - zwykle niewiele to daje).

A teraz dobra wiadomość - gorzkie ogórki można kisić. Po ukiszeniu ogórki przestają być gorzkie. Właściwie powinnam napisać, że ogórki pozbawione goryczy źle się kiszą i gorycz w ogórkach jest potrzebna, jeżeli chcemy je kisić :) To dlatego…