Przejdź do głównej zawartości

Ogrodowy Mariensztat - kolejne spotkanie


Kolejne spotkanie na Mariensztacie spina klamrą listopadowe i grudniowe święta.

W programie:
-opowieść Anny Długozimy pt. Cmentarze. Historia, typologia i kompozycja;

-ptasie aktualności - ABC dokarmiania ptaków zimą - wykład Adriana Uszkiewicza;

-próba stworzenia zapachowej aury świąt Bożego Narodzenia - wykład Eweliny Pióro-Jabruckiej pt. Pachnąca apteka - zapachy Świąt Bożego Narodzenia połączony z wąchaniem olejków eterycznych;

Anna Długozima to absolwentka Instytutu Stosunków Międzynarodowych UW i Międzywydziałowego Studium Gospodarki Przestrzennej SGGW, doktorantka w Katedrze Sztuki Krajobrazu na WOiAK SGGW, założycielka Sekcji Sztuki Sepulkralnej i dziennikarka "Kultury Pogrzebu".

Adrian Uszkiewicz to absolwent wydziału pedagogicznego UW. Z zamiłowania fotograf, a w szczególności fotograf ptaków. Członek i wolontariusz Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków.

Ewelina Pióro-Jabrucka jest adiunktem w Katedrze Roślin Warzywnych i Leczniczych na Wydziale Ogrodnictwa SGGW. Zajmuje się zarówno pracą badawczą związaną z roślinami zielarskimi, jak i popularyzatorską, współpracując z kwartalnikiem "Aromaterapia" oraz opiekując się Kołem Naukowym Ogrodników SGGW.

Komentarze

  1. OTO GATUNKI ROŚLIN STANOWIĄCYCH DOBRE ŹRÓDŁO POŻYWIENIA DLA PTAKÓW: aronia czarna, berberys pospolity, bez czarny, bluszcz pospolity, cis pospolity, czeremcha zwyczajna, dereń jadalny, dereń biały, głóg jednoszyjkowy, irga Dammera, jałowiec pospolity, jabłoń kwiecista, jarząb pospolity, kalina koralowa, leszczyna pospolita, ligustr pospolity, mahonia ostrolistna, ognik szkarłatny, ostrokrzew kolczasty, rokitnik pospolity, róża dzika, śliwa czerwonolistna, świdośliwka Lamarcka, śliwa tarnina, wiciokrzew pomorski, winobluszcz pięciolistkowy (dzięki Adrianowi Uszkiewiczowi)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Skąd się wzięły truskawki? | The origin of strawberries

Nie wyobrażam sobie czerwca bez truskawek. Wy pewnie też :) A wyobrażacie sobie, że jeszcze 300 lat temu takich dużych, soczystych truskawek jakie znamy nie było nawet na świecie?
Truskawka to stosunkowo młody "wynalazek" i w porównaniu z innymi roślinami gości na naszych stołach dość krótko. Pierwsze kroki w tym kierunku poczynili Francuzi, którzy w XIV wieku zaczęli uprawiać w swoich ogrodach poziomki pospolite (Fragaria vesca) wykopane w lesie. Ale to nie od poziomek pospolitych wywodzą się truskawki, tylko ze skrzyżowania dwóch innych gatunków poziomek. I tutaj będzie mała dygresja genetyczno-nazewnicza abyście mogli zrozumieć co i jak.
Poziomka jaką możecie spotkać w naszych lasach to poziomka pospolita, po łacinie Fragaria vesca. Truskawka po łacinie to Fragaria ×ananassa - poziomka ananasowa. Znaczek × przed nazwą gatunkową wskazuje że roślina jest tzw. mieszańcem międzygatunkowym. W przypadku truskawki skrzyżowane zostały dwa gatunki poziomek zza Atlantyku: poziomk…

jak uprawiać ziemniaki w doniczkach? | how to grow potato in the pot?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)

ogórek meksykański - z czym to się je? [OGRÓD SMAKOSZA] | mexican gherkin in [FOODIE'S GARDEN]

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaś…