Przejdź do głównej zawartości

Ogrodowy Mariensztat - kolejne spotkanie


Kolejne spotkanie na Mariensztacie spina klamrą listopadowe i grudniowe święta.

W programie:
-opowieść Anny Długozimy pt. Cmentarze. Historia, typologia i kompozycja;

-ptasie aktualności - ABC dokarmiania ptaków zimą - wykład Adriana Uszkiewicza;

-próba stworzenia zapachowej aury świąt Bożego Narodzenia - wykład Eweliny Pióro-Jabruckiej pt. Pachnąca apteka - zapachy Świąt Bożego Narodzenia połączony z wąchaniem olejków eterycznych;

Anna Długozima to absolwentka Instytutu Stosunków Międzynarodowych UW i Międzywydziałowego Studium Gospodarki Przestrzennej SGGW, doktorantka w Katedrze Sztuki Krajobrazu na WOiAK SGGW, założycielka Sekcji Sztuki Sepulkralnej i dziennikarka "Kultury Pogrzebu".

Adrian Uszkiewicz to absolwent wydziału pedagogicznego UW. Z zamiłowania fotograf, a w szczególności fotograf ptaków. Członek i wolontariusz Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków.

Ewelina Pióro-Jabrucka jest adiunktem w Katedrze Roślin Warzywnych i Leczniczych na Wydziale Ogrodnictwa SGGW. Zajmuje się zarówno pracą badawczą związaną z roślinami zielarskimi, jak i popularyzatorską, współpracując z kwartalnikiem "Aromaterapia" oraz opiekując się Kołem Naukowym Ogrodników SGGW.

Komentarze

  1. OTO GATUNKI ROŚLIN STANOWIĄCYCH DOBRE ŹRÓDŁO POŻYWIENIA DLA PTAKÓW: aronia czarna, berberys pospolity, bez czarny, bluszcz pospolity, cis pospolity, czeremcha zwyczajna, dereń jadalny, dereń biały, głóg jednoszyjkowy, irga Dammera, jałowiec pospolity, jabłoń kwiecista, jarząb pospolity, kalina koralowa, leszczyna pospolita, ligustr pospolity, mahonia ostrolistna, ognik szkarłatny, ostrokrzew kolczasty, rokitnik pospolity, róża dzika, śliwa czerwonolistna, świdośliwka Lamarcka, śliwa tarnina, wiciokrzew pomorski, winobluszcz pięciolistkowy (dzięki Adrianowi Uszkiewiczowi)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.

dlaczego ogórki są gorzkie? | why do cucumbers are bitter?

Gorzkie ogórki? Nie szkodzi! Zaraz dowiecie się dlaczego, ale najpierw wyjaśnijmy dlaczego ogórki bywają gorzkie.

Gorycz jest naturalną cechą owoców ogórka spowodowaną obecnością kukurbitacyn i jest ona trudna do wyeliminowania. Zwykle owoce ogórka dostępne na polskim rynku nie są gorzkie, o ile rośliny były uprawiane w optymalnych warunkach. Potencjalnie u wielu odmian kukurbitacyny mogą się pojawić w owocach np. z powodu niedostępności wody, zmiennych warunków uprawy, niedoboru azotu i zbyt dużej różnicy pomiędzy temperaturą w dzień i w nocy. Warto więc kupować owoce ze sprawdzonego źródła.

Najwięcej goryczy jest przy szypułce, więc można ją ograniczyć obierając owoce od jaśniejszego końca w stronę szypułki (próbowałam - zwykle niewiele to daje).

A teraz dobra wiadomość - gorzkie ogórki można kisić. Po ukiszeniu ogórki przestają być gorzkie. Właściwie powinnam napisać, że ogórki pozbawione goryczy źle się kiszą i gorycz w ogórkach jest potrzebna, jeżeli chcemy je kisić :) To dlatego…

jak uprawiać ziemniaki w doniczkach? | how to grow potato in the pot?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)