Przejdź do głównej zawartości

Daniel Ost

http://lauradayliving.com/pub/editor/image/DAYLY/danielost3.jpg
Wpadło mi dzisiaj w ręce letnie wydanie Fleur Kreativ z 2005 roku, a w nim - rzeźby kwiatowe Daniela Osta. Ponieważ wciąż brakuje nam takich florystów, postanowiłam przybliżyć w kilku zdaniach i zdjęciach tę postać.

"Daniel Ost" by Yann Callaert - Own work. Licensed under CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Daniel_Ost.jpg#/media/File:Daniel_Ost.jpg

Daniel Ost urodził się w Belgii w 1955 roku. Do szóstego roku życia mieszkał z dziadkami na wsi i już wtedy przejawiał zainteresowanie ogrodnictwem - asystował dziadkowi w pracach w ogrodzie. Jednak jego ojciec wolał, aby młody Daniel został bankowcem. A ponieważ w czasach jego młodości zainteresowanie florystyką traktowane było jak przejaw homoseksualizmu (Ost ma żonę i dwójkę dzieci), próbowano "wyleczyć" go, posyłając do szkoły wojskowej.

"Leczenie" nie poskutkowało, Ost zatrudnił się w pracowni znanego florysty Petera Curfsa, a w wieku 26 lat otworzył swoją pierwszą pracownię w rodzinnym mieście Sint Niklaas.

Obecnie mieszka i pracuje w Japonii, gdzie jest uznanym twórcą ikebany. Jest florystą o międzynarodowej sławie. Tworzy aranżacje - kunsztowne, wielkoformatowe, kosztowne i po prosu niesamowite - na zamówienie rodzin królewskich, celebrytów i korporacji.

http://www.weddingbee.com/wp-content/uploads/2008/07/24/daniel01.jpg
http://graphics8.nytimes.com/images/2008/06/17/magazine/22style.2.jpg
Ost projektuje również ogrody:
http://danielost.be/images/fullbackgrounds/GARDENS/Gardens_01.jpg
Jeżeli zaciekawiła Cię twórczość Osta, możesz odwiedzić jego stronę internetową i przeczytać artykuł na jego temat opublikowany na stronie The New York Times.

Komentarze

Sprawdź koniecznie te artukuły!

Kiwano - i owoc, i warzywo [OGRÓD SMAKOSZA] | kiwano - fruit and vegetable in one plant [FOODIE'S GARDEN]

Kiwano to kolejne ciekawe i smaczne, a przy tym dekoracyjne warzywo, do uprawy którego chciałam Was zachęcić. Jego owoce nie dość że są smaczne - jakby melon skropiony limonką - to jeszcze bardzo ładne. U mnie w domu wytrwały 3 miesiące, a podobno można przechowywać je nawet przez 6 miesięcy. 
Co to właściwie jest kiwano?
Kiwano (Cucumis metuliferus) jest rośliną dyniowatą spokrewnioną ze zwykłym ogórkiem, czyli ogórkiem siewnym (Cucumis sativus). Inne nazwy to:ogórek kiwano, ogórek afrykański, ogórek kolczasty.Angielskie nazwy są jeszcze bardziej liczne: horned melon, kiwano, African horned cucumber, African horned melon, jelly melon, hedged gourd, melano...
Jak uprawiać kiwano?
Jak ogórki :) Kluczem do sukcesu w uprawie jest wcześniejsze przygotowanie rozsady (podobnie jak w przypadku melonów czy arbuzów), ponieważ kiwano potrzebuje dużo czasu na wytworzenie owoców. Dlatego nie można wysiać nasion wprost do gruntu po 15 maja, co udaje się ze zwykłymi ogórkami. Ja sama w  ubiegłym r…

Jak uprawiać ziemniaki w doniczkach?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)

Ogórek meksykański - z czym to się je?

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaś…