Przejdź do głównej zawartości

Jak smakują kiełki? | How do sprouts taste like?

Ha! - oto jest pytanie. Cóż smakują różnie, o czym co i raz przekonuję się na własnym podniebieniu. Niestety, przeważnie nie są smaczne...
Zamierzam tutaj zebrać informacje o tym jak smakują (lub nie smakują) kiełki poszczególnych roślin. Powstanie lista roślin, które można kiełkować uzupełniana komentarzami odnośnie smaku. Zachęcam do dzielenia się wrażeniami smakowymi :)

BROKUŁ - delikatne w konsystencji, pachną i smakują jak liście młodej białej kapusty z nutką brokułową

BURAK CZERWONY - ponoć cuchnie :)

BURAK LIŚCIOWY

CIECIERZYCA

CZOSNEK

DYNIA - ponoć kiełki są lekko chrupiące i słodkie; "Są bogatym źródłem magnezu, cynku, żelaza oraz witamin A i B. Wzmacniają i regulują organizm, pozytywnie oddziałują na górne drogi oddechowe, regulują metabolizm cukru."

FASOLA ADZUKI - "Fasola Adzuki powszechnie uprawiana jest w Japonii, Chinach i Korei. Jej kiełki stanowią bogate źródło składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, miedzi, selenu i wielu witamin. Są szczególnie polecane przy chorobach trzuski i nerek."

FASOLA MUNG - ponoć lekko kwaskowaty; "Zawierają dużo witamin A, B, PP, C, E, H, K. Są źródłem wielu mikroelementów, łatwo przyswajalnego białka i enzymów. Obniżają poziom złego cholesterolu, wzmacniają organizm, działają jako antyutleniacz."; "Fasola Mung należy do najważniejszych warzyw strączkowych Chin i jest tam powszechnie użytkowana. Kiełki tej fasoli są bardzo smaczne i jędrne. Stanowią bogate źródło białka oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu, cynku i witamin:E, B2,B1,B6,B3. Ponadto obniżają poziom 'Złego cholesterolu'."

GORCZYCA - pikantny, musztardowy, trzeba przyznać że śmierdzą...

GROCH - ponoć niesmaczny, słodki, lekko chrupiące; "Zawierają dużo żelaza, mikroelementów oraz witaminy A, C, B. Wzmacniają organizm."

GRYKA - "Zawierają dużo witamin, mikroelementów, enzymów i rutyny. Pozytywnie oddziałują na układ krążenia i naczynia krwionośne, wzmacniają układ immunologiczny."

JARMUŻ

JĘCZMIEŃ

KALAFIOR

KALAREPA

KAPUSTA CZERWONA

KONICZYNA ŁĄKOWA - podobna w smaku do lucerny

KOMOSA RYŻOWA

KOPER

KOZIERADKA - ponoć ostry i charakterystyczny dla... kozieradki, hm.

KUKURYDZA - podobno przeraźliwie słodki

LEN - ponoć łykowaty i niezbyt smaczny, przy tym słodki; "Zawierają dużo soli mineralnych, lecytyny, są źródłem witamin C, E i B. Obniżają poziom złego cholesterolu, regulują procesy trawienne. Są polecane przy zaparciach."

LUCERNA - delikatny, przyjemny; "Kiełki lucerny poleca się zwłaszcza w stanach wyczerpania."

MARCHEW - "Kiełki marchwi wspomagają trawienie i oczyszczają jelita, pobudzają pracę nadnerczy i trzustki. Oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają pracę wątroby. Pomagają w walce z problemami wzroku oraz kurzą ślepotą. Świetnie sprawdzają się w utrzymaniu skóry w dobrej kondycji, poprzez systematyczne spożywanie kiełków marchwi skóra uzyskuje jednolity koloryt, do czego przyczyniają się zawarte w marchwi witaminy."

MIGDAŁY

POR - "szczypiorkowaty", łagodniejszy od cebuli

PSZENICA - ponoć lekko słodki; "Są bogatym źródłem witaminy E i F, zawierają wiele mikroelementów. Poprawiają stan skóry, jej koloryt, wzmacniają włosy i paznokcie."

ROSZPONKA - "Roszponka jest bardzo smaczna zarówno jako dorosłe warzywo jak i jako siewka. Jednak jako siewka ma więcej typowej dla sałat goryczy. Jest to jednak jedna z nut smakowych i zdecydowanie kiełki nie należą do gorzkich, choć są wyraźne w smaku. Roszponka to mało znana, ale niezwykle smaczna sałata. Zawiera wiele żelaza i wapnia oraz witaminy C i witamin z grupy B. Jej kiełki również zawierają te cenne składniki przy czym ich przyswajalność w tej postaci jest zdecydowanie wyższa niż przy dorosłym warzywie. Ponadto kiełki mają tę przewagę nad sałatami, że nie maja czasu na wchłonięcie metali ciężkich co sałaty bardzo chętnie czynią."

RUKOLA

RZODKIEW - ponoć ostry, wyrazisty; "Zawierają dużą ilość witaminy C i PP. są bogate w jod, magnez, cynk, żelazo, wapń oraz związki siarki. Oczyszczają drogi oddechowe, poprawiają stan paznokci, skóry i włosów."

RZODKIEWKA - pikantny, rzodkiewkowy, chrupią i smakują jak... rzodkiewka. "W kiełkach rzodkiewki znajdują się między innymi: witamina A, C, PP, magnez, cynk, żelazo, sole wapnia."

RZEŻUCHA - pikantny, jak to rzeżucha... dla amatorów; "Są bardzo bogate w witaminy C, PP, P, B, związki potasu, magnezu, wapnia, siarki oraz mikroelementy. Są silnym przeciwutleniaczem. Wzmacniają organizm, poprawiają stan skóry, paznokci i włosów."

SELER

SEZAM

SŁONECZNIK - delikatny, słonecznikowy, rządzi!

SOCZEWICA - a fe! wg niektórych delikatny; "Zawierają dużo żelaza, magnezu, miedzi, cynku, fosforu i wapnia. Są źródłem witaminy A, B, C, E. Lekkostrawne, wzmacniają organizm. Pozytywnie wpływają na stan zębów."; "Kiełki soczewicy to bogate źródło białka, witamin: C, B1, B2, PP oraz wapnia, fosforu, żelaza, cynku, potasu, magnezu. Ze względu na zawartość kwasu foliowego są szczególnie polecane kobietom w ciąży. Delikatne w smaku, nadają się zarówno do spożywania na surowo w sałatkach , do kanapek lub na ciepło do potraw z woka i z patelni."

SOJA - ponoć delikatne, lekko chrupiące: "Zawierają dużo żelaza, wapnia, magnezu oraz składników mineralnych. Są źródłem witamin C, B1, B2, B6, A, PP. Są antyutleniaczem, dodają energii i apetytu. Działają uspokajająco na układ nerwowy."

SZCZYPIOREK

SZPINAK - "Zawierają, podobnie jak szpinak, wiele cennych minerałów: potas, magnez, wapń, żelazo. Podobnie jak kiełki brokuła mają działanie przeciwnowotworowe (szczególnie rak płuc więc zalecane są palaczom), a ponadto są pomocne w leczeniu zaparć oraz w walce z nadciśnieniem."

WIESIOŁEK - "Są niezastąpionym źródłem makro- i mikroelementów, enzymów i witamin z grupy B. Regulują procesy trawienne, pozytywnie wpływają na pracę wątroby i jelit, poprawiają stan skóry i paznokci, wzmacniają organizm."

ŻYTO - "Są bogatym źródłem witamin z grupy B oraz źródłem wapnia, żelaza. Oczyszczają tętnice, wzmacniają włosy, zęby i kości. Oczyszczają organizm."

Właściwości ze strony firmy Dary Natury, czyli stąd oraz W. Legutko, czyli stąd. Dużo przydatnych informacji na kiełki.info.

Popularne posty z tego bloga

Jak uprawiać ziemniaki w doniczkach?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta . Ale ziemniaki można uprawiać także w zwykłych doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach. Ziemniaka można trochę oszukać Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać" : jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :) Na rynku są przystosowane do takiej uprawy piętrowe doniczki , np. takie . Właśnie takie doniczki świetnie sprawdzą się na małej powierzchni na balkonie. Jeśli jednak nie chcemy sprowadzać doniczek z zagranicy, możemy na podobnej zasadzie uprawiać ziemniaki w worku lub samemu zrobić piętrowe doniczki . Poniżej opiszę oba sposoby uprawy, ale najpierw podstawy. Uprawa ziemniaków w pojemnikach krok po kroku Wybór pojemnika. Doniczka...

Syrop z kwiatów bzu czarnego - przepis

Kwiatowej uczty ciąg dalszy: naprędce zebrane baldachy bzu czarnego posłużyły do wyrobu syropu - niezwykle prostego i pysznego. Przepisów w Internecie jest mnóstwo, ale polecam Wam mój - prosty i szybki: 15 baldachów bzu w pełnym rozkwicie 1/2 kg cukru 1/2 litra wody 2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 1 cytryny Kwiaty zbieramy delikatnie do torebki lub pojemnika (najlepiej zbierać w środku dnia), rozkładamy na papierze albo ściereczce, żeby dać szansę owadom na ucieczkę. Następnie nożyczkami odcinamy pojedyncze kwiaty starając się, aby zielonych części było jak najmniej. Gotujemy syrop z cukru wody i soku z cytryny, gorącym syropem zalewamy kwiaty, przykrywamy i zostawiamy na dwa dni. Potem cedzimy przez ściereczkę albo gazę i przelewamy do butelki. Z tego przepisu otrzymamy około 0,7 litra syropu, niezbyt stężonego. Najlepiej smakuje rozcieńczony wodą, z dodatkiem lodu i cytryny. Jeżeli chcemy wykorzystać syrop od razu, trzymamy go w lodówce parę...

Hodowla i uprawa - na czym polega różnica?

Wiele razy słyszałam, że ktoś np. hoduje pomidory w szklarni, albo kwiaty na balkonie. Moje wrażliwe ogrodnicze ucho cierpi wtedy okrutnie :) Już tłumaczę dlaczego i czym się różni hodowla od uprawy. W uproszczeniu określenie HODOWLA jest zarezerwowanie dla procesu tworzenia nowych odmian. Hodowla prowadzona jest w specjalistycznych firmach i uczelniach wyższych. Z hodowlą mamy do czynienia kiedy np. krzyżujemy* dwie rośliny, a pośród ich potomstwa wybieramy takie osobniki jakie nam się podobają (dokonujemy selekcji) i które znowu krzyżujemy. Po kilku - kilkunastu takich cyklach krzyżowanie+selekcja otrzymujemy nową odmianę. To może trwać nawet kilkanaście lat. Podkreślam, że to duuuże uproszczenie.  Jeżeli kupujemy nasiona lub rośliny np. wspomnianych pomidorów, wysiewamy lub sadzimy je sobie w ogrodzie, szklarni, na balkonie. Następnie nawozimy, odchwaszczamy, czyli ogólnie pielęgnujemy, po czym zbieramy owoce, które zjadamy, to po prostu te pomidory UPRAWIAMY ....