Ha! - oto jest pytanie. Cóż smakują różnie, o czym co i raz przekonuję się na własnym podniebieniu. Niestety, przeważnie nie są smaczne...
Zamierzam tutaj zebrać informacje o tym jak smakują (lub nie smakują) kiełki poszczególnych roślin. Powstanie lista roślin, które można kiełkować uzupełniana komentarzami odnośnie smaku. Zachęcam do dzielenia się wrażeniami smakowymi :)
MIGDAŁY
POR - "szczypiorkowaty", łagodniejszy od cebuli
PSZENICA - ponoć lekko słodki; "Są bogatym źródłem witaminy E i F, zawierają wiele mikroelementów. Poprawiają stan skóry, jej koloryt, wzmacniają włosy i paznokcie."
ROSZPONKA - "Roszponka jest bardzo smaczna zarówno jako dorosłe warzywo jak i jako siewka. Jednak jako siewka ma więcej typowej dla sałat goryczy. Jest to jednak jedna z nut smakowych i zdecydowanie kiełki nie należą do gorzkich, choć są wyraźne w smaku. Roszponka to mało znana, ale niezwykle smaczna sałata. Zawiera wiele żelaza i wapnia oraz witaminy C i witamin z grupy B. Jej kiełki również zawierają te cenne składniki przy czym ich przyswajalność w tej postaci jest zdecydowanie wyższa niż przy dorosłym warzywie. Ponadto kiełki mają tę przewagę nad sałatami, że nie maja czasu na wchłonięcie metali ciężkich co sałaty bardzo chętnie czynią."
RUKOLA
RZODKIEW - ponoć ostry, wyrazisty; "Zawierają dużą ilość witaminy C i PP. są bogate w jod, magnez, cynk, żelazo, wapń oraz związki siarki. Oczyszczają drogi oddechowe, poprawiają stan paznokci, skóry i włosów."
RZODKIEWKA - pikantny, rzodkiewkowy, chrupią i smakują jak... rzodkiewka. "W kiełkach rzodkiewki znajdują się między innymi: witamina A, C, PP, magnez, cynk, żelazo, sole wapnia."
RZEŻUCHA - pikantny, jak to rzeżucha... dla amatorów; "Są bardzo bogate w witaminy C, PP, P, B, związki potasu, magnezu, wapnia, siarki oraz mikroelementy. Są silnym przeciwutleniaczem. Wzmacniają organizm, poprawiają stan skóry, paznokci i włosów."
SELER
SEZAM
SŁONECZNIK - delikatny, słonecznikowy, rządzi!
SOCZEWICA - a fe! wg niektórych delikatny; "Zawierają dużo żelaza, magnezu, miedzi, cynku, fosforu i wapnia. Są źródłem witaminy A, B, C, E. Lekkostrawne, wzmacniają organizm. Pozytywnie wpływają na stan zębów."; "Kiełki soczewicy to bogate źródło białka, witamin: C, B1, B2, PP oraz wapnia, fosforu, żelaza, cynku, potasu, magnezu. Ze względu na zawartość kwasu foliowego są szczególnie polecane kobietom w ciąży. Delikatne w smaku, nadają się zarówno do spożywania na surowo w sałatkach , do kanapek lub na ciepło do potraw z woka i z patelni."
SOJA - ponoć delikatne, lekko chrupiące: "Zawierają dużo żelaza, wapnia, magnezu oraz składników mineralnych. Są źródłem witamin C, B1, B2, B6, A, PP. Są antyutleniaczem, dodają energii i apetytu. Działają uspokajająco na układ nerwowy."
SZCZYPIOREK
SZPINAK - "Zawierają, podobnie jak szpinak, wiele cennych minerałów: potas, magnez, wapń, żelazo. Podobnie jak kiełki brokuła mają działanie przeciwnowotworowe (szczególnie rak płuc więc zalecane są palaczom), a ponadto są pomocne w leczeniu zaparć oraz w walce z nadciśnieniem."
WIESIOŁEK - "Są niezastąpionym źródłem makro- i mikroelementów, enzymów i witamin z grupy B. Regulują procesy trawienne, pozytywnie wpływają na pracę wątroby i jelit, poprawiają stan skóry i paznokci, wzmacniają organizm."
ŻYTO - "Są bogatym źródłem witamin z grupy B oraz źródłem wapnia, żelaza. Oczyszczają tętnice, wzmacniają włosy, zęby i kości. Oczyszczają organizm."
Właściwości ze strony firmy Dary Natury, czyli stąd oraz W. Legutko, czyli stąd. Dużo przydatnych informacji na kiełki.info.
Zamierzam tutaj zebrać informacje o tym jak smakują (lub nie smakują) kiełki poszczególnych roślin. Powstanie lista roślin, które można kiełkować uzupełniana komentarzami odnośnie smaku. Zachęcam do dzielenia się wrażeniami smakowymi :)
BROKUŁ - delikatne w konsystencji, pachną i smakują jak liście młodej białej kapusty z nutką brokułową
BURAK CZERWONY - ponoć cuchnie :)
BURAK LIŚCIOWY
CIECIERZYCA
CZOSNEK
DYNIA - ponoć kiełki są lekko chrupiące i słodkie; "Są bogatym źródłem magnezu, cynku, żelaza oraz witamin A i B. Wzmacniają i regulują organizm, pozytywnie oddziałują na górne drogi oddechowe, regulują metabolizm cukru."
FASOLA ADZUKI - "Fasola Adzuki powszechnie uprawiana jest w Japonii, Chinach i Korei. Jej kiełki stanowią bogate źródło składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, miedzi, selenu i wielu witamin. Są szczególnie polecane przy chorobach trzuski i nerek."
FASOLA MUNG - ponoć lekko kwaskowaty; "Zawierają dużo witamin A, B, PP, C, E, H, K. Są źródłem wielu mikroelementów, łatwo przyswajalnego białka i enzymów. Obniżają poziom złego cholesterolu, wzmacniają organizm, działają jako antyutleniacz."; "Fasola Mung należy do najważniejszych warzyw strączkowych Chin i jest tam powszechnie użytkowana. Kiełki tej fasoli są bardzo smaczne i jędrne. Stanowią bogate źródło białka oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu, cynku i witamin:E, B2,B1,B6,B3. Ponadto obniżają poziom 'Złego cholesterolu'."
GORCZYCA - pikantny, musztardowy, trzeba przyznać że śmierdzą...
GROCH - ponoć niesmaczny, słodki, lekko chrupiące; "Zawierają dużo żelaza, mikroelementów oraz witaminy A, C, B. Wzmacniają organizm."
GRYKA - "Zawierają dużo witamin, mikroelementów, enzymów i rutyny. Pozytywnie oddziałują na układ krążenia i naczynia krwionośne, wzmacniają układ immunologiczny."
JARMUŻ
JĘCZMIEŃ
KALAFIOR
KALAREPA
KAPUSTA CZERWONA
KONICZYNA ŁĄKOWA - podobna w smaku do lucerny
KOMOSA RYŻOWA
KOPER
KOZIERADKA - ponoć ostry i charakterystyczny dla... kozieradki, hm.
KUKURYDZA - podobno przeraźliwie słodki
LEN - ponoć łykowaty i niezbyt smaczny, przy tym słodki; "Zawierają dużo soli mineralnych, lecytyny, są źródłem witamin C, E i B. Obniżają poziom złego cholesterolu, regulują procesy trawienne. Są polecane przy zaparciach."
LUCERNA - delikatny, przyjemny; "Kiełki lucerny poleca się zwłaszcza w stanach wyczerpania."
MARCHEW - "Kiełki marchwi wspomagają trawienie i oczyszczają jelita, pobudzają pracę nadnerczy i trzustki. Oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają pracę wątroby. Pomagają w walce z problemami wzroku oraz kurzą ślepotą. Świetnie sprawdzają się w utrzymaniu skóry w dobrej kondycji, poprzez systematyczne spożywanie kiełków marchwi skóra uzyskuje jednolity koloryt, do czego przyczyniają się zawarte w marchwi witaminy."
BURAK CZERWONY - ponoć cuchnie :)
BURAK LIŚCIOWY
CIECIERZYCA
CZOSNEK
DYNIA - ponoć kiełki są lekko chrupiące i słodkie; "Są bogatym źródłem magnezu, cynku, żelaza oraz witamin A i B. Wzmacniają i regulują organizm, pozytywnie oddziałują na górne drogi oddechowe, regulują metabolizm cukru."
FASOLA ADZUKI - "Fasola Adzuki powszechnie uprawiana jest w Japonii, Chinach i Korei. Jej kiełki stanowią bogate źródło składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, miedzi, selenu i wielu witamin. Są szczególnie polecane przy chorobach trzuski i nerek."
FASOLA MUNG - ponoć lekko kwaskowaty; "Zawierają dużo witamin A, B, PP, C, E, H, K. Są źródłem wielu mikroelementów, łatwo przyswajalnego białka i enzymów. Obniżają poziom złego cholesterolu, wzmacniają organizm, działają jako antyutleniacz."; "Fasola Mung należy do najważniejszych warzyw strączkowych Chin i jest tam powszechnie użytkowana. Kiełki tej fasoli są bardzo smaczne i jędrne. Stanowią bogate źródło białka oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu, cynku i witamin:E, B2,B1,B6,B3. Ponadto obniżają poziom 'Złego cholesterolu'."
GORCZYCA - pikantny, musztardowy, trzeba przyznać że śmierdzą...
GROCH - ponoć niesmaczny, słodki, lekko chrupiące; "Zawierają dużo żelaza, mikroelementów oraz witaminy A, C, B. Wzmacniają organizm."
GRYKA - "Zawierają dużo witamin, mikroelementów, enzymów i rutyny. Pozytywnie oddziałują na układ krążenia i naczynia krwionośne, wzmacniają układ immunologiczny."
JARMUŻ
JĘCZMIEŃ
KALAFIOR
KALAREPA
KAPUSTA CZERWONA
KONICZYNA ŁĄKOWA - podobna w smaku do lucerny
KOMOSA RYŻOWA
KOPER
KOZIERADKA - ponoć ostry i charakterystyczny dla... kozieradki, hm.
KUKURYDZA - podobno przeraźliwie słodki
LEN - ponoć łykowaty i niezbyt smaczny, przy tym słodki; "Zawierają dużo soli mineralnych, lecytyny, są źródłem witamin C, E i B. Obniżają poziom złego cholesterolu, regulują procesy trawienne. Są polecane przy zaparciach."
LUCERNA - delikatny, przyjemny; "Kiełki lucerny poleca się zwłaszcza w stanach wyczerpania."
MARCHEW - "Kiełki marchwi wspomagają trawienie i oczyszczają jelita, pobudzają pracę nadnerczy i trzustki. Oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają pracę wątroby. Pomagają w walce z problemami wzroku oraz kurzą ślepotą. Świetnie sprawdzają się w utrzymaniu skóry w dobrej kondycji, poprzez systematyczne spożywanie kiełków marchwi skóra uzyskuje jednolity koloryt, do czego przyczyniają się zawarte w marchwi witaminy."
MIGDAŁY
POR - "szczypiorkowaty", łagodniejszy od cebuli
PSZENICA - ponoć lekko słodki; "Są bogatym źródłem witaminy E i F, zawierają wiele mikroelementów. Poprawiają stan skóry, jej koloryt, wzmacniają włosy i paznokcie."
ROSZPONKA - "Roszponka jest bardzo smaczna zarówno jako dorosłe warzywo jak i jako siewka. Jednak jako siewka ma więcej typowej dla sałat goryczy. Jest to jednak jedna z nut smakowych i zdecydowanie kiełki nie należą do gorzkich, choć są wyraźne w smaku. Roszponka to mało znana, ale niezwykle smaczna sałata. Zawiera wiele żelaza i wapnia oraz witaminy C i witamin z grupy B. Jej kiełki również zawierają te cenne składniki przy czym ich przyswajalność w tej postaci jest zdecydowanie wyższa niż przy dorosłym warzywie. Ponadto kiełki mają tę przewagę nad sałatami, że nie maja czasu na wchłonięcie metali ciężkich co sałaty bardzo chętnie czynią."
RUKOLA
RZODKIEW - ponoć ostry, wyrazisty; "Zawierają dużą ilość witaminy C i PP. są bogate w jod, magnez, cynk, żelazo, wapń oraz związki siarki. Oczyszczają drogi oddechowe, poprawiają stan paznokci, skóry i włosów."
RZODKIEWKA - pikantny, rzodkiewkowy, chrupią i smakują jak... rzodkiewka. "W kiełkach rzodkiewki znajdują się między innymi: witamina A, C, PP, magnez, cynk, żelazo, sole wapnia."
RZEŻUCHA - pikantny, jak to rzeżucha... dla amatorów; "Są bardzo bogate w witaminy C, PP, P, B, związki potasu, magnezu, wapnia, siarki oraz mikroelementy. Są silnym przeciwutleniaczem. Wzmacniają organizm, poprawiają stan skóry, paznokci i włosów."
SELER
SEZAM
SŁONECZNIK - delikatny, słonecznikowy, rządzi!
SOCZEWICA - a fe! wg niektórych delikatny; "Zawierają dużo żelaza, magnezu, miedzi, cynku, fosforu i wapnia. Są źródłem witaminy A, B, C, E. Lekkostrawne, wzmacniają organizm. Pozytywnie wpływają na stan zębów."; "Kiełki soczewicy to bogate źródło białka, witamin: C, B1, B2, PP oraz wapnia, fosforu, żelaza, cynku, potasu, magnezu. Ze względu na zawartość kwasu foliowego są szczególnie polecane kobietom w ciąży. Delikatne w smaku, nadają się zarówno do spożywania na surowo w sałatkach , do kanapek lub na ciepło do potraw z woka i z patelni."
SOJA - ponoć delikatne, lekko chrupiące: "Zawierają dużo żelaza, wapnia, magnezu oraz składników mineralnych. Są źródłem witamin C, B1, B2, B6, A, PP. Są antyutleniaczem, dodają energii i apetytu. Działają uspokajająco na układ nerwowy."
SZCZYPIOREK
SZPINAK - "Zawierają, podobnie jak szpinak, wiele cennych minerałów: potas, magnez, wapń, żelazo. Podobnie jak kiełki brokuła mają działanie przeciwnowotworowe (szczególnie rak płuc więc zalecane są palaczom), a ponadto są pomocne w leczeniu zaparć oraz w walce z nadciśnieniem."
WIESIOŁEK - "Są niezastąpionym źródłem makro- i mikroelementów, enzymów i witamin z grupy B. Regulują procesy trawienne, pozytywnie wpływają na pracę wątroby i jelit, poprawiają stan skóry i paznokci, wzmacniają organizm."
ŻYTO - "Są bogatym źródłem witamin z grupy B oraz źródłem wapnia, żelaza. Oczyszczają tętnice, wzmacniają włosy, zęby i kości. Oczyszczają organizm."
Właściwości ze strony firmy Dary Natury, czyli stąd oraz W. Legutko, czyli stąd. Dużo przydatnych informacji na kiełki.info.