Przejdź do głównej zawartości

Jak smakują kiełki? | How do sprouts taste like?

Ha! - oto jest pytanie. Cóż smakują różnie, o czym co i raz przekonuję się na własnym podniebieniu. Niestety, przeważnie nie są smaczne...
Zamierzam tutaj zebrać informacje o tym jak smakują (lub nie smakują) kiełki poszczególnych roślin. Powstanie lista roślin, które można kiełkować uzupełniana komentarzami odnośnie smaku. Zachęcam do dzielenia się wrażeniami smakowymi :)

BROKUŁ - delikatne w konsystencji, pachną i smakują jak liście młodej białej kapusty z nutką brokułową

BURAK CZERWONY - ponoć cuchnie :)

BURAK LIŚCIOWY

CIECIERZYCA

CZOSNEK

DYNIA - ponoć kiełki są lekko chrupiące i słodkie; "Są bogatym źródłem magnezu, cynku, żelaza oraz witamin A i B. Wzmacniają i regulują organizm, pozytywnie oddziałują na górne drogi oddechowe, regulują metabolizm cukru."

FASOLA ADZUKI - "Fasola Adzuki powszechnie uprawiana jest w Japonii, Chinach i Korei. Jej kiełki stanowią bogate źródło składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, miedzi, selenu i wielu witamin. Są szczególnie polecane przy chorobach trzuski i nerek."

FASOLA MUNG - ponoć lekko kwaskowaty; "Zawierają dużo witamin A, B, PP, C, E, H, K. Są źródłem wielu mikroelementów, łatwo przyswajalnego białka i enzymów. Obniżają poziom złego cholesterolu, wzmacniają organizm, działają jako antyutleniacz."; "Fasola Mung należy do najważniejszych warzyw strączkowych Chin i jest tam powszechnie użytkowana. Kiełki tej fasoli są bardzo smaczne i jędrne. Stanowią bogate źródło białka oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu, cynku i witamin:E, B2,B1,B6,B3. Ponadto obniżają poziom 'Złego cholesterolu'."

GORCZYCA - pikantny, musztardowy, trzeba przyznać że śmierdzą...

GROCH - ponoć niesmaczny, słodki, lekko chrupiące; "Zawierają dużo żelaza, mikroelementów oraz witaminy A, C, B. Wzmacniają organizm."

GRYKA - "Zawierają dużo witamin, mikroelementów, enzymów i rutyny. Pozytywnie oddziałują na układ krążenia i naczynia krwionośne, wzmacniają układ immunologiczny."

JARMUŻ

JĘCZMIEŃ

KALAFIOR

KALAREPA

KAPUSTA CZERWONA

KONICZYNA ŁĄKOWA - podobna w smaku do lucerny

KOMOSA RYŻOWA

KOPER

KOZIERADKA - ponoć ostry i charakterystyczny dla... kozieradki, hm.

KUKURYDZA - podobno przeraźliwie słodki

LEN - ponoć łykowaty i niezbyt smaczny, przy tym słodki; "Zawierają dużo soli mineralnych, lecytyny, są źródłem witamin C, E i B. Obniżają poziom złego cholesterolu, regulują procesy trawienne. Są polecane przy zaparciach."

LUCERNA - delikatny, przyjemny; "Kiełki lucerny poleca się zwłaszcza w stanach wyczerpania."

MARCHEW - "Kiełki marchwi wspomagają trawienie i oczyszczają jelita, pobudzają pracę nadnerczy i trzustki. Oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają pracę wątroby. Pomagają w walce z problemami wzroku oraz kurzą ślepotą. Świetnie sprawdzają się w utrzymaniu skóry w dobrej kondycji, poprzez systematyczne spożywanie kiełków marchwi skóra uzyskuje jednolity koloryt, do czego przyczyniają się zawarte w marchwi witaminy."

MIGDAŁY

POR - "szczypiorkowaty", łagodniejszy od cebuli

PSZENICA - ponoć lekko słodki; "Są bogatym źródłem witaminy E i F, zawierają wiele mikroelementów. Poprawiają stan skóry, jej koloryt, wzmacniają włosy i paznokcie."

ROSZPONKA - "Roszponka jest bardzo smaczna zarówno jako dorosłe warzywo jak i jako siewka. Jednak jako siewka ma więcej typowej dla sałat goryczy. Jest to jednak jedna z nut smakowych i zdecydowanie kiełki nie należą do gorzkich, choć są wyraźne w smaku. Roszponka to mało znana, ale niezwykle smaczna sałata. Zawiera wiele żelaza i wapnia oraz witaminy C i witamin z grupy B. Jej kiełki również zawierają te cenne składniki przy czym ich przyswajalność w tej postaci jest zdecydowanie wyższa niż przy dorosłym warzywie. Ponadto kiełki mają tę przewagę nad sałatami, że nie maja czasu na wchłonięcie metali ciężkich co sałaty bardzo chętnie czynią."

RUKOLA

RZODKIEW - ponoć ostry, wyrazisty; "Zawierają dużą ilość witaminy C i PP. są bogate w jod, magnez, cynk, żelazo, wapń oraz związki siarki. Oczyszczają drogi oddechowe, poprawiają stan paznokci, skóry i włosów."

RZODKIEWKA - pikantny, rzodkiewkowy, chrupią i smakują jak... rzodkiewka. "W kiełkach rzodkiewki znajdują się między innymi: witamina A, C, PP, magnez, cynk, żelazo, sole wapnia."

RZEŻUCHA - pikantny, jak to rzeżucha... dla amatorów; "Są bardzo bogate w witaminy C, PP, P, B, związki potasu, magnezu, wapnia, siarki oraz mikroelementy. Są silnym przeciwutleniaczem. Wzmacniają organizm, poprawiają stan skóry, paznokci i włosów."

SELER

SEZAM

SŁONECZNIK - delikatny, słonecznikowy, rządzi!

SOCZEWICA - a fe! wg niektórych delikatny; "Zawierają dużo żelaza, magnezu, miedzi, cynku, fosforu i wapnia. Są źródłem witaminy A, B, C, E. Lekkostrawne, wzmacniają organizm. Pozytywnie wpływają na stan zębów."; "Kiełki soczewicy to bogate źródło białka, witamin: C, B1, B2, PP oraz wapnia, fosforu, żelaza, cynku, potasu, magnezu. Ze względu na zawartość kwasu foliowego są szczególnie polecane kobietom w ciąży. Delikatne w smaku, nadają się zarówno do spożywania na surowo w sałatkach , do kanapek lub na ciepło do potraw z woka i z patelni."

SOJA - ponoć delikatne, lekko chrupiące: "Zawierają dużo żelaza, wapnia, magnezu oraz składników mineralnych. Są źródłem witamin C, B1, B2, B6, A, PP. Są antyutleniaczem, dodają energii i apetytu. Działają uspokajająco na układ nerwowy."

SZCZYPIOREK

SZPINAK - "Zawierają, podobnie jak szpinak, wiele cennych minerałów: potas, magnez, wapń, żelazo. Podobnie jak kiełki brokuła mają działanie przeciwnowotworowe (szczególnie rak płuc więc zalecane są palaczom), a ponadto są pomocne w leczeniu zaparć oraz w walce z nadciśnieniem."

WIESIOŁEK - "Są niezastąpionym źródłem makro- i mikroelementów, enzymów i witamin z grupy B. Regulują procesy trawienne, pozytywnie wpływają na pracę wątroby i jelit, poprawiają stan skóry i paznokci, wzmacniają organizm."

ŻYTO - "Są bogatym źródłem witamin z grupy B oraz źródłem wapnia, żelaza. Oczyszczają tętnice, wzmacniają włosy, zęby i kości. Oczyszczają organizm."

Właściwości ze strony firmy Dary Natury, czyli stąd oraz W. Legutko, czyli stąd. Dużo przydatnych informacji na kiełki.info.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zero waste w kuchni - podstawy | Zero waste in the kitchen - basics

Zgodnie z obietnicą, spisałam swoją targową prezentację. Zawiera ona podstawowe informacje dotyczące marnowania i niemarnowania żywności. Myślę że stanowi dobre wprowadzenie do tematu i każdemu przyda się lektura tego artykułu ;) Temat niemarnowania rozwijam nie tylko na blogu ale i na Facebooku, więc zapraszam do podążania za #zerowastewkuchni na FB i tagiem zero_waste na blogu. I oczywiście zapraszam do zadawania pytań i dzielenia się Waszymi doświadczeniami! No to zaczynamy.
Zacznę od takich małych wyjaśnień dlaczego w ogóle zajęłam się tematem marnowania żywności. To proste - jako ogrodniczka wiem ile trudu, czasu, wiedzy, doświadczenia i innych zasobów potrzeba na wyprodukowanie jedzenia. Więc kiedy dowiedziałam się, że w Unii Europejskiej rocznie marnuje się 88 milionów ton żywności po prostu mnie zamurowało. Sami tylo Polacy marnują 9 milionów ton żywności rocznie. Jeśli przyjmiemy, że rocznie jeden dorosły człowiek potrzebuje około 800 kg jedzenia, to prosty rachunek pokazuje,…

Śledzie w piernikach - polskie klimaty | Herrings with gingerbread - so Polish!

Bardzo lubię śledzie. Bardzo. I pierniki też. A co jest najlepsze to to, że połączenie śledzia i pierników jest obłędne! Więc nie będę się długo rozwodziła, tylko od razu podaję Wam swój przepis na te delicje :)  Ja użyłam śledzi marynowanych w szwedzkiej zalewie 1-2-3. I generalnie dobrze jest użyć śledzi z octu, bo wtedy mają lepszą konsystencję. No chyba że ości Wam nie przeszkadzają - wtedy wystarczy użyć wymoczonych śledzi z solanki.  Jeśli używacie śledzi z octu (innej marynaty niż ta moja), też warto je wymoczyć aby nie były bardzo kwaśne.
Proporcje są na 8 płatów śledziowych. A TUTAJ pobierzecie wersję do druku.
I marynata - szwedzka marynata 1-2-3 0,5 szklanki octu spirytusowego 10% 1 szklanka cukru 2 szklanki wody 4 szt ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 średnia marchew pokrojona w plasterki  1 średnia cebula pokrojona w plasterki
II marynata - piernikowa 1,5 szklanki oleju rzepakowego lub innego o neutralnym smaku 10 łyżek drobno pokruszonych pierników 1 duża cebula drobn…

Śledzie w jagodach - szwedzkie klimaty | Herrings with blueberries - my way

Jagody, i w ogóle owoce jagodowe, w szwedzkiej kuchni mają szczególne miejsce. Zrozumiałam to kiedy w ostatnie wakacje byłam w Szwecji i do śniadania podano nam dwa rodzaje gęstych soków przecierowych, zwanych zupami: z borówki czernicy (blåbärssoppa) i z owoców róży (nyponsoppa). Ale to jeszcze nic takiego nadzwyczajnego dla polskich kubków smakowych. Gdzieś mi niedawno mignął w internetach przepis na śledzie marynowane w jagodach. Bardzo mnie to zaintrygowało i postanowiłam zgłębić temat. A że po szwedzku umiem może dwa-trzy wyrazy, szukałam z użyciem tłumacza Google. No i okazało się że (tu będzie komplement jakby były wątpliwości) Szwedzi mają niezłego kręćka na punkcie marynowanych śledzi. Znalazłam dziesiątki smakowitych przepisów, w tym wiele na wersję z jagodami.
Na ich bazie zrobiłam swoją wersję, którą chciałam się z Wami dziś podzielić. Ciekawa jestem jak Wam się podoba i czy go wypróbujecie :)
Proporcje na 8 płatów śledziowych.  Śledzie marynują się w sumie 4 dni ale warto…