Przejdź do głównej zawartości

Takaya Hanayuishi


https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/t31.0-8/10608246_711485132240732_5827622191070891011_o.jpg
Od jakiegoś czasu w prasie dizajnerskiej, florystycznej i niebranżowej pojawiają się wzmianki o floryście-fryzjerze Takaya  Hanayuishi. I dobrze, bo artysta to ciekawy i oryginalny.  Hanayuishi tworzy dekoracje kwiatowe na głowach swoich klientów. Ni korsarze, ni kapelusze; czasem najlepszym określeniem jest ludzko-kwiatowa rzeźba. Wyczarowuje również biżuterię ze świeżych kwiatów. Szczególnie upodobał sobie dalie, ale rzodkwią i bobem nie pogardzi. W jego pracach, szczególnie fotografiach przedstawiających kompozycje roślinne inne niż te na głowę, widoczna jest fascynacja kolorami i fakturą kwiatów i jakaś niesamowita intuicja.
Tworzy głównie korsarze i ozdoby dla panien młodych a także na potrzeby pokazów mody, przedstawień i mediów.

Mnóstwo zdjęć można znaleźć na blogu i fotologu florysty.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kasztan czy kasztanowiec? I: czy kasztany są jadalne? | chestnut and Aesculus - Polish dilemmas

Kasztany to owoce kasztanowca lub kasztana. Zatem na zdjęciu obok mamy pieczone kasztany kasztana :)  Botanicy nadając drzewu o nawie Aesculus hippocastanum nazwę kasztanowca wprowadzili nieco zamieszania w nasze życie. Jak gdyby tego było mało, z botanicznego punktu widzenia kasztany są... orzechami! Dla ogrodnika jest to fascynujące, ale dla pozostałych raczej mylące. Zatem usystematyzujmy.
Kasztan jadalny (Castanea sativa) należy do rodziny bukowatych (Fagaceae). Do tej samej rodziny należy np. buk i dąb. Nasiona kasztana są jadalne (buka zresztą też, ale żołędzie to oddzielna historia...). Nawet więcej - są całkiem smaczne. Nie jada się ich na surowo, ale po upieczeniu. W smaku są słodkie i mączyste. Trochę jak słodki ziemniak. Mają przyjemny, słodki aromat. Nasiona zbiera się latem. Po wysuszeniu, w chłodnym i suchym miejscu można je przechowywać nawet 12 miesięcy. To dlatego można je kupić przez cały rok. Nawet w Warszawie można kupić przez cały rok takie prażone kasztany jak na …

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.

jak uprawiać ziemniaki w doniczkach? | how to grow potato in the pot?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)