Przejdź do głównej zawartości

Bazylia pospolita - właściwości i zastosowanie | Basil - properties and uses

Ocimum basilicum

Bazylia pospolita (Ocimum basilicum), zwana również bazylią wonną i bazylią ogrodową pochodzi z Indii, Środkowego Wschodu i niektórych wysp Pacyfiku. Przez wieki uprawiana była w rejonie Morza Śródziemnego, a jej nazwa pochodzi od greckich słów okimum - pachnące i basilikos - królewskie.

Bazylia trafiła do Europy Zachodniej w XVI wieku z kupcami korzennymi. Do Polski, wraz z innymi roślinami, przywieźli ją prawdopodobnie włoscy kucharze, również w XVI wieku. Do Ameryki i Australii trafiła wraz z pierwszymi osadnikami.
W czasach starożytnych była zarówno rośliną ozdobną, jak i sakralną. Wierzono także, że jest ona rośliną szkodliwą, mającą zdolność rodzenia skorpionów i groźnych owadów. Jednak z czasem dostrzeżono jej właściwości lecznicze. Natomiast do tej pory ołtarze w kościołach prawosławnych w Grecji ozdabia się bazylią.

Typowa, bazylia ma około 50cm wysokości, białe kwiaty i zielone liście, które charakterystycznie się wybrzuszają.  Bazylia ma szereg odmian o zróżnicowanym pokroju, kolorze i kształcie liści oraz kolorze kwiatów. Na przykład odmiana purpurascens (Ocimum basilicum var. purpurascens) jest niższa (ok. 30 cm) ma ciemnofioletowe liście i różowe kwiaty:
Ocimum basilicum var. purpurascens


Bazylia działa rozkurczowo, wiatropędnie, przeciwzapalnie, wykrztuśnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, moczopędnie. Poza tym poprawia trawienie i... ładnie pachnie, stąd jej wszechstronne zastosowanie:

W medycynie:
  • wewnętrznie: na pobudzenie apetytu, w chorobach górnych dróg oddechowych, zapaleniach dróg moczowych, nieżycie żołądka, we wzdęciach i zaparciach;
  • zewnętrznie: do płukania gardła, odświeżających kąpieli, pielęgnacji źle gojących się ran.
W kosmetyce olejek bazyliowy znajduje zastosowanie:
  • jako składnik perfum
  • do kąpieli odświeżających i poprawiających wygląd skóry


Źródła:
Biggs, M., McVicar, J., Flowerdew, B., 2007: Wielka księga warzyw, ziół i owoców. Dom Wydawniczy Bellona, Warszawa
Kozłowski, J.A., Wielgosz, T., Cis, J., Nowak, G., Dawid-Pać, R., Kuczyński, S., Aszkiewicz, E., Wożniak, L., 2007: Zioła z apteki natury. Publikat S.A, Poznań

Popularne posty z tego bloga

Jak uprawiać ziemniaki w doniczkach?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta . Ale ziemniaki można uprawiać także w zwykłych doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach. Ziemniaka można trochę oszukać Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać" : jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :) Na rynku są przystosowane do takiej uprawy piętrowe doniczki , np. takie . Właśnie takie doniczki świetnie sprawdzą się na małej powierzchni na balkonie. Jeśli jednak nie chcemy sprowadzać doniczek z zagranicy, możemy na podobnej zasadzie uprawiać ziemniaki w worku lub samemu zrobić piętrowe doniczki . Poniżej opiszę oba sposoby uprawy, ale najpierw podstawy. Uprawa ziemniaków w pojemnikach krok po kroku Wybór pojemnika. Doniczka...

Syrop z kwiatów bzu czarnego - przepis

Kwiatowej uczty ciąg dalszy: naprędce zebrane baldachy bzu czarnego posłużyły do wyrobu syropu - niezwykle prostego i pysznego. Przepisów w Internecie jest mnóstwo, ale polecam Wam mój - prosty i szybki: 15 baldachów bzu w pełnym rozkwicie 1/2 kg cukru 1/2 litra wody 2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 1 cytryny Kwiaty zbieramy delikatnie do torebki lub pojemnika (najlepiej zbierać w środku dnia), rozkładamy na papierze albo ściereczce, żeby dać szansę owadom na ucieczkę. Następnie nożyczkami odcinamy pojedyncze kwiaty starając się, aby zielonych części było jak najmniej. Gotujemy syrop z cukru wody i soku z cytryny, gorącym syropem zalewamy kwiaty, przykrywamy i zostawiamy na dwa dni. Potem cedzimy przez ściereczkę albo gazę i przelewamy do butelki. Z tego przepisu otrzymamy około 0,7 litra syropu, niezbyt stężonego. Najlepiej smakuje rozcieńczony wodą, z dodatkiem lodu i cytryny. Jeżeli chcemy wykorzystać syrop od razu, trzymamy go w lodówce parę...

Ogórek meksykański - z czym to się je?

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon . Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra , więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek ( Cucumis sativus ). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące ...