Przejdź do głównej zawartości

Bazylia pospolita - właściwości i zastosowanie | Basil - properties and uses

Ocimum basilicum

Bazylia pospolita (Ocimum basilicum), zwana również bazylią wonną i bazylią ogrodową pochodzi z Indii, Środkowego Wschodu i niektórych wysp Pacyfiku. Przez wieki uprawiana była w rejonie Morza Śródziemnego, a jej nazwa pochodzi od greckich słów okimum - pachnące i basilikos - królewskie.

Bazylia trafiła do Europy Zachodniej w XVI wieku z kupcami korzennymi. Do Polski, wraz z innymi roślinami, przywieźli ją prawdopodobnie włoscy kucharze, również w XVI wieku. Do Ameryki i Australii trafiła wraz z pierwszymi osadnikami.
W czasach starożytnych była zarówno rośliną ozdobną, jak i sakralną. Wierzono także, że jest ona rośliną szkodliwą, mającą zdolność rodzenia skorpionów i groźnych owadów. Jednak z czasem dostrzeżono jej właściwości lecznicze. Natomiast do tej pory ołtarze w kościołach prawosławnych w Grecji ozdabia się bazylią.

Typowa, bazylia ma około 50cm wysokości, białe kwiaty i zielone liście, które charakterystycznie się wybrzuszają.  Bazylia ma szereg odmian o zróżnicowanym pokroju, kolorze i kształcie liści oraz kolorze kwiatów. Na przykład odmiana purpurascens (Ocimum basilicum var. purpurascens) jest niższa (ok. 30 cm) ma ciemnofioletowe liście i różowe kwiaty:
Ocimum basilicum var. purpurascens


Bazylia działa rozkurczowo, wiatropędnie, przeciwzapalnie, wykrztuśnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, moczopędnie. Poza tym poprawia trawienie i... ładnie pachnie, stąd jej wszechstronne zastosowanie:

W medycynie:
  • wewnętrznie: na pobudzenie apetytu, w chorobach górnych dróg oddechowych, zapaleniach dróg moczowych, nieżycie żołądka, we wzdęciach i zaparciach;
  • zewnętrznie: do płukania gardła, odświeżających kąpieli, pielęgnacji źle gojących się ran.
W kosmetyce olejek bazyliowy znajduje zastosowanie:
  • jako składnik perfum
  • do kąpieli odświeżających i poprawiających wygląd skóry


Źródła:
Biggs, M., McVicar, J., Flowerdew, B., 2007: Wielka księga warzyw, ziół i owoców. Dom Wydawniczy Bellona, Warszawa
Kozłowski, J.A., Wielgosz, T., Cis, J., Nowak, G., Dawid-Pać, R., Kuczyński, S., Aszkiewicz, E., Wożniak, L., 2007: Zioła z apteki natury. Publikat S.A, Poznań

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.

dlaczego ogórki są gorzkie? | why do cucumbers are bitter?

Gorzkie ogórki? Nie szkodzi! Zaraz dowiecie się dlaczego, ale najpierw wyjaśnijmy dlaczego ogórki bywają gorzkie.

Gorycz jest naturalną cechą owoców ogórka spowodowaną obecnością kukurbitacyn i jest ona trudna do wyeliminowania. Zwykle owoce ogórka dostępne na polskim rynku nie są gorzkie, o ile rośliny były uprawiane w optymalnych warunkach. Potencjalnie u wielu odmian kukurbitacyny mogą się pojawić w owocach np. z powodu niedostępności wody, zmiennych warunków uprawy, niedoboru azotu i zbyt dużej różnicy pomiędzy temperaturą w dzień i w nocy. Warto więc kupować owoce ze sprawdzonego źródła.

Najwięcej goryczy jest przy szypułce, więc można ją ograniczyć obierając owoce od jaśniejszego końca w stronę szypułki (próbowałam - zwykle niewiele to daje).

A teraz dobra wiadomość - gorzkie ogórki można kisić. Po ukiszeniu ogórki przestają być gorzkie. Właściwie powinnam napisać, że ogórki pozbawione goryczy źle się kiszą i gorycz w ogórkach jest potrzebna, jeżeli chcemy je kisić :) To dlatego…

jak uprawiać ziemniaki w doniczkach? | how to grow potato in the pot?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)