Przejdź do głównej zawartości

Bazylia pospolita - właściwości i zastosowanie | Basil - properties and uses

Ocimum basilicum

Bazylia pospolita (Ocimum basilicum), zwana również bazylią wonną i bazylią ogrodową pochodzi z Indii, Środkowego Wschodu i niektórych wysp Pacyfiku. Przez wieki uprawiana była w rejonie Morza Śródziemnego, a jej nazwa pochodzi od greckich słów okimum - pachnące i basilikos - królewskie.

Bazylia trafiła do Europy Zachodniej w XVI wieku z kupcami korzennymi. Do Polski, wraz z innymi roślinami, przywieźli ją prawdopodobnie włoscy kucharze, również w XVI wieku. Do Ameryki i Australii trafiła wraz z pierwszymi osadnikami.
W czasach starożytnych była zarówno rośliną ozdobną, jak i sakralną. Wierzono także, że jest ona rośliną szkodliwą, mającą zdolność rodzenia skorpionów i groźnych owadów. Jednak z czasem dostrzeżono jej właściwości lecznicze. Natomiast do tej pory ołtarze w kościołach prawosławnych w Grecji ozdabia się bazylią.

Typowa, bazylia ma około 50cm wysokości, białe kwiaty i zielone liście, które charakterystycznie się wybrzuszają.  Bazylia ma szereg odmian o zróżnicowanym pokroju, kolorze i kształcie liści oraz kolorze kwiatów. Na przykład odmiana purpurascens (Ocimum basilicum var. purpurascens) jest niższa (ok. 30 cm) ma ciemnofioletowe liście i różowe kwiaty:
Ocimum basilicum var. purpurascens


Bazylia działa rozkurczowo, wiatropędnie, przeciwzapalnie, wykrztuśnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, moczopędnie. Poza tym poprawia trawienie i... ładnie pachnie, stąd jej wszechstronne zastosowanie:

W medycynie:
  • wewnętrznie: na pobudzenie apetytu, w chorobach górnych dróg oddechowych, zapaleniach dróg moczowych, nieżycie żołądka, we wzdęciach i zaparciach;
  • zewnętrznie: do płukania gardła, odświeżających kąpieli, pielęgnacji źle gojących się ran.
W kosmetyce olejek bazyliowy znajduje zastosowanie:
  • jako składnik perfum
  • do kąpieli odświeżających i poprawiających wygląd skóry


Źródła:
Biggs, M., McVicar, J., Flowerdew, B., 2007: Wielka księga warzyw, ziół i owoców. Dom Wydawniczy Bellona, Warszawa
Kozłowski, J.A., Wielgosz, T., Cis, J., Nowak, G., Dawid-Pać, R., Kuczyński, S., Aszkiewicz, E., Wożniak, L., 2007: Zioła z apteki natury. Publikat S.A, Poznań

Komentarze

Sprawdź koniecznie te artukuły!

Kiwano - i owoc, i warzywo [OGRÓD SMAKOSZA] | kiwano - fruit and vegetable in one plant [FOODIE'S GARDEN]

Kiwano to kolejne ciekawe i smaczne, a przy tym dekoracyjne warzywo, do uprawy którego chciałam Was zachęcić. Jego owoce nie dość że są smaczne - jakby melon skropiony limonką - to jeszcze bardzo ładne. U mnie w domu wytrwały 3 miesiące, a podobno można przechowywać je nawet przez 6 miesięcy. 
Co to właściwie jest kiwano?
Kiwano (Cucumis metuliferus) jest rośliną dyniowatą spokrewnioną ze zwykłym ogórkiem, czyli ogórkiem siewnym (Cucumis sativus). Inne nazwy to:ogórek kiwano, ogórek afrykański, ogórek kolczasty.Angielskie nazwy są jeszcze bardziej liczne: horned melon, kiwano, African horned cucumber, African horned melon, jelly melon, hedged gourd, melano...
Jak uprawiać kiwano?
Jak ogórki :) Kluczem do sukcesu w uprawie jest wcześniejsze przygotowanie rozsady (podobnie jak w przypadku melonów czy arbuzów), ponieważ kiwano potrzebuje dużo czasu na wytworzenie owoców. Dlatego nie można wysiać nasion wprost do gruntu po 15 maja, co udaje się ze zwykłymi ogórkami. Ja sama w  ubiegłym r…

Jak uprawiać ziemniaki w doniczkach?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)

Ogórek meksykański - z czym to się je?

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaś…