Przejdź do głównej zawartości

Zimowa herbata w pierwszy dzień zimy | warming tea for winter


Wypracowałam sobie całkiem niezły przepis na zimową herbatę, która rozgrzewa nie tylko w Święta.
Jest tak dobra, że mam potrzebę podzielenia się przepisem :)

Przepis na korzenną, zimową herbatę:
(na około 6 szklanek napoju)

Składniki:
2 saszetki ulubionej czarnej herbaty
1/4 dużej pomarańczy lub 1/2 małej
10 goździków
kawałek kory cynamonowej
miód lub syrop cynamonowy*
1/4 pomarańczy

Wykonanie:
Herbatę zalewamy wrzątkiem w osobnej szklance.
Ćwiartkę wyszorowanej i sparzonej pomarańczy kroimy w plastry a potem na mniejsze kawałki, w część kawałków wbijamy goździki. Wrzucamy do dzbanka, rozgniatamy (ewentualnie dodajemy kawałek cynamonowej kory) i zalewamy gorącą wodą.
Do dzbanka wlewamy napar herbaciany i dopełniamy wodą. Dosładzamy miodem lub syropem cynamonowym.
Można też wymieszać pomarańczę z innymi cytrusami (grejpfrutem, mandarynką, cytryną). Limonki nie polecam tylko dlatego, że po sparzeniu może stracić kolor.

*Przepis na syrop cynamonowy: gotować przez pół godziny 1 szklankę cukru z około 7-centymetrowym kawałkiem kory cynamonowej w1 szklance wody.

A teraz coś dla lubiących eksperymenty w kuchni - przepis na korzenną, piernikową mieszankę herbacianą:
Składniki i proporcje:
2 łyżeczki herbaty liściastej dobrej jakości, ja używam Junnan
2 goździki
1 "ziarenko" ziela angielskiego
1 "ziarenko" kardamonu
kawałek laski cynamonu (wielkości ok. 1cm kwadratowego)

Wykonanie: wszystkie składniki mieszamy w podanych proporcjach i trzymamy np. w słoiku.

Jeśli mamy taką mieszankę przygotowanie zimowej herbaty jest dużo prostsze - wystarczy ją zaparzyć i dodać pomarańczę i ewentualnie dosłodzić.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.

Kasztan czy kasztanowiec? I: czy kasztany są jadalne? | chestnut and Aesculus - Polish dilemmas

Kasztany to owoce kasztanowca lub kasztana. Zatem na zdjęciu obok mamy pieczone kasztany kasztana :)  Botanicy nadając drzewu o nawie Aesculus hippocastanum nazwę kasztanowca wprowadzili nieco zamieszania w nasze życie. Jak gdyby tego było mało, z botanicznego punktu widzenia kasztany są... orzechami! Dla ogrodnika jest to fascynujące, ale dla pozostałych raczej mylące. Zatem usystematyzujmy.
Kasztan jadalny (Castanea sativa) należy do rodziny bukowatych (Fagaceae). Do tej samej rodziny należy np. buk i dąb. Nasiona kasztana są jadalne (buka zresztą też, ale żołędzie to oddzielna historia...). Nawet więcej - są całkiem smaczne. Nie jada się ich na surowo, ale po upieczeniu. W smaku są słodkie i mączyste. Trochę jak słodki ziemniak. Mają przyjemny, słodki aromat. Nasiona zbiera się latem. Po wysuszeniu, w chłodnym i suchym miejscu można je przechowywać nawet 12 miesięcy. To dlatego można je kupić przez cały rok. Nawet w Warszawie można kupić przez cały rok takie prażone kasztany jak na …

jak uprawiać ziemniaki w doniczkach? | how to grow potato in the pot?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)