Zimowa herbata w pierwszy dzień zimy | warming tea for winter


Wypracowałam sobie całkiem niezły przepis na zimową herbatę, która rozgrzewa nie tylko w Święta.
Jest tak dobra, że mam potrzebę podzielenia się przepisem :)

Przepis na korzenną, zimową herbatę:
(na około 6 szklanek napoju)

Składniki:
2 saszetki ulubionej czarnej herbaty
1/4 dużej pomarańczy lub 1/2 małej
10 goździków
kawałek kory cynamonowej
miód lub syrop cynamonowy*
1/4 pomarańczy

Wykonanie:
Herbatę zalewamy wrzątkiem w osobnej szklance.
Ćwiartkę wyszorowanej i sparzonej pomarańczy kroimy w plastry a potem na mniejsze kawałki, w część kawałków wbijamy goździki. Wrzucamy do dzbanka, rozgniatamy (ewentualnie dodajemy kawałek cynamonowej kory) i zalewamy gorącą wodą.
Do dzbanka wlewamy napar herbaciany i dopełniamy wodą. Dosładzamy miodem lub syropem cynamonowym.
Można też wymieszać pomarańczę z innymi cytrusami (grejpfrutem, mandarynką, cytryną). Limonki nie polecam tylko dlatego, że po sparzeniu może stracić kolor.

*Przepis na syrop cynamonowy: gotować przez pół godziny 1 szklankę cukru z około 7-centymetrowym kawałkiem kory cynamonowej w1 szklance wody.

A teraz coś dla lubiących eksperymenty w kuchni - przepis na korzenną, piernikową mieszankę herbacianą:
Składniki i proporcje:
2 łyżeczki herbaty liściastej dobrej jakości, ja używam Junnan
2 goździki
1 "ziarenko" ziela angielskiego
1 "ziarenko" kardamonu
kawałek laski cynamonu (wielkości ok. 1cm kwadratowego)

Wykonanie: wszystkie składniki mieszamy w podanych proporcjach i trzymamy np. w słoiku.

Jeśli mamy taką mieszankę przygotowanie zimowej herbaty jest dużo prostsze - wystarczy ją zaparzyć i dodać pomarańczę i ewentualnie dosłodzić.


Komentarze