Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówki z sałatą lub cykorią | Brioche with lettuce or chicory

Co zrobić, kiedy sałata w ogródku zaczyna wybijać w pędy kwiatostanowe? Bułeczki, naleśniki lub pierogi!
Sałata zamiast szpinaku? Czemu nie! Inspiracją do zastąpienia szpinaku sałatą była grecka chorta*, a bezpośrednią przyczyną - perspektywa wyrzucenia kilku sałat wybijających w pędy kwiatostanowe
Na surowo liście takiej wyrośniętej sałaty są łykowate i nie smaczne. Ale po obgotowaniu i podsmażeniu na oleju z czosnkiem świetnie zastąpią szpinak. Podobnie jak inne "liściochy", np. rzodkiewki, kalarepy, kalafiora... Nie musicie ich wyrzucać - są całkowicie jadalne!
Poniżej podaję mój prosty przepis na wykorzystanie różnych liściochów :)

SAŁACIANKI, czyli DROŻDŻÓWKI Z SAŁATĄ 
przepis na 24 bułeczki

Nadzienie:
Liście z dwóch sałat obrywamy, myjemy i gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie. Następnie odsączamy i siekamy. Na patelni podsmażamy czosnek (można też dołożyć cebulę) i dodajemy posiekaną sałatę, chwilę smażymy, doprawiamy solą i pieprzem. Można też dodać gałkę muszkatołową.

Ciasto:
25 g drożdży (1/4 kostki)
1 szklanka ciepłej wody (1/4 do rozczynu i 3/4 do właściwego ciasta)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
500 g mąki pszennej (zwykłej lub pół na pół z razową)
8 łyżek oleju lub oliwy

Wykonanie:
1. Robimy rozczyn w dużej misce z 1/4 szklanki wody, 1/4 kostki drożdży, cukru i 2 łyżek mąki. Zostawiamy pod ściereczką w ciepłym miejscu na 20-30 minut aż zacznie puszczać bąbelki i powstanie "pianka".
2. Dodajemy resztę ciepłej wody, sól i olej, mieszamy. Następnie dodajemy resztę mąki i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny lub dłużej.
2. Kiedy ciasto podwoi objętość lekko je zagniatamy i dzielimy na 24 kawałki. Z porcji ciasta robimy okrągły placek, wkładamy czubatą łyżeczkę nadzienia, zamykamy ciasto jak pierogi, zbieramy brzegi tworząc sakiewkę z ciasta i układamy (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia) złączeniem do dołu. Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
3. Kiedy bułeczki podrosną (zanim skończymy lepić, te pierwsze już pewnie będą wyrośnięte) smarujemy je rozmąconym jajkiem lub wodą i posypujemy np. płatkami migdałów, kminkiem, czarnuszką lub makiem - kto co lubi.
Pieczemy około 20 - 30 minut w 180ºC. Pieczemy aż się zrumienią a dla pewności sprawdzamy  drewnianym patyczkiem czy są upieczone.

A tak prezentują się moje sałacianki w wersji dla leniuchów - bez lepienia. Jak je zrobić? Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kwadrat o boku ok. 40 cm a następnie kwadrat dzielimy na pół. Otrzymamy dwa prostokątne kawałki ciasta. Na 2/3 powierzchni nakładamy farsz i składamy na trzy w płaski rulon. Rulon dzielimy na 12 części. Pozostałe czynności wykonujemy jak w przepisie podstawowym.

Takie bułeczki zrobiłam też z liści cykorii. A naleśniki nadziewałam sałatą i twarogiem. W planie mam jeszcze pierogi :)


*Chorta to przystawka z warzyw liściowych i ziół, którą Grecy przygotowują na przykład z takich liści cykorii (Cichorium intybus).

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.
Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza.
Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaś…

[JAK JEŚĆ KWIATY] - marcinki | [HOW TO EAT FLOWERS] - Aster

Wyobraźcie sobie minę osoby z którą podzieliłam się radosną wiadomością, że oto w końcu mogę z czystym sumieniem opublikować post na Facebook-u bo dorwałam i zjadłam marcinka :) Bo u mnie na te astry (Aster novae-angliae) mówi się właśnie marcinki.
A cieszyłam się bardzo dlatego, że marcinkowy post jest inspirowany blogerskimi dyskusjami* i już dawno obiecałam że się pojawi.
Wracając do jedzenia - marcinek okazał się lekko kwaśny i bardzo aromatyczny. Zarówno kwiaty (pojedyncze "płatki" lub całe koszyczki), jak i liście możemy dodawać do sałatek lub wykorzystywać do dekoracji potraw.
Co ciekawe, jadalne są całe rośliny. Korzenie marcinków były wykorzystywane w medycynie chińskiej, a rdzenni mieszkańcy Ameryki Północnej stosowali wysuszone i sproszkowane pędy i liście marcinków jako remedium na różne dolegliwości, a także jako swego rodzaju kadzidło czy nawet dodatek do tytoniu.
Wam polecam takim suszem przyprawiać potrawy albo zaparzyć z niego herbatkę ;)
Aby ususzyć ast…

Jesiennik, czyli jesienny wymiennik roślin | Autumn giveaway

W ostatni weekend października spotykamy się na Jesienniku. Jesiennik to jesienne wydanie wymiennika organizowanego przez Sebastiana Kulisa prowadzącego Roślinne Porady. Ponieważ tę edycję wspieram koncepcyjnie i organizacyjnie, zapraszam Was podwójnie serdecznie na to wydarzenie!

Idea Jesiennika jest prosta: robimy przegląd pudełek z nasionami, parapetów, półek i spiżarni, a to czego mamy w nadmiarze zabieramy 28 października na 9:00 do kawiarni STOR w Warszawie i wymieniamy się.

Cała inicjatywa jest darmowa, a wymiana odbywa się bezgotówkowo, na zasadzie dogadywania się z drugą osobą. Nie ukrywam, że sporo materiałów mam w nadmiarze, więc nie będę się mocno targować ;)

Przykłady rzeczy które można przynieść: nasiona kwiatów, warzyw czy ziół; cebulki, kłącza, korzenie czy sadzonki; sadzonki roślin domowych, całe rośliny w doniczkach, słoikowe przetwory z roślin, ciasta, chleby czy inne wypieki; plony z ogrodu: warzywa, zioła czy owoce; akcesoria związane z uprawą np. doniczki czy n…