Przejdź do głównej zawartości

Sałacianki, czyli drożdżówki z sałatą lub cykorią | Brioche with lettuce or chicory

Co zrobić, kiedy sałata w ogródku zaczyna wybijać w pędy kwiatostanowe? Bułeczki, naleśniki lub pierogi!
Sałata zamiast szpinaku? Czemu nie! Inspiracją do zastąpienia szpinaku sałatą była grecka chorta*, a bezpośrednią przyczyną - perspektywa wyrzucenia kilku sałat wybijających w pędy kwiatostanowe
Na surowo liście takiej wyrośniętej sałaty są łykowate i nie smaczne. Ale po obgotowaniu i podsmażeniu na oleju z czosnkiem świetnie zastąpią szpinak. Podobnie jak inne "liściochy", np. rzodkiewki, kalarepy, kalafiora... Nie musicie ich wyrzucać - są całkowicie jadalne!
Poniżej podaję mój prosty przepis na wykorzystanie różnych liściochów :)

SAŁACIANKI, czyli DROŻDŻÓWKI Z SAŁATĄ 
przepis na 24 bułeczki
przepis możesz pobrać tutaj

Nadzienie:
Liście z dwóch sałat obrywamy, myjemy i gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie. Następnie odsączamy i siekamy. Na patelni podsmażamy czosnek (można też dołożyć cebulę) i dodajemy posiekaną sałatę, chwilę smażymy, doprawiamy solą i pieprzem. Można też dodać gałkę muszkatołową.

Ciasto:
25 g drożdży (1/4 kostki)
1 szklanka ciepłej wody (1/4 do rozczynu i 3/4 do właściwego ciasta)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
500 g mąki pszennej (zwykłej lub pół na pół z razową)
8 łyżek oleju lub oliwy

Wykonanie:
1. Robimy rozczyn w dużej misce z 1/4 szklanki wody, 1/4 kostki drożdży, cukru i 2 łyżek mąki. Zostawiamy pod ściereczką w ciepłym miejscu na 20-30 minut aż zacznie puszczać bąbelki i powstanie "pianka".
2. Dodajemy resztę ciepłej wody, sól i olej, mieszamy. Następnie dodajemy resztę mąki i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny lub dłużej.
2. Kiedy ciasto podwoi objętość lekko je zagniatamy i dzielimy na 24 kawałki. Z porcji ciasta robimy okrągły placek, wkładamy czubatą łyżeczkę nadzienia, zamykamy ciasto jak pierogi, zbieramy brzegi tworząc sakiewkę z ciasta i układamy (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia) złączeniem do dołu. Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
3. Kiedy bułeczki podrosną (zanim skończymy lepić, te pierwsze już pewnie będą wyrośnięte) smarujemy je rozmąconym jajkiem lub wodą i posypujemy np. płatkami migdałów, kminkiem, czarnuszką lub makiem - kto co lubi.
Pieczemy około 20 - 30 minut w 180ºC. Pieczemy aż się zrumienią a dla pewności sprawdzamy  drewnianym patyczkiem czy są upieczone.

A tak prezentują się moje sałacianki w wersji dla leniuchów - bez lepienia. Jak je zrobić? Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kwadrat o boku ok. 40 cm a następnie kwadrat dzielimy na pół. Otrzymamy dwa prostokątne kawałki ciasta. Na 2/3 powierzchni nakładamy farsz i składamy na trzy w płaski rulon. Rulon dzielimy na 12 części. Pozostałe czynności wykonujemy jak w przepisie podstawowym.

Takie bułeczki zrobiłam też z liści cykorii. A naleśniki nadziewałam sałatą i twarogiem. W planie mam jeszcze pierogi :)


*Chorta to przystawka z warzyw liściowych i ziół, którą Grecy przygotowują na przykład z takich liści cykorii (Cichorium intybus).

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

jak uprawiać ziemniaki w doniczkach? | how to grow potato in the pot?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)

ogórek meksykański - z czym to się je? [OGRÓD SMAKOSZA] | mexican gherkin in [FOODIE'S GARDEN]

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaś…

Zero waste w kuchni - podstawy | Zero waste in the kitchen - basics

Zgodnie z obietnicą, spisałam swoją targową prezentację. Zawiera ona podstawowe informacje dotyczące marnowania i niemarnowania żywności. Myślę że stanowi dobre wprowadzenie do tematu i każdemu przyda się lektura tego artykułu ;) Temat niemarnowania rozwijam nie tylko na blogu ale i na Facebooku, więc zapraszam do podążania za #zerowastewkuchni na FB i tagiem zero_waste na blogu. I oczywiście zapraszam do zadawania pytań i dzielenia się Waszymi doświadczeniami! No to zaczynamy.
Zacznę od takich małych wyjaśnień dlaczego w ogóle zajęłam się tematem marnowania żywności. To proste - jako ogrodniczka wiem ile trudu, czasu, wiedzy, doświadczenia i innych zasobów potrzeba na wyprodukowanie jedzenia. Więc kiedy dowiedziałam się, że w Unii Europejskiej rocznie marnuje się 88 milionów ton żywności po prostu mnie zamurowało. Sami tylko Polacy marnują 9 milionów ton żywności rocznie. Jeśli przyjmiemy, że rocznie jeden dorosły człowiek potrzebuje około 800 kg jedzenia, to prosty rachunek pokazuje…