Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówki z sałatą lub cykorią | Brioche with lettuce or chicory

Co zrobić, kiedy sałata w ogródku zaczyna wybijać w pędy kwiatostanowe? Bułeczki, naleśniki lub pierogi!
Sałata zamiast szpinaku? Czemu nie! Inspiracją do zastąpienia szpinaku sałatą była grecka chorta*, a bezpośrednią przyczyną - perspektywa wyrzucenia kilku sałat wybijających w pędy kwiatostanowe
Na surowo liście takiej wyrośniętej sałaty są łykowate i nie smaczne. Ale po obgotowaniu i podsmażeniu na oleju z czosnkiem świetnie zastąpią szpinak. Poniżej podaję przepis abyście i Wy nie przejmowali się więcej wyrośniętą sałatą :)

SAŁACIANKI, czyli DROŻDŻÓWKI Z SAŁATĄ 
przepis na 24 bułeczki

Nadzienie:
Liście z dwóch sałat obrywamy, myjemy i gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie. Następnie odsączamy i siekamy. Na patelni podsmażamy czosnek (można też dołożyć cebulę) i dodajemy posiekaną sałatę, chwilę smażymy, doprawiamy solą i pieprzem. Można też dodać gałkę muszkatołową.

Ciasto:
25 g drożdży (1/4 kostki)
1 szklanka ciepłej wody (1/4 do rozczynu i 3/4 do właściwego ciasta)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
500 g mąki pszennej (zwykłej lub pół na pół z razową)
8 łyżek oleju lub oliwy

Wykonanie:
1. Robimy rozczyn w dużej misce z 1/4 szklanki wody, 1/4 kostki drożdży, cukru i 2 łyżek mąki. Zostawiamy pod ściereczką w ciepłym miejscu na 20-30 minut aż zacznie puszczać bąbelki i powstanie "pianka".
2. Dodajemy resztę ciepłej wody, sól i olej, mieszamy. Następnie dodajemy resztę mąki i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny lub dłużej.
2. Kiedy ciasto podwoi objętość lekko je zagniatamy i dzielimy na 24 kawałki. Z porcji ciasta robimy okrągły placek, wkładamy czubatą łyżeczkę nadzienia, zamykamy ciasto jak pierogi, zbieramy brzegi tworząc sakiewkę z ciasta i układamy (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia) złączeniem do dołu. Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
3. Kiedy bułeczki podrosną (zanim skończymy lepić, te pierwsze już pewnie będą wyrośnięte) smarujemy je rozmąconym jajkiem lub wodą i posypujemy np. płatkami migdałów, kminkiem, czarnuszką lub makiem - kto co lubi.
Pieczemy około 20 - 30 minut w 180ºC. Pieczemy aż się zrumienią a dla pewności sprawdzamy  drewnianym patyczkiem czy są upieczone.

A tak prezentują się moje sałacianki w wersji dla leniuchów - bez lepienia. Jak je zrobić? Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kwadrat o boku ok. 40 cm a następnie kwadrat dzielimy na pół. Otrzymamy dwa prostokątne kawałki ciasta. Na 2/3 powierzchni nakładamy farsz i składamy na trzy w płaski rulon. Rulon dzielimy na 12 części. Pozostałe czynności wykonujemy jak w przepisie podstawowym.

Takie bułeczki zrobiłam też z liści cykorii. A naleśniki nadziewałam sałatą i twarogiem. W planie mam jeszcze pierogi :)


*Chorta to przystawka z warzyw liściowych i ziół, którą Grecy przygotowują na przykład z takich liści cykorii (Cichorium intybus).

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.

dlaczego ogórki są gorzkie? | why do cucumbers are bitter?

Gorzkie ogórki? Nie szkodzi! Zaraz dowiecie się dlaczego, ale najpierw wyjaśnijmy dlaczego ogórki bywają gorzkie.

Gorycz jest naturalną cechą owoców ogórka spowodowaną obecnością kukurbitacyn i jest ona trudna do wyeliminowania. Zwykle owoce ogórka dostępne na polskim rynku nie są gorzkie, o ile rośliny były uprawiane w optymalnych warunkach. Potencjalnie u wielu odmian kukurbitacyny mogą się pojawić w owocach np. z powodu niedostępności wody, zmiennych warunków uprawy, niedoboru azotu i zbyt dużej różnicy pomiędzy temperaturą w dzień i w nocy. Warto więc kupować owoce ze sprawdzonego źródła.

Najwięcej goryczy jest przy szypułce, więc można ją ograniczyć obierając owoce od jaśniejszego końca w stronę szypułki (próbowałam - zwykle niewiele to daje).

A teraz dobra wiadomość - gorzkie ogórki można kisić. Po ukiszeniu ogórki przestają być gorzkie. Właściwie powinnam napisać, że ogórki pozbawione goryczy źle się kiszą i gorycz w ogórkach jest potrzebna, jeżeli chcemy je kisić :) To dlatego…

jak uprawiać ziemniaki w doniczkach? | how to grow potato in the pot?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)