Przejdź do głównej zawartości

Florystyczne rzeźby Azumy Makoto | Azuma Makoto’s Botanical Sculptures


http://www.independent.co.uk/incoming/article9621642.ece/alternates/w1024/makoto4.jpg
Twórczość Azumy Makoto znam od kilku lat, ale ponieważ właśnie podbił przestrzeń pozaziemską, nie wypada czekać dłużej i nie napisać choć kilku zdań na jego temat.

https://www.facebook.com/MakotoAzuma
Azuma Makoto urodził się 24 lipca 1976 roku w prefekturze Fukuoka. Jest japońskim artystą i florystą.  W roku 2009 otworzył eksperymentalne laboratorium - Botaniczny Instytut Badawczy Azumy Makoto (“Azuma Makoto Kaju Kenkyusho, w skrócie AMKK) - i od tego czasu prowadzi działalność artystyczną wykorzystując niewyczerpany potencjał roślin. 
Makoto jest znany z misternych kompozycji florystycznych, zwykle przybierających postać rzeźb i instalacji. Są to właściwie kompozycje botaniczne, ponieważ wykorzystuje on również owoce, liście, warzywa, pędy. Artysta często zaskakuje nas nowym spojrzeniem na formę i fakturę roślin. Stworzenie niezwykłej kompozycji z wykorzystaniem samych liści nie stanowi dla niego problemu:
http://azumamakoto.com/wp/wp-content/uploads/2013/03/4s_9999_265.jpg

Azuma Makoto prowadzi w Tokio kwiaciarnię haute couture o nazwie Jardins de Fleurs. Tworzy głównie na potrzeby pokazów mody i ekskluzywnych sklepów:

BOUCHERON & Azuma Makoto "L'ARTISAN DU RÊVE"

Ostatni projekt Makoto - EXOBIOTANICA - zwalił mnie z nóg. Wysłał swoje kompozycje w stratosferę za pomocą balona. Lot kompozycji został sfotografowany, a efekty zapierają dech w piersiach. O projekcie można przeczytać tutaj, ale zdjęcia mówią same za siebie:
http://azumamakoto.com/wp/wp-content/uploads/2014/07/flower00.jpg
http://azumamakoto.com/wp/wp-content/uploads/2014/07/pine00.jpg
źródła i literatura uzupełniająca:
http://azumamakoto.com/
http://de.wikipedia.org/wiki/Makoto_Azuma
http://www.shift.jp.org/en/archives/2009/05/makoto_azuma.html - wywiad z artystą

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.

Historia portretu marka kucmerki | Let's make it like Anna Atkins!

W ubiegłą sobotę miałam wielką frajdę. Uczestniczyłam w warsztatach dotyczących ilustracji botanicznych i po raz pierwszy od nie pamiętam jak dawna poświęciłam się pracy bardziej kreatywnej niż pisanie i fotografowanie czy gotowanie*. Warsztaty odbywały się w Ogrodzie Botanicznym UW w ramach cyklu Ogrodowe odkrywanie. Inspirowane były opracowaniem pt. British Algae: Cyanotype Impressions fotografki Anne Atkins. Były prowadzone przez dwie przesympatyczne kobiety: biolożkę Krystynę Jędrzejewską-Szmek i ogrodniczkę Mariannę Darżynkiewicz-Wojcieską (blog Dzieje Kuchennej Wiewióry). A motywem przewodnim były „baldaszki” czyli rośliny z rodziny selerowatych (Apiaceae). Od razu powiem, że warsztaty były bardzo ciekawe i bogate pod względem formy i treści. Nie sposób opowiedzieć o wszystkim, ale nie o to też chyba chodzi :) Warsztaty były podzielone na część teoretyczną i praktyczną, które się ze sobą przeplatały. W części teoretycznej wysłuchaliśmy opowieści o historii ilustracji botaniczn…

dlaczego ogórki są gorzkie? | why do cucumbers are bitter?

Gorzkie ogórki? Nie szkodzi! Zaraz dowiecie się dlaczego, ale najpierw wyjaśnijmy dlaczego ogórki bywają gorzkie.

Gorycz jest naturalną cechą owoców ogórka spowodowaną obecnością kukurbitacyn i jest ona trudna do wyeliminowania. Zwykle owoce ogórka dostępne na polskim rynku nie są gorzkie, o ile rośliny były uprawiane w optymalnych warunkach. Potencjalnie u wielu odmian kukurbitacyny mogą się pojawić w owocach np. z powodu niedostępności wody, zmiennych warunków uprawy, niedoboru azotu i zbyt dużej różnicy pomiędzy temperaturą w dzień i w nocy. Warto więc kupować owoce ze sprawdzonego źródła.

Najwięcej goryczy jest przy szypułce, więc można ją ograniczyć obierając owoce od jaśniejszego końca w stronę szypułki (próbowałam - zwykle niewiele to daje).

A teraz dobra wiadomość - gorzkie ogórki można kisić. Po ukiszeniu ogórki przestają być gorzkie. Właściwie powinnam napisać, że ogórki pozbawione goryczy źle się kiszą i gorycz w ogórkach jest potrzebna, jeżeli chcemy je kisić :) To dlatego…