Przejdź do głównej zawartości

Florystyczne rzeźby Azumy Makoto | Azuma Makoto’s Botanical Sculptures


http://www.independent.co.uk/incoming/article9621642.ece/alternates/w1024/makoto4.jpg
Twórczość Azumy Makoto znam od kilku lat, ale ponieważ właśnie podbił przestrzeń pozaziemską, nie wypada czekać dłużej i nie napisać choć kilku zdań na jego temat.

https://www.facebook.com/MakotoAzuma
Azuma Makoto urodził się 24 lipca 1976 roku w prefekturze Fukuoka. Jest japońskim artystą i florystą.  W roku 2009 otworzył eksperymentalne laboratorium - Botaniczny Instytut Badawczy Azumy Makoto (“Azuma Makoto Kaju Kenkyusho, w skrócie AMKK) - i od tego czasu prowadzi działalność artystyczną wykorzystując niewyczerpany potencjał roślin. 
Makoto jest znany z misternych kompozycji florystycznych, zwykle przybierających postać rzeźb i instalacji. Są to właściwie kompozycje botaniczne, ponieważ wykorzystuje on również owoce, liście, warzywa, pędy. Artysta często zaskakuje nas nowym spojrzeniem na formę i fakturę roślin. Stworzenie niezwykłej kompozycji z wykorzystaniem samych liści nie stanowi dla niego problemu:
http://azumamakoto.com/wp/wp-content/uploads/2013/03/4s_9999_265.jpg

Azuma Makoto prowadzi w Tokio kwiaciarnię haute couture o nazwie Jardins de Fleurs. Tworzy głównie na potrzeby pokazów mody i ekskluzywnych sklepów:

BOUCHERON & Azuma Makoto "L'ARTISAN DU RÊVE"

Ostatni projekt Makoto - EXOBIOTANICA - zwalił mnie z nóg. Wysłał swoje kompozycje w stratosferę za pomocą balona. Lot kompozycji został sfotografowany, a efekty zapierają dech w piersiach. O projekcie można przeczytać tutaj, ale zdjęcia mówią same za siebie:
http://azumamakoto.com/wp/wp-content/uploads/2014/07/flower00.jpg
http://azumamakoto.com/wp/wp-content/uploads/2014/07/pine00.jpg
źródła i literatura uzupełniająca:
http://azumamakoto.com/
http://de.wikipedia.org/wiki/Makoto_Azuma
http://www.shift.jp.org/en/archives/2009/05/makoto_azuma.html - wywiad z artystą

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański - z czym to się je? [OGRÓD SMAKOSZA] | mexican gherkin in [FOODIE'S GARDEN]

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaś…

dlaczego ogórki są gorzkie? | why do cucumbers are bitter?

Gorzkie ogórki? Nie szkodzi! Zaraz dowiecie się dlaczego, ale najpierw wyjaśnijmy dlaczego ogórki bywają gorzkie.

Gorycz jest naturalną cechą owoców ogórka spowodowaną obecnością kukurbitacyn i jest ona trudna do wyeliminowania. Zwykle owoce ogórka dostępne na polskim rynku nie są gorzkie, o ile rośliny były uprawiane w optymalnych warunkach. Potencjalnie u wielu odmian kukurbitacyny mogą się pojawić w owocach np. z powodu niedostępności wody, zmiennych warunków uprawy, niedoboru azotu i zbyt dużej różnicy pomiędzy temperaturą w dzień i w nocy. Warto więc kupować owoce ze sprawdzonego źródła.

Najwięcej goryczy jest przy szypułce, więc można ją ograniczyć obierając owoce od jaśniejszego końca w stronę szypułki (próbowałam - zwykle niewiele to daje).

A teraz dobra wiadomość - gorzkie ogórki można kisić. Po ukiszeniu ogórki przestają być gorzkie. Właściwie powinnam napisać, że ogórki pozbawione goryczy źle się kiszą i gorycz w ogórkach jest potrzebna, jeżeli chcemy je kisić :) To dlatego…

Festiwal Otwarte Ogrody 2018 - zapraszam do Brwinowa!

Już w najbliższy weekend w Brwinowie i okolicznych miejscowościach odbywa się kolejna edycja Festiwalu Otwarte Ogrody. Jest to festiwal sztuki i natury, podczas którego najpiękniejsze ogrody Brwinowa otwierają się dla zwiedzających. Jednym z tych ogrodów jest unikalny Zimozielony Ogród Andrzeja Zawadzkiego. Andrzej zaprasza do swojego ogrodu w sobotę, 16 czerwca a ja będę... jedną z atrakcji :D

Serio serio :) będę opowiadała o kwiatach jadalnych - które można jeść, których koniecznie trzeba spróbować, które są najbardziej wartościowe, z którymi trzeba ostrożnie...  Przygotujemy dla Was laweniadę (lemoniadę lawendową) i kilka gatunków kwiatów do spróbowania. Poza kwiatami Andrzej będzie serwował dania z grilla jakby co ;)
W Zimozielonym Ogrodnie pojawi się również Magda Sobolewska-Bereza, autorka bloga Barwy Ogrodu, która będzie opowiadała o różnorodności biologicznej - temacie istotnym nie tylko dla właścicieli ogrodów! W planach są także konkursy z upominkami od firm Fiscars i Vict…