Przejdź do głównej zawartości

czosnek może leczyć drzewa | garlic can heal trees

Powszechnie wiadomo, że czosnek pomaga zwalczyć infekcje. Okazuje się, że nie tylko u ludzi. 

Specjaliści z firmy JCA Ltd., brytyjskiej firmy zajmującej się drzewami, dopracowują właśnie metodę leczenia drzew polegającą na zastrzykach z ekstraktu z czosnku. Zawarta w nim allicyna (od łacińskiej nazwy czosnku - Allium) ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze.  Testowane są różne sposoby podawania leku: pod ciśnieniem, w formie zastrzyku i w formie kroplówki (sic!). Te sposoby możecie obejrzeć na filmie BBC.

Zastrzyki z czosnku przetestowano na 350 drzewach i 95% udało się wyleczyć - twierdzi Jonathan Cocking. z JCA. Metoda daje nadzieję na uratowanie brytyjskich dębów i jesionów przed chorobą powodowaną przez grzyb Hymenoscyphus fraxineus (słynne zamieranie jesionu również w Polsce jest dużym problemem). Jednak naukowcy z innych ośrodków są dosyć sceptyczni - zwracają uwagę na możliwe negatywne skutki uboczne dla ekosystemu oraz wątpią w skuteczność metody.
Ponadto metoda jest zwyczajnie zbyt droga aby stosować ją na masową skalę. Może być natomiast wykorzystana do leczenia pojedynczych okazów starych i cennych drzew. Ratunkiem dla jesionów może okazać się jedynie genetyka i hodowla odmian odpornych na zamieranie.




Źródła:
http://www.bbc.com/news/science-environment-29522647
Zbigniew Sierota, Andrzej Szczepkowski, Rozpoznawanie chorób infekcyjnych drzew leśnych, Centrum Informacyjne Lasów Państwowych, Warszawa 2014

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

jak uprawiać ziemniaki w doniczkach? | how to grow potato in the pot?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)

ogórek meksykański - z czym to się je? [OGRÓD SMAKOSZA] | mexican gherkin in [FOODIE'S GARDEN]

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaś…

Zero waste w kuchni - podstawy | Zero waste in the kitchen - basics

Zgodnie z obietnicą, spisałam swoją targową prezentację. Zawiera ona podstawowe informacje dotyczące marnowania i niemarnowania żywności. Myślę że stanowi dobre wprowadzenie do tematu i każdemu przyda się lektura tego artykułu ;) Temat niemarnowania rozwijam nie tylko na blogu ale i na Facebooku, więc zapraszam do podążania za #zerowastewkuchni na FB i tagiem zero_waste na blogu. I oczywiście zapraszam do zadawania pytań i dzielenia się Waszymi doświadczeniami! No to zaczynamy.
Zacznę od takich małych wyjaśnień dlaczego w ogóle zajęłam się tematem marnowania żywności. To proste - jako ogrodniczka wiem ile trudu, czasu, wiedzy, doświadczenia i innych zasobów potrzeba na wyprodukowanie jedzenia. Więc kiedy dowiedziałam się, że w Unii Europejskiej rocznie marnuje się 88 milionów ton żywności po prostu mnie zamurowało. Sami tylko Polacy marnują 9 milionów ton żywności rocznie. Jeśli przyjmiemy, że rocznie jeden dorosły człowiek potrzebuje około 800 kg jedzenia, to prosty rachunek pokazuje…