Dzisiaj będzie kulinarnie i retro. Pamiętam z dzieciństwa takie pieczone orzeszki, ale nie pamiętam kto je wtedy robił.
Najpierw z ciasta robimy kulki o średnicy ok. 1,5 cm.
Gotowe skorupki napełniamy masą orzechową:
Przepis na ciasto (na ok. 80 orzeszków):
0,5 kg mąki pszennej
0,25 kg masła
2 żółtka
0,5 szkl. śmietany
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżki octu
Masło posiekać z mąką, dodać żółtka i śmietanę, a na końcu musującą sodę wymieszaną z octem.
Przepis na masę orzechową (na ok. 80 orzeszków):
125 g masła (pół kostki)
75 g cukru pudru
1/4 litra mielonych orzechów włoskich
1/4 litra wrzącego mleka
Masło utrzeć z cukrem. Gdy masa będzie biała, wlewać po łyżce wrzące mleko i ucierać. Pod koniec dodać orzechy.
Ostatnio byłam na przyjęciu, gdzie gospodyni podała właśnie takie ciastka. Udało mi się pożyczyć od niej foremkę (a specjalna foremka, niestety, musi być) i samej zmierzyć się z wyzwaniem. Poniżej zamieszczam wskazówki oraz przepisy na ciasto i nadzienie.
Najpierw z ciasta robimy kulki o średnicy ok. 1,5 cm.
Nagrzewamy mocno formę, smarujemy olejem, wkładamy kulki z ciasta do zagłębień, mocno ściskamy obie części formy i smażymy ciasto z obu stron ok. 3 minut. Czas dobieramy sami - w zależności od... wszystkiego: patelni, palnika, koloru jaki chcemy uzyskać :) Usmażone skorupki zdejmujemy z foremki:
Gotowe skorupki napełniamy masą orzechową:
Przepis na ciasto (na ok. 80 orzeszków):
0,5 kg mąki pszennej
0,25 kg masła
2 żółtka
0,5 szkl. śmietany
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżki octu
Masło posiekać z mąką, dodać żółtka i śmietanę, a na końcu musującą sodę wymieszaną z octem.
Przepis na masę orzechową (na ok. 80 orzeszków):
125 g masła (pół kostki)
75 g cukru pudru
1/4 litra mielonych orzechów włoskich
1/4 litra wrzącego mleka
Masło utrzeć z cukrem. Gdy masa będzie biała, wlewać po łyżce wrzące mleko i ucierać. Pod koniec dodać orzechy.
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do dyskusji!