Przejdź do głównej zawartości

Orzeszki | Nuts

Dzisiaj będzie kulinarnie i retro. Pamiętam z dzieciństwa takie pieczone orzeszki, ale nie pamiętam kto je wtedy robił.


Ostatnio byłam na przyjęciu, gdzie gospodyni podała właśnie takie ciastka. Udało mi się pożyczyć od niej foremkę (a specjalna foremka, niestety, musi być) i samej zmierzyć się z wyzwaniem. Poniżej zamieszczam wskazówki oraz przepisy na ciasto i nadzienie.

Najpierw z ciasta robimy kulki o średnicy ok. 1,5 cm.

Nagrzewamy mocno formę, smarujemy olejem, wkładamy kulki z ciasta do zagłębień, mocno ściskamy obie części formy i smażymy ciasto z obu stron ok. 3 minut. Czas dobieramy sami - w zależności od... wszystkiego: patelni, palnika, koloru jaki chcemy uzyskać :) Usmażone skorupki zdejmujemy z foremki:
 


Gotowe skorupki napełniamy masą orzechową:

Przepis na ciasto (na ok. 80 orzeszków):
0,5 kg mąki pszennej
0,25 kg masła
2 żółtka
0,5 szkl. śmietany
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżki octu
Masło posiekać z mąką, dodać żółtka i śmietanę, a na końcu musującą sodę wymieszaną z octem.  

Przepis na masę orzechową (na ok. 80 orzeszków):
125 g masła (pół kostki)
 75 g cukru pudru
1/4 litra mielonych orzechów włoskich
1/4 litra wrzącego mleka
Masło utrzeć z cukrem. Gdy masa będzie biała, wlewać po łyżce wrzące mleko i ucierać. Pod koniec dodać orzechy.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.

dlaczego ogórki są gorzkie? | why do cucumbers are bitter?

Gorzkie ogórki? Nie szkodzi! Zaraz dowiecie się dlaczego, ale najpierw wyjaśnijmy dlaczego ogórki bywają gorzkie.

Gorycz jest naturalną cechą owoców ogórka spowodowaną obecnością kukurbitacyn i jest ona trudna do wyeliminowania. Zwykle owoce ogórka dostępne na polskim rynku nie są gorzkie, o ile rośliny były uprawiane w optymalnych warunkach. Potencjalnie u wielu odmian kukurbitacyny mogą się pojawić w owocach np. z powodu niedostępności wody, zmiennych warunków uprawy, niedoboru azotu i zbyt dużej różnicy pomiędzy temperaturą w dzień i w nocy. Warto więc kupować owoce ze sprawdzonego źródła.

Najwięcej goryczy jest przy szypułce, więc można ją ograniczyć obierając owoce od jaśniejszego końca w stronę szypułki (próbowałam - zwykle niewiele to daje).

A teraz dobra wiadomość - gorzkie ogórki można kisić. Po ukiszeniu ogórki przestają być gorzkie. Właściwie powinnam napisać, że ogórki pozbawione goryczy źle się kiszą i gorycz w ogórkach jest potrzebna, jeżeli chcemy je kisić :) To dlatego…

jak uprawiać ziemniaki w doniczkach? | how to grow potato in the pot?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)