Przejdź do głównej zawartości

fascjacja i staśmione truskawki | fasciation and fan-shaped strawberries

TRUSKAWKI - MUTANTY - tak czy nie?


TAK:



Fascjacja to zaburzenie wzrostu prowadzące to staśmienia różnych organów roślin, np. kwiatów, owoców, pędów.
Co to znaczy staśmienia? Pędy lub kwiaty stają się szerokie, płaskie i żebrowane, często też pofalowane jak zwoje mózgowe (patrz zdjęcia poniżej).

Takie staśmienie może pojawić się w wyniku m.in. zaburzeń hormonalnych, uszkodzenia wierzchołka rośliny, żerowania szkodników a także - uwaga, uwaga - w wyniku spontanicznej mutacji. Więc w haśle "mutanty" jest trochę racji :) 
Natomiast z całą pewnością takie truskawki są niegroźne i nie są wynikiem szalonych eksperymentów.
Co więcej, w przypadku niektórych roślin ozdobnych (np. wierzba, celozja, kaktusy) takie zjawisko jest pożądane, bo zwiększa atrakcyjność roślin. Poniżej zamieszczam przykładowe zdjęcia.

Nie ma pewności co konkretnie powoduje takie deformacje. Według jednej hipotezy przyczyną powstawania fascjacji jest powstanie kilku odrębnych stożków wzrostu w wyniku podziału stożka pierwotnego, który normalnie występuje pojedynczo na szczycie pędu.
Według drugiej hipotezy zmianie ulega jedynie kształt i wielkość pierwotnego stożka wzrostu. Prawdopodobnie oba te procesy, bądź następujące po sobie, bądź występujące zupełnie oddzielnie, przyczyniają się w jednakowym stopniu do powstania fascjacji.*

celozja srebrzysta (Celosia argentea var cristata)**

rozchodnik ościsty (Sedum reflexum cristatum)***
* G. Gryziak, S. Muszyński, 2005, Jak i dlaczego powstają anomalie rozwojowe u roślin? Kosmos 54, 2-3 2–3 (267–268), 267–273.
** By Hariya1234 (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons
*** By Ghislain118 (AD) http://www.fleurs-des-montagnes.net (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

dlaczego ogórki są gorzkie? | why do cucumbers are bitter?

Gorzkie ogórki? Nie szkodzi! Zaraz dowiecie się dlaczego, ale najpierw wyjaśnijmy dlaczego ogórki bywają gorzkie.

Gorycz jest naturalną cechą owoców ogórka spowodowaną obecnością kukurbitacyn i jest ona trudna do wyeliminowania. Zwykle owoce ogórka dostępne na polskim rynku nie są gorzkie, o ile rośliny były uprawiane w optymalnych warunkach. Potencjalnie u wielu odmian kukurbitacyny mogą się pojawić w owocach np. z powodu niedostępności wody, zmiennych warunków uprawy, niedoboru azotu i zbyt dużej różnicy pomiędzy temperaturą w dzień i w nocy. Warto więc kupować owoce ze sprawdzonego źródła.

Najwięcej goryczy jest przy szypułce, więc można ją ograniczyć obierając owoce od jaśniejszego końca w stronę szypułki (próbowałam - zwykle niewiele to daje).

A teraz dobra wiadomość - gorzkie ogórki można kisić. Po ukiszeniu ogórki przestają być gorzkie. Właściwie powinnam napisać, że ogórki pozbawione goryczy źle się kiszą i gorycz w ogórkach jest potrzebna, jeżeli chcemy je kisić :) To dlatego…

ogórek meksykański - z czym to się je? [OGRÓD SMAKOSZA] | mexican gherkin in [FOODIE'S GARDEN]

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaś…

Festiwal Otwarte Ogrody 2018 - zapraszam do Brwinowa!

Już w najbliższy weekend w Brwinowie i okolicznych miejscowościach odbywa się kolejna edycja Festiwalu Otwarte Ogrody. Jest to festiwal sztuki i natury, podczas którego najpiękniejsze ogrody Brwinowa otwierają się dla zwiedzających. Jednym z tych ogrodów jest unikalny Zimozielony Ogród Andrzeja Zawadzkiego. Andrzej zaprasza do swojego ogrodu w sobotę, 16 czerwca a ja będę... jedną z atrakcji :D

Serio serio :) będę opowiadała o kwiatach jadalnych - które można jeść, których koniecznie trzeba spróbować, które są najbardziej wartościowe, z którymi trzeba ostrożnie...  Przygotujemy dla Was laweniadę (lemoniadę lawendową) i kilka gatunków kwiatów do spróbowania. Poza kwiatami Andrzej będzie serwował dania z grilla jakby co ;)
W Zimozielonym Ogrodnie pojawi się również Magda Sobolewska-Bereza, autorka bloga Barwy Ogrodu, która będzie opowiadała o różnorodności biologicznej - temacie istotnym nie tylko dla właścicieli ogrodów! W planach są także konkursy z upominkami od firm Fiscars i Vict…