Przejdź do głównej zawartości

fascjacja i staśmione truskawki | fasciation and fan-shaped strawberries

TRUSKAWKI - MUTANTY - tak czy nie?


TAK:



Fascjacja to zaburzenie wzrostu prowadzące to staśmienia różnych organów roślin, np. kwiatów, owoców, pędów.
Co to znaczy staśmienia? Pędy lub kwiaty stają się szerokie, płaskie i żebrowane, często też pofalowane jak zwoje mózgowe (patrz zdjęcia poniżej).

Takie staśmienie może pojawić się w wyniku m.in. zaburzeń hormonalnych, uszkodzenia wierzchołka rośliny, żerowania szkodników a także - uwaga, uwaga - w wyniku spontanicznej mutacji. Więc w haśle "mutanty" jest trochę racji :) 
Natomiast z całą pewnością takie truskawki są niegroźne i nie są wynikiem szalonych eksperymentów.
Co więcej, w przypadku niektórych roślin ozdobnych (np. wierzba, celozja, kaktusy) takie zjawisko jest pożądane, bo zwiększa atrakcyjność roślin. Poniżej zamieszczam przykładowe zdjęcia.

Nie ma pewności co konkretnie powoduje takie deformacje. Według jednej hipotezy przyczyną powstawania fascjacji jest powstanie kilku odrębnych stożków wzrostu w wyniku podziału stożka pierwotnego, który normalnie występuje pojedynczo na szczycie pędu.
Według drugiej hipotezy zmianie ulega jedynie kształt i wielkość pierwotnego stożka wzrostu. Prawdopodobnie oba te procesy, bądź następujące po sobie, bądź występujące zupełnie oddzielnie, przyczyniają się w jednakowym stopniu do powstania fascjacji.*

celozja srebrzysta (Celosia argentea var cristata)**

rozchodnik ościsty (Sedum reflexum cristatum)***
* G. Gryziak, S. Muszyński, 2005, Jak i dlaczego powstają anomalie rozwojowe u roślin? Kosmos 54, 2-3 2–3 (267–268), 267–273.
** By Hariya1234 (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons
*** By Ghislain118 (AD) http://www.fleurs-des-montagnes.net (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

jak uprawiać ziemniaki w doniczkach? | how to grow potato in the pot?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)

ogórek meksykański - z czym to się je? [OGRÓD SMAKOSZA] | mexican gherkin in [FOODIE'S GARDEN]

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaś…

Zero waste w kuchni - podstawy | Zero waste in the kitchen - basics

Zgodnie z obietnicą, spisałam swoją targową prezentację. Zawiera ona podstawowe informacje dotyczące marnowania i niemarnowania żywności. Myślę że stanowi dobre wprowadzenie do tematu i każdemu przyda się lektura tego artykułu ;) Temat niemarnowania rozwijam nie tylko na blogu ale i na Facebooku, więc zapraszam do podążania za #zerowastewkuchni na FB i tagiem zero_waste na blogu. I oczywiście zapraszam do zadawania pytań i dzielenia się Waszymi doświadczeniami! No to zaczynamy.
Zacznę od takich małych wyjaśnień dlaczego w ogóle zajęłam się tematem marnowania żywności. To proste - jako ogrodniczka wiem ile trudu, czasu, wiedzy, doświadczenia i innych zasobów potrzeba na wyprodukowanie jedzenia. Więc kiedy dowiedziałam się, że w Unii Europejskiej rocznie marnuje się 88 milionów ton żywności po prostu mnie zamurowało. Sami tylko Polacy marnują 9 milionów ton żywności rocznie. Jeśli przyjmiemy, że rocznie jeden dorosły człowiek potrzebuje około 800 kg jedzenia, to prosty rachunek pokazuje…