Przejdź do głównej zawartości

pokrzywa na mszyce - to działa! | nettle against aphids - it works!

Wyciąg z pokrzywy na mszyce? Często bywa polecany jako ekologiczny środek ochrony roślin przed mszycami i przędziorkami, natomiast nie znałam osobiście nikogo, kto by ten sposób wypróbował. Przyznaję, byłam sceptyczna z różnych powodów. Ale fakt jest taki, że od 23 lipca, kiedy opryskałam nasze pomidory zaatakowane przez mszyce wyciągiem z pokrzywy, mszyce nie pojawiły się do dzisiaj. Nie ma ani jednej.

Wyciąg z pokrzywy zrobiłam zgodnie z poradą Szymona Idziaka: 0,5 kg pociętego drobno ziela pokrzywy zalałam zimną wodą wodociągową (5 litrów) i zostawiłam na 24 godziny. Po przecedzeniu wyciąg wyglądał tak: 

Następnie przelałam wyciąg do spryskiwacza i dokładnie opryskałam całe rośliny (liście z obu stron, pędy, kwiaty i owoce) oraz paliki.

Mszyce zniknęły na dobre, więc polecam tę metodę, bo pokrzywa rośnie wszędzie, koszty są zerowe, a stosowanie wyciągu nie wymaga jakiejś specjalnej ochrony użytkownika :) Warto jednak wiedzieć kilka rzeczy:

1. podane proporcje (0,5 kg ziela, 5 litrów wody) wystarczyły do opryskania 6 roślin,
2. pokrzywę zbieramy w fazie przed kwitnieniem, ścinamy na wysokości ok. 10 cm nad ziemią;
3. oprysk wykonujemy w pogodny dzień, najlepiej wczesnym wieczorem;
4. nie bez powodu pokrzywę stosuje się do barwienia - warto założyć rękawiczki i robocze ubranie;
5. po oprysku, szczególnie na owocach, będą widoczne ciemne plamy, które łatwo się zmywają i znikną po deszczu;
6. pokrzywę można też wykorzystać w inny sposób, m.in. do zwalczania chorób i do zrobienia płynnego nawozu (ja osobiście nie próbowałam), o czym możecie poczytać tutaj.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.

Historia portretu marka kucmerki | Let's make it like Anna Atkins!

W ubiegłą sobotę miałam wielką frajdę. Uczestniczyłam w warsztatach dotyczących ilustracji botanicznych i po raz pierwszy od nie pamiętam jak dawna poświęciłam się pracy bardziej kreatywnej niż pisanie i fotografowanie czy gotowanie*. Warsztaty odbywały się w Ogrodzie Botanicznym UW w ramach cyklu Ogrodowe odkrywanie. Inspirowane były opracowaniem pt. British Algae: Cyanotype Impressions fotografki Anne Atkins. Były prowadzone przez dwie przesympatyczne kobiety: biolożkę Krystynę Jędrzejewską-Szmek i ogrodniczkę Mariannę Darżynkiewicz-Wojcieską (blog Dzieje Kuchennej Wiewióry). A motywem przewodnim były „baldaszki” czyli rośliny z rodziny selerowatych (Apiaceae). Od razu powiem, że warsztaty były bardzo ciekawe i bogate pod względem formy i treści. Nie sposób opowiedzieć o wszystkim, ale nie o to też chyba chodzi :) Warsztaty były podzielone na część teoretyczną i praktyczną, które się ze sobą przeplatały. W części teoretycznej wysłuchaliśmy opowieści o historii ilustracji botaniczn…

dlaczego ogórki są gorzkie? | why do cucumbers are bitter?

Gorzkie ogórki? Nie szkodzi! Zaraz dowiecie się dlaczego, ale najpierw wyjaśnijmy dlaczego ogórki bywają gorzkie.

Gorycz jest naturalną cechą owoców ogórka spowodowaną obecnością kukurbitacyn i jest ona trudna do wyeliminowania. Zwykle owoce ogórka dostępne na polskim rynku nie są gorzkie, o ile rośliny były uprawiane w optymalnych warunkach. Potencjalnie u wielu odmian kukurbitacyny mogą się pojawić w owocach np. z powodu niedostępności wody, zmiennych warunków uprawy, niedoboru azotu i zbyt dużej różnicy pomiędzy temperaturą w dzień i w nocy. Warto więc kupować owoce ze sprawdzonego źródła.

Najwięcej goryczy jest przy szypułce, więc można ją ograniczyć obierając owoce od jaśniejszego końca w stronę szypułki (próbowałam - zwykle niewiele to daje).

A teraz dobra wiadomość - gorzkie ogórki można kisić. Po ukiszeniu ogórki przestają być gorzkie. Właściwie powinnam napisać, że ogórki pozbawione goryczy źle się kiszą i gorycz w ogórkach jest potrzebna, jeżeli chcemy je kisić :) To dlatego…