Przejdź do głównej zawartości

Pełnoziarniste muffinki z jabłkami i miodem | Whole grain muffins with apple and honey



Przepis ten dedykuję leniwym łasuchom, którzy lubią zjeść coś konkretnego do porannej kawy.

W przepisie jest mało cukru z uwagi na dodatek miodu.

Ilość większości składników podaję w gramach, bo jako leniwy łasuch stawiam miskę na wadze i od razu do niej wsypuję składniki :P


Pełnoziarniste muffiny z jabłkami i miodem (12 sztuk)
Suche składniki:

mąka pszenna pełnoziarnista
200 g
mąka pszenna zwykła
100 g
płatki owsiane
100 g
cukier trzcinowy
50 g
proszek do pieczenia
2,5 łyżeczki
cynamon
1 łyżeczka lub więcej jeśli ktoś lubi
sól
0,5 łyżeczki

Mokre składniki:


jajka
4 sztuki
miód
6 łyżek
olej
90 g
mleko
240 g

Dodatkowo:


jabłka
4 sztuki obrane i pokrojone w kostkę
papilotki  (raczej konieczne z powodu jabłek, które mogą przywierać)

Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 190°C (grzanie z góry i z dołu).
2. Obieramy o kroimy jabłka w kostkę o boku około 1cm.
2. Dokładnie mieszamy suche składniki osobno i mokre osobno.
3. Dodajemy jabłka.
4. Nakładamy ciasto do foremki wypełnionej papilotkami do ¾ wysokości zagłębienia.
5. Pieczemy w 190°C przez 20 minut lub dłużej aż się wybrzuszą i przyrumienią. Dla pewności można je sprawdzić drewnianym patyczkiem – jeśli po wbiciu w ciasto jest suchy, muffinki gotowe.

Pobierz przepis

Przepis ukazał się również na ugotuj.to

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.

Kasztan czy kasztanowiec? I: czy kasztany są jadalne? | chestnut and Aesculus - Polish dilemmas

Kasztany to owoce kasztanowca lub kasztana. Zatem na zdjęciu obok mamy pieczone kasztany kasztana :)  Botanicy nadając drzewu o nawie Aesculus hippocastanum nazwę kasztanowca wprowadzili nieco zamieszania w nasze życie. Jak gdyby tego było mało, z botanicznego punktu widzenia kasztany są... orzechami! Dla ogrodnika jest to fascynujące, ale dla pozostałych raczej mylące. Zatem usystematyzujmy.
Kasztan jadalny (Castanea sativa) należy do rodziny bukowatych (Fagaceae). Do tej samej rodziny należy np. buk i dąb. Nasiona kasztana są jadalne (buka zresztą też, ale żołędzie to oddzielna historia...). Nawet więcej - są całkiem smaczne. Nie jada się ich na surowo, ale po upieczeniu. W smaku są słodkie i mączyste. Trochę jak słodki ziemniak. Mają przyjemny, słodki aromat. Nasiona zbiera się latem. Po wysuszeniu, w chłodnym i suchym miejscu można je przechowywać nawet 12 miesięcy. To dlatego można je kupić przez cały rok. Nawet w Warszawie można kupić przez cały rok takie prażone kasztany jak na …

jak uprawiać ziemniaki w doniczkach? | how to grow potato in the pot?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)