Przejdź do głównej zawartości

Późny siew warzyw | Late sawing of vegetable seeds

Nie wszystkie nasiona wykiełkowały? Przegapiliście maj i połowę czerwca? A może już jest lipiec? Sierpień? Nic straconego. Na pomidory czy dynie już jest za późno ale nadal można wysiewać szereg warzyw, nawet niektóre ogórki  i marchew!
Na naszej działeczce nie wszystko powschodziło, więc trzeba będzie zapełnić niektóre grządki na nowo. Na szczęście kolekcję nasion mamy całkiem sporą a kilka warzyw można jeszcze wysiewać - szczególnie tych o krótkim okresie wegetacji jak sałata czy rzodkiew.
Przygotowałam właśnie listę popularnych warzyw, które jeszcze można wysiać, którą zamieszczam poniżej. Pamiętajcie jednak, że jest to lista orientacyjna i najlepiej sprawdzić na torebce czy nasiona odmiany które akurat macie w kolekcji można jeszcze wysiać. 

Zatem co jeszcze można wysiać:

BURAKI (siew od kwietnia do czerwca):
burak ćwikłowy Czerwona Kula 2
burak ćwikłowy Cylindra
burak liściowy

FASOLA SZPARAGOWA (siew od maja do czerwca):
Gracja
Złota Saxa

KOPER:
Herkules - siew od marca do połowy września
Lukullus - siew od marca do lipca
Szmaragd - siew od marca do sierpnia

MARCHEW:
Marchew wczesna Pierwszy zbiór - siew od marca do czerwca

OGÓREK:
Skierniewicki - powinien być wysiewany na wiosnę, ale można również wysiać na początku lipca

RUKOLA: wysiew od marca do września

RZODKIEW:
Rzodkiew letnia Agata - siew od marca do lipca

RZODKIEWKA:
Saxa 2 - wysiew wiosną lub na jesienny zbiór - w sierpniu

RZEPA:
Rzepa jadalna Snowball - wysiew wiosną lub w lipcu

SAŁATA:
Rozalka - siew marzec-kwiecień lub czerwiec-lipiec
Królowa Majowych GOF - siew wiosną lub w I połowie lipca na zbiór wrześniowy

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.

Historia portretu marka kucmerki | Let's make it like Anna Atkins!

W ubiegłą sobotę miałam wielką frajdę. Uczestniczyłam w warsztatach dotyczących ilustracji botanicznych i po raz pierwszy od nie pamiętam jak dawna poświęciłam się pracy bardziej kreatywnej niż pisanie i fotografowanie czy gotowanie*. Warsztaty odbywały się w Ogrodzie Botanicznym UW w ramach cyklu Ogrodowe odkrywanie. Inspirowane były opracowaniem pt. British Algae: Cyanotype Impressions fotografki Anne Atkins. Były prowadzone przez dwie przesympatyczne kobiety: biolożkę Krystynę Jędrzejewską-Szmek i ogrodniczkę Mariannę Darżynkiewicz-Wojcieską (blog Dzieje Kuchennej Wiewióry). A motywem przewodnim były „baldaszki” czyli rośliny z rodziny selerowatych (Apiaceae). Od razu powiem, że warsztaty były bardzo ciekawe i bogate pod względem formy i treści. Nie sposób opowiedzieć o wszystkim, ale nie o to też chyba chodzi :) Warsztaty były podzielone na część teoretyczną i praktyczną, które się ze sobą przeplatały. W części teoretycznej wysłuchaliśmy opowieści o historii ilustracji botaniczn…

dlaczego ogórki są gorzkie? | why do cucumbers are bitter?

Gorzkie ogórki? Nie szkodzi! Zaraz dowiecie się dlaczego, ale najpierw wyjaśnijmy dlaczego ogórki bywają gorzkie.

Gorycz jest naturalną cechą owoców ogórka spowodowaną obecnością kukurbitacyn i jest ona trudna do wyeliminowania. Zwykle owoce ogórka dostępne na polskim rynku nie są gorzkie, o ile rośliny były uprawiane w optymalnych warunkach. Potencjalnie u wielu odmian kukurbitacyny mogą się pojawić w owocach np. z powodu niedostępności wody, zmiennych warunków uprawy, niedoboru azotu i zbyt dużej różnicy pomiędzy temperaturą w dzień i w nocy. Warto więc kupować owoce ze sprawdzonego źródła.

Najwięcej goryczy jest przy szypułce, więc można ją ograniczyć obierając owoce od jaśniejszego końca w stronę szypułki (próbowałam - zwykle niewiele to daje).

A teraz dobra wiadomość - gorzkie ogórki można kisić. Po ukiszeniu ogórki przestają być gorzkie. Właściwie powinnam napisać, że ogórki pozbawione goryczy źle się kiszą i gorycz w ogórkach jest potrzebna, jeżeli chcemy je kisić :) To dlatego…