Przejdź do głównej zawartości

nagietek - polski szafran? | calendula - Polish saffron?

Złoto-pomarańczowych kwiatów nagietka (Calendula officinalis) używać można nie tylko w medycynie i kosmetyce ale i w kuchni. Barwią one potrawy na żółty kolor i mają lekko gorzki smak, dlatego mogą do pewnego stopnia zastąpić szafran. Znane jest nawet określenie "szafran dla ubogich". Kwiatami barwi się ryż, masło, sery. Można je dodać do sałatek, zup, omletów i wypieków. 

Można z nich robić herbatkę (stosowanie w schorzeniach wątroby,  i dróg żółciowych, owrzodzeniu żołądka i jelit, w zaburzeniu miesiączkowania, w nieżycie żołądka, niedokwaśności, w chorobach śledziony...) lub stosować jako dodatek kolorystyczny do herbat. Co ciekawe jeść można również liście nagietka.


W tym roku ususzyłam trochę kwiatów nagietka. Ich piękny pomarańczowych kolor pozostał niezmienny. Taki surowiec bardzo łatwo jest odróżnić od prawdziwego szafranu (suszonych słupków krokusa - szafranu uprawnego), który ma intensywny, pomarańczowo-czerwony kolor.

A teraz chwila szczerości
Próbowałam zastąpić szafran nagietkiem, ale z miernym skutkiem.  Prawda jest taka, z resztą widać to na zdjęciu,  że ani kolor nie jest tak intensywny, ani aromat choć w ułamku podobny do szafranu.

Używam natomiast nagietka żeby nadać koloru potrawom - sprawdza się, ale trzeba go użyć bardzo dużo. Natomiast na pewno takie suszone płatki są ciekawym dodatkiem w mieszankach herbacianych sałatkach.
Podsumowując - polski szafran ma walory dekoracyjne, nie wpływa jednak znacząco na smak i kolor potraw. 

Zbiór i suszenie polskiego szafranu
Latem zbieramy całe kwiatostany w czasie suchej, słonecznej pogody. Zbieramy je zaraz po otwarciu. Rozkładamy pojedynczą warstwą (nie kładziemy ich jeden na drugim) w suchym i ciemnym miejscu.

Jak smakuje prawdziwy szafran?
Jeśli jeszcze nie mieliście do czynienia z prawdziwym szafranem, to zachęcam. Jest to bardzo przyjemna przyprawa, podobna w aromacie i smaku do wanilii, z lekko żywicznym, korzennym posmakiem.
Bardzo mi smakuje jogurt naturalny z szafranem, który przygotowuję w następujący sposób:
1. Kilka słupków szafranu zalewam niewielką ilością gorącej wody, zostawiam na godzinę lub dłużej (im dłużej tym lepiej, to jest niesamowite ile barwników i aromatów uwalnia się z tak niewielkiej ilości surowca!)
2. Całość przelewam do 200g jogurtu naturalnego, mieszam i gotowe. Jogurt nabiera lekko żółtego koloru. Nie słodzę, ale jak ktoś potrzebuje - bardzo proszę.



Źródła:
Wielka księga warzyw, ziół i owoców, 2007, praca zbiorowa, Dom Wydawniczy Bellona
Zioła z apteki natury, 2007, praca zbiorowa, Publicat S.A.







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Skąd się wzięły truskawki? | The origin of strawberries

Nie wyobrażam sobie czerwca bez truskawek. Wy pewnie też :) A wyobrażacie sobie, że jeszcze 300 lat temu takich dużych, soczystych truskawek jakie znamy nie było nawet na świecie?
Truskawka to stosunkowo młody "wynalazek" i w porównaniu z innymi roślinami gości na naszych stołach dość krótko. Pierwsze kroki w tym kierunku poczynili Francuzi, którzy w XIV wieku zaczęli uprawiać w swoich ogrodach poziomki pospolite (Fragaria vesca) wykopane w lesie. Ale to nie od poziomek pospolitych wywodzą się truskawki, tylko ze skrzyżowania dwóch innych gatunków poziomek. I tutaj będzie mała dygresja genetyczno-nazewnicza abyście mogli zrozumieć co i jak.
Poziomka jaką możecie spotkać w naszych lasach to poziomka pospolita, po łacinie Fragaria vesca. Truskawka po łacinie to Fragaria ×ananassa - poziomka ananasowa. Znaczek × przed nazwą gatunkową wskazuje że roślina jest tzw. mieszańcem międzygatunkowym. W przypadku truskawki skrzyżowane zostały dwa gatunki poziomek zza Atlantyku: poziomk…

jak uprawiać ziemniaki w doniczkach? | how to grow potato in the pot?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)

ogórek meksykański - z czym to się je? [OGRÓD SMAKOSZA] | mexican gherkin in [FOODIE'S GARDEN]

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaś…