Przejdź do głównej zawartości

nagietek - polski szafran? | calendula - Polish saffron?

Złoto-pomarańczowych kwiatów nagietka (Calendula officinalis) używać można nie tylko w medycynie i kosmetyce ale i w kuchni. Barwią one potrawy na żółty kolor i mają lekko gorzki smak, dlatego mogą do pewnego stopnia zastąpić szafran. Znane jest nawet określenie "szafran dla ubogich". Kwiatami barwi się ryż, masło, sery. Można je dodać do sałatek, zup, omletów i wypieków. 

Można z nich robić herbatkę (stosowanie w schorzeniach wątroby,  i dróg żółciowych, owrzodzeniu żołądka i jelit, w zaburzeniu miesiączkowania, w nieżycie żołądka, niedokwaśności, w chorobach śledziony...) lub stosować jako dodatek kolorystyczny do herbat. Co ciekawe jeść można również liście nagietka.


W tym roku ususzyłam trochę kwiatów nagietka. Ich piękny pomarańczowych kolor pozostał niezmienny. Taki surowiec bardzo łatwo jest odróżnić od prawdziwego szafranu (suszonych słupków krokusa - szafranu uprawnego), który ma intensywny, pomarańczowo-czerwony kolor.

A teraz chwila szczerości
Próbowałam zastąpić szafran nagietkiem, ale z miernym skutkiem.  Prawda jest taka, z resztą widać to na zdjęciu,  że ani kolor nie jest tak intensywny, ani aromat choć w ułamku podobny do szafranu.

Używam natomiast nagietka żeby nadać koloru potrawom - sprawdza się, ale trzeba go użyć bardzo dużo. Natomiast na pewno takie suszone płatki są ciekawym dodatkiem w mieszankach herbacianych sałatkach.
Podsumowując - polski szafran ma walory dekoracyjne, nie wpływa jednak znacząco na smak i kolor potraw. 

Zbiór i suszenie polskiego szafranu
Latem zbieramy całe kwiatostany w czasie suchej, słonecznej pogody. Zbieramy je zaraz po otwarciu. Rozkładamy pojedynczą warstwą (nie kładziemy ich jeden na drugim) w suchym i ciemnym miejscu.

Jak smakuje prawdziwy szafran?
Jeśli jeszcze nie mieliście do czynienia z prawdziwym szafranem, to zachęcam. Jest to bardzo przyjemna przyprawa, podobna w aromacie i smaku do wanilii, z lekko żywicznym, korzennym posmakiem.
Bardzo mi smakuje jogurt naturalny z szafranem, który przygotowuję w następujący sposób:
1. Kilka słupków szafranu zalewam niewielką ilością gorącej wody, zostawiam na godzinę lub dłużej (im dłużej tym lepiej, to jest niesamowite ile barwników i aromatów uwalnia się z tak niewielkiej ilości surowca!)
2. Całość przelewam do 200g jogurtu naturalnego, mieszam i gotowe. Jogurt nabiera lekko żółtego koloru. Nie słodzę, ale jak ktoś potrzebuje - bardzo proszę.



Źródła:
Wielka księga warzyw, ziół i owoców, 2007, praca zbiorowa, Dom Wydawniczy Bellona
Zioła z apteki natury, 2007, praca zbiorowa, Publicat S.A.







Komentarze

Sprawdź koniecznie te artukuły!

Kiwano - i owoc, i warzywo [OGRÓD SMAKOSZA] | kiwano - fruit and vegetable in one plant [FOODIE'S GARDEN]

Kiwano to kolejne ciekawe i smaczne, a przy tym dekoracyjne warzywo, do uprawy którego chciałam Was zachęcić. Jego owoce nie dość że są smaczne - jakby melon skropiony limonką - to jeszcze bardzo ładne. U mnie w domu wytrwały 3 miesiące, a podobno można przechowywać je nawet przez 6 miesięcy. 
Co to właściwie jest kiwano?
Kiwano (Cucumis metuliferus) jest rośliną dyniowatą spokrewnioną ze zwykłym ogórkiem, czyli ogórkiem siewnym (Cucumis sativus). Inne nazwy to:ogórek kiwano, ogórek afrykański, ogórek kolczasty.Angielskie nazwy są jeszcze bardziej liczne: horned melon, kiwano, African horned cucumber, African horned melon, jelly melon, hedged gourd, melano...
Jak uprawiać kiwano?
Jak ogórki :) Kluczem do sukcesu w uprawie jest wcześniejsze przygotowanie rozsady (podobnie jak w przypadku melonów czy arbuzów), ponieważ kiwano potrzebuje dużo czasu na wytworzenie owoców. Dlatego nie można wysiać nasion wprost do gruntu po 15 maja, co udaje się ze zwykłymi ogórkami. Ja sama w  ubiegłym r…

Jak uprawiać ziemniaki w doniczkach?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)

Ogórek meksykański - z czym to się je?

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaś…