Prawdziwa Tradycyjna Grecka Sałatka | Authentic Traditional Greek Salad

Jeśli szukacie przepisu na grecką sałatkę, która będzie smakowała jak ta którą jedliście na wakacjach to dobrze trafiliście.
Jedną z moich tradycji kulinarnych (obok m.in. zbierania jagód i robienia wina mniszkowego) jest jedzenie prawdziwej greckiej sałatki. Jest to możliwe jedynie w wakacje kiedy mamy najlepsze pomidory i ogórki.

W Polsce niby-grecką sałatkę widuje się bardzo często w różnych wersjach, dlatego pomyślałam że warto podzielić się przepisem na prawdziwą wersję: bez sałaty, kapusty i innych liści, bez czerwonej papryki, bez pseudofety i wielu, wielu innych...

Jedyne czego potrzebujemy na 2 porcje to:
3 duże dojrzałe, soczyste pomidory - pokrojone w ósemki
1 świeży, chrupiący ogórek - obrany, pokrojony na pół a następnie w gruuuube półplastry
1 zielona papryka - pokrojona w krążki
1 czerwona cebula - pokrojona w cienkie plasterki
prawdziwa feta - 1op - 200g (na prawdę warto jej poszukać, bo można ją znaleźć nawet w mniejszych sklepach, a kosztuje kilkanaście złotych)
kilkanaście oliwek Kalamata (również do kupienia w Polsce bez większego problemu)
oliwa z pierwszego tłoczenia - 6-8 łyżek
suszone oregano - 1 łyżeczka
sól - jeśli mało nam soli z fety :)
ocet z czerwonego wina - 1 łyżka

Wykonanie:
1. Pokrojone warzywa i oliwki wrzucić do miski i przyprawić solą (tu ostrożnie!), octem i częścią oliwy, wymieszać, rozłożyć na 2 porcje, np. do głębokich talerzy.
2. Na wierzch każdej porcji położyć przepołowiony kawałek fety, polać resztą oliwy i posypać oregano.
3. Podawać z białym chrupiącym chlebem.

Moja sałatka wygląda tak:

Komentarze