Przejdź do głównej zawartości

Święto Róży w Kutnie | Rose Festival in Kutno



Już po raz 42 w dniach 9-11 września odbędzie się w Kutnie Święto Róży.
Program jest przebogaty - liczne wystawy i pokazy, konferencja pt. „Róża w przestrzeni miasta i w ogrodzie”, Jarmark Różany, konkurs na najpiękniejszą różę, kącik porad, warsztaty a także koncerty, występy, lunapark, animacje i zabawy dla dzieci, gotowanie. 

Kutno. Miasto róż. 
Kutno ma ponad 100-letnią tradycję różaną. Sięga ona 1912 roku, kiedy w Adamowicach koło Kutna powstało gospodarstwo ogrodnicze braci Arona i Karola Eizyków. Kilka lat później bracia rozpoczęli uprawę róż. W latach 40 do Kutna przenosi się wraz ze swoją szkółką róż Bolesław Wituszyński - wybitny hodowca róż. Jedną ze swoich odmian nazwał właśnie Kutno.
I Kutnowski Jarmark Różany był zorganizowany we wrześniu 1975 roku przez Kutnowski Dom Kultury, w programie oprócz wystawy róż był pokaz układania wiązanek i bukietów na różne okazje. Obecna nazwa - Święto Róży - pojawiła się w 1990 roku.
W 2012 roku postanowiono aby róża była symbolem-marką miasta, w przestrzeni miejskiej posadzono wiele róż, pomnikiem i ulicą uhonorowano Bolesława Wituszyńskiego. A w ubiegłym roku nawet system informacji miejskiej nabrał różanego charakteru.
Trzeba się tam w końcu wybrać...

Korzystałam z informacji zawartych na stronie Towarzystwa Przyjaciół Ziemi Kutnowskiej oraz na stronie Święta Róży.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.

Historia portretu marka kucmerki | Let's make it like Anna Atkins!

W ubiegłą sobotę miałam wielką frajdę. Uczestniczyłam w warsztatach dotyczących ilustracji botanicznych i po raz pierwszy od nie pamiętam jak dawna poświęciłam się pracy bardziej kreatywnej niż pisanie i fotografowanie czy gotowanie*. Warsztaty odbywały się w Ogrodzie Botanicznym UW w ramach cyklu Ogrodowe odkrywanie. Inspirowane były opracowaniem pt. British Algae: Cyanotype Impressions fotografki Anne Atkins. Były prowadzone przez dwie przesympatyczne kobiety: biolożkę Krystynę Jędrzejewską-Szmek i ogrodniczkę Mariannę Darżynkiewicz-Wojcieską (blog Dzieje Kuchennej Wiewióry). A motywem przewodnim były „baldaszki” czyli rośliny z rodziny selerowatych (Apiaceae). Od razu powiem, że warsztaty były bardzo ciekawe i bogate pod względem formy i treści. Nie sposób opowiedzieć o wszystkim, ale nie o to też chyba chodzi :) Warsztaty były podzielone na część teoretyczną i praktyczną, które się ze sobą przeplatały. W części teoretycznej wysłuchaliśmy opowieści o historii ilustracji botaniczn…

dlaczego ogórki są gorzkie? | why do cucumbers are bitter?

Gorzkie ogórki? Nie szkodzi! Zaraz dowiecie się dlaczego, ale najpierw wyjaśnijmy dlaczego ogórki bywają gorzkie.

Gorycz jest naturalną cechą owoców ogórka spowodowaną obecnością kukurbitacyn i jest ona trudna do wyeliminowania. Zwykle owoce ogórka dostępne na polskim rynku nie są gorzkie, o ile rośliny były uprawiane w optymalnych warunkach. Potencjalnie u wielu odmian kukurbitacyny mogą się pojawić w owocach np. z powodu niedostępności wody, zmiennych warunków uprawy, niedoboru azotu i zbyt dużej różnicy pomiędzy temperaturą w dzień i w nocy. Warto więc kupować owoce ze sprawdzonego źródła.

Najwięcej goryczy jest przy szypułce, więc można ją ograniczyć obierając owoce od jaśniejszego końca w stronę szypułki (próbowałam - zwykle niewiele to daje).

A teraz dobra wiadomość - gorzkie ogórki można kisić. Po ukiszeniu ogórki przestają być gorzkie. Właściwie powinnam napisać, że ogórki pozbawione goryczy źle się kiszą i gorycz w ogórkach jest potrzebna, jeżeli chcemy je kisić :) To dlatego…