Przejdź do głównej zawartości

4. Spotkanie Blogerów Ogrodniczych | 4th Garden Bloggers Meeting




Już jutro 4. Spotkanie Blogerów Ogrodniczych podczas wystawy Zieleń to Życie.

Będę miała przyjemność zaprezentować na nim dwa wykłady dotyczące środków ochrony roślin.

A wstępny program jest następujący:

02.09.2016 (piątek) – Sala A na pierwszym pietrze
Czas trwania spotkania: 10.00 – 13.00
9.30 ­– 10.00 – Rejestracja i zbieranie wizytówek
10.00 – 10.10 – Otwarcie 4. Spotkania Blogerów Ogrodniczych
10.10 – 10.30 – Joanna Gałązka (PSOR) – „Stosowanie środków ochrony roślin – czy na pewno robisz to dobrze?” – zasady postępowania ze środkami ochrony roślin i opakowaniami po nich
10.30 – 11.10 – Tomasz Ciesielski – „Regulaminy i miny” – o prawnych konsekwencjach obecności w social mediach i pisania własnego bloga
11.10 – 11.20– przerwa kawowa
11.20 – 12.10 – Wojciech Wardecki – „Nie dajcie się zrobić w balona!, czyli na co powinien uważać bloger ogrodniczy”; Po prelekcji dyskusja n.t. „Kim jest bloger dla firmy ogrodniczej? Kim jest bloger dla czytelników i czym jest firma ogrodnicza dla blogera?”
12.10 –12.40 – Barbara Czyżowicz – „Jak zostać swoim własnym PR-owcem?” – o kreowaniu własnej marki w Internecie
12.40 – 13.00 – Losowanie wizytówek, zamknięcie pierwszego dnia spotkania


03.09.2016 (sobota) – Sala A na pierwszym piętrze
Czas trwania spotkania: 11.00 – 14.30
11.00 – 11.45 – Ewa Gryguc – „Być jak Monty Don? Profesjonaliści i amatorzy” – refleksje na temat blogosfery ogrodniczej. Zjawiska, tematy, estetyka
11.45 – 12.30 – Magdalena Sobolewska-Bereza – „Zrozumieć znaczenie ogrodów we współczesnym świecie…” – czy współczesne ogrodnictwo ma same jasne strony?
12.30 – 13.45 – Katarzyna Wnękowska – „Twój pierwszy krok do bycia skutecznym i spełnionym” – miniwarsztat coachingowy
13.45 – 14.05 – Joanna Gałązka (PSOR) – „Opakowania po środkach ochrony roślin – jak z nimi postępować?” – co zrobić z opakowaniami po środkach ochrony roślin i innych substancjach wykorzystywanych w ogrodzie
14.05 – 14.30 – Losowanie wizytówek, zamknięcie 4. Spotkania Blogerów Ogrodniczych. Rozdanie nagród blogerów ogrodniczych

***
Na blogerów można liczyć. Oto relacje ze spotkania:
Zimozielony ogród
W ogrodzie
Zielona Bombonierka

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zero waste w kuchni - podstawy | Zero waste in the kitchen - basics

Zgodnie z obietnicą, spisałam swoją targową prezentację. Zawiera ona podstawowe informacje dotyczące marnowania i niemarnowania żywności. Myślę że stanowi dobre wprowadzenie do tematu i każdemu przyda się lektura tego artykułu ;) Temat niemarnowania rozwijam nie tylko na blogu ale i na Facebooku, więc zapraszam do podążania za #zerowastewkuchni na FB i tagiem zero_waste na blogu. I oczywiście zapraszam do zadawania pytań i dzielenia się Waszymi doświadczeniami! No to zaczynamy.
Zacznę od takich małych wyjaśnień dlaczego w ogóle zajęłam się tematem marnowania żywności. To proste - jako ogrodniczka wiem ile trudu, czasu, wiedzy, doświadczenia i innych zasobów potrzeba na wyprodukowanie jedzenia. Więc kiedy dowiedziałam się, że w Unii Europejskiej rocznie marnuje się 88 milionów ton żywności po prostu mnie zamurowało. Sami tylo Polacy marnują 9 milionów ton żywności rocznie. Jeśli przyjmiemy, że rocznie jeden dorosły człowiek potrzebuje około 800 kg jedzenia, to prosty rachunek pokazuje,…

Śledzie w piernikach - polskie klimaty | Herrings with gingerbread - so Polish!

Bardzo lubię śledzie. Bardzo. I pierniki też. A co jest najlepsze to to, że połączenie śledzia i pierników jest obłędne! Więc nie będę się długo rozwodziła, tylko od razu podaję Wam swój przepis na te delicje :)  Ja użyłam śledzi marynowanych w szwedzkiej zalewie 1-2-3. I generalnie dobrze jest użyć śledzi z octu, bo wtedy mają lepszą konsystencję. No chyba że ości Wam nie przeszkadzają - wtedy wystarczy użyć wymoczonych śledzi z solanki.  Jeśli używacie śledzi z octu (innej marynaty niż ta moja), też warto je wymoczyć aby nie były bardzo kwaśne.
Proporcje są na 8 płatów śledziowych. A TUTAJ pobierzecie wersję do druku.
I marynata - szwedzka marynata 1-2-3 0,5 szklanki octu spirytusowego 10% 1 szklanka cukru 2 szklanki wody 4 szt ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 średnia marchew pokrojona w plasterki  1 średnia cebula pokrojona w plasterki
II marynata - piernikowa 1,5 szklanki oleju rzepakowego lub innego o neutralnym smaku 10 łyżek drobno pokruszonych pierników 1 duża cebula drobn…

Śledzie w jagodach - szwedzkie klimaty | Herrings with blueberries - my way

Jagody, i w ogóle owoce jagodowe, w szwedzkiej kuchni mają szczególne miejsce. Zrozumiałam to kiedy w ostatnie wakacje byłam w Szwecji i do śniadania podano nam dwa rodzaje gęstych soków przecierowych, zwanych zupami: z borówki czernicy (blåbärssoppa) i z owoców róży (nyponsoppa). Ale to jeszcze nic takiego nadzwyczajnego dla polskich kubków smakowych. Gdzieś mi niedawno mignął w internetach przepis na śledzie marynowane w jagodach. Bardzo mnie to zaintrygowało i postanowiłam zgłębić temat. A że po szwedzku umiem może dwa-trzy wyrazy, szukałam z użyciem tłumacza Google. No i okazało się że (tu będzie komplement jakby były wątpliwości) Szwedzi mają niezłego kręćka na punkcie marynowanych śledzi. Znalazłam dziesiątki smakowitych przepisów, w tym wiele na wersję z jagodami.
Na ich bazie zrobiłam swoją wersję, którą chciałam się z Wami dziś podzielić. Ciekawa jestem jak Wam się podoba i czy go wypróbujecie :)
Proporcje na 8 płatów śledziowych.  Śledzie marynują się w sumie 4 dni ale warto…