Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z wątróbką, boczkiem i sosem malinowym

Tę sałatkę można podać na półmisku jako przystawkę na przyjęciu lub ułożyć dla każdej osoby oddzielnie i traktować jako samodzielne danie. Część sosu malinowego można podać w dzbanuszku. Sałatka smakuje bardzo dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją wzbogacić pieczonymi ziemniakami i oliwą, można podawać z grzankami i czerwonym winem. Wygląda trochę mrocznie, smakuje niesamowicie, nawet osoby nie przepadające za wątróbką i łączeniem mięsa z owocami będą zachwycone.

Proporcje na 8 osób:



  • 300 g wątróbki indyczej, ewentualnie innej drobiowej
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 łyżka masła
  • 100 g boczku wędzonego pokrojonego w cieniutkie plasterki
  • 2 jabłka, koniecznie kwaśne (Antonówka, Reneta, Boskoop)
  • 300-400 g mieszanki sałat (endywia, roszponka, sałata krucha, szpinak baby)
  • pół pęczka pietruszki - posiekane
  • sól, pieprz (opcjonalnie)

  • na sos:

    • 300 g malin świeżych lub mrożonych (można odłożyć kilka całych do dekoracji)
    • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
    • 2 łyżki miodu
    • ewentualnie: cukier, ocet balsamiczny
    Przygotowanie:
    1. Cebulę pokroić w ósemki lub szesnastki, usmażyć na maśle, odsunąć na bok patelni.
    Na tę samą patelnię włożyć wątróbkę, podsmażyć na brązowo z obu stron, przykryć i dusić 2-3 minuty, odkryć i odparować. Posolić i odstawić do wystygnięcia, potem wątróbkę pokroić w plastry. Jeśli chcemy mieć sałatkę na ciepło ten etap wykonujemy jako ostatni.

    2. Boczek rozłożyć na blasze wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec aż powstaną czipsy (ok. 10 minut, ale trzeba obserwować aby się nie spalił). W wersji rozpustnej zostawiamy wytopiony tłuszcz i polewamy min sałatkę.

    3. Jabłka obrać, pokroić w ósemki i upiec na suchej teflonowej patelni lub w piekarniku.

    4. Sos malinowy: maliny wsypać do rondelka, dodać wino i miód, przykryć i gotować 5 minut. Przetrzeć przez sito i odparować w rondelku lub na patelni aby sos zgęstniał.
    Sos powinien być słodko-kwaśny. Jeśli jest zbyt słodki – dodać ocet balsamiczny.

    5. Układamy sałatkę: na spód kładziemy sałaty, które polewamy 1/3 sosu, na sałatach równomiernie rozkładamy wątróbkę z cebulą, jabłka i boczek, polewamy resztą sosu i posypujemy pietruszką i ewentualnie pieprzem.

    POBIERZ PRZEPIS W WERSJI DO DRUKU

    Popularne posty z tego bloga

    Jak uprawiać ziemniaki w doniczkach?

    Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta . Ale ziemniaki można uprawiać także w zwykłych doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach. Ziemniaka można trochę oszukać Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać" : jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :) Na rynku są przystosowane do takiej uprawy piętrowe doniczki , np. takie . Właśnie takie doniczki świetnie sprawdzą się na małej powierzchni na balkonie. Jeśli jednak nie chcemy sprowadzać doniczek z zagranicy, możemy na podobnej zasadzie uprawiać ziemniaki w worku lub samemu zrobić piętrowe doniczki . Poniżej opiszę oba sposoby uprawy, ale najpierw podstawy. Uprawa ziemniaków w pojemnikach krok po kroku Wybór pojemnika. Doniczka...

    Syrop z kwiatów bzu czarnego - przepis

    Kwiatowej uczty ciąg dalszy: naprędce zebrane baldachy bzu czarnego posłużyły do wyrobu syropu - niezwykle prostego i pysznego. Przepisów w Internecie jest mnóstwo, ale polecam Wam mój - prosty i szybki: 15 baldachów bzu w pełnym rozkwicie 1/2 kg cukru 1/2 litra wody 2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 1 cytryny Kwiaty zbieramy delikatnie do torebki lub pojemnika (najlepiej zbierać w środku dnia), rozkładamy na papierze albo ściereczce, żeby dać szansę owadom na ucieczkę. Następnie nożyczkami odcinamy pojedyncze kwiaty starając się, aby zielonych części było jak najmniej. Gotujemy syrop z cukru wody i soku z cytryny, gorącym syropem zalewamy kwiaty, przykrywamy i zostawiamy na dwa dni. Potem cedzimy przez ściereczkę albo gazę i przelewamy do butelki. Z tego przepisu otrzymamy około 0,7 litra syropu, niezbyt stężonego. Najlepiej smakuje rozcieńczony wodą, z dodatkiem lodu i cytryny. Jeżeli chcemy wykorzystać syrop od razu, trzymamy go w lodówce parę...

    Hodowla i uprawa - na czym polega różnica?

    Wiele razy słyszałam, że ktoś np. hoduje pomidory w szklarni, albo kwiaty na balkonie. Moje wrażliwe ogrodnicze ucho cierpi wtedy okrutnie :) Już tłumaczę dlaczego i czym się różni hodowla od uprawy. W uproszczeniu określenie HODOWLA jest zarezerwowanie dla procesu tworzenia nowych odmian. Hodowla prowadzona jest w specjalistycznych firmach i uczelniach wyższych. Z hodowlą mamy do czynienia kiedy np. krzyżujemy* dwie rośliny, a pośród ich potomstwa wybieramy takie osobniki jakie nam się podobają (dokonujemy selekcji) i które znowu krzyżujemy. Po kilku - kilkunastu takich cyklach krzyżowanie+selekcja otrzymujemy nową odmianę. To może trwać nawet kilkanaście lat. Podkreślam, że to duuuże uproszczenie.  Jeżeli kupujemy nasiona lub rośliny np. wspomnianych pomidorów, wysiewamy lub sadzimy je sobie w ogrodzie, szklarni, na balkonie. Następnie nawozimy, odchwaszczamy, czyli ogólnie pielęgnujemy, po czym zbieramy owoce, które zjadamy, to po prostu te pomidory UPRAWIAMY ....