Sałatka z wątróbką, boczkiem i sosem malinowym

Tę sałatkę można podać na półmisku jako przystawkę na przyjęciu lub ułożyć dla każdej osoby oddzielnie i traktować jako samodzielne danie. Część sosu malinowego można podać w dzbanuszku. Sałatka smakuje bardzo dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją wzbogacić pieczonymi ziemniakami i oliwą, można podawać z grzankami i czerwonym winem. Wygląda trochę mrocznie, smakuje niesamowicie, nawet osoby nie przepadające za wątróbką i łączeniem mięsa z owocami będą zachwycone.

Proporcje na 8 osób:



  • 300 g wątróbki indyczej, ewentualnie innej drobiowej
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 łyżka masła
  • 100 g boczku wędzonego pokrojonego w cieniutkie plasterki
  • 2 jabłka, koniecznie kwaśne (Antonówka, Reneta, Boskoop)
  • 300-400 g mieszanki sałat (endywia, roszponka, sałata krucha, szpinak baby)
  • pół pęczka pietruszki - posiekane
  • sól, pieprz (opcjonalnie)

  • na sos:

    • 300 g malin świeżych lub mrożonych (można odłożyć kilka całych do dekoracji)
    • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
    • 2 łyżki miodu
    • ewentualnie: cukier, ocet balsamiczny
    Przygotowanie:
    1. Cebulę pokroić w ósemki lub szesnastki, usmażyć na maśle, odsunąć na bok patelni.
    Na tę samą patelnię włożyć wątróbkę, podsmażyć na brązowo z obu stron, przykryć i dusić 2-3 minuty, odkryć i odparować. Posolić i odstawić do wystygnięcia, potem wątróbkę pokroić w plastry. Jeśli chcemy mieć sałatkę na ciepło ten etap wykonujemy jako ostatni.

    2. Boczek rozłożyć na blasze wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, piec aż powstaną czipsy (ok. 10 minut, ale trzeba obserwować aby się nie spalił). W wersji rozpustnej zostawiamy wytopiony tłuszcz i polewamy min sałatkę.

    3. Jabłka obrać, pokroić w ósemki i upiec na suchej teflonowej patelni lub w piekarniku.

    4. Sos malinowy: maliny wsypać do rondelka, dodać wino i miód, przykryć i gotować 5 minut. Przetrzeć przez sito i odparować w rondelku lub na patelni aby sos zgęstniał.
    Sos powinien być słodko-kwaśny. Jeśli jest zbyt słodki – dodać ocet balsamiczny.

    5. Układamy sałatkę: na spód kładziemy sałaty, które polewamy 1/3 sosu, na sałatach równomiernie rozkładamy wątróbkę z cebulą, jabłka i boczek, polewamy resztą sosu i posypujemy pietruszką i ewentualnie pieprzem.

    POBIERZ PRZEPIS W WERSJI DO DRUKU

    Komentarze