Przejdź do głównej zawartości

buraki liściowe - stare nowe warzywo | chard - old new wegetable



Buraki liściowe to ciekawe i smaczne a przy tym dekoracyjne warzywa, które były uprawiane już w Starożytności. Są łatwe w uprawie i nie mają dużych wymagań. Nie trzeba też robić rozsady – już pod koniec kwietnia możecie wysiać nasiona wprost do gruntu i zbierać plony aż do przymrozków.
Więc jeśli jeszcze nie uprawialiście buraków liściowych, pamiętajcie o nich podczas kupowania nasion!

Dlaczego warto je jeść?
Buraki liściowe ją jednocześnie niskokaloryczne i bogate w substancje ważne w zdrowej diecie, takie jak witaminy, błonnik i
związki mineralne, zwłaszcza żelazo i magnez. Są też lekkostrawne, aich delikatny smak pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Zawierają jednak szczawiany, więc warto je łączyć z jajkami.

Jak przyrządzamy?
Boćwinę możesz jeść na surowo, gotować i dusić. Jadalne są całe liście: nie tylko mięsiste, kolorowe ogonki, ale też zielone części, które możesz udusić jak szpinak. Buraki liściowe sprawdzą się zarówno jako samodzielne danie (ugotowane jak szparagi lub młody kalafior), ale również jako dodatek do dań głównych, sałatek i zup.
Ja przygotowuję je podobnie do szpinaku: całe liście (ogonki i blaszki) blanszuję, potem wrzucam na patelnię i wbijam jajko. Jeszcze sól, pieprz i gotowe :)

Metryczka
Rodzina: komosowate (Chenopodiaceae)
Gatunek: burak ćwikłowy (Beta vulgaris)
Odmiana botaniczna: burak liściowy, boćwina (Beta vulgaris subsp. cicula)
Polecane odmiany: wszystkie, najlepiej kilka w różnych kolorach :)

Komentarze

  1. Bardzo lubię buraki liściowe i polecam:) Dodatkową zaletą jest długie plonowanie. Gdy już prawie nic w ogrodzie jesienią nie rośnie, buraki ciągle mają ładne liście nadające się do jedzenia. No i te niesamowite kolory:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja - długie plonowanie to ich kolejna zaleta :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.

Kasztan czy kasztanowiec? I: czy kasztany są jadalne? | chestnut and Aesculus - Polish dilemmas

Kasztany to owoce kasztanowca lub kasztana. Zatem na zdjęciu obok mamy pieczone kasztany kasztana :)  Botanicy nadając drzewu o nawie Aesculus hippocastanum nazwę kasztanowca wprowadzili nieco zamieszania w nasze życie. Jak gdyby tego było mało, z botanicznego punktu widzenia kasztany są... orzechami! Dla ogrodnika jest to fascynujące, ale dla pozostałych raczej mylące. Zatem usystematyzujmy.
Kasztan jadalny (Castanea sativa) należy do rodziny bukowatych (Fagaceae). Do tej samej rodziny należy np. buk i dąb. Nasiona kasztana są jadalne (buka zresztą też, ale żołędzie to oddzielna historia...). Nawet więcej - są całkiem smaczne. Nie jada się ich na surowo, ale po upieczeniu. W smaku są słodkie i mączyste. Trochę jak słodki ziemniak. Mają przyjemny, słodki aromat. Nasiona zbiera się latem. Po wysuszeniu, w chłodnym i suchym miejscu można je przechowywać nawet 12 miesięcy. To dlatego można je kupić przez cały rok. Nawet w Warszawie można kupić przez cały rok takie prażone kasztany jak na …

jak uprawiać ziemniaki w doniczkach? | how to grow potato in the pot?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)