Przejdź do głównej zawartości

buraki liściowe - stare nowe warzywo [OGRÓD SMAKOSZA] | chard - old new wegetable [FOODIE'S GARDEN]



Buraki liściowe to ciekawe i smaczne a przy tym dekoracyjne warzywa, które były uprawiane już w Starożytności. Są łatwe w uprawie i nie mają dużych wymagań. Nie trzeba też robić rozsady – już pod koniec kwietnia możecie wysiać nasiona wprost do gruntu i zbierać plony aż do przymrozków.
Więc jeśli jeszcze nie uprawialiście buraków liściowych, pamiętajcie o nich podczas kupowania nasion!

Dlaczego warto je jeść?
Buraki liściowe ją jednocześnie niskokaloryczne i bogate w substancje ważne w zdrowej diecie, takie jak witaminy, błonnik i związki mineralne, zwłaszcza żelazo i magnez. Są też lekkostrawne, aich delikatny smak pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Zawierają jednak szczawiany, więc warto je łączyć z jajkami.

Jak przyrządzamy?
Boćwinę możesz jeść na surowo, gotować i dusić. Jadalne są całe liście: nie tylko mięsiste, kolorowe ogonki, ale też zielone części, które możesz udusić jak szpinak. Buraki liściowe sprawdzą się zarówno jako samodzielne danie (ugotowane jak szparagi lub młody kalafior), ale również jako dodatek do dań głównych, sałatek i zup.
Ja przygotowuję je podobnie do szpinaku: całe liście (ogonki i blaszki) blanszuję, potem wrzucam na patelnię i wbijam jajko. Jeszcze sól, pieprz i gotowe :)

Metryczka
Rodzina: komosowate (Chenopodiaceae)
Gatunek: burak ćwikłowy (Beta vulgaris)
Odmiana botaniczna: burak liściowy, boćwina (Beta vulgaris subsp. cicula)
Polecane odmiany: wszystkie, najlepiej kilka w różnych kolorach :)

Komentarze

  1. Bardzo lubię buraki liściowe i polecam:) Dodatkową zaletą jest długie plonowanie. Gdy już prawie nic w ogrodzie jesienią nie rośnie, buraki ciągle mają ładne liście nadające się do jedzenia. No i te niesamowite kolory:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja - długie plonowanie to ich kolejna zaleta :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański - z czym to się je? [OGRÓD SMAKOSZA] | mexican gherkin in [FOODIE'S GARDEN]

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaś…

dlaczego ogórki są gorzkie? | why do cucumbers are bitter?

Gorzkie ogórki? Nie szkodzi! Zaraz dowiecie się dlaczego, ale najpierw wyjaśnijmy dlaczego ogórki bywają gorzkie.

Gorycz jest naturalną cechą owoców ogórka spowodowaną obecnością kukurbitacyn i jest ona trudna do wyeliminowania. Zwykle owoce ogórka dostępne na polskim rynku nie są gorzkie, o ile rośliny były uprawiane w optymalnych warunkach. Potencjalnie u wielu odmian kukurbitacyny mogą się pojawić w owocach np. z powodu niedostępności wody, zmiennych warunków uprawy, niedoboru azotu i zbyt dużej różnicy pomiędzy temperaturą w dzień i w nocy. Warto więc kupować owoce ze sprawdzonego źródła.

Najwięcej goryczy jest przy szypułce, więc można ją ograniczyć obierając owoce od jaśniejszego końca w stronę szypułki (próbowałam - zwykle niewiele to daje).

A teraz dobra wiadomość - gorzkie ogórki można kisić. Po ukiszeniu ogórki przestają być gorzkie. Właściwie powinnam napisać, że ogórki pozbawione goryczy źle się kiszą i gorycz w ogórkach jest potrzebna, jeżeli chcemy je kisić :) To dlatego…

Festiwal Otwarte Ogrody 2018 - zapraszam do Brwinowa!

Już w najbliższy weekend w Brwinowie i okolicznych miejscowościach odbywa się kolejna edycja Festiwalu Otwarte Ogrody. Jest to festiwal sztuki i natury, podczas którego najpiękniejsze ogrody Brwinowa otwierają się dla zwiedzających. Jednym z tych ogrodów jest unikalny Zimozielony Ogród Andrzeja Zawadzkiego. Andrzej zaprasza do swojego ogrodu w sobotę, 16 czerwca a ja będę... jedną z atrakcji :D

Serio serio :) będę opowiadała o kwiatach jadalnych - które można jeść, których koniecznie trzeba spróbować, które są najbardziej wartościowe, z którymi trzeba ostrożnie...  Przygotujemy dla Was laweniadę (lemoniadę lawendową) i kilka gatunków kwiatów do spróbowania. Poza kwiatami Andrzej będzie serwował dania z grilla jakby co ;)
W Zimozielonym Ogrodnie pojawi się również Magda Sobolewska-Bereza, autorka bloga Barwy Ogrodu, która będzie opowiadała o różnorodności biologicznej - temacie istotnym nie tylko dla właścicieli ogrodów! W planach są także konkursy z upominkami od firm Fiscars i Vict…