Przejdź do głównej zawartości

Kwietniowy zawrót głowy – roślinne imprezy | April full of events

W kwietniu będzie się działo. Już pierwszego dnia jest mnóstwo ciekawych wydarzeń. Naprawdę dużo.

Zrobiłam selekcję, ale widzę że i tak nie będzie łatwo dotrzeć na te imprezy...
Ale będę próbowała! Poniżej zamieszczam zestawienie najciekawszych wg mnie wydarzeń - może tam się zobaczymy?

DATA: 1 kwietnia 2017, 11:00-19:00
MIASTO: Warszawa (Mysia 3)
TYTUŁ: Święto Kwiatów x Usta x Mysia 3
W SKRÓCIE: wystawa, prelekcje (kwiaty jadalne, rośliny w sztuce), wymiennik roślin

DATA: 1 kwietnia 2017, 10:00-12:00
MIASTO: Warszawa (Jazdów 3/9)
TYTUŁ: Pozimie. Kwietna medytacja / śniadanie w ogrodzie
W SKRÓCIE: spotkanie medytacyjne w Solatorium, inspirowane budzeniem się wiosny - w ramach Święta Kwiatów

DATA: 1 kwietnia 2017, 11:00
MIASTO: Warszawa - Powsin
TYTUŁ: Róże angielskie i ich cięcie
W SKRÓCIE: teoria i warsztaty: "Cięcie róż angielskich i historycznych" w Ogrodzie Botanicznym w Powsinie

DATA: 1-2 kwietnia 2017, 10:00-18:00
MIASTO: Warszawa
TYTUŁ: IX Wystawa Tulipanów w Wilanowie
W SKRÓCIE: bogactwo odmian, florystyka, oprowadzanie, prelekcje, warsztaty
KATALOG WYSTAWY

DATA: 2 kwietnia 2017
MIASTO: Mikołów
TYTUŁ: Święto Ptaków
W SKRÓCIE: obchody Międzynarodowego Dnia Ptaków w Śląskim Ogrodzie Botanicznym w Mikołowie - obserwacje ptaków, warsztaty, zielarium, pszczelarstwo
PROGRAM

DATA: 2 kwietnia 2017, 12:00-18:00
MIASTO: Warszawa
TYTUŁ: Warszawski Smak: kawa i herbata
W SKRÓCIE: targi kulinarne prezentujące wszystko o kawie i herbacie - od liści i ziaren, przez akcesoria do ciast

DATA: 2 kwietnia 2017, 12:00-17:00
MIASTO: Toruń
TYTUŁ: prelekcje w ramach Toruńskiego Festiwalu Smaków 2017
W SKRÓCIE: prelekcje w ramach Festiwalu - m.in: o jadalnych chwastach (warzywach nieuprawnych)
PROGRAM

DATA: 3 kwietnia 2017, 18:00
MIASTO: Warszawa
TYTUŁ: Spotkanie z Peterem Wohllebenem - "Sekretne życie drzew"
W SKRÓCIE: Spotkanie autorskie z Peterem Wohllebenem, autorem książki "Sekretne życie drzew" w Empiku w Arkadii

CZAS: 6 kwietnia 2017, 17:00 - 19:00
MIASTO: Łódź (Ogród Botaniczny)
TYTUŁ: Gemmoterapia, czyli zdrowe pączki
W SKRÓCIE: warsztaty ziołoleczniczo-kulinarne o tym jak rozpoznać, zbierać i wykorzystywać dzikie rośliny (zioła)

DATA: 7-9 kwietnia 2017
MIASTO: Nadarzyn k. Warszawy
TYTUŁ: Green Days 2017 - Międzynarodowe Dni Zieleni
W SKRÓCIE: Targi Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu. Wystawa podzielona na Salony: Małej Architektury, Architektury Krajobrazu, Ogrodniczy, Florystyczny i Pszczelarstwa. Wydarzenie zarówno dla profesjonalistów, jak i hobbystów.
CAŁY PROGRAM

DATA: 8 kwietnia 2017, 12:00-12:45
MIASTO: Warszawa
TYTUŁ: Perfumy. Magia zapachu
W SKRÓCIE: mechanizm działania węchu, rodzaje substancji zapachowych, ich otrzymywanie, sposób tworzenia kompozycji zapachowych, historia perfum; uczestnicy będą mieli okazję powąchać wiele ciekawych i niezwykłych substancji zapachowych używanych w przemyśle perfumeryjnym - wykład w ramach Dnia Otwartego Kampusu Ochota

DATA: 8 kwietnia 2017, 11:00-14:00
MIASTO: Warszawa
TYTUŁ: Dzikie rośliny jadalne - spacer i uczta
W SKRÓCIE: warsztaty "chodzone" - teoria i praktyka, czyli jedzenie

DATA: 8-9 kwietnia 2017
MIASTO: Warszawa
TYTUŁ: Poszukiwanie wiosennych kwiatów oraz wiosenne warsztaty ogrodnicze i florystyczne
W SKRÓCIE: z okazji otwarcia Ogrodu Botanicznego UW - wycieczki, warsztaty, pokazy, obrączkowanie ptaków
PROGRAM

CZAS: 13 kwietnia 2017, 17:00 - 19:00
MIASTO: Łódź (Ogród Botaniczny)
TYTUŁ: Wierzba – roślina magiczna i zielarska
W SKRÓCIE: warsztaty ziołoleczniczo-kulinarne o tym jak rozpoznać, zbierać i wykorzystywać dzikie rośliny (zioła)

DATA: 17 kwietnia 2017 (Poniedziałek Wielkanocny)
MIASTO: Wojsławice
TYTUŁ: Zwiastuny wiosny
W SKRÓCIE: Otwarcie Arboretum, spacer z przewodnikiem „Zwiastuny wiosny”, zaprasza inspektor Arboretum Hanna Grzeszczak-Nowak, godz. 12.00

CZAS: 20 kwietnia 2017, 17:00 - 19:00
MIASTO: Łódź (Ogród Botaniczny)
TYTUŁ: „Niezłe ziółko” – apteka na wyciągnięcie ręki
W SKRÓCIE: warsztaty ziołoleczniczo-kulinarne o tym jak rozpoznać, zbierać i wykorzystywać dzikie rośliny (zioła)

DATA: 22 kwietnia 2017
TYTUŁ: Światowy Dzień Ziemi
W SKRÓCIE: tego dnia obchodzimy Światowy Dzień Ziemi, który ma służyć kształtowaniu proekologicznych postaw, ja akurat ten dzień będę świętowała 4 czerwca na Polu Mokotowskim razem z Fundacją Nasza Ziemia

DATA: 23 kwietnia 2017, 10:00-16:00
MIASTO: Poznań
TYTUŁ: W te pędy! Event roślinny.
W SKRÓCIE: spotkanie warsztatowe wokół roślin, ogrodnictwa i projektowania

DATA: 23 kwietnia 2017
TYTUŁ: Klejnoty Gór
MIASTO: Wrocław
W SKRÓCIE: Spacer w ramach cyklu "Niedzielne spotkania z roślinami", początek spaceru pod Dębem Przyjaźni o godz. 12:00 w Ogrodzie Botanicznym

DATA: 26 kwietnia 2017
TYTUŁ: Festiwal Nauki i Sztuki
MIASTO: Poznań
W SKRÓCIE:  wykład, wystawa, gra plenerowa - w ramach obchodów Poznańskiego Festiwalu Nauki i Sztuki w Ogrodzie Botanicznym UAM

DATA: 28 kwietnia - 3 maja 2017
TYTUŁ: II Poznańskie Dni Sukulentów
MIASTO: Poznań (Palmiarnia)
W SKRÓCIE: wystawa i kiermasz


CZAS: 27 kwietnia 2017, 17:00 - 19:00
MIASTO: Łódź (Ogród Botaniczny)
TYTUŁ: Podstawy zbioru ziół i przygotowania preparatów ziołowych
W SKRÓCIE: warsztaty ziołoleczniczo-kulinarne o tym jak rozpoznać, zbierać i wykorzystywać dzikie rośliny (zioła)

CZAS: 29 kwietnia 2017
MIASTO: Warszawa (Ogród Botaniczny UW)
TYTUŁ: Otwarcie szklarni
W SKRÓCIE:otwarcie sezony szklarniowego w Ogrodzie Botanicznym, szklarnię będzie można zwiedzać do września, dokładne dni i godziny

DATA: 29-30 kwietnia 2017
TYTUŁ: Święto wiosny
MIASTO: Rogów
W SKRÓCIE: Święto wiosny w Arboretum SGGW w Rogowie - zwiedzanie z przewodnikiem, festyn, kiermasz
PROGRAM

DATA: 30 kwietnia 2017
TYTUŁ: Majówka pod dereniem i jabłonią
MIASTO: Bolestraszyce (Arboretum)
PROGRAM


DATA: 30 kwietnia 2017
TYTUŁ: Tajemnicze sukulenty
MIASTO: Wrocław
W SKRÓCIE: Spacer w ramach cyklu "Niedzielne spotkania z roślinami", początek spaceru pod Dębem Przyjaźni o godz. 12:00 w Ogrodzie Botanicznym

Sami widzicie, że jest w czym wybierać. Poza tym w kwietniu otwiera swoje podwoje większość ogrodów botanicznych:

Ogród Botaniczny Uniwersytetu Jagiellońskiego
otwarcie 18 kwietnia 2017

Ogród Botaniczny Uniwersytetu Wrocławskiego
otwarty od 15 marca do 30 listopada

Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego
otwarty od 8 kwietnia do 31 października

Ogród Botaniczny Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
otwarty cały rok

Ogród Botaniczny w Łodzi
otwarty od 1 kwietnia do 31 października

Ogród Botaniczny Uniwersytetu im. Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
otwarty od 17 kwietnia do 31 października

Gołubieński Ogród Botaniczny w Kaszubskim Parku Krajobrazowym
otwarty od 1 kwietnia do 31 października

Ogród Botaniczny PAN w Powsinie
otwarty od 1 kwietnia do 29 października

Ogród Botaniczny LPKiW w Bydgoszczy
otwarty cały rok

Ogród Botaniczny Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
brak informacji na stronie

Ogród Botaniczny w Zabrzu
otwarty od 1 maja do 31 października

Śląski Ogród Botaniczny w Mikołowie
otwarty od 1 kwietnia do 30 listopada


I co? Zakręciło się w głowie? :D :D :D
A to jeszcze nie wszystko, bo do odwiedzenia mamy też inne ogrody: arboreta, ogrody roślin leczniczych i palmiarnie... ale to już materiał na kolejny wpis nad którym właśnie pracuję :)

A co nasz czeka w maju? Tu znajdziecie kalendarium:
maj - raj dla miłośników roślin

 

Komentarze

  1. Klęska urodzaju :-) Wygląda na to, że powinnaś się dwoić i troić, żeby być wszędzie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.

Historia portretu marka kucmerki | Let's make it like Anna Atkins!

W ubiegłą sobotę miałam wielką frajdę. Uczestniczyłam w warsztatach dotyczących ilustracji botanicznych i po raz pierwszy od nie pamiętam jak dawna poświęciłam się pracy bardziej kreatywnej niż pisanie i fotografowanie czy gotowanie*. Warsztaty odbywały się w Ogrodzie Botanicznym UW w ramach cyklu Ogrodowe odkrywanie. Inspirowane były opracowaniem pt. British Algae: Cyanotype Impressions fotografki Anne Atkins. Były prowadzone przez dwie przesympatyczne kobiety: biolożkę Krystynę Jędrzejewską-Szmek i ogrodniczkę Mariannę Darżynkiewicz-Wojcieską (blog Dzieje Kuchennej Wiewióry). A motywem przewodnim były „baldaszki” czyli rośliny z rodziny selerowatych (Apiaceae). Od razu powiem, że warsztaty były bardzo ciekawe i bogate pod względem formy i treści. Nie sposób opowiedzieć o wszystkim, ale nie o to też chyba chodzi :) Warsztaty były podzielone na część teoretyczną i praktyczną, które się ze sobą przeplatały. W części teoretycznej wysłuchaliśmy opowieści o historii ilustracji botaniczn…

dlaczego ogórki są gorzkie? | why do cucumbers are bitter?

Gorzkie ogórki? Nie szkodzi! Zaraz dowiecie się dlaczego, ale najpierw wyjaśnijmy dlaczego ogórki bywają gorzkie.

Gorycz jest naturalną cechą owoców ogórka spowodowaną obecnością kukurbitacyn i jest ona trudna do wyeliminowania. Zwykle owoce ogórka dostępne na polskim rynku nie są gorzkie, o ile rośliny były uprawiane w optymalnych warunkach. Potencjalnie u wielu odmian kukurbitacyny mogą się pojawić w owocach np. z powodu niedostępności wody, zmiennych warunków uprawy, niedoboru azotu i zbyt dużej różnicy pomiędzy temperaturą w dzień i w nocy. Warto więc kupować owoce ze sprawdzonego źródła.

Najwięcej goryczy jest przy szypułce, więc można ją ograniczyć obierając owoce od jaśniejszego końca w stronę szypułki (próbowałam - zwykle niewiele to daje).

A teraz dobra wiadomość - gorzkie ogórki można kisić. Po ukiszeniu ogórki przestają być gorzkie. Właściwie powinnam napisać, że ogórki pozbawione goryczy źle się kiszą i gorycz w ogórkach jest potrzebna, jeżeli chcemy je kisić :) To dlatego…