Przejdź do głównej zawartości

Kwietniowy zawrót głowy – roślinne imprezy | April full of events

W kwietniu będzie się działo. Już pierwszego dnia jest mnóstwo ciekawych wydarzeń. Naprawdę dużo.

Zrobiłam selekcję, ale widzę że i tak nie będzie łatwo dotrzeć na te imprezy...
Ale będę próbowała! Poniżej zamieszczam zestawienie najciekawszych wg mnie wydarzeń - może tam się zobaczymy?

DATA: 1 kwietnia 2017, 11:00-19:00
MIASTO: Warszawa (Mysia 3)
TYTUŁ: Święto Kwiatów x Usta x Mysia 3
W SKRÓCIE: wystawa, prelekcje (kwiaty jadalne, rośliny w sztuce), wymiennik roślin

DATA: 1 kwietnia 2017, 10:00-12:00
MIASTO: Warszawa (Jazdów 3/9)
TYTUŁ: Pozimie. Kwietna medytacja / śniadanie w ogrodzie
W SKRÓCIE: spotkanie medytacyjne w Solatorium, inspirowane budzeniem się wiosny - w ramach Święta Kwiatów

DATA: 1 kwietnia 2017, 11:00
MIASTO: Warszawa - Powsin
TYTUŁ: Róże angielskie i ich cięcie
W SKRÓCIE: teoria i warsztaty: "Cięcie róż angielskich i historycznych" w Ogrodzie Botanicznym w Powsinie

DATA: 1-2 kwietnia 2017, 10:00-18:00
MIASTO: Warszawa
TYTUŁ: IX Wystawa Tulipanów w Wilanowie
W SKRÓCIE: bogactwo odmian, florystyka, oprowadzanie, prelekcje, warsztaty
KATALOG WYSTAWY

DATA: 2 kwietnia 2017
MIASTO: Mikołów
TYTUŁ: Święto Ptaków
W SKRÓCIE: obchody Międzynarodowego Dnia Ptaków w Śląskim Ogrodzie Botanicznym w Mikołowie - obserwacje ptaków, warsztaty, zielarium, pszczelarstwo
PROGRAM

DATA: 2 kwietnia 2017, 12:00-18:00
MIASTO: Warszawa
TYTUŁ: Warszawski Smak: kawa i herbata
W SKRÓCIE: targi kulinarne prezentujące wszystko o kawie i herbacie - od liści i ziaren, przez akcesoria do ciast

DATA: 2 kwietnia 2017, 12:00-17:00
MIASTO: Toruń
TYTUŁ: prelekcje w ramach Toruńskiego Festiwalu Smaków 2017
W SKRÓCIE: prelekcje w ramach Festiwalu - m.in: o jadalnych chwastach (warzywach nieuprawnych)
PROGRAM

DATA: 3 kwietnia 2017, 18:00
MIASTO: Warszawa
TYTUŁ: Spotkanie z Peterem Wohllebenem - "Sekretne życie drzew"
W SKRÓCIE: Spotkanie autorskie z Peterem Wohllebenem, autorem książki "Sekretne życie drzew" w Empiku w Arkadii

CZAS: 6 kwietnia 2017, 17:00 - 19:00
MIASTO: Łódź (Ogród Botaniczny)
TYTUŁ: Gemmoterapia, czyli zdrowe pączki
W SKRÓCIE: warsztaty ziołoleczniczo-kulinarne o tym jak rozpoznać, zbierać i wykorzystywać dzikie rośliny (zioła)

DATA: 7-9 kwietnia 2017
MIASTO: Nadarzyn k. Warszawy
TYTUŁ: Green Days 2017 - Międzynarodowe Dni Zieleni
W SKRÓCIE: Targi Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu. Wystawa podzielona na Salony: Małej Architektury, Architektury Krajobrazu, Ogrodniczy, Florystyczny i Pszczelarstwa. Wydarzenie zarówno dla profesjonalistów, jak i hobbystów.
CAŁY PROGRAM

DATA: 8 kwietnia 2017, 12:00-12:45
MIASTO: Warszawa
TYTUŁ: Perfumy. Magia zapachu
W SKRÓCIE: mechanizm działania węchu, rodzaje substancji zapachowych, ich otrzymywanie, sposób tworzenia kompozycji zapachowych, historia perfum; uczestnicy będą mieli okazję powąchać wiele ciekawych i niezwykłych substancji zapachowych używanych w przemyśle perfumeryjnym - wykład w ramach Dnia Otwartego Kampusu Ochota

DATA: 8 kwietnia 2017, 11:00-14:00
MIASTO: Warszawa
TYTUŁ: Dzikie rośliny jadalne - spacer i uczta
W SKRÓCIE: warsztaty "chodzone" - teoria i praktyka, czyli jedzenie

DATA: 8-9 kwietnia 2017
MIASTO: Warszawa
TYTUŁ: Poszukiwanie wiosennych kwiatów oraz wiosenne warsztaty ogrodnicze i florystyczne
W SKRÓCIE: z okazji otwarcia Ogrodu Botanicznego UW - wycieczki, warsztaty, pokazy, obrączkowanie ptaków
PROGRAM

CZAS: 13 kwietnia 2017, 17:00 - 19:00
MIASTO: Łódź (Ogród Botaniczny)
TYTUŁ: Wierzba – roślina magiczna i zielarska
W SKRÓCIE: warsztaty ziołoleczniczo-kulinarne o tym jak rozpoznać, zbierać i wykorzystywać dzikie rośliny (zioła)

DATA: 17 kwietnia 2017 (Poniedziałek Wielkanocny)
MIASTO: Wojsławice
TYTUŁ: Zwiastuny wiosny
W SKRÓCIE: Otwarcie Arboretum, spacer z przewodnikiem „Zwiastuny wiosny”, zaprasza inspektor Arboretum Hanna Grzeszczak-Nowak, godz. 12.00

CZAS: 20 kwietnia 2017, 17:00 - 19:00
MIASTO: Łódź (Ogród Botaniczny)
TYTUŁ: „Niezłe ziółko” – apteka na wyciągnięcie ręki
W SKRÓCIE: warsztaty ziołoleczniczo-kulinarne o tym jak rozpoznać, zbierać i wykorzystywać dzikie rośliny (zioła)

DATA: 22 kwietnia 2017
TYTUŁ: Światowy Dzień Ziemi
W SKRÓCIE: tego dnia obchodzimy Światowy Dzień Ziemi, który ma służyć kształtowaniu proekologicznych postaw, ja akurat ten dzień będę świętowała 4 czerwca na Polu Mokotowskim razem z Fundacją Nasza Ziemia

DATA: 23 kwietnia 2017, 10:00-16:00
MIASTO: Poznań
TYTUŁ: W te pędy! Event roślinny.
W SKRÓCIE: spotkanie warsztatowe wokół roślin, ogrodnictwa i projektowania

DATA: 23 kwietnia 2017
TYTUŁ: Klejnoty Gór
MIASTO: Wrocław
W SKRÓCIE: Spacer w ramach cyklu "Niedzielne spotkania z roślinami", początek spaceru pod Dębem Przyjaźni o godz. 12:00 w Ogrodzie Botanicznym

DATA: 26 kwietnia 2017
TYTUŁ: Festiwal Nauki i Sztuki
MIASTO: Poznań
W SKRÓCIE:  wykład, wystawa, gra plenerowa - w ramach obchodów Poznańskiego Festiwalu Nauki i Sztuki w Ogrodzie Botanicznym UAM

DATA: 28 kwietnia - 3 maja 2017
TYTUŁ: II Poznańskie Dni Sukulentów
MIASTO: Poznań (Palmiarnia)
W SKRÓCIE: wystawa i kiermasz


CZAS: 27 kwietnia 2017, 17:00 - 19:00
MIASTO: Łódź (Ogród Botaniczny)
TYTUŁ: Podstawy zbioru ziół i przygotowania preparatów ziołowych
W SKRÓCIE: warsztaty ziołoleczniczo-kulinarne o tym jak rozpoznać, zbierać i wykorzystywać dzikie rośliny (zioła)

CZAS: 29 kwietnia 2017
MIASTO: Warszawa (Ogród Botaniczny UW)
TYTUŁ: Otwarcie szklarni
W SKRÓCIE:otwarcie sezony szklarniowego w Ogrodzie Botanicznym, szklarnię będzie można zwiedzać do września, dokładne dni i godziny

DATA: 29-30 kwietnia 2017
TYTUŁ: Święto wiosny
MIASTO: Rogów
W SKRÓCIE: Święto wiosny w Arboretum SGGW w Rogowie - zwiedzanie z przewodnikiem, festyn, kiermasz
PROGRAM

DATA: 30 kwietnia 2017
TYTUŁ: Majówka pod dereniem i jabłonią
MIASTO: Bolestraszyce (Arboretum)
PROGRAM


DATA: 30 kwietnia 2017
TYTUŁ: Tajemnicze sukulenty
MIASTO: Wrocław
W SKRÓCIE: Spacer w ramach cyklu "Niedzielne spotkania z roślinami", początek spaceru pod Dębem Przyjaźni o godz. 12:00 w Ogrodzie Botanicznym

Sami widzicie, że jest w czym wybierać. Poza tym w kwietniu otwiera swoje podwoje większość ogrodów botanicznych:

Ogród Botaniczny Uniwersytetu Jagiellońskiego
otwarcie 18 kwietnia 2017

Ogród Botaniczny Uniwersytetu Wrocławskiego
otwarty od 15 marca do 30 listopada

Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego
otwarty od 8 kwietnia do 31 października

Ogród Botaniczny Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
otwarty cały rok

Ogród Botaniczny w Łodzi
otwarty od 1 kwietnia do 31 października

Ogród Botaniczny Uniwersytetu im. Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
otwarty od 17 kwietnia do 31 października

Gołubieński Ogród Botaniczny w Kaszubskim Parku Krajobrazowym
otwarty od 1 kwietnia do 31 października

Ogród Botaniczny PAN w Powsinie
otwarty od 1 kwietnia do 29 października

Ogród Botaniczny LPKiW w Bydgoszczy
otwarty cały rok

Ogród Botaniczny Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
brak informacji na stronie

Ogród Botaniczny w Zabrzu
otwarty od 1 maja do 31 października

Śląski Ogród Botaniczny w Mikołowie
otwarty od 1 kwietnia do 30 listopada


I co? Zakręciło się w głowie? :D :D :D
A to jeszcze nie wszystko, bo do odwiedzenia mamy też inne ogrody: arboreta, ogrody roślin leczniczych i palmiarnie... ale to już materiał na kolejny wpis nad którym właśnie pracuję :)

A co nasz czeka w maju? Tu znajdziecie kalendarium:
maj - raj dla miłośników roślin

 

Komentarze

  1. Klęska urodzaju :-) Wygląda na to, że powinnaś się dwoić i troić, żeby być wszędzie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Zero waste w kuchni - podstawy | Zero waste in the kitchen - basics

Zgodnie z obietnicą, spisałam swoją targową prezentację. Zawiera ona podstawowe informacje dotyczące marnowania i niemarnowania żywności. Myślę że stanowi dobre wprowadzenie do tematu i każdemu przyda się lektura tego artykułu ;) Temat niemarnowania rozwijam nie tylko na blogu ale i na Facebooku, więc zapraszam do podążania za #zerowastewkuchni na FB i tagiem zero_waste na blogu. I oczywiście zapraszam do zadawania pytań i dzielenia się Waszymi doświadczeniami! No to zaczynamy.
Zacznę od takich małych wyjaśnień dlaczego w ogóle zajęłam się tematem marnowania żywności. To proste - jako ogrodniczka wiem ile trudu, czasu, wiedzy, doświadczenia i innych zasobów potrzeba na wyprodukowanie jedzenia. Więc kiedy dowiedziałam się, że w Unii Europejskiej rocznie marnuje się 88 milionów ton żywności po prostu mnie zamurowało. Sami tylo Polacy marnują 9 milionów ton żywności rocznie. Jeśli przyjmiemy, że rocznie jeden dorosły człowiek potrzebuje około 800 kg jedzenia, to prosty rachunek pokazuje,…

Śledzie w piernikach - polskie klimaty | Herrings with gingerbread - so Polish!

Bardzo lubię śledzie. Bardzo. I pierniki też. A co jest najlepsze to to, że połączenie śledzia i pierników jest obłędne! Więc nie będę się długo rozwodziła, tylko od razu podaję Wam swój przepis na te delicje :)  Ja użyłam śledzi marynowanych w szwedzkiej zalewie 1-2-3. I generalnie dobrze jest użyć śledzi z octu, bo wtedy mają lepszą konsystencję. No chyba że ości Wam nie przeszkadzają - wtedy wystarczy użyć wymoczonych śledzi z solanki.  Jeśli używacie śledzi z octu (innej marynaty niż ta moja), też warto je wymoczyć aby nie były bardzo kwaśne.
Proporcje są na 8 płatów śledziowych. A TUTAJ pobierzecie wersję do druku.
I marynata - szwedzka marynata 1-2-3 0,5 szklanki octu spirytusowego 10% 1 szklanka cukru 2 szklanki wody 4 szt ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 średnia marchew pokrojona w plasterki  1 średnia cebula pokrojona w plasterki
II marynata - piernikowa 1,5 szklanki oleju rzepakowego lub innego o neutralnym smaku 10 łyżek drobno pokruszonych pierników 1 duża cebula drobn…

Śledzie w jagodach - szwedzkie klimaty | Herrings with blueberries - my way

Jagody, i w ogóle owoce jagodowe, w szwedzkiej kuchni mają szczególne miejsce. Zrozumiałam to kiedy w ostatnie wakacje byłam w Szwecji i do śniadania podano nam dwa rodzaje gęstych soków przecierowych, zwanych zupami: z borówki czernicy (blåbärssoppa) i z owoców róży (nyponsoppa). Ale to jeszcze nic takiego nadzwyczajnego dla polskich kubków smakowych. Gdzieś mi niedawno mignął w internetach przepis na śledzie marynowane w jagodach. Bardzo mnie to zaintrygowało i postanowiłam zgłębić temat. A że po szwedzku umiem może dwa-trzy wyrazy, szukałam z użyciem tłumacza Google. No i okazało się że (tu będzie komplement jakby były wątpliwości) Szwedzi mają niezłego kręćka na punkcie marynowanych śledzi. Znalazłam dziesiątki smakowitych przepisów, w tym wiele na wersję z jagodami.
Na ich bazie zrobiłam swoją wersję, którą chciałam się z Wami dziś podzielić. Ciekawa jestem jak Wam się podoba i czy go wypróbujecie :)
Proporcje na 8 płatów śledziowych.  Śledzie marynują się w sumie 4 dni ale warto…