Przejdź do głównej zawartości

Pieczarki [Z NOTATNIKA OFFGRODNIKA] | Campignons [FROM GARDENER'S NOTEBOOK]

Od kilku lat Polska jest największym producentem pieczarek w Europie. Rocznie produkujemy ich już ponad 300 tysięcy ton, przy czym 2/3 zbiorów idzie na eksport. Właściwie można powiedzieć że jesteśmy pieczarkową potęgą, a polskie pieczarki są wysoko cenione – głównie ze względu na smak, bardzo wysoką jakość i stosunkowo niską cenę.

Pieczarki wymagają na tyle wysokich temperatur, że aby umożliwić ciągłe zbiory na dużą skalę produkuje się je w specjalnie przystosowanych halach. Ale pieczarki można też uprawiać we własnym ogrodzie – wystarczy od późnej wiosny do końca lipca kupić podłoże przerośnięte grzybnią i umieścić je w zacienionym, wilgotnym miejscu. Po miesiącu można już zbierać owocniki.

Tak na marginesie: nie wiem czy wiecie, ale uprawiać można nie tylko pieczarki, ale też borowiki, rydze, koźlarze, boczniaki, twardziaki (shiitake), a nawet trufle!

Pieczarka została sprowadzona do Pol­ski w XVIII wieku. Początkowo uprawiana była na niewielką skalę w piwnicach dworów szlacheckich i uchodziła za produkt ekskluzywny. Dopiero w latach 60. ubiegłego wieku jej produkcja zaczęła się rozwijać. Stopniowe zmiany w organizacji produkcji i postęp technologiczny sprawiały że zbiory były coraz większe: w 1970 roku zbiory wyniosły 2 tys. ton, w 2000 roku – 85 tys. ton, w 2016 - 320 tys. ton.

źródła:
2015: Rynek warzyw w Polsce, Agencja Rynku Rolnego
Makowski, D. 2014: Grzyby z własnej uprawy, Farmer, 16-06-2014
Olewnicki, D.; Jabłońska, L. 2012: Długookresowa analiza rozwoju sektora pieczarkarskiego w Polsce, Roczniki ekonomii rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich, T.99, z.4
Ploplis, E. 2017: Polska produkcja pieczarek – wielki sukces! AgroFakt, 21 czerwca 2017

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański - z czym to się je? [OGRÓD SMAKOSZA] | mexican gherkin in [FOODIE'S GARDEN]

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaś…

Kasztan czy kasztanowiec? I: czy kasztany są jadalne? | chestnut and Aesculus - Polish dilemmas

Kasztany to owoce kasztanowca lub kasztana. Zatem na zdjęciu obok mamy pieczone kasztany kasztana :)  Botanicy nadając drzewu o nawie Aesculus hippocastanum nazwę kasztanowca wprowadzili nieco zamieszania w nasze życie. Jak gdyby tego było mało, z botanicznego punktu widzenia kasztany są... orzechami! Dla ogrodnika jest to fascynujące, ale dla pozostałych raczej mylące. Zatem usystematyzujmy.
Kasztan jadalny (Castanea sativa) należy do rodziny bukowatych (Fagaceae). Do tej samej rodziny należy np. buk i dąb. Nasiona kasztana są jadalne (buka zresztą też, ale żołędzie to oddzielna historia...). Nawet więcej - są całkiem smaczne. Nie jada się ich na surowo, ale po upieczeniu. W smaku są słodkie i mączyste. Trochę jak słodki ziemniak. Mają przyjemny, słodki aromat. Nasiona zbiera się latem. Po wysuszeniu, w chłodnym i suchym miejscu można je przechowywać nawet 12 miesięcy. To dlatego można je kupić przez cały rok. Nawet w Warszawie można kupić przez cały rok takie prażone kasztany jak na …

Polskie dynie - odmiany dyni olbrzymiej | Polish gourd (Cucurbita maxima) cultivars

Obecnie dynie są bardzo popularnym warzywem, zarówno w ogrodzie, jak i w kuchni. Wciąż mają małe znaczenie gospodarcze, ale królują w przydomowych ogródkach.  Dobrze wiedzieć, że mamy wiele polskich odmian tego warzywa. Przy kupowaniu nasion warto zwrócić na to uwagę z bardzo praktycznej przyczyny: odmiany wyhodowane w Polsce są najlepiej przystosowane do naszego klimatu, więc mamy większe szanse na udane zbiory.

Dodatkowo, hodowla dyń poszła w kierunku małych owoców - nie ma już problemu z dużymi owocami, które nie dość że ciężkie i nieporęczne, to jeszcze trudno było wykorzystać od razu w całości.

Choć moja ulubiona odmiana to 'Ambar' (najlepsza do pieczenia i na zupę, bo ma twardy miąższ a po ugotowaniu/pieczeniu kremową konsystencję), to śmiało mogę polecić wszystkie poniższe odmiany, bo są świetne - i do pieczenia, i na zupę.
Poniżej zamieszczam listę odmian wraz z krótką charakterystyką:


'Amazonka'
typ wzrostu: półkrzaczasty
kolor skórki: pomarańczo…