
Orzechy kokosowe to nie orzechy
Biała część pestki to bielmo (endosperm). Jest jadana na świeżo lub po wysuszeniu (kopra) i zmieleniu (wiórki kokosowe) jako dodatek do różnych potraw. Z kopry wytłacza się też spożywczy olej kokosowy, który z powodzeniem można stosować do przygotowywania posiłków. Olej kokosowy dodaje się do kosmetyków (pielęgnacja ciała i włosów), olejów leczniczych i mydeł.
Mleczko kokosowe to nie to samo co woda kokosowa
Woda kokosowa to smaczny, słodkawy płyn z wnętrza kokosu, błędnie nazywany mlekiem kokosowym, jest bardzo lubianym napojem orzeźwiającym. Pozyskuje się go z wyrośniętych ale nie w pełni dojrzałych owoców i wypija się go wprost z owocu po odcięciu wierzchołka. Skład wody kokosowej jest bardzo bogaty i zbliżony do napojów nawadniających przeznaczonych dla sportowców.Mleczko kokosowe otrzymuje się natomiast po namoczeniu i wytłoczeniu kopry (czyli białej części kokosa). Jest to emulsja wody i oleju kokosowego, która w postaci płynnej lub proszku, pasty czy kremu stosowana jest w kuchni azjatyckiej.
Właściwie całą palmę kokosową można do czegoś wykorzystać
Zdrewniałe okrywy nasienne służą jako naczynia i opał. Sok palmowy, pozyskiwany z naciętych kwiatostanów jest słodki. Można go spożywać na świeżo lub odparować wodę otrzymując syrop i cukier. Po poddaniu fermentacji z soku otrzymujemy wino palmowe lub ocet oraz (po destylacji) arak.
Pyłek palmy kokosowej, zbierany przez pszczoły lub mechanicznie można znaleźć w sklepach z tzw. zdrową żywnością. Młode liście są jadalne. Szersze zastosowanie znajdują jednak w wyplataniu koszy, dachów, płotów, a nawet ścian budynków.
I w końcu „pień” palmy, czyli kłodzina, to materiał budowlany. Z drewna kokosowego produkuje się też meble. Z wnętrza pnia (szczególnie młodych roślin) wycina się środkową część, zwaną sercem palmy, która nie jest tak włóknista jak zewnętrzne warstwy kłodziny i może być używana jako... warzywo.
Sami widzicie, że nic tylko zacząć uprawiać palmy, najlepiej na jakiejś wyspie na Pacyfiku :)
Źródła:
Atlas owoców egzotycznych. Bernd
Nowak, Bettina Schulz, Wyd. Horyzont 2002 | Edible Palms and Their Uses, Jody Haynes, John McLaughlin, http://www.quisqualis.com/tv01ediblepalms.html | Zdjęcie orzecha: Jonas
Dücker