Przejdź do głównej zawartości

Drzewko awokado z pestki – łatwy i sprawdzony sposób

Patentów na wyhodowanie* awokado z pestki znajdziecie sporo. Polecane sposoby zwykle wymagają użycia wykałaczek i umocowania pestki nad słoikiem wypełnionym wodą. Straszna babranina i niezbyt zdobi to parapet… Ja mam lepszy pomysł na kiełkowanie awokado – prosty i bardziej estetyczny. I dzisiaj Wam go zdradzę!

Od czego zacząć uprawę awokado z pestki?

To proste – od kupienia smacznego awokado! A jak to zrobić? Najlepiej kupować owoce które są delikatnie miękkie i w okolicach szypułki lekko uginają się pod naciskiem palca. Sama szypułka dobrze żeby była luźno przytwierdzona. Jeśli owoc jest twardy jak kamień a szypułka ani drgnie, lepiej nie kupować takiego owocu.
Z mojego doświadczenia wynika, że najłatwiej kupić dobrej jakości awokado w typie odmiany Hass - o ciemnozielonej, chropowatej skórce. Natomiast kupowanie awokado o jasnozielonej i gładkiej skórce to loteria.

Co potrzebujesz aby zmienić pestkę awokado w drzewko?

Wszystkie materiały niezbędne do rozpoczęcia hodowli awokado z pestki znajdziecie w swojej kuchni. Na starcie nic nie musicie kupować - oprócz awokado ;).
Przygotuj:
  • czysty pojemnik - pudełko plastikowe z zamknięciem lub słoik o średnicy około 7 cm (duża nakrętka)
  • ręcznik kuchenny lub chusteczkę higieniczną
  • nóż kuchenny
No to zaczynamy!

Najpierw przekrój awokado wzdłuż aby wydobyć pestkę

Podczas krojenia prowadź nóż delikatnie starając się nie uszkodzić pestki.
Następnie wyjmij pestkę i umyj ją tak jak myjesz naczynia – gąbką i płynem do mycia naczyń. Opłucz starannie i zdejmij brązową „skórkę” z pestki.
Na koniec owiń obraną pestkę papierowym ręcznikiem, zmocz zawiniątko wodą i umieść w pojemniku. Pojemnik nakryj, ale nie zamykaj szczelnie. Postaw w ciepłym miejscu ale nie bezpośrednio na słońcu. Ja stawiam swoje awokado na blacie kuchennym gdzieś w rogu – żeby nie przeszkadzało.

A teraz czekamy aż pestka awokado wykiełkuje

Kiełkowanie trwa od paru tygodni (3-4) do nawet 2 miesięcy. Co jakiś czas (1-2 tygodnie) sprawdzaj czy ręcznik okrywający pestkę jest mokry – i pilnuj aby tak było. Pestka musi mieć stały dostęp do wody aby napęczniała i wykiełkowała. Łatwiej nad tym zapanować kiedy pestkę trzymamy w pojemniku. Dlatego moja metoda kiełkowania jest lepsza niż stawianie pestki na słoiku lub zawieszanie jej na słoiku za pomocą wykałaczek.
Zobacz jak uprawiać kiełki rzodkiewki i innych roślin 
 
Kiedy nasiono napęcznieje, zacznie kiełkować. Najpierw połówki pestki się rozchylą i pojawi się mały korzeń. Na tym etapie zostaw jeszcze pestkę w pojemniczku. Następnie pojawi się pęd i to jest dobry moment aby przełożyć nasiono na wierzch małego słoika lub do takiego jak na zdjęciu obok, szklanego naczynia do uprawy hiacyntów.
Jak widać w takich warunkach awokado jest w stanie bardzo mocno rozwinąć korzenie. Ale to jest zdjęcie z moich eksperymentów, Wy nie musicie czekać aż tak długo :) Przesadźcie awokado do ziemi uniwersalnej kiedy pojawią się pierwsze dwa liście.

Co jeszcze mogę zrobić z pestką awokado? Czy mogę ją zjeść?

Podpowiem Wam jeszcze, że nasiona awokado mogą służyć jako różowy barwnik, przy czym nie koniecznie spożywczy. Piszę o tym, ponieważ pojawiają się informacje że nasiono awokado jest jadalne, co więcej - że ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i w ogóle ma szereg wspaniałych właściwości. Niestety nie ma obecnie wystarczająco dużo badań naukowych, które potwierdzałyby te rewelacje i jednocześnie wykazywałyby że jedzenie nasion awokado jest bezpieczne dla zdrowia. Zatem ja bym ograniczyła się jedynie do miąższu.

*Na koniec pozwólcie że dam upust swojemu ogrodniczemu wykształceniu i wyjaśnię, że nie powinno się używać w kontekście kiełkowania nasion określenia „hodowla”, ale „uprawa”, albo kiełkowanie właśnie. Hodowla to celowe działanie które prowadzi np. do otrzymania nowych odmian podczas gdy my tutaj jedynie stwarzamy dogodne warunki do rozwoju nowej roślinki z nasiona. Więcej na temat różnic pomiędzy hodowlą a uprawą znajdziecie tutaj.

Na dzisiaj to tyle. W następnym artykule opowiem Wam co zrobić jak już dochowacie się roślinki awokado z pięknym parasolem liści.

Popularne posty z tego bloga

Jak uprawiać ziemniaki w doniczkach?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta . Ale ziemniaki można uprawiać także w zwykłych doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach. Ziemniaka można trochę oszukać Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać" : jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :) Na rynku są przystosowane do takiej uprawy piętrowe doniczki , np. takie . Właśnie takie doniczki świetnie sprawdzą się na małej powierzchni na balkonie. Jeśli jednak nie chcemy sprowadzać doniczek z zagranicy, możemy na podobnej zasadzie uprawiać ziemniaki w worku lub samemu zrobić piętrowe doniczki . Poniżej opiszę oba sposoby uprawy, ale najpierw podstawy. Uprawa ziemniaków w pojemnikach krok po kroku Wybór pojemnika. Doniczka...

Syrop z kwiatów bzu czarnego - przepis

Kwiatowej uczty ciąg dalszy: naprędce zebrane baldachy bzu czarnego posłużyły do wyrobu syropu - niezwykle prostego i pysznego. Przepisów w Internecie jest mnóstwo, ale polecam Wam mój - prosty i szybki: 15 baldachów bzu w pełnym rozkwicie 1/2 kg cukru 1/2 litra wody 2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 1 cytryny Kwiaty zbieramy delikatnie do torebki lub pojemnika (najlepiej zbierać w środku dnia), rozkładamy na papierze albo ściereczce, żeby dać szansę owadom na ucieczkę. Następnie nożyczkami odcinamy pojedyncze kwiaty starając się, aby zielonych części było jak najmniej. Gotujemy syrop z cukru wody i soku z cytryny, gorącym syropem zalewamy kwiaty, przykrywamy i zostawiamy na dwa dni. Potem cedzimy przez ściereczkę albo gazę i przelewamy do butelki. Z tego przepisu otrzymamy około 0,7 litra syropu, niezbyt stężonego. Najlepiej smakuje rozcieńczony wodą, z dodatkiem lodu i cytryny. Jeżeli chcemy wykorzystać syrop od razu, trzymamy go w lodówce parę...

Hodowla i uprawa - na czym polega różnica?

Wiele razy słyszałam, że ktoś np. hoduje pomidory w szklarni, albo kwiaty na balkonie. Moje wrażliwe ogrodnicze ucho cierpi wtedy okrutnie :) Już tłumaczę dlaczego i czym się różni hodowla od uprawy. W uproszczeniu określenie HODOWLA jest zarezerwowanie dla procesu tworzenia nowych odmian. Hodowla prowadzona jest w specjalistycznych firmach i uczelniach wyższych. Z hodowlą mamy do czynienia kiedy np. krzyżujemy* dwie rośliny, a pośród ich potomstwa wybieramy takie osobniki jakie nam się podobają (dokonujemy selekcji) i które znowu krzyżujemy. Po kilku - kilkunastu takich cyklach krzyżowanie+selekcja otrzymujemy nową odmianę. To może trwać nawet kilkanaście lat. Podkreślam, że to duuuże uproszczenie.  Jeżeli kupujemy nasiona lub rośliny np. wspomnianych pomidorów, wysiewamy lub sadzimy je sobie w ogrodzie, szklarni, na balkonie. Następnie nawozimy, odchwaszczamy, czyli ogólnie pielęgnujemy, po czym zbieramy owoce, które zjadamy, to po prostu te pomidory UPRAWIAMY ....