Przejdź do głównej zawartości

Ogród Botaniczny UW w Warszawie – plany na sezon 2025

Ogród botaniczny UW plany na sezon 2025
Sztuka wśród roślin – tak można podsumować nadchodzący sezon w Ogrodzie Botanicznym UW. Po poprzednich edycjach poświęconych roślinom włóknodajnym, barwierskim, a także botanicznym zapachom i detektywistyce, w 2025 roku Ogród zaprasza do odkrywania natury przez pryzmat sztuki.

Ogród Botaniczny UW – artystyczna perspektywa przyrody

Artyści patrzą na świat inaczej, dostrzegając w nim inspiracje do swoich dzieł. Właśnie ta wrażliwość będzie przewodnim motywem tegorocznych wydarzeń w Ogrodzie Botanicznym UW. Przez cały sezon zwiedzający będą mogli doświadczyć ogrodu jako przestrzeni twórczej, gdzie przyroda i sztuka wzajemnie się przenikają.

Program Rezydencji Artystycznych – Plant Talks

W ramach współpracy z CSW Zamek Ujazdowski w Ogrodzie Botanicznym UW odbędzie się wyjątkowy program Rezydencji Artystycznych – Plant Talks. Zaproszeni twórcy będą eksplorować relacje między człowiekiem a naturą, czerpiąc inspirację z otaczających ich roślin. To doskonała okazja, by spojrzeć na ogród oczami artystów i odkryć nowe sposoby interpretacji przyrody.

Wykłady: rośliny w sztuce i kulturze

Jak rośliny wpływały na rozwój sztuki? Jakie znaczenie miały w malarstwie, architekturze czy literaturze? Na te pytania odpowiedzą goście naukowych wykładów organizowanych w Ogrodzie Botanicznym UW.

  • 27 marca o godzinie 18:00 odbędzie się wykład inauguracyjny pt. „Ogród sztuki, sztuka w ogrodzie – czyli co robią artyści w ogrodach botanicznych”, który wygłosi prof. dr hab. Marcin Zych, dyrektor Ogrodu.

Spacery tematyczne – botaniczne inspiracje w sztuce

Podczas edukacyjnych spacerów poznamy rośliny, które zainspirowały twórców na przestrzeni wieków. Odkryjemy ich obecność w:

  • malarstwie,
  • muzyce,
  • architekturze,
  • literaturze.

Warsztaty artystyczne i zajęcia dla dzieci

Dla rodzin i najmłodszych odwiedzających Ogród Botaniczny UW przygotował kreatywne warsztaty, podczas których będzie można nauczyć się:

  • tworzenia artystycznych zielników,
  • techniki cyjanotypii i monotypii,
  • haftu inspirowanego roślinami,
  • komponowania kwiatowych aranżacji.

Dzieci będą mogły wziąć udział w plenerze malarskim, którego efekty zostaną zaprezentowane na specjalnej wystawie w Ogrodzie.

Festiwal ZBIORY – zwieńczenie sezonu

Kulminacją artystycznego roku w Ogrodzie Botanicznym UW będzie Festiwal ZBIORY, który odbędzie się we wrześniu. W programie znajdą się:

  • pokaz teatralny inspirowany naturą,
  • kiermasz rękodzieła,
  • warsztaty i spacery tematyczne.

Wystawy i koncerty w Ogrodzie Botanicznym UW

Nie zabraknie również wystaw, na których podziwiać będzie można prace studentów Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie, a pod koniec roku – twórczość rezydentów programu Plant Talks. Ponadto odwiedzający będą mogli zobaczyć wyjątkową ekspozycję przygotowaną przez samych pracowników Ogrodu.

W tym sezonie w Ogrodzie Botanicznym UW zabrzmi także muzyka, dopełniając harmonijne połączenie sztuki i przyrody.

Więcej informacji o wydarzeniach i aktualnym harmonogramie znajdziesz na stronie Ogrodu Botanicznego UW.

Czy planujecie odwiedzić Ogród Botaniczny UW w sezonie 2025? Które wydarzenie najbardziej Was zainteresowało?

Popularne posty z tego bloga

Jak uprawiać ziemniaki w doniczkach?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta . Ale ziemniaki można uprawiać także w zwykłych doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach. Ziemniaka można trochę oszukać Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać" : jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :) Na rynku są przystosowane do takiej uprawy piętrowe doniczki , np. takie . Właśnie takie doniczki świetnie sprawdzą się na małej powierzchni na balkonie. Jeśli jednak nie chcemy sprowadzać doniczek z zagranicy, możemy na podobnej zasadzie uprawiać ziemniaki w worku lub samemu zrobić piętrowe doniczki . Poniżej opiszę oba sposoby uprawy, ale najpierw podstawy. Uprawa ziemniaków w pojemnikach krok po kroku Wybór pojemnika. Doniczka...

Syrop z kwiatów bzu czarnego - przepis

Kwiatowej uczty ciąg dalszy: naprędce zebrane baldachy bzu czarnego posłużyły do wyrobu syropu - niezwykle prostego i pysznego. Przepisów w Internecie jest mnóstwo, ale polecam Wam mój - prosty i szybki: 15 baldachów bzu w pełnym rozkwicie 1/2 kg cukru 1/2 litra wody 2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 1 cytryny Kwiaty zbieramy delikatnie do torebki lub pojemnika (najlepiej zbierać w środku dnia), rozkładamy na papierze albo ściereczce, żeby dać szansę owadom na ucieczkę. Następnie nożyczkami odcinamy pojedyncze kwiaty starając się, aby zielonych części było jak najmniej. Gotujemy syrop z cukru wody i soku z cytryny, gorącym syropem zalewamy kwiaty, przykrywamy i zostawiamy na dwa dni. Potem cedzimy przez ściereczkę albo gazę i przelewamy do butelki. Z tego przepisu otrzymamy około 0,7 litra syropu, niezbyt stężonego. Najlepiej smakuje rozcieńczony wodą, z dodatkiem lodu i cytryny. Jeżeli chcemy wykorzystać syrop od razu, trzymamy go w lodówce parę...

Ogórek meksykański - z czym to się je?

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon . Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra , więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek ( Cucumis sativus ). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące ...