Przejdź do głównej zawartości

Praktyczna dzika kuchnia – rusza wyjątkowy cykl warsztatów w Łazienkach Królewskich!

pokrzywa
W marcu rusza wyjątkowy cykl warsztatów „Praktyczna dzika kuchnia śladami Paula Tremo”, który połączy historię, botanikę i sztukę kulinarną. Wspólnie z dr Jakubem Garnisem (Brodaty Ogrodnik) z którym tworzymy kolektyw  Zrób To Z Nami Online (Zrób To Z Nami Online) poprowadzimy spotkania, które odbędą się w malowniczych przestrzeniach Łazienek Królewskich i na Siekierkach, gdzie uczestnicy odkryją tajniki dzikiej kuchni.

Dlaczego inspirujemy się Paulem Tremo?

Paul Tremo, nadworny kucharz króla Stanisława Augusta, nie tylko mistrzowsko gotował, ale także pasjonował się botaniką. Eksperymentował z dzikimi roślinami jadalnymi, tworząc przepisy na konserwację żywności, które były ratunkiem w trudnych czasach – na przednówku, w czasie wojen czy głodu.

Jak przebiegają warsztaty?

W naszych kulinarnych działaniach nawiążemy do spuścizny Paula Tremo. Każde spotkanie składać się będzie z dwóch części:

🔹 Spacer botaniczny – uczestnicy poznają dzikie rośliny jadalne na Siekierkach i w ogrodach Łazienek Królewskich. Dowiedzą się, jak je rozpoznawać oraz jakie mają właściwości kulinarne i zdrowotne.
🔹 Warsztaty kulinarne – w Oficynie Ermitażu w Łazienkach Królewskich przygotowywane będą octy, susze i konfitury z zebranych roślin. Powstałe przetwory zostaną zaprezentowane na wystawie „Łazienki w zachwycie” w strefie „Jedzenie”, poświęconej spuściźnie Paula Tremo.

Harmonogram spotkań

✔ 29 marca, godz. 9:00–12:00
✔ 24 maja, godz. 9:00–18:00
✔ 28 czerwca, godz. 9:00–18:00
✔ 30 sierpnia, godz. 9:00–18:00

Więcej info na stronie Łazienek.

Ten cykl warsztatów z dzikiej kuchni to doskonała okazja, by nauczyć się praktycznego wykorzystania roślin dziko rosnących, zgłębić tajemnice dawnych receptur i stworzyć unikalne przetwory.

Nie możemy się doczekać spotkania z Wami! Do zobaczenia wkrótce!

Popularne posty z tego bloga

Jak uprawiać ziemniaki w doniczkach?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta . Ale ziemniaki można uprawiać także w zwykłych doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach. Ziemniaka można trochę oszukać Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać" : jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :) Na rynku są przystosowane do takiej uprawy piętrowe doniczki , np. takie . Właśnie takie doniczki świetnie sprawdzą się na małej powierzchni na balkonie. Jeśli jednak nie chcemy sprowadzać doniczek z zagranicy, możemy na podobnej zasadzie uprawiać ziemniaki w worku lub samemu zrobić piętrowe doniczki . Poniżej opiszę oba sposoby uprawy, ale najpierw podstawy. Uprawa ziemniaków w pojemnikach krok po kroku Wybór pojemnika. Doniczka...

Syrop z kwiatów bzu czarnego - przepis

Kwiatowej uczty ciąg dalszy: naprędce zebrane baldachy bzu czarnego posłużyły do wyrobu syropu - niezwykle prostego i pysznego. Przepisów w Internecie jest mnóstwo, ale polecam Wam mój - prosty i szybki: 15 baldachów bzu w pełnym rozkwicie 1/2 kg cukru 1/2 litra wody 2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 1 cytryny Kwiaty zbieramy delikatnie do torebki lub pojemnika (najlepiej zbierać w środku dnia), rozkładamy na papierze albo ściereczce, żeby dać szansę owadom na ucieczkę. Następnie nożyczkami odcinamy pojedyncze kwiaty starając się, aby zielonych części było jak najmniej. Gotujemy syrop z cukru wody i soku z cytryny, gorącym syropem zalewamy kwiaty, przykrywamy i zostawiamy na dwa dni. Potem cedzimy przez ściereczkę albo gazę i przelewamy do butelki. Z tego przepisu otrzymamy około 0,7 litra syropu, niezbyt stężonego. Najlepiej smakuje rozcieńczony wodą, z dodatkiem lodu i cytryny. Jeżeli chcemy wykorzystać syrop od razu, trzymamy go w lodówce parę...

Ogórek meksykański - z czym to się je?

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon . Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra , więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek ( Cucumis sativus ). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące ...