Przejdź do głównej zawartości

Zieleń to życie 2015 - Konkurs Roślin Nowości | Green is Life 2015 - Plant Novelties Competition

Jury zadecydowało, na samym dole zamieszczam wyniki, ale mój wybór byłby zupełnie inny :)

Moim faworytem byłaby borówka półwysoka 'Alvar',  której cechami wyróżniającymi nowość są: wysoka plenność, wczesne owocowanie i wysoka odporność na mróz. Jest to fińska odmiana wyglądająca jak wybujała borówka czernica:
  
Druga z kolei byłaby hortensja pnąca 'Silver Lining', której cechą wyróżniającą nowość są szarozielone liście obwiedzione nieregularną, białą obwódką:


Trzecie miejsce zajęłaby aktinidia pstrolistna 'Vitacola', żeńska, mrozoodporna i plenna odmiana  o dużych owocach:

Jako ciekawostkę dodam, że jedną z wyróżnionych odmian była sosna 'Gyok-kasen' z 1975 roku (sic!). Do konkursu stanął też m.in. judaszowiec z 1998r., i jeżyna wprowadzona na rynek amerykański w latach 60 XX wieku. Jakim cudem wśród zgłoszonych do konkursu nowości znalazły się takie, nomen omen "kwiatki"? Otóż regulamin konkursu na to pozwala: "Za nowości uważa się nowe taksony, które zostały właśnie wprowadzone do produkcji i/lub są uprawiane w Polsce od niedawna lub zostały wprowadzone do produkcji po bardzo długiej przerwie." No trudno :)


Lista nowości zgłoszonych na konkurs (podaję za organizatorem):
Actinidia arguta 'Bingo'
Actinidia arguta SCARLET SEPTEMBER 
Actinidia kolomikta ‘Vitakola’ - wyróżnienie
Berberis thunbergii ‘Orange Sunrise' - srebrny medal
Berberis thunbergii GOLDEN HORIZON
Berberis thunbergii ‘Orange Sunrise'
Buddleja davidii ‘Gulliwer’
Buddleja PURPLE SPENDOR ‘Hinebud2’
Campsis xtagliabuana SUMMER JAZZ - złoty medal
Cercis canadensis LAVENDER TWIST
Clematis ‘Mazurek'
Corylus avellana PURPLE UMBRELLA - brązowy medal
Diervilla rivularis HONEYBEE
Heptacodium miconioides TIANSHAN® 'Minhep' - wyróżnienie
Hydrangea anomala subsp. petiolaris 'Silver Lining' 
Physocarpus opulifolius LITTLE ANGEL ‘Hoogi016’ - srebrny medal
Pinus parvilfora ‘Gyok-kasen' - wyróżnienie
Potentilla fruticosa
Rosa POPE JPII
Rubus spectabilis
Salvia xsylvestris
Thuja plicata
Vaccinium angustifolium  x Vaccinium corymbosum ‘Alvar’
Weigela ALL SUMMER RED® ‘Slingco 1’ - wyróżnienie
Weigela florida MY MONET

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zero waste w kuchni - podstawy | Zero waste in the kitchen - basics

Zgodnie z obietnicą, spisałam swoją targową prezentację. Zawiera ona podstawowe informacje dotyczące marnowania i niemarnowania żywności. Myślę że stanowi dobre wprowadzenie do tematu i każdemu przyda się lektura tego artykułu ;) Temat niemarnowania rozwijam nie tylko na blogu ale i na Facebooku, więc zapraszam do podążania za #zerowastewkuchni na FB i tagiem zero_waste na blogu. I oczywiście zapraszam do zadawania pytań i dzielenia się Waszymi doświadczeniami! No to zaczynamy.
Zacznę od takich małych wyjaśnień dlaczego w ogóle zajęłam się tematem marnowania żywności. To proste - jako ogrodniczka wiem ile trudu, czasu, wiedzy, doświadczenia i innych zasobów potrzeba na wyprodukowanie jedzenia. Więc kiedy dowiedziałam się, że w Unii Europejskiej rocznie marnuje się 88 milionów ton żywności po prostu mnie zamurowało. Sami tylo Polacy marnują 9 milionów ton żywności rocznie. Jeśli przyjmiemy, że rocznie jeden dorosły człowiek potrzebuje około 800 kg jedzenia, to prosty rachunek pokazuje,…

Śledzie w piernikach - polskie klimaty | Herrings with gingerbread - so Polish!

Bardzo lubię śledzie. Bardzo. I pierniki też. A co jest najlepsze to to, że połączenie śledzia i pierników jest obłędne! Więc nie będę się długo rozwodziła, tylko od razu podaję Wam swój przepis na te delicje :)  Ja użyłam śledzi marynowanych w szwedzkiej zalewie 1-2-3. I generalnie dobrze jest użyć śledzi z octu, bo wtedy mają lepszą konsystencję. No chyba że ości Wam nie przeszkadzają - wtedy wystarczy użyć wymoczonych śledzi z solanki.  Jeśli używacie śledzi z octu (innej marynaty niż ta moja), też warto je wymoczyć aby nie były bardzo kwaśne.
Proporcje są na 8 płatów śledziowych. A TUTAJ pobierzecie wersję do druku.
I marynata - szwedzka marynata 1-2-3 0,5 szklanki octu spirytusowego 10% 1 szklanka cukru 2 szklanki wody 4 szt ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 średnia marchew pokrojona w plasterki  1 średnia cebula pokrojona w plasterki
II marynata - piernikowa 1,5 szklanki oleju rzepakowego lub innego o neutralnym smaku 10 łyżek drobno pokruszonych pierników 1 duża cebula drobn…

Śledzie w jagodach - szwedzkie klimaty | Herrings with blueberries - my way

Jagody, i w ogóle owoce jagodowe, w szwedzkiej kuchni mają szczególne miejsce. Zrozumiałam to kiedy w ostatnie wakacje byłam w Szwecji i do śniadania podano nam dwa rodzaje gęstych soków przecierowych, zwanych zupami: z borówki czernicy (blåbärssoppa) i z owoców róży (nyponsoppa). Ale to jeszcze nic takiego nadzwyczajnego dla polskich kubków smakowych. Gdzieś mi niedawno mignął w internetach przepis na śledzie marynowane w jagodach. Bardzo mnie to zaintrygowało i postanowiłam zgłębić temat. A że po szwedzku umiem może dwa-trzy wyrazy, szukałam z użyciem tłumacza Google. No i okazało się że (tu będzie komplement jakby były wątpliwości) Szwedzi mają niezłego kręćka na punkcie marynowanych śledzi. Znalazłam dziesiątki smakowitych przepisów, w tym wiele na wersję z jagodami.
Na ich bazie zrobiłam swoją wersję, którą chciałam się z Wami dziś podzielić. Ciekawa jestem jak Wam się podoba i czy go wypróbujecie :)
Proporcje na 8 płatów śledziowych.  Śledzie marynują się w sumie 4 dni ale warto…