Przejdź do głównej zawartości

Zieleń to życie 2015 - Konkurs Roślin Nowości | Green is Life 2015 - Plant Novelties Competition

Jury zadecydowało, na samym dole zamieszczam wyniki, ale mój wybór byłby zupełnie inny :)

Moim faworytem byłaby borówka półwysoka 'Alvar',  której cechami wyróżniającymi nowość są: wysoka plenność, wczesne owocowanie i wysoka odporność na mróz. Jest to fińska odmiana wyglądająca jak wybujała borówka czernica:
  
Druga z kolei byłaby hortensja pnąca 'Silver Lining', której cechą wyróżniającą nowość są szarozielone liście obwiedzione nieregularną, białą obwódką:


Trzecie miejsce zajęłaby aktinidia pstrolistna 'Vitacola', żeńska, mrozoodporna i plenna odmiana  o dużych owocach:

Jako ciekawostkę dodam, że jedną z wyróżnionych odmian była sosna 'Gyok-kasen' z 1975 roku (sic!). Do konkursu stanął też m.in. judaszowiec z 1998r., i jeżyna wprowadzona na rynek amerykański w latach 60 XX wieku. Jakim cudem wśród zgłoszonych do konkursu nowości znalazły się takie, nomen omen "kwiatki"? Otóż regulamin konkursu na to pozwala: "Za nowości uważa się nowe taksony, które zostały właśnie wprowadzone do produkcji i/lub są uprawiane w Polsce od niedawna lub zostały wprowadzone do produkcji po bardzo długiej przerwie." No trudno :)


Lista nowości zgłoszonych na konkurs (podaję za organizatorem):
Actinidia arguta 'Bingo'
Actinidia arguta SCARLET SEPTEMBER 
Actinidia kolomikta ‘Vitakola’ - wyróżnienie
Berberis thunbergii ‘Orange Sunrise' - srebrny medal
Berberis thunbergii GOLDEN HORIZON
Berberis thunbergii ‘Orange Sunrise'
Buddleja davidii ‘Gulliwer’
Buddleja PURPLE SPENDOR ‘Hinebud2’
Campsis xtagliabuana SUMMER JAZZ - złoty medal
Cercis canadensis LAVENDER TWIST
Clematis ‘Mazurek'
Corylus avellana PURPLE UMBRELLA - brązowy medal
Diervilla rivularis HONEYBEE
Heptacodium miconioides TIANSHAN® 'Minhep' - wyróżnienie
Hydrangea anomala subsp. petiolaris 'Silver Lining' 
Physocarpus opulifolius LITTLE ANGEL ‘Hoogi016’ - srebrny medal
Pinus parvilfora ‘Gyok-kasen' - wyróżnienie
Potentilla fruticosa
Rosa POPE JPII
Rubus spectabilis
Salvia xsylvestris
Thuja plicata
Vaccinium angustifolium  x Vaccinium corymbosum ‘Alvar’
Weigela ALL SUMMER RED® ‘Slingco 1’ - wyróżnienie
Weigela florida MY MONET

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.

Historia portretu marka kucmerki | Let's make it like Anna Atkins!

W ubiegłą sobotę miałam wielką frajdę. Uczestniczyłam w warsztatach dotyczących ilustracji botanicznych i po raz pierwszy od nie pamiętam jak dawna poświęciłam się pracy bardziej kreatywnej niż pisanie i fotografowanie czy gotowanie*. Warsztaty odbywały się w Ogrodzie Botanicznym UW w ramach cyklu Ogrodowe odkrywanie. Inspirowane były opracowaniem pt. British Algae: Cyanotype Impressions fotografki Anne Atkins. Były prowadzone przez dwie przesympatyczne kobiety: biolożkę Krystynę Jędrzejewską-Szmek i ogrodniczkę Mariannę Darżynkiewicz-Wojcieską (blog Dzieje Kuchennej Wiewióry). A motywem przewodnim były „baldaszki” czyli rośliny z rodziny selerowatych (Apiaceae). Od razu powiem, że warsztaty były bardzo ciekawe i bogate pod względem formy i treści. Nie sposób opowiedzieć o wszystkim, ale nie o to też chyba chodzi :) Warsztaty były podzielone na część teoretyczną i praktyczną, które się ze sobą przeplatały. W części teoretycznej wysłuchaliśmy opowieści o historii ilustracji botaniczn…

dlaczego ogórki są gorzkie? | why do cucumbers are bitter?

Gorzkie ogórki? Nie szkodzi! Zaraz dowiecie się dlaczego, ale najpierw wyjaśnijmy dlaczego ogórki bywają gorzkie.

Gorycz jest naturalną cechą owoców ogórka spowodowaną obecnością kukurbitacyn i jest ona trudna do wyeliminowania. Zwykle owoce ogórka dostępne na polskim rynku nie są gorzkie, o ile rośliny były uprawiane w optymalnych warunkach. Potencjalnie u wielu odmian kukurbitacyny mogą się pojawić w owocach np. z powodu niedostępności wody, zmiennych warunków uprawy, niedoboru azotu i zbyt dużej różnicy pomiędzy temperaturą w dzień i w nocy. Warto więc kupować owoce ze sprawdzonego źródła.

Najwięcej goryczy jest przy szypułce, więc można ją ograniczyć obierając owoce od jaśniejszego końca w stronę szypułki (próbowałam - zwykle niewiele to daje).

A teraz dobra wiadomość - gorzkie ogórki można kisić. Po ukiszeniu ogórki przestają być gorzkie. Właściwie powinnam napisać, że ogórki pozbawione goryczy źle się kiszą i gorycz w ogórkach jest potrzebna, jeżeli chcemy je kisić :) To dlatego…