Przejdź do głównej zawartości

Polskie dynie - odmiany dyni olbrzymiej | Polish gourd (Cucurbita maxima) cultivars

Obecnie dynie są bardzo popularnym warzywem, zarówno w ogrodzie, jak i w kuchni. Wciąż mają małe znaczenie gospodarcze, ale królują w przydomowych ogródkach. 
Dobrze wiedzieć, że mamy wiele polskich odmian tego warzywa. Przy kupowaniu nasion warto zwrócić na to uwagę z bardzo praktycznej przyczyny: odmiany wyhodowane w Polsce są najlepiej przystosowane do naszego klimatu, więc mamy większe szanse na udane zbiory.

Dodatkowo, hodowla dyń poszła w kierunku małych owoców - nie ma już problemu z dużymi owocami, które nie dość że ciężkie i nieporęczne, to jeszcze trudno było wykorzystać od razu w całości.

Choć moja ulubiona odmiana to 'Ambar' (najlepsza do pieczenia i na zupę, bo ma twardy miąższ a po ugotowaniu/pieczeniu kremową konsystencję), to śmiało mogę polecić wszystkie poniższe odmiany, bo są świetne - i do pieczenia, i na zupę.

Poniżej zamieszczam listę odmian wraz z krótką charakterystyką:

C. maxima 'Amazonka'

'Amazonka'
typ wzrostu: półkrzaczasty
kolor skórki: pomarańczowy z kremowymi paskami
miąższ: pomarańczowy, gruby, mięsisty
masa owoców: 1-1,5 kg
zastosowanie: uniwersalne, również na soki i przeciery dla dzieci
cecha charakterystyczna: małe owoce z zielonym "oczkiem" od spodu, 9-13 mg karotenu w 100 g świeżego miąższu, polecana do małych ogródków
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 1x1 m
zbiór: wrzesień - październik

C. maxima 'Ambar'

'Ambar'
typ wzrostu: półkrzaczasty
kolor skórki: ciemnozielony
miąższ: złotopomarańczowy, bardzo twardy, zawiera bardzo mało wody
masa owoców: 2-4 kg
zastosowanie: uniwersalne, świetne na marmolady i zupy, do pieczenia, do przetwórstwa, dla przemysłu cukierniczego i gorzelniczego
cecha charakterystyczna: bardzo twardy miąższ, bardzo duża zawartość beta karotenu (10-12 mg w 100 g świeżego miąższu),
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 2x1,5 metra
zbiór: lipiec - wrzesień

'Bambino'
typ wzrostu: płożący
kolor skórki: pomarańczowy z delikatną szarą siateczką
miąższ: ciemnopomarańczowy, soczysty i kruchy, o dużej zawartości cukrów, karotenu, witaminy A i C
masa owoców: 5-10 kg
zastosowanie: warzywo, pasza dla zwierząt, do przetwórstwa, dla przemysłu cukierniczego i gorzelniczego
cecha charakterystyczna: owoce można przechowywać do końca zimy
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 2x1,5 metra
zbiór: sierpień - październik

C. maxima 'Justynka'

'Justynka'
typ wzrostu: półkrzaczasty
kolor skórki: pomarańczowo - czerwony z jasnymi smugami
miąższ: ciemnopomarańczowy, miękki, grubości do 5 cm o dużej wartości dietetycznej, bogaty w karoten
masa owoców: 2,5-3,5 kg
zastosowanie: do bezpośredniego spożycia w postaci soku, kompotu, ciasta lub do sporządzania przetworów
cecha charakterystyczna: owoce można przechowywać do końca zimy, owoce dekoracyjne
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 1x1 metr
zbiór: sierpień - wrzesień


C. maxima 'Karowita' - poprzedniczka 'Karowity Bis'
'Karowita Bis'
typ wzrostu: płożący
kolor skórki: jasnoczerwona
miąższ: intensywnie pomarańczowy, gruby, bardzo smaczny
masa owoców: 3-6 kg
zastosowanie: do bezpośredniego spożycia w postaci soku, na zupę, do marynowania
cecha charakterystyczna: bardzo smaczna, dużo cukru i beta karotenu, można długo przechowywać
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 1x1 metr
zbiór: październik

'Melonowa Żółta'
typ wzrostu: płożący
kolor skórki: różowo-pomarańczowy
miąższ: pomarańczowy, gruby, soczysty, jędrny
masa owoców: 10-20 kg
zastosowanie: uniwersalne - do bezpośredniego spożycia i na przetwory
cecha charakterystyczna: dobrze się przechowuje, bardzo duże owoce
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 2x1,5 metra
zbiór: sierpień - październik


C. maxima 'Otylia'

'Otylia'
typ wzrostu: płożący
kolor skórki: różowo-pomarańczowy z jasnymi smużkami
miąższ: gruby (5-7 cm) o barwie żółto-pomarańczowej
masa owoców: 5-10 kg
zastosowanie: uniwersalne, w kuchni, w przetwórstwie oraz w żywieniu zwierząt
cecha charakterystyczna: duże białe nasiona
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 2x1,5 metra
zbiór: sierpień - październik


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.

Kasztan czy kasztanowiec? I: czy kasztany są jadalne? | chestnut and Aesculus - Polish dilemmas

Kasztany to owoce kasztanowca lub kasztana. Zatem na zdjęciu obok mamy pieczone kasztany kasztana :)  Botanicy nadając drzewu o nawie Aesculus hippocastanum nazwę kasztanowca wprowadzili nieco zamieszania w nasze życie. Jak gdyby tego było mało, z botanicznego punktu widzenia kasztany są... orzechami! Dla ogrodnika jest to fascynujące, ale dla pozostałych raczej mylące. Zatem usystematyzujmy.
Kasztan jadalny (Castanea sativa) należy do rodziny bukowatych (Fagaceae). Do tej samej rodziny należy np. buk i dąb. Nasiona kasztana są jadalne (buka zresztą też, ale żołędzie to oddzielna historia...). Nawet więcej - są całkiem smaczne. Nie jada się ich na surowo, ale po upieczeniu. W smaku są słodkie i mączyste. Trochę jak słodki ziemniak. Mają przyjemny, słodki aromat. Nasiona zbiera się latem. Po wysuszeniu, w chłodnym i suchym miejscu można je przechowywać nawet 12 miesięcy. To dlatego można je kupić przez cały rok. Nawet w Warszawie można kupić przez cały rok takie prażone kasztany jak na …

jak uprawiać ziemniaki w doniczkach? | how to grow potato in the pot?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)