Przejdź do głównej zawartości

Polskie dynie - odmiany dyni olbrzymiej | Polish gourd (Cucurbita maxima) cultivars

Obecnie dynie są bardzo popularnym warzywem, zarówno w ogrodzie, jak i w kuchni. Wciąż mają małe znaczenie gospodarcze, ale królują w przydomowych ogródkach. 
Dobrze wiedzieć, że mamy wiele polskich odmian tego warzywa. Przy kupowaniu nasion warto zwrócić na to uwagę z bardzo praktycznej przyczyny: odmiany wyhodowane w Polsce są najlepiej przystosowane do naszego klimatu, więc mamy większe szanse na udane zbiory.

Dodatkowo, hodowla dyń poszła w kierunku małych owoców - nie ma już problemu z dużymi owocami, które nie dość że ciężkie i nieporęczne, to jeszcze trudno było wykorzystać od razu w całości.

Choć moja ulubiona odmiana to 'Ambar' (najlepsza do pieczenia i na zupę, bo ma twardy miąższ a po ugotowaniu/pieczeniu kremową konsystencję), to śmiało mogę polecić wszystkie poniższe odmiany, bo są świetne - i do pieczenia, i na zupę.

Poniżej zamieszczam listę odmian wraz z krótką charakterystyką:

C. maxima 'Amazonka'

'Amazonka'
typ wzrostu: półkrzaczasty
kolor skórki: pomarańczowy z kremowymi paskami
miąższ: pomarańczowy, gruby, mięsisty
masa owoców: 1-1,5 kg
zastosowanie: uniwersalne, również na soki i przeciery dla dzieci
cecha charakterystyczna: małe owoce z zielonym "oczkiem" od spodu, 9-13 mg karotenu w 100 g świeżego miąższu, polecana do małych ogródków
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 1x1 m
zbiór: wrzesień - październik

C. maxima 'Ambar'

'Ambar'
typ wzrostu: półkrzaczasty
kolor skórki: ciemnozielony
miąższ: złotopomarańczowy, bardzo twardy, zawiera bardzo mało wody
masa owoców: 2-4 kg
zastosowanie: uniwersalne, świetne na marmolady i zupy, do pieczenia, do przetwórstwa, dla przemysłu cukierniczego i gorzelniczego
cecha charakterystyczna: bardzo twardy miąższ, bardzo duża zawartość beta karotenu (10-12 mg w 100 g świeżego miąższu),
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 2x1,5 metra
zbiór: lipiec - wrzesień

'Bambino'
typ wzrostu: płożący
kolor skórki: pomarańczowy z delikatną szarą siateczką
miąższ: ciemnopomarańczowy, soczysty i kruchy, o dużej zawartości cukrów, karotenu, witaminy A i C
masa owoców: 5-10 kg
zastosowanie: warzywo, pasza dla zwierząt, do przetwórstwa, dla przemysłu cukierniczego i gorzelniczego
cecha charakterystyczna: owoce można przechowywać do końca zimy
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 2x1,5 metra
zbiór: sierpień - październik

C. maxima 'Justynka'

'Justynka'
typ wzrostu: półkrzaczasty
kolor skórki: pomarańczowo - czerwony z jasnymi smugami
miąższ: ciemnopomarańczowy, miękki, grubości do 5 cm o dużej wartości dietetycznej, bogaty w karoten
masa owoców: 2,5-3,5 kg
zastosowanie: do bezpośredniego spożycia w postaci soku, kompotu, ciasta lub do sporządzania przetworów
cecha charakterystyczna: owoce można przechowywać do końca zimy, owoce dekoracyjne
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 1x1 metr
zbiór: sierpień - wrzesień


C. maxima 'Karowita' - poprzedniczka 'Karowity Bis'
'Karowita Bis'
typ wzrostu: płożący
kolor skórki: jasnoczerwona
miąższ: intensywnie pomarańczowy, gruby, bardzo smaczny
masa owoców: 3-6 kg
zastosowanie: do bezpośredniego spożycia w postaci soku, na zupę, do marynowania
cecha charakterystyczna: bardzo smaczna, dużo cukru i beta karotenu, można długo przechowywać
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 1x1 metr
zbiór: październik

'Melonowa Żółta'
typ wzrostu: płożący
kolor skórki: różowo-pomarańczowy
miąższ: pomarańczowy, gruby, soczysty, jędrny
masa owoców: 10-20 kg
zastosowanie: uniwersalne - do bezpośredniego spożycia i na przetwory
cecha charakterystyczna: dobrze się przechowuje, bardzo duże owoce
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 2x1,5 metra
zbiór: sierpień - październik


C. maxima 'Otylia'

'Otylia'
typ wzrostu: płożący
kolor skórki: różowo-pomarańczowy z jasnymi smużkami
miąższ: gruby (5-7 cm) o barwie żółto-pomarańczowej
masa owoców: 5-10 kg
zastosowanie: uniwersalne, w kuchni, w przetwórstwie oraz w żywieniu zwierząt
cecha charakterystyczna: duże białe nasiona
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 2x1,5 metra
zbiór: sierpień - październik


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.

Historia portretu marka kucmerki | Let's make it like Anna Atkins!

W ubiegłą sobotę miałam wielką frajdę. Uczestniczyłam w warsztatach dotyczących ilustracji botanicznych i po raz pierwszy od nie pamiętam jak dawna poświęciłam się pracy bardziej kreatywnej niż pisanie i fotografowanie czy gotowanie*. Warsztaty odbywały się w Ogrodzie Botanicznym UW w ramach cyklu Ogrodowe odkrywanie. Inspirowane były opracowaniem pt. British Algae: Cyanotype Impressions fotografki Anne Atkins. Były prowadzone przez dwie przesympatyczne kobiety: biolożkę Krystynę Jędrzejewską-Szmek i ogrodniczkę Mariannę Darżynkiewicz-Wojcieską (blog Dzieje Kuchennej Wiewióry). A motywem przewodnim były „baldaszki” czyli rośliny z rodziny selerowatych (Apiaceae). Od razu powiem, że warsztaty były bardzo ciekawe i bogate pod względem formy i treści. Nie sposób opowiedzieć o wszystkim, ale nie o to też chyba chodzi :) Warsztaty były podzielone na część teoretyczną i praktyczną, które się ze sobą przeplatały. W części teoretycznej wysłuchaliśmy opowieści o historii ilustracji botaniczn…

dlaczego ogórki są gorzkie? | why do cucumbers are bitter?

Gorzkie ogórki? Nie szkodzi! Zaraz dowiecie się dlaczego, ale najpierw wyjaśnijmy dlaczego ogórki bywają gorzkie.

Gorycz jest naturalną cechą owoców ogórka spowodowaną obecnością kukurbitacyn i jest ona trudna do wyeliminowania. Zwykle owoce ogórka dostępne na polskim rynku nie są gorzkie, o ile rośliny były uprawiane w optymalnych warunkach. Potencjalnie u wielu odmian kukurbitacyny mogą się pojawić w owocach np. z powodu niedostępności wody, zmiennych warunków uprawy, niedoboru azotu i zbyt dużej różnicy pomiędzy temperaturą w dzień i w nocy. Warto więc kupować owoce ze sprawdzonego źródła.

Najwięcej goryczy jest przy szypułce, więc można ją ograniczyć obierając owoce od jaśniejszego końca w stronę szypułki (próbowałam - zwykle niewiele to daje).

A teraz dobra wiadomość - gorzkie ogórki można kisić. Po ukiszeniu ogórki przestają być gorzkie. Właściwie powinnam napisać, że ogórki pozbawione goryczy źle się kiszą i gorycz w ogórkach jest potrzebna, jeżeli chcemy je kisić :) To dlatego…