Przejdź do głównej zawartości

Polskie dynie - odmiany dyni olbrzymiej | Polish gourd (Cucurbita maxima) cultivars

Obecnie dynie są bardzo popularnym warzywem, zarówno w ogrodzie, jak i w kuchni. Wciąż mają małe znaczenie gospodarcze, ale królują w przydomowych ogródkach. 
Dobrze wiedzieć, że mamy wiele polskich odmian tego warzywa. Przy kupowaniu nasion warto zwrócić na to uwagę z bardzo praktycznej przyczyny: odmiany wyhodowane w Polsce są najlepiej przystosowane do naszego klimatu, więc mamy większe szanse na udane zbiory.

Dodatkowo, hodowla dyń poszła w kierunku małych owoców - nie ma już problemu z dużymi owocami, które nie dość że ciężkie i nieporęczne, to jeszcze trudno było wykorzystać od razu w całości.

Choć moja ulubiona odmiana to 'Ambar' (najlepsza do pieczenia i na zupę, bo ma twardy miąższ a po ugotowaniu/pieczeniu kremową konsystencję), to śmiało mogę polecić wszystkie poniższe odmiany, bo są świetne - i do pieczenia, i na zupę.

Poniżej zamieszczam listę odmian wraz z krótką charakterystyką:

C. maxima 'Amazonka'

'Amazonka'
typ wzrostu: półkrzaczasty
kolor skórki: pomarańczowy z kremowymi paskami
miąższ: pomarańczowy, gruby, mięsisty
masa owoców: 1-1,5 kg
zastosowanie: uniwersalne, również na soki i przeciery dla dzieci
cecha charakterystyczna: małe owoce z zielonym "oczkiem" od spodu, 9-13 mg karotenu w 100 g świeżego miąższu, polecana do małych ogródków
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 1x1 m
zbiór: wrzesień - październik

C. maxima 'Ambar'

'Ambar'
typ wzrostu: półkrzaczasty
kolor skórki: ciemnozielony
miąższ: złotopomarańczowy, bardzo twardy, zawiera bardzo mało wody
masa owoców: 2-4 kg
zastosowanie: uniwersalne, świetne na marmolady i zupy, do pieczenia, do przetwórstwa, dla przemysłu cukierniczego i gorzelniczego
cecha charakterystyczna: bardzo twardy miąższ, bardzo duża zawartość beta karotenu (10-12 mg w 100 g świeżego miąższu),
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 2x1,5 metra
zbiór: lipiec - wrzesień

'Bambino'
typ wzrostu: płożący
kolor skórki: pomarańczowy z delikatną szarą siateczką
miąższ: ciemnopomarańczowy, soczysty i kruchy, o dużej zawartości cukrów, karotenu, witaminy A i C
masa owoców: 5-10 kg
zastosowanie: warzywo, pasza dla zwierząt, do przetwórstwa, dla przemysłu cukierniczego i gorzelniczego
cecha charakterystyczna: owoce można przechowywać do końca zimy
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 2x1,5 metra
zbiór: sierpień - październik

C. maxima 'Justynka'

'Justynka'
typ wzrostu: półkrzaczasty
kolor skórki: pomarańczowo - czerwony z jasnymi smugami
miąższ: ciemnopomarańczowy, miękki, grubości do 5 cm o dużej wartości dietetycznej, bogaty w karoten
masa owoców: 2,5-3,5 kg
zastosowanie: do bezpośredniego spożycia w postaci soku, kompotu, ciasta lub do sporządzania przetworów
cecha charakterystyczna: owoce można przechowywać do końca zimy, owoce dekoracyjne
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 1x1 metr
zbiór: sierpień - wrzesień


C. maxima 'Karowita' - poprzedniczka 'Karowity Bis'
'Karowita Bis'
typ wzrostu: płożący
kolor skórki: jasnoczerwona
miąższ: intensywnie pomarańczowy, gruby, bardzo smaczny
masa owoców: 3-6 kg
zastosowanie: do bezpośredniego spożycia w postaci soku, na zupę, do marynowania
cecha charakterystyczna: bardzo smaczna, dużo cukru i beta karotenu, można długo przechowywać
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 1x1 metr
zbiór: październik

'Melonowa Żółta'
typ wzrostu: płożący
kolor skórki: różowo-pomarańczowy
miąższ: pomarańczowy, gruby, soczysty, jędrny
masa owoców: 10-20 kg
zastosowanie: uniwersalne - do bezpośredniego spożycia i na przetwory
cecha charakterystyczna: dobrze się przechowuje, bardzo duże owoce
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 2x1,5 metra
zbiór: sierpień - październik


C. maxima 'Otylia'

'Otylia'
typ wzrostu: płożący
kolor skórki: różowo-pomarańczowy z jasnymi smużkami
miąższ: gruby (5-7 cm) o barwie żółto-pomarańczowej
masa owoców: 5-10 kg
zastosowanie: uniwersalne, w kuchni, w przetwórstwie oraz w żywieniu zwierząt
cecha charakterystyczna: duże białe nasiona
siew: II połowa maja, wprost do gruntu, rozstawa 2x1,5 metra
zbiór: sierpień - październik


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zero waste w kuchni - podstawy | Zero waste in the kitchen - basics

Zgodnie z obietnicą, spisałam swoją targową prezentację. Zawiera ona podstawowe informacje dotyczące marnowania i niemarnowania żywności. Myślę że stanowi dobre wprowadzenie do tematu i każdemu przyda się lektura tego artykułu ;) Temat niemarnowania rozwijam nie tylko na blogu ale i na Facebooku, więc zapraszam do podążania za #zerowastewkuchni na FB i tagiem zero_waste na blogu. I oczywiście zapraszam do zadawania pytań i dzielenia się Waszymi doświadczeniami! No to zaczynamy.
Zacznę od takich małych wyjaśnień dlaczego w ogóle zajęłam się tematem marnowania żywności. To proste - jako ogrodniczka wiem ile trudu, czasu, wiedzy, doświadczenia i innych zasobów potrzeba na wyprodukowanie jedzenia. Więc kiedy dowiedziałam się, że w Unii Europejskiej rocznie marnuje się 88 milionów ton żywności po prostu mnie zamurowało. Sami tylo Polacy marnują 9 milionów ton żywności rocznie. Jeśli przyjmiemy, że rocznie jeden dorosły człowiek potrzebuje około 800 kg jedzenia, to prosty rachunek pokazuje,…

Śledzie w piernikach - polskie klimaty | Herrings with gingerbread - so Polish!

Bardzo lubię śledzie. Bardzo. I pierniki też. A co jest najlepsze to to, że połączenie śledzia i pierników jest obłędne! Więc nie będę się długo rozwodziła, tylko od razu podaję Wam swój przepis na te delicje :)  Ja użyłam śledzi marynowanych w szwedzkiej zalewie 1-2-3. I generalnie dobrze jest użyć śledzi z octu, bo wtedy mają lepszą konsystencję. No chyba że ości Wam nie przeszkadzają - wtedy wystarczy użyć wymoczonych śledzi z solanki.  Jeśli używacie śledzi z octu (innej marynaty niż ta moja), też warto je wymoczyć aby nie były bardzo kwaśne.
Proporcje są na 8 płatów śledziowych. A TUTAJ pobierzecie wersję do druku.
I marynata - szwedzka marynata 1-2-3 0,5 szklanki octu spirytusowego 10% 1 szklanka cukru 2 szklanki wody 4 szt ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 średnia marchew pokrojona w plasterki  1 średnia cebula pokrojona w plasterki
II marynata - piernikowa 1,5 szklanki oleju rzepakowego lub innego o neutralnym smaku 10 łyżek drobno pokruszonych pierników 1 duża cebula drobn…

Śledzie w jagodach - szwedzkie klimaty | Herrings with blueberries - my way

Jagody, i w ogóle owoce jagodowe, w szwedzkiej kuchni mają szczególne miejsce. Zrozumiałam to kiedy w ostatnie wakacje byłam w Szwecji i do śniadania podano nam dwa rodzaje gęstych soków przecierowych, zwanych zupami: z borówki czernicy (blåbärssoppa) i z owoców róży (nyponsoppa). Ale to jeszcze nic takiego nadzwyczajnego dla polskich kubków smakowych. Gdzieś mi niedawno mignął w internetach przepis na śledzie marynowane w jagodach. Bardzo mnie to zaintrygowało i postanowiłam zgłębić temat. A że po szwedzku umiem może dwa-trzy wyrazy, szukałam z użyciem tłumacza Google. No i okazało się że (tu będzie komplement jakby były wątpliwości) Szwedzi mają niezłego kręćka na punkcie marynowanych śledzi. Znalazłam dziesiątki smakowitych przepisów, w tym wiele na wersję z jagodami.
Na ich bazie zrobiłam swoją wersję, którą chciałam się z Wami dziś podzielić. Ciekawa jestem jak Wam się podoba i czy go wypróbujecie :)
Proporcje na 8 płatów śledziowych.  Śledzie marynują się w sumie 4 dni ale warto…