Przejdź do głównej zawartości

Jak się prowadzi winnicę w Senegalu? | How to run a winery in Senegal?

Uprawa winorośli w Polsce jest wbrew pozorom całkiem łatwa.
Wina z Afryki nie są niczym nowym, ale wina z Senegalu dopiero będą nowością na rynku. Okazuje się bowiem, że tam uprawa winorośli i produkcja wina jest dużo bardziej skomplikowana. Zbyt małe opady, wieczne lato, termity, małpy, krowy, ptaki – z tym wszystkim właściciele winnicy o nazwie Pole Baobabów (Le Clos des Baobabs) zmagają się na co dzień. 

Dwaj Francuzi od lat mieszkający w Senegalu, Philippe Franchois i François Normant założyli w 2012 roku eksperymentalną 10-hektarową winnicę w miejscowości Nguekhokh (60 km od Dakaru). Wybrali miejsce tuż przy grupie baobabów. Ich obecność wskazywała że w pobliżu jest źródło wody. Żeby do niego dotrzeć trzeba było wykopać studnię głęboką na 200 metrów. Kolejnym krokiem była budowa skomplikowanego systemu nawadniania. Było warto, bo jak twierdzi Franchois zarówno senegalska gleba jak i woda świetnie nadają się do uprawy winorośli.

Niestety, brak wody w porze suchej to nie jedyny problem. Wysokie temperatury utrzymujące się przez cały rok nie pozwalają roślinom na wejście w stan spoczynku. Właściciele winnicy sami regulują cykl życiowy winorośli: wprowadzają rośliny w stan spoczynku wyłączając podlewanie na dwa miesiące, a przerywają spoczynek stosując regulatory wzrostu. Dzięki temu w ciągu roku zbierają owoce dwukrotnie.

Dobór odmian był trochę na chybił-trafił. Francuzi wybrali ‘Cabernet Sauvignon’, ‘Cinsault’, ‘Grenache’, ‘Syriah’ i ‘Sangiovese’. Spośród nich najlepiej poradziła sobie odmiana ‘Grenache’, a najgorzej ‘Cabernet Sauvignon’. Z najlepszej jakości owoców powstało ostatnio 500 butelek wina czerwonego i różowego, które bardzo szybko się rozeszło (część została sprzedana, część - podarowana znajomym). Rosé zachwyciło francuskich sommelierów. Dzięki temu bardzo dobrze komponuje się z lokalnymi potrawami. Ma nuty grejpfruta i granatu oraz niesamowity, intensywny kolor, który wymaga jeszcze dopracowania.

Obecnie w winnicy pracuje na pełen etat tylko jedna osoba która dogląda roślin, ale właściciele planują powiększyć winnicę – posadzić więcej roślin i zatrudnić więcej osób. Właściciele winnicy są pracowitymi optymistami, więc bardzo możliwe że tworzą właśnie senegalską wersję doliny Napa.

Chcecie zobaczyć jak wygląda winnica?



Tekst na podstawie artykułu pt. W cieniu baobabu (In the shadow of the baobab), Daniel Allen (tekst I zdjęcia), b.inspired by Brussels Airlines, 15, 2016, Londyn

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.

Kasztan czy kasztanowiec? I: czy kasztany są jadalne? | chestnut and Aesculus - Polish dilemmas

Kasztany to owoce kasztanowca lub kasztana. Zatem na zdjęciu obok mamy pieczone kasztany kasztana :)  Botanicy nadając drzewu o nawie Aesculus hippocastanum nazwę kasztanowca wprowadzili nieco zamieszania w nasze życie. Jak gdyby tego było mało, z botanicznego punktu widzenia kasztany są... orzechami! Dla ogrodnika jest to fascynujące, ale dla pozostałych raczej mylące. Zatem usystematyzujmy.
Kasztan jadalny (Castanea sativa) należy do rodziny bukowatych (Fagaceae). Do tej samej rodziny należy np. buk i dąb. Nasiona kasztana są jadalne (buka zresztą też, ale żołędzie to oddzielna historia...). Nawet więcej - są całkiem smaczne. Nie jada się ich na surowo, ale po upieczeniu. W smaku są słodkie i mączyste. Trochę jak słodki ziemniak. Mają przyjemny, słodki aromat. Nasiona zbiera się latem. Po wysuszeniu, w chłodnym i suchym miejscu można je przechowywać nawet 12 miesięcy. To dlatego można je kupić przez cały rok. Nawet w Warszawie można kupić przez cały rok takie prażone kasztany jak na …

jak uprawiać ziemniaki w doniczkach? | how to grow potato in the pot?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)