Przejdź do głównej zawartości

Jesiennik, czyli jesienny wymiennik roślin | Autumn giveaway

W ostatni weekend października spotykamy się na Jesienniku. Jesiennik to jesienne wydanie wymiennika organizowanego przez Sebastiana Kulisa prowadzącego Roślinne Porady. Ponieważ tę edycję wspieram koncepcyjnie i organizacyjnie, zapraszam Was podwójnie serdecznie na to wydarzenie!

Idea Jesiennika jest prosta: robimy przegląd pudełek z nasionami, parapetów, półek i spiżarni, a to czego mamy w nadmiarze zabieramy 28 października na 9:00 do kawiarni STOR w Warszawie i wymieniamy się.

Cała inicjatywa jest darmowa, a wymiana odbywa się bezgotówkowo, na zasadzie dogadywania się z drugą osobą. Nie ukrywam, że sporo materiałów mam w nadmiarze, więc nie będę się mocno targować ;)

Ja już zrobiłam przegląd pudełek z nasionami i szafek kuchennych. Poniżej przygotowałam listę roślin i przysmaków z krótkimi opisami i instrukcjami wysiewu. To są takie podstawowe informacje, ale wiem że nie każdy z Was jest na wysokim stopniu ogrodniczego wtajemniczenia, więc jeśli potrzebujecie dokładniejszych instrukcji - zadawajcie śmiało pytania w komentarzach.

Na pierwszy ogień idą... baobaby! Nasiona dostałam od Miłki (dziękuję!) i jak widać są zdolne do kiełkowania. Nie mam ich dużo, więc umówmy się tak: pierwsze trzy osoby które po 9:00 rano w sobotę na Jesienniku podejdą do mnie i podadzą hasło "Senegal" otrzymają ode mnie nasionka. Zapraszam do zabawy!
A instrukcję siewu znajdziecie tutaj, przy czym ja nie znęcam się tak nad nasionami - nie nacinam i nie ścieram, ale sparzone trzymam kilka dni w wodzie pod przykryciem i wysiewam jak łupinka jest miękka i da się ją zniszczyć paznokciem.

Ogórek kiwano - o nim mam osobny artykuł, gdzie wyjaśniam też jak go uprawiać.

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) - ciekawa roślina przyprawowa o aromatycznych nasionach przypominających zapachem kminek. Bardzo pasuje do chleba i innych wypieków - nie tylko wizualnie ;)
Nasiona wysiewamy w kwietniu wprost do gruntu.

Pomidor 'Dancing With Smurfs' - pomidor koktajlowy, wysokorosnący (potrzebuje podpory, np. palika lub sznurka), początkowo prawie czarne owoce, dojrzałe są malinowo-fioletowe. Nasiona wysiewamy w marcu. Aby przyspieszyć kiełkowanie warto nasiona przed wysiewem namoczyć na noc. Najwygodniej jest je wysiać do wielodoniczek (średnica 6cm) - po 2 nasiona na jedną "komórkę". Używamy podłoża do wysiewu, pilnujemy aby było stale wilgotne i aby temperatura na początku była dość wysoka - co najmniej 25 stopni. Po wykiełkowaniu obniżamy temperaturę do 20 stopni. Jak siewki trochę podrosną (pojawią się liście właściwe) przerywamy je, tzn. tam gdzie wyrosły dwie roślinki, zostawiamy jedną.  Kilka dni przed posadzeniem na miejsce stałe, a można to robić po 15 maja, rośliny hartujemy, czyli wietrzymy je codziennie i mniej podlewamy.

Ogórek cytrynowy, czyli ogórek gruntowy odmiany 'Citron'. Jak podaje producent "Odmiana średnio wczesna (65 dni od siewu do zbioru) o charakterystycznym owocu kształtem zbliżonym do cytryny i ciekawym jasnożółtym kolorze skórki. Polecana do bezpośredniego spożycia w stanie młodym. Owoce lekkostrawne, o przyjemnym, słodkim smaku, pozbawione goryczki. Odmiana przeznaczona do uprawy w gruncie. Na sałatki, do konserwowania i kiszenia. Wymaga gleby dobrze nawożonej, przepuszczalnej, wilgotnej i ciepłej." Tego ogórka można wysiać po 15 maja wprost do gruntu, wtedy zbiory będziemy mieli w sierpniu. Jeśli chcemy przyspieszyć zbiory, możemy wysiać nasiona w kwietniu - analogicznie jak kiwano.

Ogórek meksykański (cucamelon, mysi melon) - nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek. Instrukcje siewu i uprawy znajdziecie w osobnym artykule na temat kukamelona.

Ostra papryka typ pomidorowy. Fajna, niewysoka odmiana, której nazwy nie znam. Ale polecam bo nie wymaga palikowania i jest łatwa w uprawie. Paprykę wysiewamy w marcu analogicznie do pomidorów (powyżej jest opis), przy czym papryka dużo wolniej kiełkuje. Więc o ile moczenie nasion pomidora można sobie darować, to nasiona papryki na prawdę warto namoczyć.


Ostra papryka "pognieciona", czyli w typie odmiany 'Bhut Jolokia'.
Również nie wymaga podpór, a wysiewamy jak wyżej.

Ozdobne dynie - mieszanka odmian dyni zwyczajnej. Nasiona wysiewamy wprost do gruntu po 15 maja w rozstawie 50x50 cm na słonecznym stanowisku. Więcej o dyniach zwyczajnych i ich uprawie tutaj.

Nagietek - to roślina lecznicza, ale ja te kwiaty raczej jem :) Tutaj jest więcej informacji na jego temat.
Nasiona wysiewamy wprost do gruntu w kwietniu i maju na słonecznym stanowisku.


Z rzeczy do jedzenia będę miała suszone kwiaty nawłoci (ale jako ciekawostkę, bo ja ma z nimi złe doświadczenia o których możecie przeczytać tutaj) oraz m.in. kawę z nasion róży (tak tak!), czystka, suszoną bazylię, kmin rzymski i zieloną herbatę.
A, i jeszcze mam sadzonkę imbiru i mieszankę nasion roślin miododajnych!


Przykłady innych rzeczy które można przynieść: cebulki, kłącza, korzenie czy sadzonki; sadzonki roślin domowych, całe rośliny w doniczkach, słoikowe przetwory z roślin, ciasta, chleby czy inne wypieki; plony z ogrodu: warzywa, zioła czy owoce; akcesoria związane z uprawą np. doniczki czy narzędzia, książki ogrodnicze lub kulinarne i cokolwiek innego kojarzącego się z roślinami a nie chcecie żeby się zmarnowało. Dodatkowe informacje znajdziecie na stronie wydarzenia.

Do zobaczenia!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański - z czym to się je? [OGRÓD SMAKOSZA] | mexican gherkin in [FOODIE'S GARDEN]

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaś…

Kasztan czy kasztanowiec? I: czy kasztany są jadalne? | chestnut and Aesculus - Polish dilemmas

Kasztany to owoce kasztanowca lub kasztana. Zatem na zdjęciu obok mamy pieczone kasztany kasztana :)  Botanicy nadając drzewu o nawie Aesculus hippocastanum nazwę kasztanowca wprowadzili nieco zamieszania w nasze życie. Jak gdyby tego było mało, z botanicznego punktu widzenia kasztany są... orzechami! Dla ogrodnika jest to fascynujące, ale dla pozostałych raczej mylące. Zatem usystematyzujmy.
Kasztan jadalny (Castanea sativa) należy do rodziny bukowatych (Fagaceae). Do tej samej rodziny należy np. buk i dąb. Nasiona kasztana są jadalne (buka zresztą też, ale żołędzie to oddzielna historia...). Nawet więcej - są całkiem smaczne. Nie jada się ich na surowo, ale po upieczeniu. W smaku są słodkie i mączyste. Trochę jak słodki ziemniak. Mają przyjemny, słodki aromat. Nasiona zbiera się latem. Po wysuszeniu, w chłodnym i suchym miejscu można je przechowywać nawet 12 miesięcy. To dlatego można je kupić przez cały rok. Nawet w Warszawie można kupić przez cały rok takie prażone kasztany jak na …

Polskie dynie - odmiany dyni olbrzymiej | Polish gourd (Cucurbita maxima) cultivars

Obecnie dynie są bardzo popularnym warzywem, zarówno w ogrodzie, jak i w kuchni. Wciąż mają małe znaczenie gospodarcze, ale królują w przydomowych ogródkach.  Dobrze wiedzieć, że mamy wiele polskich odmian tego warzywa. Przy kupowaniu nasion warto zwrócić na to uwagę z bardzo praktycznej przyczyny: odmiany wyhodowane w Polsce są najlepiej przystosowane do naszego klimatu, więc mamy większe szanse na udane zbiory.

Dodatkowo, hodowla dyń poszła w kierunku małych owoców - nie ma już problemu z dużymi owocami, które nie dość że ciężkie i nieporęczne, to jeszcze trudno było wykorzystać od razu w całości.

Choć moja ulubiona odmiana to 'Ambar' (najlepsza do pieczenia i na zupę, bo ma twardy miąższ a po ugotowaniu/pieczeniu kremową konsystencję), to śmiało mogę polecić wszystkie poniższe odmiany, bo są świetne - i do pieczenia, i na zupę.
Poniżej zamieszczam listę odmian wraz z krótką charakterystyką:


'Amazonka'
typ wzrostu: półkrzaczasty
kolor skórki: pomarańczo…