Przejdź do głównej zawartości

ogórek meksykański - z czym to się je? [OGRÓD SMAKOSZA] | mexican gherkin in [FOODIE'S GARDEN]

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.
Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza.
Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaśne, orzeźwiające. Można je jeść same lub dodawać do sałatek. Nadają się też do kiszenia i konserwowania. 
W polskich sklepach nie spotkałam się z owocami ogórka meksykańskiego, natomiast bez problemu można kupić jego nasiona. M. scabra to jednoroczne pnącze, z tego względu może być wykorzystywane np. do obsadzania krat i pergoli, jako tło dla innych roślin. Roślina jest łatwa w uprawie, nawet w doniczce na balkonie, bujnie się rozkrzewia i tworzy dużo owoców. 

Jak uprawiać ten gatunek? 
Podobnie jak ogórki: pod koniec kwietnia wysiewamy nasiona w szklarni lub na parapecie, siejemy 1-2 nasiona w 1 0,5-litrową doniczkę. Po przymrozkach, czyli po 15 maja  wysadzamy na miejsce stałe w rozstawie 70x25cm. Z roślin wysadzonych w maju możemy zbierać owoce od lipca do października (czyli do przymrozków). Warto wiedzieć, że kukamelony tworzą podziemne bulwy, więc jesienią możecie je wykopać i przechować do następnego sezonu. Tylko kopcie głęboko i uważnie - bulwy są delikatne i łatwo je złamać.
Rośliny można sadzić bezpośrednio do gruntu lub w doniczkach. Warto zapewnić roślinom podporę (kratka, pergola, sznurki), bo są ekspansywne i gęste. Dzięki podporom rośliny będą spełniały funkcję ozdobną, a zbiór owoców będzie łatwiejszy.


Polan: http://nasiona.pl/Og%C3%B3rek_Meksyka%C5%84ski_NOWO%C5%9A%C4%86,7768.html
Mouse melon, a.k.a. Mexican gherkin: Tiny fruit is big on cute: http://articles.latimes.com/2013/may/14/news/la-lh-mouse-melons-mexican-gherkins-20130514



Inne ciekawe rośliny dyniowate:
ogórek kiwano
dynia makaronowa



Komentarze

  1. Eve: Wczoraj czyli w Niedzielę Wielkanocną miałam przyjemność posmakować tego ogóreczka konserwowane w słabej zalewie z kwasku cytrynowego. Zalewa była bardzo słaba, ale smak tego "owocu" określiłabym jako połączenie ogórka z odrobiną ostrego chilli. Skórka faktycznie jest Twardawa, ale to nie przeszkadza. Ogólne wrażenia smakowe - bardzo sympatyczne. A na dodatek jest to doskonały dodatek i ozdoba do różnych dań mięsnych i sałatek. Zachęcam do zapoznania się z tym troszkę u nas egzotycznym ogórkiem meksykańskim. Pozdrawiam Świątecznie wszystkich smakoszy i eksperymentatorów kulinarnych!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mogę spotkać nasion

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam nasiona stąd: http://esklep.legutko.com.pl/rosliny-ozdobne-jednoroczne/2771-ogorek-meksykaski-.html

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kasztan czy kasztanowiec? I: czy kasztany są jadalne? | chestnut and Aesculus - Polish dilemmas

Kasztany to owoce kasztanowca lub kasztana. Zatem na zdjęciu obok mamy pieczone kasztany kasztana :)  Botanicy nadając drzewu o nawie Aesculus hippocastanum nazwę kasztanowca wprowadzili nieco zamieszania w nasze życie. Jak gdyby tego było mało, z botanicznego punktu widzenia kasztany są... orzechami! Dla ogrodnika jest to fascynujące, ale dla pozostałych raczej mylące. Zatem usystematyzujmy.
Kasztan jadalny (Castanea sativa) należy do rodziny bukowatych (Fagaceae). Do tej samej rodziny należy np. buk i dąb. Nasiona kasztana są jadalne (buka zresztą też, ale żołędzie to oddzielna historia...). Nawet więcej - są całkiem smaczne. Nie jada się ich na surowo, ale po upieczeniu. W smaku są słodkie i mączyste. Trochę jak słodki ziemniak. Mają przyjemny, słodki aromat. Nasiona zbiera się latem. Po wysuszeniu, w chłodnym i suchym miejscu można je przechowywać nawet 12 miesięcy. To dlatego można je kupić przez cały rok. Nawet w Warszawie można kupić przez cały rok takie prażone kasztany jak na …

Polskie dynie - odmiany dyni olbrzymiej | Polish gourd (Cucurbita maxima) cultivars

Obecnie dynie są bardzo popularnym warzywem, zarówno w ogrodzie, jak i w kuchni. Wciąż mają małe znaczenie gospodarcze, ale królują w przydomowych ogródkach.  Dobrze wiedzieć, że mamy wiele polskich odmian tego warzywa. Przy kupowaniu nasion warto zwrócić na to uwagę z bardzo praktycznej przyczyny: odmiany wyhodowane w Polsce są najlepiej przystosowane do naszego klimatu, więc mamy większe szanse na udane zbiory.

Dodatkowo, hodowla dyń poszła w kierunku małych owoców - nie ma już problemu z dużymi owocami, które nie dość że ciężkie i nieporęczne, to jeszcze trudno było wykorzystać od razu w całości.

Choć moja ulubiona odmiana to 'Ambar' (najlepsza do pieczenia i na zupę, bo ma twardy miąższ a po ugotowaniu/pieczeniu kremową konsystencję), to śmiało mogę polecić wszystkie poniższe odmiany, bo są świetne - i do pieczenia, i na zupę.
Poniżej zamieszczam listę odmian wraz z krótką charakterystyką:


'Amazonka'
typ wzrostu: półkrzaczasty
kolor skórki: pomarańczo…