Przejdź do głównej zawartości

Ogórek meksykański - z czym to się je?

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.
Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza.
Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaśne, orzeźwiające. Można je jeść same lub dodawać do sałatek. Nadają się też do kiszenia i konserwowania. 
W polskich sklepach nie spotkałam się z owocami ogórka meksykańskiego, natomiast bez problemu można kupić jego nasiona. M. scabra to jednoroczne pnącze, z tego względu może być wykorzystywane np. do obsadzania krat i pergoli, jako tło dla innych roślin. Roślina jest łatwa w uprawie, nawet w doniczce na balkonie, bujnie się rozkrzewia i tworzy dużo owoców. 

Jak uprawiać ten gatunek? 
Podobnie jak ogórki: pod koniec kwietnia wysiewamy nasiona w szklarni lub na parapecie, siejemy 1-2 nasiona w 1 0,5-litrową doniczkę. Po przymrozkach, czyli po 15 maja  wysadzamy na miejsce stałe w rozstawie 70x25cm. Z roślin wysadzonych w maju możemy zbierać owoce od lipca do października (czyli do przymrozków). Warto wiedzieć, że kukamelony tworzą podziemne bulwy, więc jesienią możecie je wykopać i przechować do następnego sezonu. Tylko kopcie głęboko i uważnie - bulwy są delikatne i łatwo je złamać.
Rośliny można sadzić bezpośrednio do gruntu lub w doniczkach. Warto zapewnić roślinom podporę (kratka, pergola, sznurki), bo są ekspansywne i gęste. Dzięki podporom rośliny będą spełniały funkcję ozdobną, a zbiór owoców będzie łatwiejszy.


Polan: http://nasiona.pl/Og%C3%B3rek_Meksyka%C5%84ski_NOWO%C5%9A%C4%86,7768.html
Mouse melon, a.k.a. Mexican gherkin: Tiny fruit is big on cute: http://articles.latimes.com/2013/may/14/news/la-lh-mouse-melons-mexican-gherkins-20130514



Inne ciekawe rośliny dyniowate:
ogórek kiwano
dynia makaronowa



Komentarze

  1. Eve: Wczoraj czyli w Niedzielę Wielkanocną miałam przyjemność posmakować tego ogóreczka konserwowane w słabej zalewie z kwasku cytrynowego. Zalewa była bardzo słaba, ale smak tego "owocu" określiłabym jako połączenie ogórka z odrobiną ostrego chilli. Skórka faktycznie jest Twardawa, ale to nie przeszkadza. Ogólne wrażenia smakowe - bardzo sympatyczne. A na dodatek jest to doskonały dodatek i ozdoba do różnych dań mięsnych i sałatek. Zachęcam do zapoznania się z tym troszkę u nas egzotycznym ogórkiem meksykańskim. Pozdrawiam Świątecznie wszystkich smakoszy i eksperymentatorów kulinarnych!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mogę spotkać nasion

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam nasiona stąd: http://esklep.legutko.com.pl/rosliny-ozdobne-jednoroczne/2771-ogorek-meksykaski-.html

      Usuń

Prześlij komentarz

Sprawdź koniecznie te artukuły!

Jak hodować kiełki?

Niezależnie od gatunku nasiona (1) przebieramy, (2) płuczemy, (3) namaczamy, (3) płuczemy, (4) wysiewamy i (5) płuczemy/zraszamy przynajmniej raz dziennie i (6) czekamy na zbiory.

Żelazna zasada uprawy kiełków to czysto, mokro, ciepło i przewiewnie, ale...
Informacji na ten temat jest cała masa na różnych stronach, ale jest parę ważnych rzeczy na które nie zwraca się uwagi, stąd pomysł na poniższe vademecum. Tutaj znajdziecie ważne informacje ode mnie oraz linki do wartościowych stron. Zatem po kolei:

1. Czy kiełkowanie jest dla mnie?
Prawdopodobnie tak :) jest to przyjemne, proste i satysfakcjonujące zajęcie. Jeśli nie masz jednak przekonania nie kupuj od razu kiełkownicy i pół kilo nasion. Początkującym i niezdecydowanym polecam uprawę w słoiku (słoik + gaza + sznurek/gumka) i torebkę nasion rzodkiewki.

2. Kupowanie nasion Przede wszystkim kupujemy nasiona o których wiemy, że są przeznaczone do uprawy na kiełki. Jeżeli nasiona były wyprodukowane z przeznaczeniem na kiełki, to na p…

Jak uprawiać ziemniaki w doniczkach?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)

Śledzie w piernikach - polskie klimaty | Herrings with gingerbread - so Polish!

Bardzo lubię śledzie. Bardzo. I pierniki też. A co jest najlepsze to to, że połączenie śledzia i pierników jest obłędne! Więc nie będę się długo rozwodziła, tylko od razu podaję Wam swój przepis na te delicje :)  Ja użyłam śledzi marynowanych w szwedzkiej zalewie 1-2-3. I generalnie dobrze jest użyć śledzi z octu, bo wtedy mają lepszą konsystencję. No chyba że ości Wam nie przeszkadzają - wtedy wystarczy użyć wymoczonych śledzi z solanki.  Jeśli używacie śledzi z octu (innej marynaty niż ta moja), też warto je wymoczyć aby nie były bardzo kwaśne.
Proporcje są na 8 płatów śledziowych. A TUTAJ pobierzecie wersję do druku.
I marynata - szwedzka marynata 1-2-3 0,5 szklanki octu spirytusowego 10% 1 szklanka cukru 2 szklanki wody 4 szt ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 średnia marchew pokrojona w plasterki  1 średnia cebula pokrojona w plasterki
II marynata - piernikowa 1,5 szklanki oleju rzepakowego lub innego o neutralnym smaku 10 łyżek drobno pokruszonych pierników 1 duża cebula drobn…