Przejdź do głównej zawartości

Kiwano - i owoc, i warzywo | kiwano - fruit and vegetable in one plant

Kiwano to kolejne ciekawe i smaczne, a przy tym dekoracyjne warzywo, do uprawy którego chciałam Was zachęcić. Jego owoce nie dość że są smaczne - jakby melon skropiony limonką - to jeszcze bardzo ładne. U mnie w domu wytrwały 3 miesiące, a podobno można przechowywać je nawet przez 6 miesięcy. 

Co to właściwie jest kiwano?
Kiwano (Cucumis metuliferus) jest rośliną dyniowatą spokrewnioną ze zwykłym ogórkiem, czyli ogórkiem siewnym (Cucumis sativus). Inne nazwy to: ogórek kiwano, ogórek afrykański, ogórek kolczasty. Angielskie nazwy są jeszcze bardziej liczne: horned melon, kiwano, African horned cucumber, African horned melon, jelly melon, hedged gourd, melano...

Jak uprawiać kiwano?
Jak ogórki :) Kluczem do sukcesu w uprawie jest wcześniejsze przygotowanie rozsady (podobnie jak w przypadku melonów czy arbuzów), ponieważ kiwano potrzebuje dużo czasu na wytworzenie owoców. Dlatego nie można wysiać nasion wprost do gruntu po 15 maja, co udaje się ze zwykłymi ogórkami. Ja sama w  ubiegłym roku uprawiałam to warzywo, a na zdjęciu powyżej są owoce z ogrodu moich rodziców.

Nasiona kiwano można kupić w sklepach ogrodniczych a nawet centrach typu "dom i ogród". Wysiewamy je w drugiej połowie kwietnia do doniczek o średnicy ok. 8cm. Do jednej doniczki dajemy 2-3 nasiona. Doniczki trzymamy w temperaturze pokojowej (20-24°C). Po 15 maja można wysadzić rośliny do gruntu. Ogólnie kiwano uprawiamy jak zwykłe ogórki (bardziej szklarniowe niż gruntowe). Podpory nie są konieczne, ale są zalecane. Ja ich nie stosuję i uprawiam kiwano jak ogórki gruntowe. Warto natomiast pamiętać że rośliny silnie się krzewią więc trzeba się z tym liczyć :) Można je oczywiście przycinać i prowadzić na jeden pęd.

Jak jeść kiwano?

Kiwano można od jakiegoś czasu kupić w polskich sklepach nie tylko w postaci nasion, ale i owoców. Ale jak przyrządzić tego ogórka? Można po prostu przekroić na pół i zjeść miąższ łyżeczką, można je dodać do sałatki - warzywnej lub owocowej, przyrządzić na jego bazie salsę... Wszystko to brzmi dobrze, ale mi szczerze mówiąc niezbyt odpowiada konsystencja miąższu i zbyt duże nasiona. Dlatego postanowiłam przetrzeć miąższ przez sito i przygotować na jego bazie drink który jest czymś pomiędzy drinkiem o nazwie mimoza a sangrią. Tutaj znajdziecie przepis i instrukcję jak się w ogóle dobrać do tego owocu pomimo kolców i grubej skóry.


Metryczka

Rodzina: dyniowate (Cucurbitaceae)
Gatunek: ogórek kiwano (Cucumis metuliferus)
Odmiany uprawne: brak, w sklepach z nasionami szukajcie po prostu ogórka kiwano :)
Kiwano na Wikipedii

Inne ciekawe rośliny dyniowate:

ogórek meksykański
dynia makaronowa


Komentarze

  1. Muszę spróbować uprawy. W poprzednim sezonie eksperymentowałam z cyklanterą. W tym czekają już nasiona ogórka meksykańskiego, więc może dorzucę im do towarzystwa jeszcze kiwano :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja namawiam Cię na kiwano!
      A jak poszło z cyklanterą?

      Usuń
    2. Cyklanterę potraktowałam po macoszemu i wysadziłam do gruntu dopiero w czerwcu, ale i tak przed jesienią doczekałam się zbiorów. To bezobsługowa roślina. Musi tylko mieć po czym się wspinać. Smakuje jak ogórek.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.

Historia portretu marka kucmerki | Let's make it like Anna Atkins!

W ubiegłą sobotę miałam wielką frajdę. Uczestniczyłam w warsztatach dotyczących ilustracji botanicznych i po raz pierwszy od nie pamiętam jak dawna poświęciłam się pracy bardziej kreatywnej niż pisanie i fotografowanie czy gotowanie*. Warsztaty odbywały się w Ogrodzie Botanicznym UW w ramach cyklu Ogrodowe odkrywanie. Inspirowane były opracowaniem pt. British Algae: Cyanotype Impressions fotografki Anne Atkins. Były prowadzone przez dwie przesympatyczne kobiety: biolożkę Krystynę Jędrzejewską-Szmek i ogrodniczkę Mariannę Darżynkiewicz-Wojcieską (blog Dzieje Kuchennej Wiewióry). A motywem przewodnim były „baldaszki” czyli rośliny z rodziny selerowatych (Apiaceae). Od razu powiem, że warsztaty były bardzo ciekawe i bogate pod względem formy i treści. Nie sposób opowiedzieć o wszystkim, ale nie o to też chyba chodzi :) Warsztaty były podzielone na część teoretyczną i praktyczną, które się ze sobą przeplatały. W części teoretycznej wysłuchaliśmy opowieści o historii ilustracji botaniczn…

dlaczego ogórki są gorzkie? | why do cucumbers are bitter?

Gorzkie ogórki? Nie szkodzi! Zaraz dowiecie się dlaczego, ale najpierw wyjaśnijmy dlaczego ogórki bywają gorzkie.

Gorycz jest naturalną cechą owoców ogórka spowodowaną obecnością kukurbitacyn i jest ona trudna do wyeliminowania. Zwykle owoce ogórka dostępne na polskim rynku nie są gorzkie, o ile rośliny były uprawiane w optymalnych warunkach. Potencjalnie u wielu odmian kukurbitacyny mogą się pojawić w owocach np. z powodu niedostępności wody, zmiennych warunków uprawy, niedoboru azotu i zbyt dużej różnicy pomiędzy temperaturą w dzień i w nocy. Warto więc kupować owoce ze sprawdzonego źródła.

Najwięcej goryczy jest przy szypułce, więc można ją ograniczyć obierając owoce od jaśniejszego końca w stronę szypułki (próbowałam - zwykle niewiele to daje).

A teraz dobra wiadomość - gorzkie ogórki można kisić. Po ukiszeniu ogórki przestają być gorzkie. Właściwie powinnam napisać, że ogórki pozbawione goryczy źle się kiszą i gorycz w ogórkach jest potrzebna, jeżeli chcemy je kisić :) To dlatego…