Przejdź do głównej zawartości

Kiwano - i owoc, i warzywo | kiwano - fruit and vegetable in one plant

Kiwano to kolejne ciekawe i smaczne, a przy tym dekoracyjne warzywo, do uprawy którego chciałam Was zachęcić. Jego owoce nie dość że są smaczne - jakby melon skropiony limonką - to jeszcze bardzo ładne. U mnie w domu wytrwały 3 miesiące, a podobno można przechowywać je nawet przez 6 miesięcy. 

Co to właściwie jest kiwano?
Kiwano (Cucumis metuliferus) jest rośliną dyniowatą spokrewnioną ze zwykłym ogórkiem, czyli ogórkiem siewnym (Cucumis sativus). Inne nazwy to: ogórek kiwano, ogórek afrykański, ogórek kolczasty. Angielskie nazwy są jeszcze bardziej liczne: horned melon, kiwano, African horned cucumber, African horned melon, jelly melon, hedged gourd, melano...

Jak uprawiać kiwano?
Jak ogórki :) Kluczem do sukcesu w uprawie jest wcześniejsze przygotowanie rozsady (podobnie jak w przypadku melonów czy arbuzów), ponieważ kiwano potrzebuje dużo czasu na wytworzenie owoców. Dlatego nie można wysiać nasion wprost do gruntu po 15 maja, co udaje się ze zwykłymi ogórkami. Ja sama w  ubiegłym roku uprawiałam to warzywo, a na zdjęciu powyżej są owoce z ogrodu moich rodziców.

Nasiona kiwano można kupić w sklepach ogrodniczych a nawet centrach typu "dom i ogród". Wysiewamy je w drugiej połowie kwietnia do doniczek o średnicy ok. 8cm. Do jednej doniczki dajemy 2-3 nasiona. Doniczki trzymamy w temperaturze pokojowej (20-24°C). Po 15 maja można wysadzić rośliny do gruntu. Ogólnie kiwano uprawiamy jak zwykłe ogórki (bardziej szklarniowe niż gruntowe). Podpory nie są konieczne, ale są zalecane. Ja ich nie stosuję i uprawiam kiwano jak ogórki gruntowe. Warto natomiast pamiętać że rośliny silnie się krzewią więc trzeba się z tym liczyć :) Można je oczywiście przycinać i prowadzić na jeden pęd.

Jak jeść kiwano?

Kiwano można od jakiegoś czasu kupić w polskich sklepach nie tylko w postaci nasion, ale i owoców. Ale jak przyrządzić tego ogórka? Można po prostu przekroić na pół i zjeść miąższ łyżeczką, można je dodać do sałatki - warzywnej lub owocowej, przyrządzić na jego bazie salsę... Wszystko to brzmi dobrze, ale mi szczerze mówiąc niezbyt odpowiada konsystencja miąższu i zbyt duże nasiona. Dlatego postanowiłam przetrzeć miąższ przez sito i przygotować na jego bazie drink który jest czymś pomiędzy drinkiem o nazwie mimoza a sangrią. Tutaj znajdziecie przepis i instrukcję jak się w ogóle dobrać do tego owocu pomimo kolców i grubej skóry.


Metryczka

Rodzina: dyniowate (Cucurbitaceae)
Gatunek: ogórek kiwano (Cucumis metuliferus)
Odmiany uprawne: brak, w sklepach z nasionami szukajcie po prostu ogórka kiwano :)
Kiwano na Wikipedii

Inne ciekawe rośliny dyniowate:

ogórek meksykański
dynia makaronowa


Komentarze

  1. Muszę spróbować uprawy. W poprzednim sezonie eksperymentowałam z cyklanterą. W tym czekają już nasiona ogórka meksykańskiego, więc może dorzucę im do towarzystwa jeszcze kiwano :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja namawiam Cię na kiwano!
      A jak poszło z cyklanterą?

      Usuń
    2. Cyklanterę potraktowałam po macoszemu i wysadziłam do gruntu dopiero w czerwcu, ale i tak przed jesienią doczekałam się zbiorów. To bezobsługowa roślina. Musi tylko mieć po czym się wspinać. Smakuje jak ogórek.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kasztan czy kasztanowiec? I: czy kasztany są jadalne? | chestnut and Aesculus - Polish dilemmas

Kasztany to owoce kasztanowca lub kasztana. Zatem na zdjęciu obok mamy pieczone kasztany kasztana :)  Botanicy nadając drzewu o nawie Aesculus hippocastanum nazwę kasztanowca wprowadzili nieco zamieszania w nasze życie. Jak gdyby tego było mało, z botanicznego punktu widzenia kasztany są... orzechami! Dla ogrodnika jest to fascynujące, ale dla pozostałych raczej mylące. Zatem usystematyzujmy.
Kasztan jadalny (Castanea sativa) należy do rodziny bukowatych (Fagaceae). Do tej samej rodziny należy np. buk i dąb. Nasiona kasztana są jadalne (buka zresztą też, ale żołędzie to oddzielna historia...). Nawet więcej - są całkiem smaczne. Nie jada się ich na surowo, ale po upieczeniu. W smaku są słodkie i mączyste. Trochę jak słodki ziemniak. Mają przyjemny, słodki aromat. Nasiona zbiera się latem. Po wysuszeniu, w chłodnym i suchym miejscu można je przechowywać nawet 12 miesięcy. To dlatego można je kupić przez cały rok. Nawet w Warszawie można kupić przez cały rok takie prażone kasztany jak na …

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.

jak uprawiać ziemniaki w doniczkach? | how to grow potato in the pot?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)