Przejdź do głównej zawartości

dynie makaronowe – warzywne spaghetti dla każdego! | squash spaghetti for everyone, please!

CC photo by scott Veg
Te dynie są wdzięczne i łatwe w uprawie, nie musicie poświęcać im dużo czasu a plony i tak będą duże. Nie musicie też robić rozsady – wystarczy wysiać nasiona do gruntu po 15 maja. Dostępne są w polskich sklepach odmiany krzaczaste, więc nie zajmą dużo miejsca w Waszym ogrodzie, a na balkonie czy tarasie też sobie poradzą. 

Dlaczego warto je jeść?
Podobnie jak inne dynie, dynie makaronowe są jednocześnie niskokaloryczne i bogate w substancje ważne w zdrowej diecie, takie jak karotenoidy, witaminy i pektyny. Są też lekkostrawne, a delikatny i lekko słodki smak miąższu pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Taką dynią można zastąpić nie tylko makaron, ale i ziemniaki. 

Jak przyrządzamy?
Owoce dyń makaronowych są średniej wielkości, co jest bardzo wygodne - jedna dynia wystarcza na jeden posiłek dla rodziny i nie ma kłopotów z przechowywaniem przekrojonych owoców. Aby zrobić dyniowe spaghetti, dynie należy ugotować lub upiec (bez obierania – to kolejna zaleta). Wtedy ich miąższ rozdziela się na nitki. Polejcie dynię sosem i obiad gotowy! Mi bardzo smakuje do takiej dyni sos pieczarkowy na śmietanie lub jogurcie. Nie macie sosu? Wystarczy dobrej jakości oliwa, olej lub masło! 

Metryczka
Rodzina: dyniowate (Cucurbitaceae)
Gatunek: dynia zwyczajna (Cucurbita pepo)
Odmiana botaniczna: dynia makaronowa (Cucurbita pepo var. giraumontia)
Polecane odmiany: Pyza, Makaronowa Warszawska 

Inne ciekawe rośliny dyniowate:
ogórek kiwano
ogórek meksykański



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.

dlaczego ogórki są gorzkie? | why do cucumbers are bitter?

Gorzkie ogórki? Nie szkodzi! Zaraz dowiecie się dlaczego, ale najpierw wyjaśnijmy dlaczego ogórki bywają gorzkie.

Gorycz jest naturalną cechą owoców ogórka spowodowaną obecnością kukurbitacyn i jest ona trudna do wyeliminowania. Zwykle owoce ogórka dostępne na polskim rynku nie są gorzkie, o ile rośliny były uprawiane w optymalnych warunkach. Potencjalnie u wielu odmian kukurbitacyny mogą się pojawić w owocach np. z powodu niedostępności wody, zmiennych warunków uprawy, niedoboru azotu i zbyt dużej różnicy pomiędzy temperaturą w dzień i w nocy. Warto więc kupować owoce ze sprawdzonego źródła.

Najwięcej goryczy jest przy szypułce, więc można ją ograniczyć obierając owoce od jaśniejszego końca w stronę szypułki (próbowałam - zwykle niewiele to daje).

A teraz dobra wiadomość - gorzkie ogórki można kisić. Po ukiszeniu ogórki przestają być gorzkie. Właściwie powinnam napisać, że ogórki pozbawione goryczy źle się kiszą i gorycz w ogórkach jest potrzebna, jeżeli chcemy je kisić :) To dlatego…

jak uprawiać ziemniaki w doniczkach? | how to grow potato in the pot?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)