Przejdź do głównej zawartości

dynie makaronowe – warzywne spaghetti dla każdego! | squash spaghetti for everyone, please!

CC photo by scott Veg
Te dynie są wdzięczne i łatwe w uprawie, nie musicie poświęcać im dużo czasu a plony i tak będą duże. Nie musicie też robić rozsady – wystarczy wysiać nasiona do gruntu po 15 maja. Dostępne są w polskich sklepach odmiany krzaczaste, więc nie zajmą dużo miejsca w Waszym ogrodzie, a na balkonie czy tarasie też sobie poradzą. 

Dlaczego warto je jeść?
Podobnie jak inne dynie, dynie makaronowe są jednocześnie niskokaloryczne i bogate w substancje ważne w zdrowej diecie, takie jak karotenoidy, witaminy i pektyny. Są też lekkostrawne, a delikatny i lekko słodki smak miąższu pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Taką dynią można zastąpić nie tylko makaron, ale i ziemniaki. 

Jak przyrządzamy?
Owoce dyń makaronowych są średniej wielkości, co jest bardzo wygodne - jedna dynia wystarcza na jeden posiłek dla rodziny i nie ma kłopotów z przechowywaniem przekrojonych owoców. Aby zrobić dyniowe spaghetti, dynie należy ugotować lub upiec (bez obierania – to kolejna zaleta). Wtedy ich miąższ rozdziela się na nitki. Polejcie dynię sosem i obiad gotowy! Mi bardzo smakuje do takiej dyni sos pieczarkowy na śmietanie lub jogurcie. Nie macie sosu? Wystarczy dobrej jakości oliwa, olej lub masło! 

Metryczka
Rodzina: dyniowate (Cucurbitaceae)
Gatunek: dynia zwyczajna (Cucurbita pepo)
Odmiana botaniczna: dynia makaronowa (Cucurbita pepo var. giraumontia)
Polecane odmiany: Pyza, Makaronowa Warszawska 

Inne ciekawe rośliny dyniowate:
ogórek kiwano
ogórek meksykański



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.

Kasztan czy kasztanowiec? I: czy kasztany są jadalne? | chestnut and Aesculus - Polish dilemmas

Kasztany to owoce kasztanowca lub kasztana. Zatem na zdjęciu obok mamy pieczone kasztany kasztana :)  Botanicy nadając drzewu o nawie Aesculus hippocastanum nazwę kasztanowca wprowadzili nieco zamieszania w nasze życie. Jak gdyby tego było mało, z botanicznego punktu widzenia kasztany są... orzechami! Dla ogrodnika jest to fascynujące, ale dla pozostałych raczej mylące. Zatem usystematyzujmy.
Kasztan jadalny (Castanea sativa) należy do rodziny bukowatych (Fagaceae). Do tej samej rodziny należy np. buk i dąb. Nasiona kasztana są jadalne (buka zresztą też, ale żołędzie to oddzielna historia...). Nawet więcej - są całkiem smaczne. Nie jada się ich na surowo, ale po upieczeniu. W smaku są słodkie i mączyste. Trochę jak słodki ziemniak. Mają przyjemny, słodki aromat. Nasiona zbiera się latem. Po wysuszeniu, w chłodnym i suchym miejscu można je przechowywać nawet 12 miesięcy. To dlatego można je kupić przez cały rok. Nawet w Warszawie można kupić przez cały rok takie prażone kasztany jak na …

jak uprawiać ziemniaki w doniczkach? | how to grow potato in the pot?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)