Przejdź do głównej zawartości

dynie makaronowe – warzywne spaghetti dla każdego! [OGRÓD SMAKOSZA] | squash spaghetti for everyone, please! [FOODIE'S GARDEN]

CC photo by scott Veg
Te dynie są wdzięczne i łatwe w uprawie, nie musicie poświęcać im dużo czasu a plony i tak będą duże. Nie musicie też robić rozsady – wystarczy wysiać nasiona do gruntu po 15 maja. Dostępne są w polskich sklepach odmiany krzaczaste, więc nie zajmą dużo miejsca w Waszym ogrodzie, a na balkonie czy tarasie też sobie poradzą. 

Dlaczego warto je jeść?
Podobnie jak inne dynie, dynie makaronowe są jednocześnie niskokaloryczne i bogate w substancje ważne w zdrowej diecie, takie jak karotenoidy, witaminy i pektyny. Są też lekkostrawne, a delikatny i lekko słodki smak miąższu pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Taką dynią można zastąpić nie tylko makaron, ale i ziemniaki. 

Jak przyrządzamy?
Owoce dyń makaronowych są średniej wielkości, co jest bardzo wygodne - jedna dynia wystarcza na jeden posiłek dla rodziny i nie ma kłopotów z przechowywaniem przekrojonych owoców. Aby zrobić dyniowe spaghetti, dynie należy ugotować lub upiec (bez obierania – to kolejna zaleta). Wtedy ich miąższ rozdziela się na nitki. Polejcie dynię sosem i obiad gotowy! Mi bardzo smakuje do takiej dyni sos pieczarkowy na śmietanie lub jogurcie. Nie macie sosu? Wystarczy dobrej jakości oliwa, olej lub masło! 

Metryczka
Rodzina: dyniowate (Cucurbitaceae)
Gatunek: dynia zwyczajna (Cucurbita pepo)
Odmiana botaniczna: dynia makaronowa (Cucurbita pepo var. giraumontia)
Polecane odmiany: Pyza, Makaronowa Warszawska 

Inne ciekawe rośliny dyniowate:
ogórek kiwano
ogórek meksykański



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zero waste w kuchni - podstawy | Zero waste in the kitchen - basics

Zgodnie z obietnicą, spisałam swoją targową prezentację. Zawiera ona podstawowe informacje dotyczące marnowania i niemarnowania żywności. Myślę że stanowi dobre wprowadzenie do tematu i każdemu przyda się lektura tego artykułu ;) Temat niemarnowania rozwijam nie tylko na blogu ale i na Facebooku, więc zapraszam do podążania za #zerowastewkuchni na FB i tagiem zero_waste na blogu. I oczywiście zapraszam do zadawania pytań i dzielenia się Waszymi doświadczeniami! No to zaczynamy.
Zacznę od takich małych wyjaśnień dlaczego w ogóle zajęłam się tematem marnowania żywności. To proste - jako ogrodniczka wiem ile trudu, czasu, wiedzy, doświadczenia i innych zasobów potrzeba na wyprodukowanie jedzenia. Więc kiedy dowiedziałam się, że w Unii Europejskiej rocznie marnuje się 88 milionów ton żywności po prostu mnie zamurowało. Sami tylo Polacy marnują 9 milionów ton żywności rocznie. Jeśli przyjmiemy, że rocznie jeden dorosły człowiek potrzebuje około 800 kg jedzenia, to prosty rachunek pokazuje,…

Śledzie w piernikach - polskie klimaty | Herrings with gingerbread - so Polish!

Bardzo lubię śledzie. Bardzo. I pierniki też. A co jest najlepsze to to, że połączenie śledzia i pierników jest obłędne! Więc nie będę się długo rozwodziła, tylko od razu podaję Wam swój przepis na te delicje :)  Ja użyłam śledzi marynowanych w szwedzkiej zalewie 1-2-3. I generalnie dobrze jest użyć śledzi z octu, bo wtedy mają lepszą konsystencję. No chyba że ości Wam nie przeszkadzają - wtedy wystarczy użyć wymoczonych śledzi z solanki.  Jeśli używacie śledzi z octu (innej marynaty niż ta moja), też warto je wymoczyć aby nie były bardzo kwaśne.
Proporcje są na 8 płatów śledziowych. A TUTAJ pobierzecie wersję do druku.
I marynata - szwedzka marynata 1-2-3 0,5 szklanki octu spirytusowego 10% 1 szklanka cukru 2 szklanki wody 4 szt ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 średnia marchew pokrojona w plasterki  1 średnia cebula pokrojona w plasterki
II marynata - piernikowa 1,5 szklanki oleju rzepakowego lub innego o neutralnym smaku 10 łyżek drobno pokruszonych pierników 1 duża cebula drobn…

Śledzie w jagodach - szwedzkie klimaty | Herrings with blueberries - my way

Jagody, i w ogóle owoce jagodowe, w szwedzkiej kuchni mają szczególne miejsce. Zrozumiałam to kiedy w ostatnie wakacje byłam w Szwecji i do śniadania podano nam dwa rodzaje gęstych soków przecierowych, zwanych zupami: z borówki czernicy (blåbärssoppa) i z owoców róży (nyponsoppa). Ale to jeszcze nic takiego nadzwyczajnego dla polskich kubków smakowych. Gdzieś mi niedawno mignął w internetach przepis na śledzie marynowane w jagodach. Bardzo mnie to zaintrygowało i postanowiłam zgłębić temat. A że po szwedzku umiem może dwa-trzy wyrazy, szukałam z użyciem tłumacza Google. No i okazało się że (tu będzie komplement jakby były wątpliwości) Szwedzi mają niezłego kręćka na punkcie marynowanych śledzi. Znalazłam dziesiątki smakowitych przepisów, w tym wiele na wersję z jagodami.
Na ich bazie zrobiłam swoją wersję, którą chciałam się z Wami dziś podzielić. Ciekawa jestem jak Wam się podoba i czy go wypróbujecie :)
Proporcje na 8 płatów śledziowych.  Śledzie marynują się w sumie 4 dni ale warto…