dynie makaronowe – warzywne spaghetti dla każdego!

CC photo by scott Veg
Te dynie są wdzięczne i łatwe w uprawie, nie musicie poświęcać im dużo czasu a plony i tak będą duże. Nie musicie też robić rozsady – wystarczy wysiać nasiona do gruntu po 15 maja. Dostępne są w polskich sklepach odmiany krzaczaste, więc nie zajmą dużo miejsca w Waszym ogrodzie, a na balkonie czy tarasie też sobie poradzą. 

Dlaczego warto je jeść?
Podobnie jak inne dynie, dynie makaronowe są jednocześnie niskokaloryczne i bogate w substancje ważne w zdrowej diecie, takie jak karotenoidy, witaminy i pektyny. Są też lekkostrawne, a delikatny i lekko słodki smak miąższu pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Taką dynią można zastąpić nie tylko makaron, ale i ziemniaki. 

Jak przyrządzamy dynie makaronową?
Owoce dyń makaronowych są średniej wielkości, co jest bardzo wygodne - jedna dynia wystarcza na jeden posiłek dla rodziny i nie ma kłopotów z przechowywaniem przekrojonych owoców. Aby zrobić dyniowe spaghetti, dynie należy ugotować lub upiec (bez obierania – to kolejna zaleta). Wtedy ich miąższ rozdziela się na nitki. Polejcie dynię sosem i obiad gotowy! Mi bardzo smakuje do takiej dyni sos pieczarkowy na śmietanie lub jogurcie. Nie macie sosu? Wystarczy dobrej jakości oliwa, olej lub masło! 

Metryczka
Rodzina: dyniowate (Cucurbitaceae)
Gatunek: dynia zwyczajna (Cucurbita pepo)
Odmiana botaniczna: dynia makaronowa (Cucurbita pepo var. giraumontia)
Polecane odmiany: Pyza, Makaronowa Warszawska 

Inne ciekawe rośliny dyniowate:
ogórek kiwano
ogórek meksykański



Komentarze