Przejdź do głównej zawartości

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.

Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. 
Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaśne, orzeźwiające. Można je jeść same lub dodawać do sałatek. Według rodzimego producenta nasion nadają się też do kiszenia i konserwowania. 
W polskich sklepach nie spotkałam się z owocami ogórka meksykańskiego, natomiast bez problemu można kupić jego nasiona. M. scabra to jednoroczne pnącze, z tego względu może być wykorzystywane np. do obsadzania krat i pergoli, jako tło dla innych roślin. Roślina jest łatwa w uprawie, nawet w doniczce na balkonie, bujnie się rozkrzewia i tworzy dużo owoców. 

Jak uprawiać ten gatunek? 
Podobnie jak ogórki: pod koniec kwietnia wysiewamy nasiona w szklarni lub na parapecie, siejemy 1-2 nasiona w 1 0,5-litrową doniczkę. Po przymrozkach, czyli po 15 maja  wysadzamy na miejsce stałe w rozstawie 70x25cm. Z roślin wysadzonych w maju możemy zbierać owoce od lipca do października (czyli do przymrozków). Można posadzić rośliny bezpośrednio do gruntu lub w doniczkach. Warto zapewnić roślinom podporę (kratka, pergola, sznurki), bo są ekspansywne i gęste. Dzięki podporom rośliny będą spełniały funkcję ozdobną, a zbiór owoców będzie łatwiejszy.


Polan: http://nasiona.pl/Og%C3%B3rek_Meksyka%C5%84ski_NOWO%C5%9A%C4%86,7768.html
Mouse melon, a.k.a. Mexican gherkin: Tiny fruit is big on cute: http://articles.latimes.com/2013/may/14/news/la-lh-mouse-melons-mexican-gherkins-20130514



Inne ciekawe rośliny dyniowate:
ogórek kiwano
dynia makaronowa




Komentarze

  1. Eve: Wczoraj czyli w Niedzielę Wielkanocną miałam przyjemność posmakować tego ogóreczka konserwowane w słabej zalewie z kwasku cytrynowego. Zalewa była bardzo słaba, ale smak tego "owocu" określiłabym jako połączenie ogórka z odrobiną ostrego chilli. Skórka faktycznie jest Twardawa, ale to nie przeszkadza. Ogólne wrażenia smakowe - bardzo sympatyczne. A na dodatek jest to doskonały dodatek i ozdoba do różnych dań mięsnych i sałatek. Zachęcam do zapoznania się z tym troszkę u nas egzotycznym ogórkiem meksykańskim. Pozdrawiam Świątecznie wszystkich smakoszy i eksperymentatorów kulinarnych!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mogę spotkać nasion

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam nasiona stąd: http://esklep.legutko.com.pl/rosliny-ozdobne-jednoroczne/2771-ogorek-meksykaski-.html

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Historia portretu marka kucmerki | Let's make it like Anna Atkins!

W ubiegłą sobotę miałam wielką frajdę. Uczestniczyłam w warsztatach dotyczących ilustracji botanicznych i po raz pierwszy od nie pamiętam jak dawna poświęciłam się pracy bardziej kreatywnej niż pisanie i fotografowanie czy gotowanie*. Warsztaty odbywały się w Ogrodzie Botanicznym UW w ramach cyklu Ogrodowe odkrywanie. Inspirowane były opracowaniem pt. British Algae: Cyanotype Impressions fotografki Anne Atkins. Były prowadzone przez dwie przesympatyczne kobiety: biolożkę Krystynę Jędrzejewską-Szmek i ogrodniczkę Mariannę Darżynkiewicz-Wojcieską (blog Dzieje Kuchennej Wiewióry). A motywem przewodnim były „baldaszki” czyli rośliny z rodziny selerowatych (Apiaceae). Od razu powiem, że warsztaty były bardzo ciekawe i bogate pod względem formy i treści. Nie sposób opowiedzieć o wszystkim, ale nie o to też chyba chodzi :) Warsztaty były podzielone na część teoretyczną i praktyczną, które się ze sobą przeplatały. W części teoretycznej wysłuchaliśmy opowieści o historii ilustracji botaniczn…

dlaczego ogórki są gorzkie? | why do cucumbers are bitter?

Gorzkie ogórki? Nie szkodzi! Zaraz dowiecie się dlaczego, ale najpierw wyjaśnijmy dlaczego ogórki bywają gorzkie.

Gorycz jest naturalną cechą owoców ogórka spowodowaną obecnością kukurbitacyn i jest ona trudna do wyeliminowania. Zwykle owoce ogórka dostępne na polskim rynku nie są gorzkie, o ile rośliny były uprawiane w optymalnych warunkach. Potencjalnie u wielu odmian kukurbitacyny mogą się pojawić w owocach np. z powodu niedostępności wody, zmiennych warunków uprawy, niedoboru azotu i zbyt dużej różnicy pomiędzy temperaturą w dzień i w nocy. Warto więc kupować owoce ze sprawdzonego źródła.

Najwięcej goryczy jest przy szypułce, więc można ją ograniczyć obierając owoce od jaśniejszego końca w stronę szypułki (próbowałam - zwykle niewiele to daje).

A teraz dobra wiadomość - gorzkie ogórki można kisić. Po ukiszeniu ogórki przestają być gorzkie. Właściwie powinnam napisać, że ogórki pozbawione goryczy źle się kiszą i gorycz w ogórkach jest potrzebna, jeżeli chcemy je kisić :) To dlatego…