Przejdź do głównej zawartości

ogórek meksykański - z czym to się je? [OGRÓD SMAKOSZA] | mexican gherkin in [FOODIE'S GARDEN]

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.
Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza.
Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaśne, orzeźwiające. Można je jeść same lub dodawać do sałatek. Nadają się też do kiszenia i konserwowania. 
W polskich sklepach nie spotkałam się z owocami ogórka meksykańskiego, natomiast bez problemu można kupić jego nasiona. M. scabra to jednoroczne pnącze, z tego względu może być wykorzystywane np. do obsadzania krat i pergoli, jako tło dla innych roślin. Roślina jest łatwa w uprawie, nawet w doniczce na balkonie, bujnie się rozkrzewia i tworzy dużo owoców. 

Jak uprawiać ten gatunek? 
Podobnie jak ogórki: pod koniec kwietnia wysiewamy nasiona w szklarni lub na parapecie, siejemy 1-2 nasiona w 1 0,5-litrową doniczkę. Po przymrozkach, czyli po 15 maja  wysadzamy na miejsce stałe w rozstawie 70x25cm. Z roślin wysadzonych w maju możemy zbierać owoce od lipca do października (czyli do przymrozków). Warto wiedzieć, że kukamelony tworzą podziemne bulwy, więc jesienią możecie je wykopać i przechować do następnego sezonu. Tylko kopcie głęboko i uważnie - bulwy są delikatne i łatwo je złamać.
Rośliny można sadzić bezpośrednio do gruntu lub w doniczkach. Warto zapewnić roślinom podporę (kratka, pergola, sznurki), bo są ekspansywne i gęste. Dzięki podporom rośliny będą spełniały funkcję ozdobną, a zbiór owoców będzie łatwiejszy.


Polan: http://nasiona.pl/Og%C3%B3rek_Meksyka%C5%84ski_NOWO%C5%9A%C4%86,7768.html
Mouse melon, a.k.a. Mexican gherkin: Tiny fruit is big on cute: http://articles.latimes.com/2013/may/14/news/la-lh-mouse-melons-mexican-gherkins-20130514



Inne ciekawe rośliny dyniowate:
ogórek kiwano
dynia makaronowa



Komentarze

  1. Eve: Wczoraj czyli w Niedzielę Wielkanocną miałam przyjemność posmakować tego ogóreczka konserwowane w słabej zalewie z kwasku cytrynowego. Zalewa była bardzo słaba, ale smak tego "owocu" określiłabym jako połączenie ogórka z odrobiną ostrego chilli. Skórka faktycznie jest Twardawa, ale to nie przeszkadza. Ogólne wrażenia smakowe - bardzo sympatyczne. A na dodatek jest to doskonały dodatek i ozdoba do różnych dań mięsnych i sałatek. Zachęcam do zapoznania się z tym troszkę u nas egzotycznym ogórkiem meksykańskim. Pozdrawiam Świątecznie wszystkich smakoszy i eksperymentatorów kulinarnych!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mogę spotkać nasion

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam nasiona stąd: http://esklep.legutko.com.pl/rosliny-ozdobne-jednoroczne/2771-ogorek-meksykaski-.html

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Zero waste w kuchni - podstawy | Zero waste in the kitchen - basics

Zgodnie z obietnicą, spisałam swoją targową prezentację. Zawiera ona podstawowe informacje dotyczące marnowania i niemarnowania żywności. Myślę że stanowi dobre wprowadzenie do tematu i każdemu przyda się lektura tego artykułu ;) Temat niemarnowania rozwijam nie tylko na blogu ale i na Facebooku, więc zapraszam do podążania za #zerowastewkuchni na FB i tagiem zero_waste na blogu. I oczywiście zapraszam do zadawania pytań i dzielenia się Waszymi doświadczeniami! No to zaczynamy.
Zacznę od takich małych wyjaśnień dlaczego w ogóle zajęłam się tematem marnowania żywności. To proste - jako ogrodniczka wiem ile trudu, czasu, wiedzy, doświadczenia i innych zasobów potrzeba na wyprodukowanie jedzenia. Więc kiedy dowiedziałam się, że w Unii Europejskiej rocznie marnuje się 88 milionów ton żywności po prostu mnie zamurowało. Sami tylo Polacy marnują 9 milionów ton żywności rocznie. Jeśli przyjmiemy, że rocznie jeden dorosły człowiek potrzebuje około 800 kg jedzenia, to prosty rachunek pokazuje,…

Śledzie w piernikach - polskie klimaty | Herrings with gingerbread - so Polish!

Bardzo lubię śledzie. Bardzo. I pierniki też. A co jest najlepsze to to, że połączenie śledzia i pierników jest obłędne! Więc nie będę się długo rozwodziła, tylko od razu podaję Wam swój przepis na te delicje :)  Ja użyłam śledzi marynowanych w szwedzkiej zalewie 1-2-3. I generalnie dobrze jest użyć śledzi z octu, bo wtedy mają lepszą konsystencję. No chyba że ości Wam nie przeszkadzają - wtedy wystarczy użyć wymoczonych śledzi z solanki.  Jeśli używacie śledzi z octu (innej marynaty niż ta moja), też warto je wymoczyć aby nie były bardzo kwaśne.
Proporcje są na 8 płatów śledziowych. A TUTAJ pobierzecie wersję do druku.
I marynata - szwedzka marynata 1-2-3 0,5 szklanki octu spirytusowego 10% 1 szklanka cukru 2 szklanki wody 4 szt ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 średnia marchew pokrojona w plasterki  1 średnia cebula pokrojona w plasterki
II marynata - piernikowa 1,5 szklanki oleju rzepakowego lub innego o neutralnym smaku 10 łyżek drobno pokruszonych pierników 1 duża cebula drobn…

jak uprawiać ziemniaki w doniczkach? | how to grow potato in the pot?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)