Przejdź do głównej zawartości

październik - imprezy dla miłośników roślin | October - events for plants fans

Pisałam już o wrześniu, ale widzę że październik też ma dużo do zaoferowania, głownie dzięki XX. Festiwalowi Nauki:

01.10, 11:00 - Miasto wśród róż - Ogród Botaniczny w Powsinie, XX Festiwal Nauki

02.10, 11:00 - O ziołach botanicznie - Ogród Botaniczny w Powsinie, XX Festiwal Nauki

02.10, 13:30 - Dotknij, poczuj – ogrody dla lepszej jakości życia - Ogród Botaniczny w Powsinie, XX Festiwal Nauki

02.10 - Niedzielny Spacer z Przewodnikiem - „O trawach prawie wszystko” - OB w Lublinie

02.10, 16:00 - Z domowej apteczki ukraińskiej babki, Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego, XX Festiwal Nauki

02.10, 10:00 - Smak zapomnianych odmian jabłek - OB Uniwersytetu Wrocławskiego

09.10, 10:00 - XIII Dolnośląski Festiwal Dyni - OB Uniwersytetu Wrocławskiego

10.10 - Światowy Dzień Drzewa - OB w Lublinie

16.10 - Jesienny kiermasz ogrodniczy - OB w Lublinie

Ponadto do końca października w łazienkach Królewskich można podziwiać wystawę duńskiej porcelany Flora Danica.

Warto wiedzieć, że 31 października kończy się sezon na zwiedzanie Ogrodu Botanicznego w Lublinie, Warszawie i innych.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.

dlaczego ogórki są gorzkie? | why do cucumbers are bitter?

Gorzkie ogórki? Nie szkodzi! Zaraz dowiecie się dlaczego, ale najpierw wyjaśnijmy dlaczego ogórki bywają gorzkie.

Gorycz jest naturalną cechą owoców ogórka spowodowaną obecnością kukurbitacyn i jest ona trudna do wyeliminowania. Zwykle owoce ogórka dostępne na polskim rynku nie są gorzkie, o ile rośliny były uprawiane w optymalnych warunkach. Potencjalnie u wielu odmian kukurbitacyny mogą się pojawić w owocach np. z powodu niedostępności wody, zmiennych warunków uprawy, niedoboru azotu i zbyt dużej różnicy pomiędzy temperaturą w dzień i w nocy. Warto więc kupować owoce ze sprawdzonego źródła.

Najwięcej goryczy jest przy szypułce, więc można ją ograniczyć obierając owoce od jaśniejszego końca w stronę szypułki (próbowałam - zwykle niewiele to daje).

A teraz dobra wiadomość - gorzkie ogórki można kisić. Po ukiszeniu ogórki przestają być gorzkie. Właściwie powinnam napisać, że ogórki pozbawione goryczy źle się kiszą i gorycz w ogórkach jest potrzebna, jeżeli chcemy je kisić :) To dlatego…

Historia portretu marka kucmerki | Let's make it like Anna Atkins!

W ubiegłą sobotę miałam wielką frajdę. Uczestniczyłam w warsztatach dotyczących ilustracji botanicznych i po raz pierwszy od nie pamiętam jak dawna poświęciłam się pracy bardziej kreatywnej niż pisanie i fotografowanie czy gotowanie*. Warsztaty odbywały się w Ogrodzie Botanicznym UW w ramach cyklu Ogrodowe odkrywanie. Inspirowane były opracowaniem pt. British Algae: Cyanotype Impressions fotografki Anne Atkins. Były prowadzone przez dwie przesympatyczne kobiety: biolożkę Krystynę Jędrzejewską-Szmek i ogrodniczkę Mariannę Darżynkiewicz-Wojcieską (blog Dzieje Kuchennej Wiewióry). A motywem przewodnim były „baldaszki” czyli rośliny z rodziny selerowatych (Apiaceae). Od razu powiem, że warsztaty były bardzo ciekawe i bogate pod względem formy i treści. Nie sposób opowiedzieć o wszystkim, ale nie o to też chyba chodzi :) Warsztaty były podzielone na część teoretyczną i praktyczną, które się ze sobą przeplatały. W części teoretycznej wysłuchaliśmy opowieści o historii ilustracji botaniczn…