Przejdź do głównej zawartości

imprezy ogrodnicze czyli wrześniowa klęska urodzaju | September events - abundance excess

01-03.09 - Zieleń to Życie w Warszawie
04.09 - Spacer "Jesień w kolekcji róż" w OB w Powsinie
8.09 - "Wokół stołu. Życie towarzyskie w XVIII-wiecznej Warszawie" - spotkanie wokół wystawy królewskiego stołu Flora Danica w Łazienkach Królewskich
09-11.09 - Święto Róży w Kutnie
10.09 - Spacer po kolekcji warzyw w Powsinie
14-18.09 -  Festiwal Roślin Owadożernych - OB w Lublinie
15.09 - "Bogactwo ogrodu w XVIII wieku - o ogródkach (nie tylko) warzywnych" - spotkanie wokół wystawy królewskiego stołu Flora Danica w Łazienkach Królewskich

17-18.09 - Wystawa Storczyków w OB UW Warszawie
18.09 - Spacer "Poznajemy stare odmiany jabłoni" w OB w Powsinie
22.09  - "L'art de la table - Sztuka stołu. Stół szlachecki, królewski, mieszczański" - spotkanie wokół wystawy królewskiego stołu Flora Danica w Łazienkach Królewskich
24.09 - Bulwy mocy czyli o Ziemniakach w kuchni, medycynie i uprawie - warsztaty w ramach Festiwalu Nauki w OB UW. 
24.09 - Strączkowe na talerzu - wykład w ramach Festiwalu Nauki w OB w Powsinie
24.09 - Co ma soczewka do soczewicy? Garść anegdot o roślinach strączkowychwykład w ramach Festiwalu Nauki w OB w Powsinie

25.09 - Gołąbki chwastożercy / Jesienne spotkania z ptakami - OB Uniwersytetu Wrocławskiego
29.09 - "Łowcy roślin. O dawnych kolekcjonerach zielników" - spotkanie wokół wystawy królewskiego  stołu Flora Danica w Łazienkach Królewskich


Ponadto do końca września w łazienkach Królewskich można podziwiać Holenderski Ogród Kwiatowy i Ogród Chiński (oprowadzanie w piątki  i soboty), a do końca października - wystawę duńskiej porcelany Flora Danica.


Liczba i różnorodność imprez ciekawych dla ogrodników jest we wrześniu przytłaczająca. Udało się być na Zieleń to Życie i na wczorajszym spacerze po kolekcji warzyw w Powsinie. Miałam się dziś wybrać na wystawę fiołków i skrętników, ale nie dałam rady. Mam nadzieję że chociaż na spacer po kolekcji jabłoni w Powsinie uda mi się dotrzeć...

Przygotowałam też listę ciekawych wydarzeń w październiku.

A z tego filmu dowiecie się jak powstał Holenderski Ogród Kwiatowy w Łazienkach:

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

jak uprawiać ziemniaki w doniczkach? | how to grow potato in the pot?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)

ogórek meksykański - z czym to się je? [OGRÓD SMAKOSZA] | mexican gherkin in [FOODIE'S GARDEN]

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaś…

Zero waste w kuchni - podstawy | Zero waste in the kitchen - basics

Zgodnie z obietnicą, spisałam swoją targową prezentację. Zawiera ona podstawowe informacje dotyczące marnowania i niemarnowania żywności. Myślę że stanowi dobre wprowadzenie do tematu i każdemu przyda się lektura tego artykułu ;) Temat niemarnowania rozwijam nie tylko na blogu ale i na Facebooku, więc zapraszam do podążania za #zerowastewkuchni na FB i tagiem zero_waste na blogu. I oczywiście zapraszam do zadawania pytań i dzielenia się Waszymi doświadczeniami! No to zaczynamy.
Zacznę od takich małych wyjaśnień dlaczego w ogóle zajęłam się tematem marnowania żywności. To proste - jako ogrodniczka wiem ile trudu, czasu, wiedzy, doświadczenia i innych zasobów potrzeba na wyprodukowanie jedzenia. Więc kiedy dowiedziałam się, że w Unii Europejskiej rocznie marnuje się 88 milionów ton żywności po prostu mnie zamurowało. Sami tylko Polacy marnują 9 milionów ton żywności rocznie. Jeśli przyjmiemy, że rocznie jeden dorosły człowiek potrzebuje około 800 kg jedzenia, to prosty rachunek pokazuje…