Przejdź do głównej zawartości

spacer po kolekcji warzyw - Ogród Botaniczny w Powsinie | walk through the collection of vegetables - Botanical Garden in Powsin

Miałam dzisiaj niesamowitą przyjemność być oprowadzoną po kolekcji warzyw w Ogrodzie Botanicznym - Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie. Dr Magdalena Świąder, opiekunka kolekcji, wyjaśniła nam koncepcję tej kolekcji oraz zaprezentowała rosnące w niej rośliny.

DYNIOWATE
Nie ukrywam, że najbardziej interesują mnie zawsze rośliny dyniowate. Tutaj się nie zawiodłam, bo oprócz oczywistych roślin typu dynia, arbuz, ogórek czy melon, mogłam w końcu na własne oczy zobaczyć takie gatunki jak ogórek antylski (Cucumis anguria):




ogórek afrykański (Cucumis africanus):

 trukwa egipska (Luffa aegyptica):

oraz zobaczyć ogórka kiwano (Cucumis metulifer), który u mnie na działce nie wydał aż tylu owoców:

STRĄCZKOWE
Kolejna ciekawa grupa to rośliny strączkowe. Oprócz fasoli, grochu, bobu i fasolnika w kolekcji znalazły się moja ulubiona ciecierzyca (Cicer arietinum):




 soja (Glycine max), która ze wszystkich strączkowych ma najwięcej białka:
 

wspięga wężowata (Vigna unguiculata):


czy wspięga pospolita (Lablab purpureus):

KAPUSTNE
kolekcja warzyw - na pierwszym planie jarmuż | collection of vegetables with kale in front

W tej grupie oprócz różnych odmian kapusty głowiastej, kalarepy czy typowego jarmużu:
różne odmiany kapusty | cabbage varieties

był jarmuż odmiany 'Nero di Toscana' zwany jarmużem toskańskim:
jarmuż toskański | kale 'Nero di Toscana'
mizuna (tutaj różnorodność nazw łacińskich jest ogromna - w Ogrodzie roślina była opisana jako Brassica campestris var. japonica, gdzie indziej można znaleźć Brassica rapa subsp. nipposinica):
mizuna, kapusta japońska, musztarda japońska | shui cai, kyona, Japanese mustard, potherb mustard, Japanese greens, California peppergrass, or spider mustard
modrak morski, katran morski lub kapusta morska | sea kale, seakale or crambe

INNE
Trudno wymienić wszystkie pozostałe rośliny z kolekcji, ale poniżej zamieszczam zdjęcia tych mniej popularnych warzyw które wpadły mi w oko. Miłego oglądania :)

szpinak nowozelandzki | Botany Bay spinach

miłowój biały, szpinak pnący | Malabar Spinach vine spinach, red vine spinach, climbing spinach, creeping spinach, buffalo spinach and Ceylon spinach

szczawik bulwiasty | uqa, oca, New Zealand yam

cibora jadalna, migdał ziemny | chufa sedge, nut grass, yellow nutsedge, tiger nut sedge or earth almond

kard, karczoch hiszpański, karczoch ostowy | cardoon, artichoke thistle, cardone, cardoni, carduni, or cardi


topinambur, słonecznik bulwiasty | Jerusalem artichoke, sunroot, sunchoke, earth apple or topinambour

komosa rózgowa, szpinak truskawkowy | strawberry sticks

portulaka warzywna, portulaka pospolita | common purslane, verdolaga, pigweed, little hogweed, red root, pursley

salsefia, kozibród porolistny | purple or common salsify, oyster plant, vegetable oyster, Jerusalem star, goatsbeard or salsify
Spacer trwał blisko dwie godziny i był jednym z serii spacerów organizowanych w Ogrodzie Botanicznym w Powsinie. Listę spacerów można znaleźć tutaj, a przed nami w tym roku jeszcze dwa spacery:
18.09, godz. 12:00 - Poznajemy stare odmiany jabłoni - oprowadza Ryszard Rawski
22.10, godz. 11:00 - Poznajemy rośliny iglaste - oprowadza mgr inż. Agnieszka Kościelak
Spacer zaczyna się pod szklarnią i jest w cenie biletów. Nie trzeba się wcześniej zapisywać.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.

dlaczego ogórki są gorzkie? | why do cucumbers are bitter?

Gorzkie ogórki? Nie szkodzi! Zaraz dowiecie się dlaczego, ale najpierw wyjaśnijmy dlaczego ogórki bywają gorzkie.

Gorycz jest naturalną cechą owoców ogórka spowodowaną obecnością kukurbitacyn i jest ona trudna do wyeliminowania. Zwykle owoce ogórka dostępne na polskim rynku nie są gorzkie, o ile rośliny były uprawiane w optymalnych warunkach. Potencjalnie u wielu odmian kukurbitacyny mogą się pojawić w owocach np. z powodu niedostępności wody, zmiennych warunków uprawy, niedoboru azotu i zbyt dużej różnicy pomiędzy temperaturą w dzień i w nocy. Warto więc kupować owoce ze sprawdzonego źródła.

Najwięcej goryczy jest przy szypułce, więc można ją ograniczyć obierając owoce od jaśniejszego końca w stronę szypułki (próbowałam - zwykle niewiele to daje).

A teraz dobra wiadomość - gorzkie ogórki można kisić. Po ukiszeniu ogórki przestają być gorzkie. Właściwie powinnam napisać, że ogórki pozbawione goryczy źle się kiszą i gorycz w ogórkach jest potrzebna, jeżeli chcemy je kisić :) To dlatego…

jak uprawiać ziemniaki w doniczkach? | how to grow potato in the pot?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)