spacer po kolekcji warzyw - Ogród Botaniczny w Powsinie | walk through the collection of vegetables - Botanical Garden in Powsin
Miałam dzisiaj niesamowitą przyjemność być oprowadzoną po kolekcji warzyw w Ogrodzie Botanicznym - Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie. Dr Magdalena Świąder, opiekunka kolekcji, wyjaśniła nam koncepcję tej kolekcji oraz zaprezentowała rosnące w niej rośliny.
DYNIOWATE
Nie ukrywam, że najbardziej interesują mnie zawsze rośliny dyniowate. Tutaj się nie zawiodłam, bo oprócz oczywistych roślin typu dynia, arbuz, ogórek czy melon, mogłam w końcu na własne oczy zobaczyć takie gatunki jak ogórek antylski (Cucumis anguria):
ogórek afrykański (Cucumis africanus):
trukwa egipska (Luffa aegyptica):
oraz zobaczyć ogórka kiwano (Cucumis metulifer), który u mnie na działce nie wydał aż tylu owoców:
soja (Glycine max), która ze wszystkich strączkowych ma najwięcej białka:
wspięga wężowata (Vigna unguiculata):
czy wspięga pospolita (Lablab purpureus):
ogórek afrykański (Cucumis africanus):
trukwa egipska (Luffa aegyptica):
oraz zobaczyć ogórka kiwano (Cucumis metulifer), który u mnie na działce nie wydał aż tylu owoców:
STRĄCZKOWE
Kolejna ciekawa grupa to rośliny strączkowe. Oprócz fasoli, grochu, bobu i fasolnika w kolekcji znalazły się moja ulubiona ciecierzyca (Cicer arietinum):soja (Glycine max), która ze wszystkich strączkowych ma najwięcej białka:
wspięga wężowata (Vigna unguiculata):
czy wspięga pospolita (Lablab purpureus):
KAPUSTNE
kolekcja warzyw - na pierwszym planie jarmuż | collection of vegetables with kale in front |
W tej grupie oprócz różnych odmian kapusty głowiastej, kalarepy czy typowego jarmużu:
różne odmiany kapusty | cabbage varieties |
był jarmuż odmiany 'Nero di Toscana' zwany jarmużem toskańskim:
jarmuż toskański | kale 'Nero di Toscana' |
mizuna (tutaj różnorodność nazw łacińskich jest ogromna - w Ogrodzie roślina była opisana jako Brassica campestris var. japonica, gdzie indziej można znaleźć Brassica rapa subsp. nipposinica):
mizuna, kapusta japońska, musztarda japońska | shui cai, kyona, Japanese mustard, potherb mustard, Japanese greens, California peppergrass, or spider mustard |
czy modrak morski (Crambe maritima, katran morski, kapusta morska):
modrak morski, katran morski lub kapusta morska | sea kale, seakale or crambe |
INNE
Trudno wymienić wszystkie pozostałe rośliny z kolekcji, ale poniżej zamieszczam zdjęcia tych mniej popularnych warzyw które wpadły mi w oko. Miłego oglądania :)
szpinak nowozelandzki | Botany Bay spinach |
miłowój biały, szpinak pnący | Malabar Spinach vine spinach, red vine spinach, climbing spinach, creeping spinach, buffalo spinach and Ceylon spinach |
szczawik bulwiasty | uqa, oca, New Zealand yam |
cibora jadalna, migdał ziemny | chufa sedge, nut grass, yellow nutsedge, tiger nut sedge or earth almond |
kard, karczoch hiszpański, karczoch ostowy | cardoon, artichoke thistle, cardone, cardoni, carduni, or cardi |
topinambur, słonecznik bulwiasty | Jerusalem artichoke, sunroot, sunchoke, earth apple or topinambour |
komosa rózgowa, szpinak truskawkowy | strawberry sticks |
portulaka warzywna, portulaka pospolita | common purslane, verdolaga, pigweed, little hogweed, red root, pursley |
salsefia, kozibród porolistny | purple or common salsify, oyster plant, vegetable oyster, Jerusalem star, goatsbeard or salsify |
Spacer trwał blisko dwie godziny i był jednym z serii spacerów organizowanych w Ogrodzie Botanicznym w Powsinie. Listę spacerów można znaleźć tutaj, a przed nami w tym roku jeszcze dwa spacery:
18.09, godz. 12:00 - Poznajemy stare odmiany jabłoni - oprowadza Ryszard Rawski
22.10, godz. 11:00 - Poznajemy rośliny iglaste - oprowadza mgr inż. Agnieszka Kościelak
Spacer zaczyna się pod szklarnią i jest w cenie biletów. Nie trzeba się wcześniej zapisywać.
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do dyskusji!