Przejdź do głównej zawartości

spacer po kolekcji warzyw - Ogród Botaniczny w Powsinie | walk through the collection of vegetables - Botanical Garden in Powsin

Miałam dzisiaj niesamowitą przyjemność być oprowadzoną po kolekcji warzyw w Ogrodzie Botanicznym - Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie. Dr Magdalena Świąder, opiekunka kolekcji, wyjaśniła nam koncepcję tej kolekcji oraz zaprezentowała rosnące w niej rośliny.

DYNIOWATE
Nie ukrywam, że najbardziej interesują mnie zawsze rośliny dyniowate. Tutaj się nie zawiodłam, bo oprócz oczywistych roślin typu dynia, arbuz, ogórek czy melon, mogłam w końcu na własne oczy zobaczyć takie gatunki jak ogórek antylski (Cucumis anguria):




ogórek afrykański (Cucumis africanus):

 trukwa egipska (Luffa aegyptica):

oraz zobaczyć ogórka kiwano (Cucumis metulifer), który u mnie na działce nie wydał aż tylu owoców:

STRĄCZKOWE
Kolejna ciekawa grupa to rośliny strączkowe. Oprócz fasoli, grochu, bobu i fasolnika w kolekcji znalazły się moja ulubiona ciecierzyca (Cicer arietinum):




 soja (Glycine max), która ze wszystkich strączkowych ma najwięcej białka:
 

wspięga wężowata (Vigna unguiculata):


czy wspięga pospolita (Lablab purpureus):

KAPUSTNE
kolekcja warzyw - na pierwszym planie jarmuż | collection of vegetables with kale in front

W tej grupie oprócz różnych odmian kapusty głowiastej, kalarepy czy typowego jarmużu:
różne odmiany kapusty | cabbage varieties

był jarmuż odmiany 'Nero di Toscana' zwany jarmużem toskańskim:
jarmuż toskański | kale 'Nero di Toscana'
mizuna (tutaj różnorodność nazw łacińskich jest ogromna - w Ogrodzie roślina była opisana jako Brassica campestris var. japonica, gdzie indziej można znaleźć Brassica rapa subsp. nipposinica):
mizuna, kapusta japońska, musztarda japońska | shui cai, kyona, Japanese mustard, potherb mustard, Japanese greens, California peppergrass, or spider mustard
modrak morski, katran morski lub kapusta morska | sea kale, seakale or crambe

INNE
Trudno wymienić wszystkie pozostałe rośliny z kolekcji, ale poniżej zamieszczam zdjęcia tych mniej popularnych warzyw które wpadły mi w oko. Miłego oglądania :)

szpinak nowozelandzki | Botany Bay spinach

miłowój biały, szpinak pnący | Malabar Spinach vine spinach, red vine spinach, climbing spinach, creeping spinach, buffalo spinach and Ceylon spinach

szczawik bulwiasty | uqa, oca, New Zealand yam

cibora jadalna, migdał ziemny | chufa sedge, nut grass, yellow nutsedge, tiger nut sedge or earth almond

kard, karczoch hiszpański, karczoch ostowy | cardoon, artichoke thistle, cardone, cardoni, carduni, or cardi


topinambur, słonecznik bulwiasty | Jerusalem artichoke, sunroot, sunchoke, earth apple or topinambour

komosa rózgowa, szpinak truskawkowy | strawberry sticks

portulaka warzywna, portulaka pospolita | common purslane, verdolaga, pigweed, little hogweed, red root, pursley

salsefia, kozibród porolistny | purple or common salsify, oyster plant, vegetable oyster, Jerusalem star, goatsbeard or salsify
Spacer trwał blisko dwie godziny i był jednym z serii spacerów organizowanych w Ogrodzie Botanicznym w Powsinie. Listę spacerów można znaleźć tutaj, a przed nami w tym roku jeszcze dwa spacery:
18.09, godz. 12:00 - Poznajemy stare odmiany jabłoni - oprowadza Ryszard Rawski
22.10, godz. 11:00 - Poznajemy rośliny iglaste - oprowadza mgr inż. Agnieszka Kościelak
Spacer zaczyna się pod szklarnią i jest w cenie biletów. Nie trzeba się wcześniej zapisywać.

Komentarze

Sprawdź koniecznie te artukuły!

Jak hodować kiełki?

Niezależnie od gatunku nasiona (1) przebieramy, (2) płuczemy, (3) namaczamy, (3) płuczemy, (4) wysiewamy i (5) płuczemy/zraszamy przynajmniej raz dziennie i (6) czekamy na zbiory.

Żelazna zasada uprawy kiełków to czysto, mokro, ciepło i przewiewnie, ale...
Informacji na ten temat jest cała masa na różnych stronach, ale jest parę ważnych rzeczy na które nie zwraca się uwagi, stąd pomysł na poniższe vademecum. Tutaj znajdziecie ważne informacje ode mnie oraz linki do wartościowych stron. Zatem po kolei:

1. Czy kiełkowanie jest dla mnie?
Prawdopodobnie tak :) jest to przyjemne, proste i satysfakcjonujące zajęcie. Jeśli nie masz jednak przekonania nie kupuj od razu kiełkownicy i pół kilo nasion. Początkującym i niezdecydowanym polecam uprawę w słoiku (słoik + gaza + sznurek/gumka) i torebkę nasion rzodkiewki.

2. Kupowanie nasion Przede wszystkim kupujemy nasiona o których wiemy, że są przeznaczone do uprawy na kiełki. Jeżeli nasiona były wyprodukowane z przeznaczeniem na kiełki, to na p…

Jak uprawiać ziemniaki w doniczkach?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)

Śledzie w piernikach - polskie klimaty | Herrings with gingerbread - so Polish!

Bardzo lubię śledzie. Bardzo. I pierniki też. A co jest najlepsze to to, że połączenie śledzia i pierników jest obłędne! Więc nie będę się długo rozwodziła, tylko od razu podaję Wam swój przepis na te delicje :)  Ja użyłam śledzi marynowanych w szwedzkiej zalewie 1-2-3. I generalnie dobrze jest użyć śledzi z octu, bo wtedy mają lepszą konsystencję. No chyba że ości Wam nie przeszkadzają - wtedy wystarczy użyć wymoczonych śledzi z solanki.  Jeśli używacie śledzi z octu (innej marynaty niż ta moja), też warto je wymoczyć aby nie były bardzo kwaśne.
Proporcje są na 8 płatów śledziowych. A TUTAJ pobierzecie wersję do druku.
I marynata - szwedzka marynata 1-2-3 0,5 szklanki octu spirytusowego 10% 1 szklanka cukru 2 szklanki wody 4 szt ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 średnia marchew pokrojona w plasterki  1 średnia cebula pokrojona w plasterki
II marynata - piernikowa 1,5 szklanki oleju rzepakowego lub innego o neutralnym smaku 10 łyżek drobno pokruszonych pierników 1 duża cebula drobn…