Przejdź do głównej zawartości

spacer po kolekcji warzyw - Ogród Botaniczny w Powsinie | walk through the collection of vegetables - Botanical Garden in Powsin

Miałam dzisiaj niesamowitą przyjemność być oprowadzoną po kolekcji warzyw w Ogrodzie Botanicznym - Centrum Zachowania Różnorodności Biologicznej w Powsinie. Dr Magdalena Świąder, opiekunka kolekcji, wyjaśniła nam koncepcję tej kolekcji oraz zaprezentowała rosnące w niej rośliny.

DYNIOWATE
Nie ukrywam, że najbardziej interesują mnie zawsze rośliny dyniowate. Tutaj się nie zawiodłam, bo oprócz oczywistych roślin typu dynia, arbuz, ogórek czy melon, mogłam w końcu na własne oczy zobaczyć takie gatunki jak ogórek antylski (Cucumis anguria):




ogórek afrykański (Cucumis africanus):

 trukwa egipska (Luffa aegyptica):

oraz zobaczyć ogórka kiwano (Cucumis metulifer), który u mnie na działce nie wydał aż tylu owoców:

STRĄCZKOWE
Kolejna ciekawa grupa to rośliny strączkowe. Oprócz fasoli, grochu, bobu i fasolnika w kolekcji znalazły się moja ulubiona ciecierzyca (Cicer arietinum):




 soja (Glycine max), która ze wszystkich strączkowych ma najwięcej białka:
 

wspięga wężowata (Vigna unguiculata):


czy wspięga pospolita (Lablab purpureus):

KAPUSTNE
kolekcja warzyw - na pierwszym planie jarmuż | collection of vegetables with kale in front

W tej grupie oprócz różnych odmian kapusty głowiastej, kalarepy czy typowego jarmużu:
różne odmiany kapusty | cabbage varieties

był jarmuż odmiany 'Nero di Toscana' zwany jarmużem toskańskim:
jarmuż toskański | kale 'Nero di Toscana'
mizuna (tutaj różnorodność nazw łacińskich jest ogromna - w Ogrodzie roślina była opisana jako Brassica campestris var. japonica, gdzie indziej można znaleźć Brassica rapa subsp. nipposinica):
mizuna, kapusta japońska, musztarda japońska | shui cai, kyona, Japanese mustard, potherb mustard, Japanese greens, California peppergrass, or spider mustard
modrak morski, katran morski lub kapusta morska | sea kale, seakale or crambe

INNE
Trudno wymienić wszystkie pozostałe rośliny z kolekcji, ale poniżej zamieszczam zdjęcia tych mniej popularnych warzyw które wpadły mi w oko. Miłego oglądania :)

szpinak nowozelandzki | Botany Bay spinach

miłowój biały, szpinak pnący | Malabar Spinach vine spinach, red vine spinach, climbing spinach, creeping spinach, buffalo spinach and Ceylon spinach

szczawik bulwiasty | uqa, oca, New Zealand yam

cibora jadalna, migdał ziemny | chufa sedge, nut grass, yellow nutsedge, tiger nut sedge or earth almond

kard, karczoch hiszpański, karczoch ostowy | cardoon, artichoke thistle, cardone, cardoni, carduni, or cardi


topinambur, słonecznik bulwiasty | Jerusalem artichoke, sunroot, sunchoke, earth apple or topinambour

komosa rózgowa, szpinak truskawkowy | strawberry sticks

portulaka warzywna, portulaka pospolita | common purslane, verdolaga, pigweed, little hogweed, red root, pursley

salsefia, kozibród porolistny | purple or common salsify, oyster plant, vegetable oyster, Jerusalem star, goatsbeard or salsify
Spacer trwał blisko dwie godziny i był jednym z serii spacerów organizowanych w Ogrodzie Botanicznym w Powsinie. Listę spacerów można znaleźć tutaj, a przed nami w tym roku jeszcze dwa spacery:
18.09, godz. 12:00 - Poznajemy stare odmiany jabłoni - oprowadza Ryszard Rawski
22.10, godz. 11:00 - Poznajemy rośliny iglaste - oprowadza mgr inż. Agnieszka Kościelak
Spacer zaczyna się pod szklarnią i jest w cenie biletów. Nie trzeba się wcześniej zapisywać.

Popularne posty z tego bloga

Jak uprawiać ziemniaki w doniczkach?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta . Ale ziemniaki można uprawiać także w zwykłych doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach. Ziemniaka można trochę oszukać Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać" : jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :) Na rynku są przystosowane do takiej uprawy piętrowe doniczki , np. takie . Właśnie takie doniczki świetnie sprawdzą się na małej powierzchni na balkonie. Jeśli jednak nie chcemy sprowadzać doniczek z zagranicy, możemy na podobnej zasadzie uprawiać ziemniaki w worku lub samemu zrobić piętrowe doniczki . Poniżej opiszę oba sposoby uprawy, ale najpierw podstawy. Uprawa ziemniaków w pojemnikach krok po kroku Wybór pojemnika. Doniczka...

Syrop z kwiatów bzu czarnego - przepis

Kwiatowej uczty ciąg dalszy: naprędce zebrane baldachy bzu czarnego posłużyły do wyrobu syropu - niezwykle prostego i pysznego. Przepisów w Internecie jest mnóstwo, ale polecam Wam mój - prosty i szybki: 15 baldachów bzu w pełnym rozkwicie 1/2 kg cukru 1/2 litra wody 2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 1 cytryny Kwiaty zbieramy delikatnie do torebki lub pojemnika (najlepiej zbierać w środku dnia), rozkładamy na papierze albo ściereczce, żeby dać szansę owadom na ucieczkę. Następnie nożyczkami odcinamy pojedyncze kwiaty starając się, aby zielonych części było jak najmniej. Gotujemy syrop z cukru wody i soku z cytryny, gorącym syropem zalewamy kwiaty, przykrywamy i zostawiamy na dwa dni. Potem cedzimy przez ściereczkę albo gazę i przelewamy do butelki. Z tego przepisu otrzymamy około 0,7 litra syropu, niezbyt stężonego. Najlepiej smakuje rozcieńczony wodą, z dodatkiem lodu i cytryny. Jeżeli chcemy wykorzystać syrop od razu, trzymamy go w lodówce parę...

Ogórek meksykański - z czym to się je?

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon . Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra , więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek ( Cucumis sativus ). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące ...