Przejdź do głównej zawartości

Wisła jesienią - otwarcie sezonu zimowego | Vistula river in the autumn - winter season opening


Atrakcją dzisiejszego otwarcia sezonu zimowego był rejs luksusowym katamaranem - dzięki firmie Po Wiśle, która zorganizowała bezpłatne rejsy. Dół Wisły wyglądał tak:
...a góra Wisły tak:

W trakcie rejsu, nie widzieliśmy zbyt wielu kajaków (zapowiadano że rzeka się od nich zaroi), minęliśmy za to dwie łodzie przypominające łodzie flisackie (oryginalne łodzie nie były zabudowane):

 

W środku bardzo przyjemnie - ciepło i wygodnie.
wnętrze katamaranu
Otwarcie sezonu zorganizowała Dzielnica Wisła, udowadniając, że "nadwiślańskie tereny to wspaniałe miejsce na kulturalną, angażującą i inspirującą rozrywkę". Razem z klubokawiarnią Rejs, przygotowali sporo atrakcji: kajaki, zawody dla morsów...
Wisła - zawody pływackie dla morsów

... nartorolki, spacer ornitologiczny, konkurs, porady dietetyczne, zabawy dla dzieci, nawet porady dietetyczne (skorzystaliśmy!).  Warszawski przewodnik Piotr Wierzbicki (Warszawa na Wyrywki) długo i ciekawie opowiadał o związkach Warszawy z Wisłą. A muzykę puszczał Marek Sierocki. 
Nie wiem czy było ognisko, pewnie ze względu na pogodę - nie. No właśnie, pogoda. Padało i było dosyć nieprzyjemnie, ale cieszyliśmy się że nie zrezygnowaliśmy, bo cała impreza była udana. Trzeba częściej chodzić nad Wisłę!


Jeśli chcecie być na bieżąco z informacjami to tym co ciekawego dzieje się nad Wisłą sprawdźcie te adresy:
https://www.facebook.com/dzielnicawislapl/

http://www.wislawarszawa.pl/pl/aktualnosci/dzielnica-wisla-zaprasza

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.

Historia portretu marka kucmerki | Let's make it like Anna Atkins!

W ubiegłą sobotę miałam wielką frajdę. Uczestniczyłam w warsztatach dotyczących ilustracji botanicznych i po raz pierwszy od nie pamiętam jak dawna poświęciłam się pracy bardziej kreatywnej niż pisanie i fotografowanie czy gotowanie*. Warsztaty odbywały się w Ogrodzie Botanicznym UW w ramach cyklu Ogrodowe odkrywanie. Inspirowane były opracowaniem pt. British Algae: Cyanotype Impressions fotografki Anne Atkins. Były prowadzone przez dwie przesympatyczne kobiety: biolożkę Krystynę Jędrzejewską-Szmek i ogrodniczkę Mariannę Darżynkiewicz-Wojcieską (blog Dzieje Kuchennej Wiewióry). A motywem przewodnim były „baldaszki” czyli rośliny z rodziny selerowatych (Apiaceae). Od razu powiem, że warsztaty były bardzo ciekawe i bogate pod względem formy i treści. Nie sposób opowiedzieć o wszystkim, ale nie o to też chyba chodzi :) Warsztaty były podzielone na część teoretyczną i praktyczną, które się ze sobą przeplatały. W części teoretycznej wysłuchaliśmy opowieści o historii ilustracji botaniczn…

dlaczego ogórki są gorzkie? | why do cucumbers are bitter?

Gorzkie ogórki? Nie szkodzi! Zaraz dowiecie się dlaczego, ale najpierw wyjaśnijmy dlaczego ogórki bywają gorzkie.

Gorycz jest naturalną cechą owoców ogórka spowodowaną obecnością kukurbitacyn i jest ona trudna do wyeliminowania. Zwykle owoce ogórka dostępne na polskim rynku nie są gorzkie, o ile rośliny były uprawiane w optymalnych warunkach. Potencjalnie u wielu odmian kukurbitacyny mogą się pojawić w owocach np. z powodu niedostępności wody, zmiennych warunków uprawy, niedoboru azotu i zbyt dużej różnicy pomiędzy temperaturą w dzień i w nocy. Warto więc kupować owoce ze sprawdzonego źródła.

Najwięcej goryczy jest przy szypułce, więc można ją ograniczyć obierając owoce od jaśniejszego końca w stronę szypułki (próbowałam - zwykle niewiele to daje).

A teraz dobra wiadomość - gorzkie ogórki można kisić. Po ukiszeniu ogórki przestają być gorzkie. Właściwie powinnam napisać, że ogórki pozbawione goryczy źle się kiszą i gorycz w ogórkach jest potrzebna, jeżeli chcemy je kisić :) To dlatego…