Przejdź do głównej zawartości

zapraszam na Gardenię i Spotkanie Blogerów Ogrodniczych | Gardenia Fairs and Horticultural Bloggers Meeting

Jeśli Wasza praca lub hobby mają kolor zielony, jeśli zielono Wam w głowie - Targi Ogrodnicze Gardenia i 5. Spotkanie Blogerów Ogrodniczych "Zielona Masa" jest dla Was! Zapraszamy!

Program Spotkania Blogerów jest zawsze bardzo ciekawy. To oczywiście zasługa niestrudzonego i nieocenionego wulkanu energii -  Wojtka Wardeckiego!

Harmonogram 5.SBO
Miejsce spotkania: Międzynarodowe Targi Poznańskie, ul. Głogowska 14, 60-734 Poznań w Centrum Prasowym, Pawilon nr 10
03.03.2017, 13.00 - 17.00
Przed rozpoczęciem 5.SBO zostaną rozdane Nagrody Blogerów Ogrodniczych za najlepsze stoiska wystawiennicze
13.00 – 13.15 – Otwarcie Spotkania
13.15 – 14.30 – Prelekcja i dyskusja moderowana: Tomasz Ciesielski - „Nie święci garnki lepią – proste rady o stylu i kompozycji”
14.30 – 15.10 – Prelekcja gości zaproszonych przez Sponsora Głównego 5.SBO: Lek. Czesław Ducki i lek. Cezary Pruc - „Tradycja i doświadczenie w ziołolecznictwie Zakonu braci Bonifratrów”
15.10 – 15.20 - Przerwa kawowa
15.20 – 15.40 – Prelekcja Sponsora 5.SBO: Paweł Marcinkowski, Plantpol sp. z o.o. - „Rośliny warte szczególnej uwagi. O nowościach roślinnych i ich pielęgnacji"
15.40 – 16.55 – Prelekcja i dyskusja moderowana: Magdalena Sobolewska-Bereza - „Wiedza i pasja w blogosferze ogrodniczej – czyli co mój blog mówi o mnie”
16.55 – 17.00 – Losowanie wizytówek i zamknięcie pierwszego dnia 5.SBO

04.03.2017, 10.00 - 14.00
10.00 – 10.15 – Otwarcie drugiego dnia Spotkania
10.15 – 12.15 – Warsztat dla blogerów: Anna Warlich - „Otworzyć umysł na szerokie horyzonty i stworzyć blog marzeń – kreatywny warsztat, który ma odkryć tajemnicę blogowania”
Uwaga: obowiązują zapisy w12.15 – 12.30 – Przerwa kawowa
12.30 – 13.45 – Prelekcja i dyskusja moderowana: Bogdan Stasiak – „Role stron blogowych - przekaz, misja, informacja”
13.45 – 14.00 – Losowanie wizytówek, podsumowanie, zamknięcie 5.SBO

Do zobaczenia w Poznaniu!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański, mysi melon, cucamelon | Mexican gherkin, Mouse melon, cucamelon

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie.

Historia portretu marka kucmerki | Let's make it like Anna Atkins!

W ubiegłą sobotę miałam wielką frajdę. Uczestniczyłam w warsztatach dotyczących ilustracji botanicznych i po raz pierwszy od nie pamiętam jak dawna poświęciłam się pracy bardziej kreatywnej niż pisanie i fotografowanie czy gotowanie*. Warsztaty odbywały się w Ogrodzie Botanicznym UW w ramach cyklu Ogrodowe odkrywanie. Inspirowane były opracowaniem pt. British Algae: Cyanotype Impressions fotografki Anne Atkins. Były prowadzone przez dwie przesympatyczne kobiety: biolożkę Krystynę Jędrzejewską-Szmek i ogrodniczkę Mariannę Darżynkiewicz-Wojcieską (blog Dzieje Kuchennej Wiewióry). A motywem przewodnim były „baldaszki” czyli rośliny z rodziny selerowatych (Apiaceae). Od razu powiem, że warsztaty były bardzo ciekawe i bogate pod względem formy i treści. Nie sposób opowiedzieć o wszystkim, ale nie o to też chyba chodzi :) Warsztaty były podzielone na część teoretyczną i praktyczną, które się ze sobą przeplatały. W części teoretycznej wysłuchaliśmy opowieści o historii ilustracji botaniczn…

dlaczego ogórki są gorzkie? | why do cucumbers are bitter?

Gorzkie ogórki? Nie szkodzi! Zaraz dowiecie się dlaczego, ale najpierw wyjaśnijmy dlaczego ogórki bywają gorzkie.

Gorycz jest naturalną cechą owoców ogórka spowodowaną obecnością kukurbitacyn i jest ona trudna do wyeliminowania. Zwykle owoce ogórka dostępne na polskim rynku nie są gorzkie, o ile rośliny były uprawiane w optymalnych warunkach. Potencjalnie u wielu odmian kukurbitacyny mogą się pojawić w owocach np. z powodu niedostępności wody, zmiennych warunków uprawy, niedoboru azotu i zbyt dużej różnicy pomiędzy temperaturą w dzień i w nocy. Warto więc kupować owoce ze sprawdzonego źródła.

Najwięcej goryczy jest przy szypułce, więc można ją ograniczyć obierając owoce od jaśniejszego końca w stronę szypułki (próbowałam - zwykle niewiele to daje).

A teraz dobra wiadomość - gorzkie ogórki można kisić. Po ukiszeniu ogórki przestają być gorzkie. Właściwie powinnam napisać, że ogórki pozbawione goryczy źle się kiszą i gorycz w ogórkach jest potrzebna, jeżeli chcemy je kisić :) To dlatego…