Przejdź do głównej zawartości

zapraszam na Gardenię i Spotkanie Blogerów Ogrodniczych | Gardenia Fairs and Horticultural Bloggers Meeting

Jeśli Wasza praca lub hobby mają kolor zielony, jeśli zielono Wam w głowie - Targi Ogrodnicze Gardenia i 5. Spotkanie Blogerów Ogrodniczych "Zielona Masa" jest dla Was! Zapraszamy!

Program Spotkania Blogerów jest zawsze bardzo ciekawy. To oczywiście zasługa niestrudzonego i nieocenionego wulkanu energii -  Wojtka Wardeckiego!

Harmonogram 5.SBO
Miejsce spotkania: Międzynarodowe Targi Poznańskie, ul. Głogowska 14, 60-734 Poznań w Centrum Prasowym, Pawilon nr 10
03.03.2017, 13.00 - 17.00
Przed rozpoczęciem 5.SBO zostaną rozdane Nagrody Blogerów Ogrodniczych za najlepsze stoiska wystawiennicze
13.00 – 13.15 – Otwarcie Spotkania
13.15 – 14.30 – Prelekcja i dyskusja moderowana: Tomasz Ciesielski - „Nie święci garnki lepią – proste rady o stylu i kompozycji”
14.30 – 15.10 – Prelekcja gości zaproszonych przez Sponsora Głównego 5.SBO: Lek. Czesław Ducki i lek. Cezary Pruc - „Tradycja i doświadczenie w ziołolecznictwie Zakonu braci Bonifratrów”
15.10 – 15.20 - Przerwa kawowa
15.20 – 15.40 – Prelekcja Sponsora 5.SBO: Paweł Marcinkowski, Plantpol sp. z o.o. - „Rośliny warte szczególnej uwagi. O nowościach roślinnych i ich pielęgnacji"
15.40 – 16.55 – Prelekcja i dyskusja moderowana: Magdalena Sobolewska-Bereza - „Wiedza i pasja w blogosferze ogrodniczej – czyli co mój blog mówi o mnie”
16.55 – 17.00 – Losowanie wizytówek i zamknięcie pierwszego dnia 5.SBO

04.03.2017, 10.00 - 14.00
10.00 – 10.15 – Otwarcie drugiego dnia Spotkania
10.15 – 12.15 – Warsztat dla blogerów: Anna Warlich - „Otworzyć umysł na szerokie horyzonty i stworzyć blog marzeń – kreatywny warsztat, który ma odkryć tajemnicę blogowania”
Uwaga: obowiązują zapisy w12.15 – 12.30 – Przerwa kawowa
12.30 – 13.45 – Prelekcja i dyskusja moderowana: Bogdan Stasiak – „Role stron blogowych - przekaz, misja, informacja”
13.45 – 14.00 – Losowanie wizytówek, podsumowanie, zamknięcie 5.SBO

Do zobaczenia w Poznaniu!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zero waste w kuchni - podstawy | Zero waste in the kitchen - basics

Zgodnie z obietnicą, spisałam swoją targową prezentację. Zawiera ona podstawowe informacje dotyczące marnowania i niemarnowania żywności. Myślę że stanowi dobre wprowadzenie do tematu i każdemu przyda się lektura tego artykułu ;) Temat niemarnowania rozwijam nie tylko na blogu ale i na Facebooku, więc zapraszam do podążania za #zerowastewkuchni na FB i tagiem zero_waste na blogu. I oczywiście zapraszam do zadawania pytań i dzielenia się Waszymi doświadczeniami! No to zaczynamy.
Zacznę od takich małych wyjaśnień dlaczego w ogóle zajęłam się tematem marnowania żywności. To proste - jako ogrodniczka wiem ile trudu, czasu, wiedzy, doświadczenia i innych zasobów potrzeba na wyprodukowanie jedzenia. Więc kiedy dowiedziałam się, że w Unii Europejskiej rocznie marnuje się 88 milionów ton żywności po prostu mnie zamurowało. Sami tylo Polacy marnują 9 milionów ton żywności rocznie. Jeśli przyjmiemy, że rocznie jeden dorosły człowiek potrzebuje około 800 kg jedzenia, to prosty rachunek pokazuje,…

Śledzie w piernikach - polskie klimaty | Herrings with gingerbread - so Polish!

Bardzo lubię śledzie. Bardzo. I pierniki też. A co jest najlepsze to to, że połączenie śledzia i pierników jest obłędne! Więc nie będę się długo rozwodziła, tylko od razu podaję Wam swój przepis na te delicje :)  Ja użyłam śledzi marynowanych w szwedzkiej zalewie 1-2-3. I generalnie dobrze jest użyć śledzi z octu, bo wtedy mają lepszą konsystencję. No chyba że ości Wam nie przeszkadzają - wtedy wystarczy użyć wymoczonych śledzi z solanki.  Jeśli używacie śledzi z octu (innej marynaty niż ta moja), też warto je wymoczyć aby nie były bardzo kwaśne.
Proporcje są na 8 płatów śledziowych. A TUTAJ pobierzecie wersję do druku.
I marynata - szwedzka marynata 1-2-3 0,5 szklanki octu spirytusowego 10% 1 szklanka cukru 2 szklanki wody 4 szt ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 średnia marchew pokrojona w plasterki  1 średnia cebula pokrojona w plasterki
II marynata - piernikowa 1,5 szklanki oleju rzepakowego lub innego o neutralnym smaku 10 łyżek drobno pokruszonych pierników 1 duża cebula drobn…

Śledzie w jagodach - szwedzkie klimaty | Herrings with blueberries - my way

Jagody, i w ogóle owoce jagodowe, w szwedzkiej kuchni mają szczególne miejsce. Zrozumiałam to kiedy w ostatnie wakacje byłam w Szwecji i do śniadania podano nam dwa rodzaje gęstych soków przecierowych, zwanych zupami: z borówki czernicy (blåbärssoppa) i z owoców róży (nyponsoppa). Ale to jeszcze nic takiego nadzwyczajnego dla polskich kubków smakowych. Gdzieś mi niedawno mignął w internetach przepis na śledzie marynowane w jagodach. Bardzo mnie to zaintrygowało i postanowiłam zgłębić temat. A że po szwedzku umiem może dwa-trzy wyrazy, szukałam z użyciem tłumacza Google. No i okazało się że (tu będzie komplement jakby były wątpliwości) Szwedzi mają niezłego kręćka na punkcie marynowanych śledzi. Znalazłam dziesiątki smakowitych przepisów, w tym wiele na wersję z jagodami.
Na ich bazie zrobiłam swoją wersję, którą chciałam się z Wami dziś podzielić. Ciekawa jestem jak Wam się podoba i czy go wypróbujecie :)
Proporcje na 8 płatów śledziowych.  Śledzie marynują się w sumie 4 dni ale warto…