Przejdź do głównej zawartości

Jadalne pisanki - jajka w buraczkach | edible Easter eggs pickled in beetroot

Wielkanoc nie musi być pastelowo-zielona lub żółta. Tą potrawą wprowadzicie trochę żywszych kolorów na wielkanocny stół i zachwycicie rodzinę, bo połączenie buraków i cynamonu jest nieziemskie!

Mój przepis na jadalne pisanki, czyli jajka marynowane w buraczkach jest następujący:

Najpierw marynata:
300 ml (1 mała butelka) koncentratu barszczu czerwonego
100 ml octu 10% (najlepiej jabłkowego, ale spirytusowy też będzie dobry)
200 ml wody
2 płaskie łyżeczki soli
8 płaskich łyżek cukru lub jego zamiennika
1 czubata łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe

Składniki marynaty gotuj przez 3 minuty i odstaw do ostygnięcia.

Ugotuj 8 jajek na twardo: włóż jajka do zimnej wody, postaw na gazie i od momentu zagotowania wody odlicz 8 minut. Po tym czasie odlej gorącą wodę i zalej jajka zimną wodą. Po wystudzeniu – obierz.

Ostudzone i obrane jajka przełóż do szklanego lub ceramicznego naczynia i zalej ostudzoną marynatą. Jeśli jajka wypływają – trzeba je docisnąć, np. spodeczkiem. Odstaw do lodówki na minimum 12 godzin.

Jajka najlepsze są na drugi dzień. Więc jeśli chcesz je podać na śniadanie wielkanocne, przygotuj je w sobotę rano. Pod wpływem octu białko zaczyna twardnieć i jajka marynowane dłużej niż 24 godziny mogą przestać Wam smakować, więc lepiej je wyjąć z marynaty i zjeść w ciągu 1-2 dni. Fajne jest to, że marynatę można wykorzystać jeszcze raz – wyjmujemy z niej już gotowe jajka i wkładamy nowe.

Przed położeniem na talerz jajka warto opłukać. Smakują świetnie same, ale od święta można je podać z majonezem, albo sosem tatarskim (mój przepis: 5 małych korniszonów, 5 kapeluszy marynowanych grzybów, 2 łyżki drobno posiekanej cebuli, 5 łyżek majonezu, 1 łyżeczka miodu, 1 jajko na twardo, sól, pieprz). 
Jeśli wypróbujecie przepis - dajcie znać czy smakowało :)

Korzystając z okazji życzę Wam radosnych, pogodnych i rodzinnych Świąt!

A tu znajdziecie inne Wielkanocne inspiracje:
armeńskie pisanki DYI
żywe pisanki DYI




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ogórek meksykański - z czym to się je? [OGRÓD SMAKOSZA] | mexican gherkin in [FOODIE'S GARDEN]

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaś…

dlaczego ogórki są gorzkie? | why do cucumbers are bitter?

Gorzkie ogórki? Nie szkodzi! Zaraz dowiecie się dlaczego, ale najpierw wyjaśnijmy dlaczego ogórki bywają gorzkie.

Gorycz jest naturalną cechą owoców ogórka spowodowaną obecnością kukurbitacyn i jest ona trudna do wyeliminowania. Zwykle owoce ogórka dostępne na polskim rynku nie są gorzkie, o ile rośliny były uprawiane w optymalnych warunkach. Potencjalnie u wielu odmian kukurbitacyny mogą się pojawić w owocach np. z powodu niedostępności wody, zmiennych warunków uprawy, niedoboru azotu i zbyt dużej różnicy pomiędzy temperaturą w dzień i w nocy. Warto więc kupować owoce ze sprawdzonego źródła.

Najwięcej goryczy jest przy szypułce, więc można ją ograniczyć obierając owoce od jaśniejszego końca w stronę szypułki (próbowałam - zwykle niewiele to daje).

A teraz dobra wiadomość - gorzkie ogórki można kisić. Po ukiszeniu ogórki przestają być gorzkie. Właściwie powinnam napisać, że ogórki pozbawione goryczy źle się kiszą i gorycz w ogórkach jest potrzebna, jeżeli chcemy je kisić :) To dlatego…

Festiwal Otwarte Ogrody 2018 - zapraszam do Brwinowa!

Już w najbliższy weekend w Brwinowie i okolicznych miejscowościach odbywa się kolejna edycja Festiwalu Otwarte Ogrody. Jest to festiwal sztuki i natury, podczas którego najpiękniejsze ogrody Brwinowa otwierają się dla zwiedzających. Jednym z tych ogrodów jest unikalny Zimozielony Ogród Andrzeja Zawadzkiego. Andrzej zaprasza do swojego ogrodu w sobotę, 16 czerwca a ja będę... jedną z atrakcji :D

Serio serio :) będę opowiadała o kwiatach jadalnych - które można jeść, których koniecznie trzeba spróbować, które są najbardziej wartościowe, z którymi trzeba ostrożnie...  Przygotujemy dla Was laweniadę (lemoniadę lawendową) i kilka gatunków kwiatów do spróbowania. Poza kwiatami Andrzej będzie serwował dania z grilla jakby co ;)
W Zimozielonym Ogrodnie pojawi się również Magda Sobolewska-Bereza, autorka bloga Barwy Ogrodu, która będzie opowiadała o różnorodności biologicznej - temacie istotnym nie tylko dla właścicieli ogrodów! W planach są także konkursy z upominkami od firm Fiscars i Vict…