Jadalne pisanki - jajka w buraczkach

Wielkanoc nie musi być pastelowo-zielona lub żółta. Tą potrawą wprowadzicie trochę żywszych kolorów na wielkanocny stół i zachwycicie rodzinę, bo połączenie buraków i cynamonu jest nieziemskie!
Mój przepis na jadalne pisanki, czyli jajka marynowane w buraczkach jest następujący:

Najpierw marynata

300 ml (1 mała butelka) koncentratu barszczu czerwonego
100 ml octu 10% (najlepiej jabłkowego, ale spirytusowy też będzie dobry)
200 ml wody
2 płaskie łyżeczki soli
8 płaskich łyżek cukru lub jego zamiennika
1 czubata łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe

Składniki marynaty gotuj przez 3 minuty i odstaw do ostygnięcia.

Potem jajka

Ugotuj 8 jajek na twardo: włóż jajka do zimnej wody, postaw na gazie i od momentu zagotowania wody odlicz 8 minut. Po tym czasie odlej gorącą wodę i zalej jajka zimną wodą. Po wystudzeniu – obierz.

Marynowanie

Ostudzone i obrane jajka przełóż do szklanego lub ceramicznego naczynia i zalej ostudzoną marynatą. Jeśli jajka wypływają – trzeba je docisnąć, np. spodeczkiem. Odstaw do lodówki na minimum 12 godzin.

Jajka najlepsze są na drugi dzień. Więc jeśli chcesz je podać na śniadanie wielkanocne, przygotuj je w sobotę rano. Pod wpływem octu białko zaczyna twardnieć i jajka marynowane dłużej niż 24 godziny mogą przestać Wam smakować, więc lepiej je wyjąć z marynaty i zjeść w ciągu 1-2 dni. Fajne jest to, że marynatę można wykorzystać jeszcze raz – wyjmujemy z niej już gotowe jajka i wkładamy nowe.

Serwowanie

Przed położeniem na talerz jajka warto opłukać. Smakują świetnie same, ale od święta można je podać z majonezem, albo sosem tatarskim (mój przepis: 5 małych korniszonów, 5 kapeluszy marynowanych grzybów, 2 łyżki drobno posiekanej cebuli, 5 łyżek majonezu, 1 łyżeczka miodu, 1 jajko na twardo, sól, pieprz). 
Jeśli wypróbujecie przepis - dajcie znać czy smakowało :)

Korzystając z okazji życzę Wam radosnych, pogodnych i rodzinnych Świąt!

A tu znajdziecie inne Wielkanocne inspiracje:
armeńskie pisanki DYI
żywe pisanki DYI




Komentarze