Ja jestem pokrzywą zachwycona. Smakuje mi szczególnie pokrzywa blanszowana, czyli zanurzona na chwilę w gorącej wodzie. Takie miękkie listki są wspaniałym warzywem i sprawdzą się zarówno w sałatce, jak i jako dodatek, np. do twarożku.
Zasmakował mi też chleb z dodatkiem pokrzywy. Chleb na zakwasie w podstawowej wersji pieczemy od kilku dobrych lat, a w weekend, na fali zachwytu nad pokrzywą dodałam pokrzywę do ciasta chlebowego i wyszło świetnie. Poniżej podaję Wam przepis na chleb na zakwasie taki jak ja robię, ale spokojnie możecie dodać pokrzywę do chleba drożdżowego a nawet bułeczek.
Chleb z pokrzywą
Składniki:
• 1 szklanka zakwasu
• 5,5 szklanki ciepłej wody w dużej misce
• 1 kg mąki pszennej (np. typ 650)
• 0,5 kg mąki żytniej razowej
• 0,3 kg mąki pszennej razowej
• 2 łyżki soli rozpuszczone w 0,5 szklanki wody
• dwie podłużne formy do pieczenia (wymiary dna ok. 9x36cm) wyłożone papierem do pieczenia
• 300 g zblanszowanych (1-3 minuty w gorącej wodzie) i odciśniętych młodych liści pokrzywy (poniżej podaję sposób na zagospodarowanie pozostałego soku)
Wykonanie:
1. Do 5,5 szklanki wody wlewamy zakwas, wsypujemy mąkę pszenną i żytnią razową, mieszamy.
2. Okładamy szklankę mieszaniny na następny raz z powrotem do słoika (to będzie nasz nowy zakwas).
3. Do chleba wlewamy rozpuszczoną sól i dodajemy jeszcze 0,3 kg mąki pszennej razowej. Wszystko dokładnie mieszamy. W tym momencie dodajemy pokrzywę.
4. Dwie formy wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Zostawiamy do wyrośnięcia na 5 - 8 godzin.
5. Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach.
6. Po upieczeniu chleby wyjmujemy od razu z piekarnika, odwracamy do góry spodem, kładziemy na kratkę, zdejmujemy papier, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia.
• 1 szklanka zakwasu
• 5,5 szklanki ciepłej wody w dużej misce
• 1 kg mąki pszennej (np. typ 650)
• 0,5 kg mąki żytniej razowej
• 0,3 kg mąki pszennej razowej
• 2 łyżki soli rozpuszczone w 0,5 szklanki wody
• dwie podłużne formy do pieczenia (wymiary dna ok. 9x36cm) wyłożone papierem do pieczenia
• 300 g zblanszowanych (1-3 minuty w gorącej wodzie) i odciśniętych młodych liści pokrzywy (poniżej podaję sposób na zagospodarowanie pozostałego soku)
1. Do 5,5 szklanki wody wlewamy zakwas, wsypujemy mąkę pszenną i żytnią razową, mieszamy.
2. Okładamy szklankę mieszaniny na następny raz z powrotem do słoika (to będzie nasz nowy zakwas).
3. Do chleba wlewamy rozpuszczoną sól i dodajemy jeszcze 0,3 kg mąki pszennej razowej. Wszystko dokładnie mieszamy. W tym momencie dodajemy pokrzywę.
4. Dwie formy wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Zostawiamy do wyrośnięcia na 5 - 8 godzin.
5. Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach.
6. Po upieczeniu chleby wyjmujemy od razu z piekarnika, odwracamy do góry spodem, kładziemy na kratkę, zdejmujemy papier, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia.
pobierz przepis
Porady:
1. Zakwas odkładam do słoika i zostawiam na kilka godzin żeby podrósł. Potem trzymam w lodówce do kolejnego pieczenia. Nie dosypuję do niego mąki. Nie myję słoika.
2. Jak ktoś nie piecze regularnie, może zakwas zamrozić. Wtedy dzień przed pieczeniem wystawiamy zakwas z zamrażarki i dokarmiamy wsypując do niego 3 łyżki mąki żytniej razowej i 1/4 szklanki wody.
3. Mąkę pszenną razową można zastąpić dowolnymi płatkami zbożowymi, byle nie ryżowymi i kukurydzianymi. I nie używamy płatków błyskawicznych.
4. Do ciasta zamiast pokrzywy albo oprócz niej można dodać ziarna słonecznika, dyni, rodzynki, śliwki, żurawinę itp. W sumie jednak nie więcej niż 300 g dodatków, bo będą się wysypywały podczas krojenia chleba. Można też do ciasta chlebowego dodać suszoną pokrzywę (około 1 szklanki).
5. Ciasto klei się do wszystkiego. Można go oczywiście wyrabiać pół godziny, to przestanie, ale ja się nie przejmuję. Jak widzę, że ciasto jest wymieszane, to przekładam do foremek i wyrównuję mokrą ręką.
6. Chleb dobrze jest zamrozić gdy wiemy, że nie zjemy od razu, bo jest dosyć wilgotny i może pleśnieć jak jest źle przechowywany. W czystej torebce wytrzymuje tydzień.
Mam też inny ciekawy patent na pokrzywę. Przy odciskaniu pokrzywy
otrzymujemy ciemnozielony sok. Nie wylewaj go, ale dosłódź syropem
klonowym i uzupełnij gazowaną wodą a otrzymasz pyszny wiosenny napój!
Moje proporcje to 50 ml soku, 1 łyżeczka syropu klonowego i 100 ml wody.
Można też zrobić zupę z pokrzywy, czyli po prostu wrzucić posiekaną pokrzywę do zupy jarzynowej lub bulionu.
No i najprostszy chyba pomysł na pokrzywę - blanszowane lub przelane
gorącą wodą liście kładziemy sobie na kanapkę, na przykład z twarożkiem
:) Spróbujcie też twarożek posypać liśćmi krwawnika lub smażonymi na maśle pączkami mniszka. Bajka!
Taka suszona pokrzywa nadaje się oczywiście na ziołowe napary. Ja ją jednak przede wszystkim kruszę (znów rękawice potrzebne!) i dodaję do ciasta chlebowego.
Porady:
1. Zakwas odkładam do słoika i zostawiam na kilka godzin żeby podrósł. Potem trzymam w lodówce do kolejnego pieczenia. Nie dosypuję do niego mąki. Nie myję słoika.
2. Jak ktoś nie piecze regularnie, może zakwas zamrozić. Wtedy dzień przed pieczeniem wystawiamy zakwas z zamrażarki i dokarmiamy wsypując do niego 3 łyżki mąki żytniej razowej i 1/4 szklanki wody.
3. Mąkę pszenną razową można zastąpić dowolnymi płatkami zbożowymi, byle nie ryżowymi i kukurydzianymi. I nie używamy płatków błyskawicznych.
4. Do ciasta zamiast pokrzywy albo oprócz niej można dodać ziarna słonecznika, dyni, rodzynki, śliwki, żurawinę itp. W sumie jednak nie więcej niż 300 g dodatków, bo będą się wysypywały podczas krojenia chleba. Można też do ciasta chlebowego dodać suszoną pokrzywę (około 1 szklanki).
5. Ciasto klei się do wszystkiego. Można go oczywiście wyrabiać pół godziny, to przestanie, ale ja się nie przejmuję. Jak widzę, że ciasto jest wymieszane, to przekładam do foremek i wyrównuję mokrą ręką.
6. Chleb dobrze jest zamrozić gdy wiemy, że nie zjemy od razu, bo jest dosyć wilgotny i może pleśnieć jak jest źle przechowywany. W czystej torebce wytrzymuje tydzień.
Sałatka z pokrzywy i kaszy jaglanej
A jeśli połączymy je z kasza jaglaną, bakaliami i dobrej jakości olejem, otrzymamy pyszną sycącą sałatkę.
Lemoniada z pokrzywy
Mam też inny ciekawy patent na pokrzywę. Przy odciskaniu pokrzywy
otrzymujemy ciemnozielony sok. Nie wylewaj go, ale dosłódź syropem
klonowym i uzupełnij gazowaną wodą a otrzymasz pyszny wiosenny napój!
Moje proporcje to 50 ml soku, 1 łyżeczka syropu klonowego i 100 ml wody.
Zupa z pokrzywy
Można też zrobić zupę z pokrzywy, czyli po prostu wrzucić posiekaną pokrzywę do zupy jarzynowej lub bulionu.
Pokrzywa blanszowana
No i najprostszy chyba pomysł na pokrzywę - blanszowane lub przelane
gorącą wodą liście kładziemy sobie na kanapkę, na przykład z twarożkiem
:) Spróbujcie też twarożek posypać liśćmi krwawnika lub smażonymi na maśle pączkami mniszka. Bajka!Pokrzywa suszona
Całe pędy pokrzywy ścinamy zanim zakwitną (ja ścinam w maju). Pamiętamy o grubych rękawicach! Wiążemy po 10-15 pędów mocno sznurkiem. Tak przygotowane pęczki wieszamy w suchym i zacienionym miejscu. Po 1-2 tygodniach pokrzywa jest całkiem sucha.Taka suszona pokrzywa nadaje się oczywiście na ziołowe napary. Ja ją jednak przede wszystkim kruszę (znów rękawice potrzebne!) i dodaję do ciasta chlebowego.