Przejdź do głównej zawartości

Zdrowy chleb - łatwy przepis | healthy simple home bread recipe

Od kilku lat raz w tygodniu pieczemy pszenno-żytni chleb na zakwasie, bo taki najsmaczniejszy i najzdrowszy. I tani. Innego nie jadam. Przepis na chleb jest bardzo prosty, tylko trzeba mieć zakwas albo zrobić zakwas, albo dostać zakwas. Mam przepis od koleżanki mamy, ale już go zdążyłam zmodyfikować i uprościć maksymalnie. Nie znajdziecie prostszego. Znajomi wiedzą i co raz proszą o przepis. O zakwas też :)

Zatem podaję do publicznej wiadomości mój bardzo prosty przepis :)

Chleb na zakwasie
Składniki:
• 1 szklanka zakwasu
• 5,5 szklanki ciepłej wody w dużej misce
• 1 kg mąki pszennej (np. typ 650)
• 0,5 kg mąki żytniej razowej
• 0,3 kg mąki pszennej razowej
• 2 łyżki soli rozpuszczone w 0,5 szklanki wody
• dwie podłużne formy do pieczenia (wymiary dna ok. 9x36cm) wyłożone papierem do pieczenia
• ewentualnie: słonecznik, dynia, rodzynki, śliwki, żurawina, etc. - 200 g, a nawet blanszowana pokrzywa – ok. 300 g, kminek – 1 łyżka

Wykonanie:
1. Do 5,5 szklanki wody wlewamy zakwas, wsypujemy mąkę pszenną i żytnią razową, mieszamy.
2. Okładamy szklankę mieszaniny na następny raz z powrotem do słoika (to będzie nasz nowy zakwas).
3. Do chleba wlewamy rozpuszczoną sól i dodajemy jeszcze 0,3 kg mąki pszennej razowej.
Wszystko dokładnie mieszamy.
W tym momencie można dodać do chleba np. kminek, słonecznik.
4. Dwie formy wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości.
Zostawiamy do wyrośnięcia na 5 - 8 godzin.
5. Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach.
6. Po upieczeniu chleby wyjmujemy od razu z piekarnika, odwracamy do góry spodem, kładziemy na kratkę, zdejmujemy papier, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia.
pobierz przepis

Taka ilość ciasta jak w przepisie wystarcza na dwa duże bochenki, czyli dla mnie i M. na tydzień jedzenia kanapek.
Diabeł tkwi w szczegółach, więc jeszcze kilka rad:
1. Zakwas odkładam do słoika i zostawiam na kilka godzin żeby podrósł. Potem trzymam w lodówce do kolejnego pieczenia. Nie dosypuję do niego mąki. Nie myję słoika.
2. Jak ktoś nie piecze regularnie, możne zakwas zamrozić. Wtedy dzień przed pieczeniem wystawiamy zakwas z zamrażarki i dokarmiamy wsypując do niego 3 łyżki mąki żytniej razowej i 1/4 szkl. wody.
3. Mąkę pszenną razową można zastąpić dowolnymi płatkami zbożowymi, byle nie ryżowymi i kukurydzianymi. I nie używamy płatków błyskawicznych.
4. Do ciasta można dodać 200 g słonecznika, dyni, rodzynek, śliwek, żurawiny itp. a nawet 300g  blanszowanej pokrzywy.
5. Ciasto klei się do wszystkiego. Można go oczywiście wyrabiać pół godziny, to przestanie, ale ja się nie przejmuję. Jak widzę, że ciasto jest wymieszane, to przekładam do foremek i wyrównuję mokrą ręką.
6. Chleb dobrze jest zamrozić gdy wiemy, że nie zjemy od razu, bo jest dosyć wilgotny i może pleśnieć jak jest źle przechowywany. W czystej torebce wytrzymuje tydzień.
A Wy pieczecie chleb?


Popularne posty z tego bloga

Jak uprawiać ziemniaki w doniczkach?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta . Ale ziemniaki można uprawiać także w zwykłych doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach. Ziemniaka można trochę oszukać Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać" : jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :) Na rynku są przystosowane do takiej uprawy piętrowe doniczki , np. takie . Właśnie takie doniczki świetnie sprawdzą się na małej powierzchni na balkonie. Jeśli jednak nie chcemy sprowadzać doniczek z zagranicy, możemy na podobnej zasadzie uprawiać ziemniaki w worku lub samemu zrobić piętrowe doniczki . Poniżej opiszę oba sposoby uprawy, ale najpierw podstawy. Uprawa ziemniaków w pojemnikach krok po kroku Wybór pojemnika. Doniczka...

Syrop z kwiatów bzu czarnego - przepis

Kwiatowej uczty ciąg dalszy: naprędce zebrane baldachy bzu czarnego posłużyły do wyrobu syropu - niezwykle prostego i pysznego. Przepisów w Internecie jest mnóstwo, ale polecam Wam mój - prosty i szybki: 15 baldachów bzu w pełnym rozkwicie 1/2 kg cukru 1/2 litra wody 2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 1 cytryny Kwiaty zbieramy delikatnie do torebki lub pojemnika (najlepiej zbierać w środku dnia), rozkładamy na papierze albo ściereczce, żeby dać szansę owadom na ucieczkę. Następnie nożyczkami odcinamy pojedyncze kwiaty starając się, aby zielonych części było jak najmniej. Gotujemy syrop z cukru wody i soku z cytryny, gorącym syropem zalewamy kwiaty, przykrywamy i zostawiamy na dwa dni. Potem cedzimy przez ściereczkę albo gazę i przelewamy do butelki. Z tego przepisu otrzymamy około 0,7 litra syropu, niezbyt stężonego. Najlepiej smakuje rozcieńczony wodą, z dodatkiem lodu i cytryny. Jeżeli chcemy wykorzystać syrop od razu, trzymamy go w lodówce parę...

Hodowla i uprawa - na czym polega różnica?

Wiele razy słyszałam, że ktoś np. hoduje pomidory w szklarni, albo kwiaty na balkonie. Moje wrażliwe ogrodnicze ucho cierpi wtedy okrutnie :) Już tłumaczę dlaczego i czym się różni hodowla od uprawy. W uproszczeniu określenie HODOWLA jest zarezerwowanie dla procesu tworzenia nowych odmian. Hodowla prowadzona jest w specjalistycznych firmach i uczelniach wyższych. Z hodowlą mamy do czynienia kiedy np. krzyżujemy* dwie rośliny, a pośród ich potomstwa wybieramy takie osobniki jakie nam się podobają (dokonujemy selekcji) i które znowu krzyżujemy. Po kilku - kilkunastu takich cyklach krzyżowanie+selekcja otrzymujemy nową odmianę. To może trwać nawet kilkanaście lat. Podkreślam, że to duuuże uproszczenie.  Jeżeli kupujemy nasiona lub rośliny np. wspomnianych pomidorów, wysiewamy lub sadzimy je sobie w ogrodzie, szklarni, na balkonie. Następnie nawozimy, odchwaszczamy, czyli ogólnie pielęgnujemy, po czym zbieramy owoce, które zjadamy, to po prostu te pomidory UPRAWIAMY ....