Przejdź do głównej zawartości

Chryzantemy są jadalne?

Wszyscy znamy chryzantemy. W uprawie najpopularniejszy jest złocień ogrodowy (Chrysanthemum morifolium, syn. Ch. indicum), który pochodzi z Chin. Złocienie ogrodowe są tak różnorodne pod względem form kwiatów, barw, pokroju roślin i terminów kwitnienia, że są chyba najbardziej wszechstronnie wykorzystywanymi roślinami ozdobnymi. I to nie tylko na przełomie października i listopada.

Dziś, przy okazji Wszystkich Świętych, chciałabym namówić Was  do nie wyrzucania chryzantem które kupujecie na groby. Można je przezimować zadołowane w tunelu foliowym a nawet na balkonie i na wiosnę wysadzić do gruntu. Chryzantemy które widzicie na zdjęciu zostały właśnie w taki sposób uratowane i teraz rosną sobie spokojnie w Elfickim Zakątku.

Złocienie często wykorzystywane są także jako kwiat cięty – na pewno widzieliście je nie raz w kwiaciarni. A jeśli uczestniczyliście w moich warsztatach Rośliny z biglem, mieliście możliwość zrobić biżuterię kwiatową z widocznego na zdjęciu złocienia ogrodowego odmiany ‘Kermit’.

Jak się już pewnie domyślacie, nie dość że chryzantemy są piękne i różnorodne, to jeszcze są jadalne! Ich kwiaty są dosyć gorzkie, ale w końcu cykoria też jest gorzka ;) i mają charakterystyczny, przyjemny, lekko żywiczny zapach. Można wykorzystywać je na surowo do sałatek, lub – wzorem Koreańczyków i Chińczyków – parzyć z nich herbatkę. 

Również liście chryzantem są jadalne. Na przykład w Japonii młode liście Shokuyo-giku - złocienia wieńcowego (złocień Garlanda, Ch. coronarium, Glebionis coronarium), są wykorzystywane jak liściaste warzywo. Kupuje się je w pęczkach, tak jak u nas szpinak czy koperek, i zjada na surowo lub na ciepło: w sałatkach, stir fy i tempurze.

Jako element kwiatowego BHP powinnam wspomnieć, że złocienie zawierają pyretryny, substancje silnie toksyczne dla owadów, a dużo mniej toksyczne dla ludzi (toksyczność na poziomie soli kuchennej). Z tego względu pyretryny (zarówno w formie wyciągów z roślin, jak i preparatów syntetycznych) są stosowane jako insektycydy, ale to już inna historia… W każdym razie najwięcej pyretryn zawiera złocień dalmatyński (Ch. cinerariaefolium) i tego złocienia nie jemy.

A wiecie że z jesiennych kwiatów jadalne są też marcinki?
#jakjeśćkwiaty - marcinki

Popularne posty z tego bloga

Jak uprawiać ziemniaki w doniczkach?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta . Ale ziemniaki można uprawiać także w zwykłych doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach. Ziemniaka można trochę oszukać Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać" : jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :) Na rynku są przystosowane do takiej uprawy piętrowe doniczki , np. takie . Właśnie takie doniczki świetnie sprawdzą się na małej powierzchni na balkonie. Jeśli jednak nie chcemy sprowadzać doniczek z zagranicy, możemy na podobnej zasadzie uprawiać ziemniaki w worku lub samemu zrobić piętrowe doniczki . Poniżej opiszę oba sposoby uprawy, ale najpierw podstawy. Uprawa ziemniaków w pojemnikach krok po kroku Wybór pojemnika. Doniczka...

Syrop z kwiatów bzu czarnego - przepis

Kwiatowej uczty ciąg dalszy: naprędce zebrane baldachy bzu czarnego posłużyły do wyrobu syropu - niezwykle prostego i pysznego. Przepisów w Internecie jest mnóstwo, ale polecam Wam mój - prosty i szybki: 15 baldachów bzu w pełnym rozkwicie 1/2 kg cukru 1/2 litra wody 2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 1 cytryny Kwiaty zbieramy delikatnie do torebki lub pojemnika (najlepiej zbierać w środku dnia), rozkładamy na papierze albo ściereczce, żeby dać szansę owadom na ucieczkę. Następnie nożyczkami odcinamy pojedyncze kwiaty starając się, aby zielonych części było jak najmniej. Gotujemy syrop z cukru wody i soku z cytryny, gorącym syropem zalewamy kwiaty, przykrywamy i zostawiamy na dwa dni. Potem cedzimy przez ściereczkę albo gazę i przelewamy do butelki. Z tego przepisu otrzymamy około 0,7 litra syropu, niezbyt stężonego. Najlepiej smakuje rozcieńczony wodą, z dodatkiem lodu i cytryny. Jeżeli chcemy wykorzystać syrop od razu, trzymamy go w lodówce parę...

Hodowla i uprawa - na czym polega różnica?

Wiele razy słyszałam, że ktoś np. hoduje pomidory w szklarni, albo kwiaty na balkonie. Moje wrażliwe ogrodnicze ucho cierpi wtedy okrutnie :) Już tłumaczę dlaczego i czym się różni hodowla od uprawy. W uproszczeniu określenie HODOWLA jest zarezerwowanie dla procesu tworzenia nowych odmian. Hodowla prowadzona jest w specjalistycznych firmach i uczelniach wyższych. Z hodowlą mamy do czynienia kiedy np. krzyżujemy* dwie rośliny, a pośród ich potomstwa wybieramy takie osobniki jakie nam się podobają (dokonujemy selekcji) i które znowu krzyżujemy. Po kilku - kilkunastu takich cyklach krzyżowanie+selekcja otrzymujemy nową odmianę. To może trwać nawet kilkanaście lat. Podkreślam, że to duuuże uproszczenie.  Jeżeli kupujemy nasiona lub rośliny np. wspomnianych pomidorów, wysiewamy lub sadzimy je sobie w ogrodzie, szklarni, na balkonie. Następnie nawozimy, odchwaszczamy, czyli ogólnie pielęgnujemy, po czym zbieramy owoce, które zjadamy, to po prostu te pomidory UPRAWIAMY ....