Przejdź do głównej zawartości

Zero waste w kuchni - zapraszam na targi Zero Waste 2017!

Parę lat temu nosiłam się z zamiarem kupienia przekładek do patelni, ale jakoś szkoda mi było wydawać kilkanaście złotych na kawałek szmatki wyciętej w kształt gwiazdki. Postanowiłam więc zagospodarować zalegające w szafie resztki wełny, chwyciłam szydełko i tak prosto, jak to tylko możliwe wydziergałam takie oto kolorowe przekładki. Przekładki służą mi do dziś.
W ogóle mam wrażenie, że kuchnia to jest takie miejsce gdzie najłatwiej wprowadzić w życie zasadę 3R (reduce, reuse, recycle) i rozpocząć dążenie do bezodpadowego życia. Mam już wiele własnych patentów na bezodpadowe gotowanie, na przykład liście rzodkiewki zjadam a nie wyrzucam, nadmiar sałaty przerabiam na nadzienie do drożdżówek, a liście buraków wrzucam do omletu. Pomaga mi w tym moja wiedza ogrodnicza. Dlatego kiedy dowiedziałam się, że w Warszawie odbędą się Targi Zero Waste od razu napisałam do organizatorów - Fundacji Alter Eko - z pytaniem czy mogę się przyłączyć. I udało się!
Wspólnie z Fundacją stworzyliśmy cykl infografik promujących targi (przykład widzicie obok), a podczas targów będziemy tworzyć wyjątkowy poradnik pod hasłem ZERO WASTE W KUCHNI, którego współautorami będą wszyscy odwiedzający - każda porada będzie podpisana! Przez cały dzień na jednym ze stoisk będę spisywała Wasze patenty, przepisy, inspiracje, rady i porady, dzięki którym gotowanie może być bezodpadowe. Po Targach poradnik opublikujemy online i każdy będzie mógł go pobrać.
Ja również podzielę się z Wami moimi patentami podczas wykładu pod tytułem "Zero waste w kuchni – praktyczne wskazówki i inspiracje na temat roślin jadalnych" o godzinie 13:50.

Gorąco namawiam Was do odwiedzenia Targów:
♻ Targi Zero Waste to doskonała okazja, by poszerzyć swoją wiedzę, wymienić doświadczeniami, zaopatrzyć się bezodpadowe akcesoria, na przykład kompostowniki.
♻ W ramach targów odbywać się będą wykłady, dyskusje, warsztaty – zapisy ruszają 15 listopada, formularz pod tym adresem.
♻ W programie są atrakcje dla dzieci.
♻ Wstęp na targi jest bezpłatny.

Czas: 25 listopada 2017 r., 11:00 – 18:00
Miejsce: budynek Agory, ul. Czerska 8/10, Warszawa
Strona wydarzenia na Facebooku
Strona www

Zapraszam serdecznie  - na Targi, na moje stoisko i na wykład!

Popularne posty z tego bloga

Jak uprawiać ziemniaki w doniczkach?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta . Ale ziemniaki można uprawiać także w zwykłych doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach. Ziemniaka można trochę oszukać Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać" : jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :) Na rynku są przystosowane do takiej uprawy piętrowe doniczki , np. takie . Właśnie takie doniczki świetnie sprawdzą się na małej powierzchni na balkonie. Jeśli jednak nie chcemy sprowadzać doniczek z zagranicy, możemy na podobnej zasadzie uprawiać ziemniaki w worku lub samemu zrobić piętrowe doniczki . Poniżej opiszę oba sposoby uprawy, ale najpierw podstawy. Uprawa ziemniaków w pojemnikach krok po kroku Wybór pojemnika. Doniczka...

Syrop z kwiatów bzu czarnego - przepis

Kwiatowej uczty ciąg dalszy: naprędce zebrane baldachy bzu czarnego posłużyły do wyrobu syropu - niezwykle prostego i pysznego. Przepisów w Internecie jest mnóstwo, ale polecam Wam mój - prosty i szybki: 15 baldachów bzu w pełnym rozkwicie 1/2 kg cukru 1/2 litra wody 2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 1 cytryny Kwiaty zbieramy delikatnie do torebki lub pojemnika (najlepiej zbierać w środku dnia), rozkładamy na papierze albo ściereczce, żeby dać szansę owadom na ucieczkę. Następnie nożyczkami odcinamy pojedyncze kwiaty starając się, aby zielonych części było jak najmniej. Gotujemy syrop z cukru wody i soku z cytryny, gorącym syropem zalewamy kwiaty, przykrywamy i zostawiamy na dwa dni. Potem cedzimy przez ściereczkę albo gazę i przelewamy do butelki. Z tego przepisu otrzymamy około 0,7 litra syropu, niezbyt stężonego. Najlepiej smakuje rozcieńczony wodą, z dodatkiem lodu i cytryny. Jeżeli chcemy wykorzystać syrop od razu, trzymamy go w lodówce parę...

Hodowla i uprawa - na czym polega różnica?

Wiele razy słyszałam, że ktoś np. hoduje pomidory w szklarni, albo kwiaty na balkonie. Moje wrażliwe ogrodnicze ucho cierpi wtedy okrutnie :) Już tłumaczę dlaczego i czym się różni hodowla od uprawy. W uproszczeniu określenie HODOWLA jest zarezerwowanie dla procesu tworzenia nowych odmian. Hodowla prowadzona jest w specjalistycznych firmach i uczelniach wyższych. Z hodowlą mamy do czynienia kiedy np. krzyżujemy* dwie rośliny, a pośród ich potomstwa wybieramy takie osobniki jakie nam się podobają (dokonujemy selekcji) i które znowu krzyżujemy. Po kilku - kilkunastu takich cyklach krzyżowanie+selekcja otrzymujemy nową odmianę. To może trwać nawet kilkanaście lat. Podkreślam, że to duuuże uproszczenie.  Jeżeli kupujemy nasiona lub rośliny np. wspomnianych pomidorów, wysiewamy lub sadzimy je sobie w ogrodzie, szklarni, na balkonie. Następnie nawozimy, odchwaszczamy, czyli ogólnie pielęgnujemy, po czym zbieramy owoce, które zjadamy, to po prostu te pomidory UPRAWIAMY ....