Śledzie w piernikach - czy to może być dobre?

Bardzo lubię śledzie. Bardzo. I pierniki też. A co jest najlepsze to to, że połączenie śledzia i pierników jest obłędne! Więc nie będę się długo rozwodziła, tylko od razu podaję Wam swój przepis na te delicje :) 
Ja użyłam śledzi marynowanych w szwedzkiej zalewie 1-2-3. I generalnie dobrze jest użyć śledzi z octu, bo wtedy mają lepszą konsystencję. No chyba że ości Wam nie przeszkadzają - wtedy wystarczy użyć wymoczonych śledzi z solanki. 
Jeśli używacie śledzi z octu (innej marynaty niż ta moja), też warto je wymoczyć aby nie były bardzo kwaśne.

Proporcje są na 8 płatów śledziowych.

I marynata - szwedzka marynata 1-2-3
0,5 szklanki octu spirytusowego 10%
1 szklanka cukru
2 szklanki wody
4 szt ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 średnia marchew pokrojona w plasterki 
1 średnia cebula pokrojona w plasterki

II marynata - piernikowa
1,5 szklanki oleju rzepakowego lub innego o neutralnym smaku
10 łyżek drobno pokruszonych pierników
1 duża cebula drobno posiekana
3 łyżeczki przyprawy do piernika
3 kawałki kory cynamonowej długości małego palca
3 goździki
3 ziela angielskie
1 łyżeczka soli

Wykonanie
1. Zaczynamy od przygotowania marynaty z octem: wodę z octem, cukrem i przyprawami zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić marchew i cebulę, zostawić pod przykryciem do ostygnięcia.
2. W tym czasie moczymy śledzie: opłukujemy je pod bieżącą wodą i zalewamy wodą z kranu tak aby swobodnie pływały. Zostawiamy na 2 godziny. 
3. Wymoczone i z grubsza odsączone śledzie wkładamy do  marynaty i zostawiamy na 3 dni w lodówce.
4. Po trzech dniach przygotowujemy marynatę piernikową: mieszamy dokładnie wszystkie składniki, a następnie śledzie - odsączone i pokrojone "na jeden kęs". Jeśli całość jest za gęsta i trudno się ją miesza - dodajemy trochę oleju.
5. Zostawiamy w lodówce na minimum 24 godziny a najlepiej na dwa dni. Warto w tym czasie parę razy je przemieszać aby smaki się lepiej połączyły.
6. Serwujemy z ciemnym żytnim pieczywem.

A tutaj znajdziecie przepis na genialne śledzie marynowane w jagodach:
śledzie w jagodach
 Smacznego :)

Komentarze