Przejdź do głównej zawartości

Śledzie w jagodach - szwedzkie klimaty | Herrings with blueberries - my way

Jagody, i w ogóle owoce jagodowe, w szwedzkiej kuchni mają szczególne miejsce. Zrozumiałam to kiedy w ostatnie wakacje byłam w Szwecji i do śniadania podano nam dwa rodzaje gęstych soków przecierowych, zwanych zupami: z borówki czernicy (blåbärssoppa) i z owoców róży (nyponsoppa). Ale to jeszcze nic takiego nadzwyczajnego dla polskich kubków smakowych.
Gdzieś mi niedawno mignął w internetach przepis na śledzie marynowane w jagodach. Bardzo mnie to zaintrygowało i postanowiłam zgłębić temat. A że po szwedzku umiem może dwa-trzy wyrazy, szukałam z użyciem tłumacza Google. No i okazało się że (tu będzie komplement jakby były wątpliwości) Szwedzi mają niezłego kręćka na punkcie marynowanych śledzi. Znalazłam dziesiątki smakowitych przepisów, w tym wiele na wersję z jagodami.
Na ich bazie zrobiłam swoją wersję, którą chciałam się z Wami dziś podzielić. Ciekawa jestem jak Wam się podoba i czy go wypróbujecie :)

Proporcje na 8 płatów śledziowych. 
Śledzie marynują się w sumie 4 dni ale warto czekać!
A TUTAJ pobierzecie wersję do druku.

I marynata - szwedzka marynata 1-2-3
1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
1 szklanka cukru
2 szklanki wody
4 szt ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 średnia marchew pokrojona w plasterki 
1 średnia cebula pokrojona w plasterki

II marynata - jagodowa
3/4 szklanki lub mały kubek jogurtu naturalnego
3 łyżki dżemu jagodowego
3 łyżki majonezu
1 łyżka posiekanego rozmarynu
1 łyżeczka soli
1 szklanka świeżych borówek amerykańskich lub 1/2 szklanki rozmrożonych

Wykonanie
1. Zaczynamy od przygotowania marynaty 1-2-3: wodę z octem, cukrem i przyprawami zagotować, zdjąć z ognia, wrzucić marchew i cebulę, zostawić pod przykryciem do ostygnięcia.
2. W tym czasie moczymy śledzie: opłukujemy je pod bieżącą wodą i zalewamy wodą z kranu tak aby swobodnie pływały. Zostawiamy na 2 godziny. 
3. Wymoczone i z grubsza odsączone śledzie wkładamy do  marynaty i zostawiamy na 3 dni w lodówce.
4. Po trzech dniach przygotowujemy marynatę jagodową: mieszamy najpierw dokładnie wszystkie składniki oprócz borówek, na końcu dodajemy borówki i śledzie - odsączone i pokrojone "na jeden kęs". Zostawiamy w lodówce na minimum 12 godzin a najlepiej do następnego dnia. Warto w tym czasie parę razy je przemieszać aby smaki się lepiej połączyły.
5. Serwujemy z ciemnym żytnim pieczywem, posypane kilkoma borówkami jak na zdjęciu powyżej.

A tutaj znajdziecie przepis na obłędne śledzie w piernikach - w sam raz na Wigilię!
śledzie w piernikach
Smacznego :)

Komentarze

Sprawdź koniecznie te artukuły!

Kiwano - i owoc, i warzywo [OGRÓD SMAKOSZA] | kiwano - fruit and vegetable in one plant [FOODIE'S GARDEN]

Kiwano to kolejne ciekawe i smaczne, a przy tym dekoracyjne warzywo, do uprawy którego chciałam Was zachęcić. Jego owoce nie dość że są smaczne - jakby melon skropiony limonką - to jeszcze bardzo ładne. U mnie w domu wytrwały 3 miesiące, a podobno można przechowywać je nawet przez 6 miesięcy. 
Co to właściwie jest kiwano?
Kiwano (Cucumis metuliferus) jest rośliną dyniowatą spokrewnioną ze zwykłym ogórkiem, czyli ogórkiem siewnym (Cucumis sativus). Inne nazwy to:ogórek kiwano, ogórek afrykański, ogórek kolczasty.Angielskie nazwy są jeszcze bardziej liczne: horned melon, kiwano, African horned cucumber, African horned melon, jelly melon, hedged gourd, melano...
Jak uprawiać kiwano?
Jak ogórki :) Kluczem do sukcesu w uprawie jest wcześniejsze przygotowanie rozsady (podobnie jak w przypadku melonów czy arbuzów), ponieważ kiwano potrzebuje dużo czasu na wytworzenie owoców. Dlatego nie można wysiać nasion wprost do gruntu po 15 maja, co udaje się ze zwykłymi ogórkami. Ja sama w  ubiegłym r…

Jak uprawiać ziemniaki w doniczkach?

Wiecie że można uprawiać ziemniaki w doniczkach na balkonie? Są nawet specjalnie do tego przystosowane podwójne doniczki z "okienkiem" takie jak ta. Ale ziemniaki można uprawiać także w doniczkach czy pojemnikach (plastikowych, drewnianych) a także w workach.
Aby zebrać więcej bulw można ziemniaka trochę "oszukać": jeśli w miarę wzrostu roślin będziemy je obsypywać ziemią, to na całej podziemnej części będą powstawały bulwy. Im wyższe rośliny, tym więcej ziemniaków na obiad :)

Ogórek meksykański - z czym to się je?

W ramach cyklu o warzywach dyniowatych dzisiaj będzie o ogórku meksykańskim, znanym też w Polsce jako mysi melon, mini arbuz i cucamelon. Angielskie nazwy z jakimi możecie się spotkać to: mouse melon, Mexican sour gherkin, cucamelon, Mexican miniature watermelon, Mexican sour cucumber. Angielskie nazwy dosyć dobrze oddają czym właściwie jest ogórek meksykański i jak smakuje. W Meksyku, skąd pochodzi, nazywany jest małym arbuzem (sandita) i to jest chyba najlepsze określenie. Nazwa łacińska tej rośliny to Melothria scabra, więc jak widać jest to zupełnie inny gatunek niż nasz swojski ogórek (Cucumis sativus). Pod względem pokroju, liści i pędów przypomina ogórka, ale jego owoce są małe (2-3 cm długości), z rysunkiem jak u arbuza. Co prawda po przekrojeniu owocu (zdjęcie powyżej) znowu nasuwa się podobieństwo do ogórka, natomiast w smaku przypomina on bardziej arbuza skropionego sokiem z limonki. Owoce mają dosyć twardą skórkę (ale obieranie ich nie ma sensu), są chrupiące i dosyć kwaś…